Geboorte 6 januari 2021

Babynamen kiezen: handig stappenplan!

Babynaam kiezen

Babynamen kiezen is een van de leukste, maar ook een van de moeilijkste dingen tijdens je zwangerschap. Sommige ouders in spe hebben hun favoriete naam al jaren op een geheim lijstje staan. Maar het merendeel weet niet zo goed waar te beginnen als het gaat om een babynaam kiezen. En speciaal voor deze papa’s en mama’s to be maakten wij een handig stappenplan. Dit plan staat boordevol tips en tricks. Heel fijn voor jezelf, maar ook leuk om te delen met andere toekomstige ouders.

Wanneer je babynaam kiezen?

Wat is eigenlijk het beste moment om een babynaam te kiezen? Daar is eigenlijk geen specifiek moment voor. Je kunt voor je eigen gemoedsrust wachten tot het tweede trimester. Dat valt vaak samen met de aankondiging van je zwangerschap. Maar sommige ouders wachten zelfs tot de baby geboren is. Je kindje is vanaf week 24 levensvatbaar. Dus mocht hij of zij te vroeg geboren worden, is het misschien fijn dat jullie het babynaam kiezen al achter de rug hebben. 

👶🏼 Ook leuk om te lezen: 68 originele ideeën voor het aankondigen van je zwangerschap.

Het babynaam kiezen stappenplan

1. Jongen, meisje of grote verrassing

Het is misschien een open deur in deze babynaam checklist. Maar als je al weet of jullie mini een jongen of een meisje wordt, begin je natuurlijk met het uitsluiten van het andere geslacht. Zo hoef je maar de helft van de voornamen te beoordelen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een leuke unisex naam voor beide geslachten.

2. Babynamen kiezen met favoriete voorletters

Bij het kiezen van de naam van je kindje kun je daarnaast op een voorletter zoeken die je mooi vindt. De letter J is bijvoorbeeld de populairste voorletter voor zowel jongensnamen als meisjesnamen. Wil je juist een naam met de minst voorkomende voorletter? Ga dan voor een Q, U, W of X! Kijk trouwens ook eens naar de letters die je juist niet als voorletter wilt. Sommige voorletters zorgen voor gekke samenstellingen in initialen. Voor je het weet geef je jullie kindje een schaamnaam.

3. Verschillende soorten babynamen

Je hoeft je niet direct vast te pinnen op één soort naam, maar het maakt het zoeken misschien wel iets makkelijker. Kies daarom samen het soort naam dat jullie leuk vinden. Houden jullie van Scandinavische, Nederlandse of juist Engelse namen? Namen uit de natuur zijn trouwens ook erg populair tegenwoordig. Denk bijvoorbeeld aan een naam geïnspireerd op een bloem, plant of dier.

4. Baby vernoemen: ja of nee?

Je kunt jullie baby natuurlijk ook vernoemen naar een familielid, vriend of bekende artiest. Wil je je kind graag vernoemen naar iemand, maar heeft diegene een naam waar jullie niet warm voor lopen, bedenk dan mooie variaties op de naam. De naam Isa is bijvoorbeeld een afgeleide van Elisabeth en de naam Sepp komt van Jozef.

5. Lijstjes samenvoegen en strepen maar!

Een babynaam kiezen doe je samen, maar het kan heel goed zijn om individueel te beginnen. Wissel na stap 4 jullie lijstjes uit en streep weg welke namen van je partners lijstje je niet mooi vindt. Jouw partner doet natuurlijk hetzelfde. Schrap een naam niet te snel! Soms moet je ergens gewoon even aan wennen. Jullie eindigen (als het goed is) met een gezamenlijk lijstje namen die jullie allebei mooi vinden.

6. Babynamen kiezen op basis van betekenis

Om nog dichter bij jullie mooiste naam te komen duik je samen wat dieper in de voornamen. Zoek bijvoorbeeld de betekenis van alle namen op. Het verhaal achter een naam kan je namelijk overtuigen deze te kiezen of de naam toch aan je voorbij te laten gaan. Natuurlijk hoeft de betekenis van een naam niet doorslaggevend te zijn. Soms zijn de klanken van een naam al genoeg.

7. Naamgenootjes galore

Wil je niet dat jouw zoon of dochter met nog twee andere Luuks of Julia’s in de klas zit? Check dan eerst even hoe populair de babynamen van jullie lijstje het afgelopen jaar waren. Dit doe je via de website van de SVB.

8. Zet de namen voor de achternaam

Iets waar veel aanstaande ouders niet op letten, is hoe de voornaam bij de achternaam staat. Door de namen eens voluit te schrijven zie je bijvoorbeeld precies hoe de naam op paspoorten en diploma’s zal staan. Spreek de voor- en achternaam ook een paar keer hardop uit. Zo merk je of de namen niet in elkaar overvloeien (wat bij Noa Aarts en Luuk Ikink het geval is).

9. Een potje Googelen

Voordat jullie een babynaam kiezen is het fijn om te weten waar deze mee geassocieerd wordt. Google de babynamen daarom eens! Deze associaties kunnen ervoor zorgen dat je een naam wel of niet leuk vindt, of dat je kindje hier later aan herinnerd wordt. Onthoud wel dat mensen om je heen altijd een associatie bij een naam hebben door iemand die ze kennen. Maar deze kan altijd weer omgevormd worden door jouw vrolijke zoon of dochter!

10. Babynaam kiezen met broertjes en zusjes

Zijn jullie al ouders van een of meer kinderen? Zet hun voornamen dan eens naast die van hun toekomstige broertje of zusje. De namen Maud en Noud klinken bijvoorbeeld naast elkaar opeens als een komisch duo en bij de namen Wolf en Beer lijkt het of de dierentuin jullie inspiratiebron was.

11. Laat de namen rustig landen

Zijn er babynamen die dit hele stappenplan hebben doorstaan? Laat deze namen dan een tijdje rustig landen. Zeg de namen bijvoorbeeld nog eens hardop, doe alsof je je kindje roept voor het eten en maak online een aantal proef-geboortekaartjes met de namen.

Babynamen kiezen; de printversie

Wil je zelf met dit stappenplan aan de slag? Kopiëren, plakken en printen dan maar! 

Individueel

• Geslacht uitsluiten 

• Voorletters kiezen en uitsluiten

• Verschillende soorten babynamen

• Bepaal of je jullie kindje wilt vernoemen

• Lijstjes uitwisselen en strepen maar!

Samen

• Check de populariteit van de namen

• Zet de namen voor de achternaam

• Google de namen voor mogelijke associaties 

• Combineer de namen met die van broertjes en zusjes

• Laat de namen landen en pas ze toe in de praktijk

Mooiste geboortekaartje bij de naam kiezen

We noemden het net al even bij stap 11. Het ontwerpen van een geboortekaartje kan enorm helpen bij een babynaam kiezen. Jullie favoriete babynaam krijgt ineens iets “echts”. Bij Kaartje2go hebben we een handige tool, waarbij je jullie babynaam direct op alle geboortekaartjes ziet staan. Wie weet, vind je naast jullie babynaam ook direct het perfecte geboortekaartje!

Ook interessant voor jou: