Algemeen 6 april 2020

De 8 leukste getekende familieportretten

Getekend familieportret
Illustraties van links naar rechts: Benthe Marit, Anne-Brechtje van de Geest, Bananina Studio

Heel origineel en persoonlijk: een getekend familieportret! Bij een familieportret denk je misschien aan de gefotografeerde studioportretten die 20 jaar geleden gemaakt werden, terwijl de (getekende) familieportretten die je nu veel ziet juist speels, kleurrijk en heel uniek zijn. Maar wat is een getekend familieportret eigenlijk, wat kun je ermee doen en welke illustratoren maken de leukste? Na het ontdekken van alle mooie illustraties en alles wat je ermee kunt zou je het liefst nu al zo’n leuk portret in bezit hebben!

📌 Leestip: 7 toffe manieren om je kaarten op te hangen

Wat is een getekend familieportret?

Een getekend familieportret is een persoonlijke illustratie of tekening van je gezin of familie. Meestal stuur je één of meerdere foto’s op van alle gezinsleden (inclusief hond, kat of konijnen) naar de illustrator, waarna hij of zij er een schitterend familieportret van maakt. Het verschilt per illustrator of je je portret digitaal, fysiek of allebei ontvangt. Het leuke is dat elke illustrator zijn of haar eigen stijl heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld familieportretten in cartoon stijl, in natuurgetrouw weergave of juist alsof ze recht uit een prentenboek komen. Je kunt trouwens heel veel leuke dingen doen met zo’n gezinsportret tekening:

  • In een lijstje stoppen voor boven de bank of op de kast
  • Als geboortekaartje, trouwkaart of verhuiskaart versturen
  • Instellen als profielfoto op sociale media en voor jullie gezamenlijke e-mailadres
  • Cadeau geven aan opa en oma 
  • Er fotobehang van maken voor op de kinderkamer
  • Op een naambordje laten afbeelden voor bij de voordeur
  • Er een algemeen kaartje van maken dat je standaard hebt liggen: zomaar, als verjaardagskaart of om iemand even te bedanken!

Familieportretten: 8 leuke gezinsportretten van verschillende illustratoren

Nu je weet wat een familieportret is en waar je het voor kan gebruiken, laten we je graag een aantal verschillende familieportretten zien. 8 illustratoren deelden hiervoor hun prachtige werk en werkwijze, zodat je zelf kunt kiezen welke stijl jou aanspreekt.

Familieportret illustratie
Illustratie door Claire Opschuur Illustrations

1. Familieportret van Claire Opschuur Illustrations

Elisabeth de Vijlder van Claire Opschuur Illustrations maakte dit prachtige portret van een stel dat gaat trouwen. ‘Ik maak natuurgetrouwe lijnportretten met een kek randje. Daarbij houd ik altijd rekening met de wensen van de klant. Denk bijvoorbeeld aan verschillende achtergronden, lijndiktes en lettertypes.’ Je kunt het werk van Elisabeth bekijken en bestellen via Etsy.

Familieportret als geboortekaartje
Illustratie door Anne-Brechtje van de Geest

2. Familieportret als geboortekaartje van Anne-Brechtje

Illustrator Anne-Brechtje van de Geest maakt kleurrijke en speelse illustraties waar veel detail in is verwerkt, zoals dit mooie getekende familieportret. Gouache (dekkende verf), waterverf, kleurpotlood en pen zijn materialen die ze vaak gebruikt in haar werk. Naast familieportretten maakt ze ook geboortekaartjes, trouwkaarten, posters en muurschilderingen. Bekijk Anne-Brechtjes werk via Instagram of bezoek haar website Annebrechtje.nl voor je eigen portret.

Familie tekening
Illustratie door Bananina Studio

3. Familie tekening door Bananina Studio

De mooie familieportretten van Nina Verduin van Bananina Studio bevatten stuk voor stuk veel textuur, een gezellige sfeer en natuurlijke kleuren. Ze zegt verliefd te zijn op okergeel en groen, en dat is niet te missen als je haar werk ziet! Ook voegt ze graag bladeren en planten toe aan haar illustraties. Kijk voor meer van haar werk op haar Instagram.

Getekend familieportret
Illustratie door Franje Design

4. Getekend familieportret van Franje Design

De portretten van illustrator Vera Bertens van Franje Design zijn naar eigen zeggen echt een samenwerking. ‘Ik maak graag gebruik van kleur, maar de klant heeft altijd inspraak in welke kleuren hij liever wel en niet terugziet.’ Volgens Vera herkennen mensen zichzelf en hun geliefden altijd terug in de illustratie die ze van hen maakt. Haar grootste uitdaging is dan ook om te zorgen dat de geportretteerde persoon eruitziet als zichzelf. Soms heeft ze dat na een paar potloodschetsen al door en soms moet ze er wel 20 maken voordat de tekening ‘het heeft’. Vera beschrijft haar werk zelf het liefst als ‘quirky’ en humoristisch. Je bekijkt en bestelt Vera’s werk op haar website Franjedesign.nl en via Etsy.

Getekend gezins portret
Illustratie door Benthe Marit

5. Getekend gezins portret door Benthe Marit

Ben je fan van illustraties die gemaakt zijn met potlood en aquarelverf? Dan is een getekend familieportret van Benthe Marit misschien iets voor jou. Deze zijn volgens Benthe kleurrijk, simpel maar treffend, vrolijk en kenmerkend door de altijd lachende gezichtjes. Kijk voor meer van Benthes werk en voor je eigen getekende familieportret op haar website Benthemarit.com en haar Instagrampagina.

Familie illustratie
Illustratie door Christine Louise Art

6. Familie illustratie door Christine Louise Art

Christa van den Doel van Christine Louise Art maakt naar eigen zeggen semi-realistische illustraties met een cartoonachtige invloed. Door uiterlijke kenmerken, kledingstijl en kleuren wordt het wel een heel persoonlijk en lijkend familieportret. Dit portret maakte Christa voor een stel dat hun eerste huis had gekocht. Ze gebruikten het familieportret voor hun verhuiskaart en nu prijkt het in de hal van hun huis. Je kunt Christa’s werk bestellen via Etsy.

Getekend familieportret
Illustratie door Karolina Draws

7. Getekend familieportret van Karolina Draws

Illustrator Karolina maakt aan de hand van foto’s die je als klant stuurt prachtige portretten. Hiervoor werkt ze met de app Procreate. Karolina gebruikt graag veel kleur en ze vindt het leuk om af en toe met achtergronden te spelen. Een deel van haar opbrengsten gaat naar het goede doel. Kijk voor meer van haar werk op haar Instagrampagina en om je eigen portret te bestellen op Karolinadraws.com.

Gezinstekening
Illustratie door Mirjam Nelck

8. Gezinstekening van Mirjam Nelck

Vrolijk, kleurrijk, figuratief en herkenbaar, zo omschrijft Mirjam Nelck haar stijl. En al zijn haar portretten natuurlijk in cartoonvorm, ze probeert altijd iemands uitstraling zo veel mogelijk over te brengen in haar tekeningen. Hiervoor kijkt Mirjam goed naar de toegezonden foto’s en overlegt ze bijvoorbeeld met de klant over herkenbare details op kleding. Je ziet meer van Mirjams werk via haar Instagrampagina en kunt je eigen portret bestellen op Etsy.

Hoe maak je kaartjes met een familieportret illustratie?

Zoals je ziet, is een getekend familieportret ontzettend origineel. En als je er een geboortekaartje, trouwkaart of verhuiskaart van wilt maken, stuur je sowieso een uniek kaartje dat elke ontvanger zal willen bewaren en ophangen. Weet je van tevoren al dat je je gezinsportret graag op een kaartje wilt laten afdrukken? Dan is het handig om dit samen met de afmetingen van het kaartje bij de illustrator aan te geven, zodat hij of zij hier rekening mee kan houden. Ga van tevoren ook even na wat je precies ontvangt: een digitaal bestand, een fysiek portret of allebei? Met een digitaal bestand is het het meest eenvoudig om je eigen kaartje te maken.

Een kaartje van je getekende familieportret maken

Voor het maken van een kaartje met een getekend familieportret, begin je met een blanco kaart. Dit kan een staande, liggende, vierkante of langwerpige kaart zijn, afhankelijk van het formaat van jouw portret. Voeg het portret vervolgens toe als foto en speel met de grootte tot je tevreden bent. Vergeet niet om een leuke tekst toe te voegen, zoals Hoera, Julia is geboren! of Wij gaan trouwen! Om eenheid te creëren in je kaart kun je kiezen voor een achtergrondkleur aan de binnenkant. Kies hiervoor bijvoorbeeld een mooie kleur die je veel terugziet in de kaart. Klik hiervoor op Kies een kleur van de kaart. Voeg als laatste de tekst toe aan de binnenkant en je kaartje is af! Op de papiersoort Oudhollands komt je getekende familieportret trouwens extra tot zijn recht! 

Tip: Vergeet niet om een gratis proefdruk aan te vragen. Zo zie je van dichtbij of je kaartje naar wens is.

Ook interessant voor jou: