Geboorte 2 januari 2023

Dadchelor party: 10 tips en ideeën voor een babyshower voor mannen

dadchelor party

Een babyshower voor mannen kan vreemd klinken. Maar zie het als een moment dat de toekomstige vader nog één keer een leuke dag heeft met zijn beste vrienden, zónder baby. Je kan de dadchelor party op heel veel manieren aanpakken. In deze blog hebben we tips voor je verzameld hoe je een leuke en originele dadchelor party organiseert. Maak er een gezellige dag van!

👶 Ook leuk om te lezen: 35x unieke en originele kraamcadeaus!

Babyshower voor mannen

Het vieren dat een man vader wordt (dadchelor party) komt uit Amerika. In Nederland maakt de babyshower voor mannen de laatste jaren een flinke opmars. Waarom vieren we eigenlijk een dadchelor party en hoe pak je het aan als je een dadchelor party wilt organiseren? Meer hierover lees je in de volgende kopjes.

Waarom een dadchelor party?

Voordat het wereldwonder van de toekomstige vader wordt geboren is het leuk om hem te verrassen met een leuke dadchelor party. Het is ook wel de het laatste uitje waarom je kan thuiskomen zonder verantwoordelijkheden.. Zo kent iedereen wel de babyshower voor vrouwen, maar mannen verdienen ook een feestje omdat ze vader worden. Bij een babyshower vier je dat je een nieuw leven krijgt, net zoals een vrijgezellenfeest. De dadchelor party kan je hetzelfde insteken als een vrijgezellenfeest, maar je kan het ook zeker op een andere manier aanpakken. 

Wie organiseert een babyshower voor mannen?

Wordt je vriend, broer, zoon, collega of iemand anders binnenkort vader en denk je dat een dadchelor party een leuk idee is? Houd je dan niet in om initiatief te nemen om een babyshower te organiseren. Vraag andere bekenden mee te helpen met het organiseren van een babyshower voor mannen. Vergeet ook niet de toekomstige moeder erbij te betrekken. Is zij er op de dag zelf bij of gaat zij iets anders doen? Misschien kan ze ook helpen om de vader met een smoesje het huis uit te lokken. Een babyshower vier je ongeveer in de 30e week van de zwangerschap. Zo is dit ruim op tijd voor de geboorte.

Waar vier je een dadchelor party?

Een dadchelor party kan je buitenshuis vieren, maar ook gewoon in en rond zijn eigen huis. Het ligt er net aan wat jullie gaan doen. Gaan jullie zelf activiteiten thuis bedenken en opzetten of gaan jullie ergens anders een activiteit doen? Er zijn ook bedrijven die dadchelor party’s aanbieden. Het enige wat je dan hoeft te doen is iedereen uitnodigen en de party boeken.

🍼 Ook leuk om te lezen: 10x originele alternatieven voor de standaard babyshower

babyshower voor mannen

Dadchelor party thuis vieren

Voordat je iedereen uitnodigt en allemaal dadchelor spelletjes bedenkt, is het goed om het programma vast met elkaar op te stellen. Vindt je vriendengroep het leuk om babyshower gerelateerde spelletjes te gaan spelen, of houden jullie het liever simpel met een barbecue en een biertje in de hand? Hieronder hebben we wat leuke ideeën op een rijtje gezet.

Dadchelor barbecue party

Dit klinkt als een standaard idee wat je elk weekend wel kan doen, maar dit kan extra leuk zijn om als dadchelor party te gaan uitvoeren. Doordat iedereen bij elkaar zit met een hapje en borrel kan je het hebben over vroeger en wat de toekomst gaat brengen. Bij vriendengroepen zijn alle barbecues anders. Sommigen houden van een lange avond eten en praten met elkaar, terwijl anderen het leuk vinden om het te combineren met dadchelor spelletjes. Kies er zelf voor wat past bij jullie als vriendengroep. Een barbecue zorgt er zeker voor dat jullie een hele leuke middag en avond met elkaar hebben. 

Als het te koud is om te barbecueën kan je ook binnen een grillplaat of gourmetstel gebruiken. Wat je dan ook kan doen is buiten op de barbecue een groot stuk vlees zoals pulled pork bereiden, en dit binnen opeten met elkaar.

Dadchelor spelletjes

Tijdens een mannen babyshower draait het niet per se om baby’s, luiers verschonen of uit babyflesjes drinken. Mannen willen het liefst ergens mee kunnen winnen. Dit zorgt geheid voor een gezellige dag. Maak verschillende teams die tegen elkaar strijden. Zit je bij het verliezende team? Dan moeten jullie een potje babyvoeding eten. Of is verliezen al erg genoeg? We hebben wat leuke dadchelor spelletjes op een rijtje gezet:

Fifa-toernooi: Iedereen die een beetje van voetbal houdt, vindt een potje Fifa ook leuk. Strijd alleen of met tweetallen tegen elkaar. Andere spelletjes op de spelcomputer spelen is natuurlijk ook heel leuk om met elkaar te doen.

Spelletjesmiddag: Zorg dat je verschillende bordspellen hebt en maak hier een toernooitje van. Degene met de meeste overwinningen heeft de spelletjesmiddag gewonnen.

Parcour met kinderwagen: Voor dit spel heb je 2 kinderwagens nodig en heel veel hindernissen. Maak een hindernisbaan waar 2 personen tegelijk tegen elkaar kunnen strijden. Doe het op een plek waar veel ruimte is, zoals een speeltuin. Probeer zo gek mogelijke hindernissen te maken. Klaar? Racen maar!

Vrienden en kennissen uitnodigen

Nodig vrienden uit voor de dadchelor party met een uitnodigingskaartje. Zo weet iedereen waar en wanneer het is en wat ze kunnen verwachten. De kaartjes zijn makkelijk te personaliseren en er zijn tal van ontwerpen beschikbaar. Zo is er voor elk thema wel een geschikt kaartje. Zorgt iedereen er wel voor dat het geheim blijft als alle kaartjes ontvangen zijn?

dadchelor

Dadchelor party buitenshuis vieren

Een dadchelor party kan je natuurlijk ook buitenshuis vieren. Zo zijn er talloze activiteiten die erg leuk zijn om met een dadchelor party te gaan doen. Gaan jullie allemaal losse activiteiten met elkaar doen om er een leuke dag van te maken? Of kiezen jullie toch voor iets waar je de hele dag mee bezig bent? We hebben wat leuke dadchelor activiteiten op een rijtje gezet!

Babyshower activiteiten

Samenzijn is natuurlijk al hartstikke leuk, maar er zijn ook hele toffe activiteiten die je kan gaan doen met een babyshower voor mannen. Gaan jullie tegen elkaar strijden tijdens een activiteit of wordt het een gezellige en relaxte dag? Een aantal voorbeelden voor leuke activiteiten tijdens de babyshower voor mannen zijn:

  • Paintballen
  • Bootje huren en lekker het water op met iedereen
  • Sporten, balletje trappen op een voetbalveld, basketballen
  • Escaperoom
  • Bierproeverij

Samen verkopen op de vlooienmarkt

Iedereen heeft wel spullen die hij niet meer gebruikt. Wat is er nou leuker om die spullen op een vlooienmarkt met elkaar te verkopen. Het opgehaalde geld is een mooi spaarpotje voor de baby. Zo heb je een gezellige dag, kom je van ongebruikte spullen af en heeft jullie uitje ook nog eens een doel. Maak voor de rommelmarkt posters met teksten als ‘Koop ons spul voor de toekomstige knul’. Dit gaat de verkoop zeker stimuleren! Bedenk wat leuke spelletjes om geld mee te verdienen en waarbij de toekomstige vader de sjaak is. Het zogenoemde sponsspel is hier een goed voorbeeld van. Wat ook een leuk idee is, is een rad van fortuin. Regel een rad en knutsel zelf de vakjes waarop iets gewonnen kan worden. Één vakje van het rad bevat de hoofdprijs, met de rest van de vakjes wordt er een donatie voor luiers gedaan. Kies een bedrag waarvoor mensen mogen draaien. Nu is het alleen nog hopen dat iedereen verliest en de donatiepot goed gevuld wordt. Gegarandeerd dat dit een leuke dag gaat worden! Vergeten jullie niet een kratje bier en wat lekkers mee te nemen?

Dadchelor cadeau ideeën

Nu de dadchelor party eraan komt is het nog wel lastig om een bijpassend cadeau te bedenken voor de aanstaande vader. Zorg ervoor dat je iets geeft wat leuk is voor hem én voor de baby. Om je een zetje in de goede richting te geven hebben we wat leuke, gezamenlijk te geven cadeaus verzameld, en cadeaus die je alleen kan geven.

Biertaart maken van blikjes

Anders dan een luiertaart is de biertaart een taart waar de man echt iets aan heeft. De biertaart van blikjes kan je combineren met dingen waar ook de baby later wat aan heeft. Wat dacht je van opgerolde rompertjes of babyspeeltjes voor op de biertaart?

Persoonlijk cadeau

Geef een cadeau met een persoonlijke tint. Dit is leuk voor later, doet terugdenken aan de dadchelor party en aan de geboorte van het kindje. Een goed voorbeeld wat je direct als activiteit kan doen op de dag zelf is alle gasten een gastenboek laten invullen. In dit gastenboek kan iedereen die aanwezig is op de dadchelor party iets neerzetten wat hij leuk vindt. Dit kan een wens, maar ook iets grappigs zijn.

Een cadeaubon

Een cadeaubon klinkt inderdaad heel saai en standaard. Maar het is heel praktisch. Met een cadeaubon kunnen de aanstaande ouders zelf beslissen wat ze nodig hebben en wanneer ze het uitgeven. Zo krijgt hij niks dubbel en ook niet te veel dezelfde dingen. Een lief kaartje met een persoonlijke tekst is wel leuk om erbij te geven. Zo krijgt het cadeau iets meer vorm. 

Fijne dadchelor party!

Met deze 10 tips en ideeën zit er voor elke groep wel iets leuks tussen om te doen met de babyshower voor mannen. We weten zeker dat het een gezellige dag met elkaar wordt, want daar draait het natuurlijk om!

Ook interessant voor jou: