Baby geboren? Zó help je de kersverse ouders

baby geboren

Is er een baby geboren bij bekenden? Dan wil jij ze als familielid of vriend(in) natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen en in de watten leggen! Hun leven staat nu even helemaal op z’n kop, dus wat extra helpende handjes en fijne aandacht zijn geen overbodige luxe. Met de volgende tips weten ze dat ze er niet alleen voor staan. Want de uitspraak It takes a village to raise a child is misschien cliché, maar ook nog steeds een waarheid als een koe.

🧸 Ook leuk om te lezen: 40 leuke cadeautjes voor in een kraammand

1. Baby geboren: hang de tuin vol versiering

Wauw, jouw lieve vrienden of zus en zwager zijn ouders geworden van het allerliefste kleintje. Tijd om het de wereld te vertellen! Versier hun tuin daarom in de stijl die bij ze past. Het belangrijkste is natuurlijk de centerpiece met de naam van hun kindje. Kies bijvoorbeeld een van de volgende leuke geboorteaankondigingen voor in de tuin.

 • Geboortebord in de tuin of op het raam
 • Raamsticker
 • Grote strik rond de deur geknoopt
 • Waslijn met rompertjes 
 • Wegwijzer 

Breng ze van tevoren wel even op de hoogte van je plannen, zodat ze zelf niet al enthousiast versiering gaan bestellen. Is de baby echt net geboren? Wacht dan nog even met versieren. Het kan maar zo zijn dat bekenden die toevallig langsrijden nog niet op de hoogte zijn.

2. Neem de baby af en toe even uit handen

Dat een net geboren baby verzorgen topsport is, zullen veel ouders beamen. Extra fijn dus als je de ouders af en toe even ontlast en hun kindje van ze overneemt. Een flesje hier, een schone luier daar… Met de kleine dingetjes help je ze al zoveel. Dan kan papa of mama ondertussen even wat voor zichzelf doen. Douchen bijvoorbeeld, of slapen! 

3. Verras de nieuwbakken ouders met een geweldig kraamcadeau

De kraamtijd is een tijd vol poepluiers, slapeloze nachten en… cadeaus! En jij als goede vriendin of favoriete broer brengt natuurlijk het leukste cadeau van allemaal mee als er een baby geboren is. Een persoonlijk cadeau bijvoorbeeld, dat ze nog altijd zal herinneren aan deze bijzondere tijd. Al kan een praktisch cadeau natuurlijk ook goed van pas komen. Met een van de volgende cadeaus en een lief geboortefelicitatiekaartje zijn ze vast ontzettend blij.

 • Weekendje weg
 • Schilderij of illustratie van het gezin
 • Herinneringenkist om dingetjes van de babytijd in te bewaren
 • Luierabonnement
 • Zelfgemaakte babydeken

🧡 Ook leuk om te lezen: 35x unieke en originele kraamcadeaus

4. Overstelp ze met de lekkerste maaltijden

Weet je waar je de ouders pas echt blij mee maakt? Met een van jouw lekkere maaltijden, waardoor ze zelf even niet in de keuken hoeven te staan! Want na een lange dag voeden, troosten en knuffelen heb je daar als ouders soms simpelweg de energie niet meer voor. Geen zorgen, het hoeven echt geen culinaire hoogstandjes te zijn. En is de kwaliteit keukenprins of -prinses echt aan je voorbijgegaan? Wat ons betreft is Thuisbezorgd laten voorrijden met hun favoriete afhaalmaaltijd ook een kunst ;–)

5. Baby geboren? Neem de oudere kinderen een middagje mee

Wanneer de baby die net geboren is oudere broers of zussen heeft, is het fijn als je hen ook af en toe een middagje meeneemt. Jouw onverdeelde aandacht is goud waard! Ouders blij, kinderen blij. Met de volgende activiteiten hebben ze een leuke middag.

 • Naar de speeltuin
 • Knutselen voor de baby die geboren is
 • Naar de bioscoop
 • Koekjes bakken

6. Bied dat luisterend oor dat ze zo nodig hebben

Heel erg belangrijk voor ouders waar net een baby geboren is: luister naar hun bevallingsverhalen, hun onzekerheden en hun zorgen over buikkrampjes en slecht slapen. Ze hebben het zo nodig! Hun oude leven lijkt verder weg dan ooit en er is de afgelopen tijd ontzettend veel veranderd. Laat ze daarom rustig en misschien wel keer op keer hun verhaal doen. Het kost tijd om alles te verwerken, en jij als beste vriendin of moeder kunt een grote steun zijn.

👵🏽👴🏻 Vergeet de nieuwbakken opa’s en oma’s ook niet te feliciteren, bijvoorbeeld met een van deze leuke teksten.

7. Pak klusjes op waar ze niet aan toe komen

Alle was weer netjes in de kasten, een keuken die er spic en span uitziet en geschrobte wc’s waar je u tegen zegt; het is ontzettend fijn als jij een paar huishoudelijke klusjes doet waar zij even niet aan toe komen. Het huishouden is nu wel hun laatste zorg, maar wat valt het op als het allemaal gedaan is.

Ook leuk om te lezen: Wat moet je weten als je op kraambezoek gaat?

8. Geef vooral geen ongevraagd advies over de net geboren baby

Nog even over dat luisterend oor: zorg er ook echt voor dat je alleen luistert, en reageer af en toe alleen met ‘jeetje’, ‘je hebt helemaal gelijk’ en ‘dat moet ontzettend zwaar zijn’. Het laatste wat een nieuwbakken vader of moeder wil is ongevraagd advies over hoe jij iets zou aanpakken. Ze weten je vast te vinden als ze ergens vragen over hebben :–)

9. Gun de ouders quality time

Ouders weten het vaak zelf niet, maar het is ontzettend belangrijk om na een paar maanden ook weer even aandacht voor elkaar te hebben. Samen een weekendje weg, uit eten of een avondje bioscoop brengt ze weer dichter bij elkaar en in een andere omgeving. Gun ze dus vriendelijk doch dwingend (als ze eraan toe zijn) om hun baby aan jou over te laten. Voor jou een kleine moeite, maar voor hen is het onvergetelijk. 

Weetjes over baby’s

Al is het maar met iets kleins, je weet niet hoe fijn de nieuwbakken ouders het vinden dat je hen helpt! Wil je meer leuks lezen voor als er net een kleintje op de wereld is? Ontdek dan ook deze weetjes en feitjes over baby’s.

Ook interessant voor jou: