Geboorte 27 februari 2023

10 toffe babyactiviteiten voor binnen en buiten

Babyactiviteiten

Het eerste jaar van je baby is ontzettend bijzonder. Je kindje ontwikkelt zich razendsnel en verandert van een hulpeloos kleintje naar een echte dreumes. Als ouder is dat heel leuk, maar stiekem ook best zwaar. En dan kan het fijn zijn om samen met je baby te genieten van een leuke activiteit. Wil je graag iets leuks doen, maar weet je niet wat te doen met een baby? Wij verzamelden tien toffe babyactiviteiten. Voor sommige activiteiten is je baby misschien nog te klein; daarom vertellen we bij de babyactiviteiten wat de minimale leeftijd is. Zo kun je er later alsnog op uit. Ga lekker samen op ontdekkingstocht!

Babyactiviteiten voor binnen

We trappen af met zes leuke indoor babyactiviteiten. Voor sommige activiteiten met je baby hoef je je huis helemaal niet uit, terwijl je voor andere babyactiviteiten naar een locatie moet gaan. Net waar je zin in hebt.

Babymassage

Een babymassage – die je zelf als ouder uitvoert – is een perfecte manier om de band tussen jou en je kindje te versterken. Je geeft je baby namelijk liefdevolle aandacht, waardoor hij of zij heerlijk ontspant. En dat kan weer een positief effect hebben op bijvoorbeeld het slaapritme van je baby. Daarnaast zorgt een fijne babymassage voor een flinke dosis serotonine (oftewel het gelukshormoon) bij jezelf en bij je baby. Je kunt verschillende online cursussen vinden voor babymassages, maar je kunt ook prima zelf aan de slag. Zorg voor babyvriendelijke huidolie en aai zachtjes over de beentjes, armpjes en het buikje van je baby. Dit hoeft niet langer dan een kwartiertje te duren, je merkt vanzelf wel wanneer je baby er geen zin meer in heeft. Een babymassage is geschikt voor baby’s van 4 weken of ouder.

Zwemmen met je baby

Heb je zin in ‘sportieve’ babyactiviteiten? Dan is babyzwemmen het einde! De eerste keer in een zwembad is al een hele ervaring voor een baby. Maximaal 20 minuten is dan ook lang genoeg. Bij zwemmen met je baby is het belangrijk dat je kleintje zich fit voelt, geen wondjes heeft en gevaccineerd is. Daarnaast is het een aanrader om onder begeleiding te zwemmen. Veel zwembaden bieden speciale lesjes babyzwemmen aan. Grote kans dus dat je bij jou in de buurt ook terechtkunt voor babyzwemmen. Zo weet je zeker dat alles helemaal goed gaat, en daarnaast is het ook nog gezellig met andere baby’s en ouders. Benieuwd vanaf wanneer je kunt zwemmen met je baby? Babyzwemmen is leuk voor baby’s die minimaal 3 maanden oud zijn, maar luister vooral naar je gevoel. Sommige baby’s zijn er vanaf 6 maanden klaar voor, andere kleintjes vanaf 12 maanden.

👶🏼 Ook leuk om te lezen: Het eerste jaar van je baby: 18x onvergetelijke momenten!

Floaten in een babyspa

Net iets anders dan zwemmen: floaten in een babyspa! Bij deze baby activiteit laat je je kindje lekker dobberen in een speciaal badje met warm water – een ‘babyjacuzzi’. Het water in het babybadje bevat geen gevaarlijke stoffen en wordt na iedere dobberbeurt ververst. Daarom mag je kindje vaak eerder naar een babyspa dan naar het zwembad; zelfs al vanaf 2 weken, mits het navelstompje genezen is. Dobberen of floaten in warm water schijnt heerlijk ontspannend te zijn voor baby’s. Toch zijn er ook kritische geluiden, met name vanwege de speciale drijfband die de baby’s om hun nekje krijgen. Lees je dus goed in en maak je eigen afweging voordat je besluit naar de babyspa te gaan. En anders ga je thuis samen in bad. Gezellig!

Bellenblazen als babyactiviteit

Dit is een van de simpelste babyactiviteiten om te doen, maar héél effectief: bellenblazen! Baby’s vinden dit namelijk fantastisch. Al die mooie kleuren en glanzende bellen die ze zien zweven zijn een visueel spektakel. Deze activiteit is het leukst vanaf ongeveer 6 maanden oud. Dan beginnen baby’s namelijk lekker te graaien en te ontdekken. Bellenblazen is dan ook heel goed voor de oog-hand-coördinatie van je kind. Maar het leukste is misschien nog wel de verwonderde blik van je kleintje.

Dansen en muziek luisteren met je baby

De bovenstaande babyactiviteiten lieten je al zien dat veel activiteiten met je baby gericht zijn op de zintuigen. Bijvoorbeeld kijken en voelen, maar ook horen! Baby’s zijn namelijk heel gevoelig voor geluid, en ze vinden nieuwe klanken vaak erg interessant. Daarnaast werkt muziek ook nog eens kalmerend en is het goed voor de ontwikkeling van je baby. Zet vrolijke, lichte muziek op, zoals kinderliedjes, klassieke muziek of muziek van de Efteling. Vervolgens kun je lekker met je baby op de armen dansen, vliegtuigje spelen of op schoot bewegen.

Vingerverven met je baby

Het allereerste kunstwerk van je kind: dat wordt een collectors item! Vingerverven is een van de leukste thuis activiteiten met je baby. Dé klassieker is natuurlijk een stempel van je baby’s handje of voetje. Maar je kan je baby natuurlijk ook zelf laten kliederen en ontdekken. Voor deze babyactiviteit wordt vaak speciale vingerverf gebruikt. Deze vingerverf is veilig voor kleintjes. Omdat baby’s vaak van alles en nog wat in hun mond stoppen, is het handig om vingerverf voor het eerst te gebruiken als je kindje zo’n 12 tot 18 maanden oud is. Wil je eerder beginnen? Dan zijn er ook andere verfmethodes, zoals yoghurt met een beetje kleurstof. Mocht er dan wat in het mondje terechtkomen, dan is dat helemaal niet erg. Het is voor vingerverven handig als je baby zelfstandig kan zitten.

🎨 Nog meer verven? Lees dan ook eens: Baby hand- en voetafdruk voor Vaderdag maken!

Babyactiviteiten

Babyactiviteiten buiten

Ook in de buitenlucht valt er voor kleintjes van alles te ontdekken. De volgende vier babyactiviteiten zijn dan ook superleuk voor als het mooi weer is. Misschien moet je voor sommige activiteiten met je baby een stukje rijden, maar andere babyactiviteiten kan je gemakkelijk om de hoek doen.

Babyactiviteit: naar de pluktuin

Als het weer het toelaat, zijn babyactiviteiten in de buitenlucht één groot feest. Een van de dingen die je kunt doen is naar de pluktuin gaan. Het lijkt misschien simpel, maar voor een baby is het fantastisch om alle bloemen en kleuren van dichtbij te bekijken. Laat je kleintje de bloemen voorzichtig aanraken en vergroot de interactie door er zelf aan te ruiken. Kies daarna ‘samen’ de kleurrijkste bloemen uit en stel een vrolijk boeket samen. Geen pluktuin in de buurt? Het tuincentrum is net zo leuk. Zodra je merkt dat je baby nieuwsgieriger wordt naar de wereld om zich heen kun je naar de pluktuin. Deze babyactiviteit is vast ook heel fotogeniek!

Fietsen met je baby

De fiets is niet alleen een handig vervoersmiddel, je kunt er ook de wereld mee ontdekken! Als je kindje zelfstandig kan zitten en genoeg spiercontrole heeft, mag hij of zij voorop in het kinderzitje. Meestal is dat vanaf zo’n 9 maanden oud. Het is voor een baby geweldig om de wind in het gezichtje te voelen en de wereld voorbij te zien glijden vanaf een veel hoger perspectief dan normaal. Je hoeft natuurlijk heus geen ingewikkelde natuurgebieden op te zoeken, een ritje door de buurt is al leuk genoeg.

👶🏽 Wil je de mijlpalen van je baby op een leuke manier bijhouden? Bestel dan deze toffe mijlpaalkaarten!

Met je baby wandelen

We gaan nog even door met sportieve babyactiviteiten. Want het is ook fijn om lekker met je baby te wandelen. Ga naar een natuurgebied of park bij jou in de buurt en trek er samen op uit. Dat kan met de kinderwagen, maar een draagzak is ook hartstikke leuk. Grotere baby’s kunnen vaak al met hun gezichtje naar buiten gericht in de draagzak. Je hoeft niet lang te wandelen; in de natuur valt zoveel te ontdekken dat je bij heel veel takjes en blaadjes stil kunt staan. Perfect voor je kleine bioloogje! Wandelen met je baby kan al als je mini één week oud is.

Naar de dierentuin of kinderboerderij

Naar dieren kijken is een van de leukste activiteiten met baby’s. Voor baby’s is het leven één grote ontdekkingstocht, en het is prachtig om van dichtbij mee te krijgen hoe je kindje op al die leuke nieuwe dieren reageert. Voor grote dierentuinen is het handig om een rustige dag uit te kiezen, vanwege alle prikkels. Aquaria doen het heel goed, maar ook vlindertuinen en kinderboerderijen zijn favoriet. Soms is het trouwens veel leuker om naar een kleinschalige dierentuin of kinderboerderij te gaan. Zo duurt het niet te lang voor je baby. De meeste baby’s zijn al wat ouder als ze de dieren goed in zich op kunnen nemen, zo rond de 10 tot 12 maanden oud. Maar voor een baby van 6 maanden kan een aquarium al helemaal fantastisch zijn.

📚 Liever een binnenactiviteit? Lees dan: De 40 leukste babyboekjes voor de allerkleinsten!

Lekker op pad met je baby!

Met deze tien ideeën heb je hopelijk flink wat inspiratie opgedaan voor leuke babyactiviteiten. En dat is misschien belangrijker dan je denkt. Veel kersverse ouders hebben namelijk dagelijks te maken met voedingsschema’s, slaaptechnieken en doorkomende tandjes. En in dat geval is het heel goed om af en toe stil te staan en te genieten van je kleintje. Dus welke babyactiviteiten je ook probeert, we hopen dat jullie allebei de tijd van je leven hebben. Heel veel plezier!

Ook interessant voor jou: