Ga naar de inhoudGa naar het filter

Wat schrijf je op een trouwkaart?

Op een trouwkaart zet je alle informatie die jullie gasten nodig hebben voor jullie grote dag. Is je oog gevallen op een dubbele kaart? Dan zet je de belangrijkste informatie op de rechterzijde van de binnenkant. Zo ziet de ontvanger bij het openvouwen direct de tekst staan. Aan de andere zijde is ruimte voor informatie over de dresscode, cadeautip, jullie persoonlijke website of de ceremoniemeester.

Zet in ieder geval de volgende informatie op je trouwkaart:

Trouwdatum

Iets wat absoluut op een trouwkaart moet staan is de trouwdatum. Je gasten willen immers weten wanneer ze ergens verwacht worden. Vermeld voor de volledigheid de weekdag en het jaartal erbij. Zo kunnen genodigden direct een inschatting maken of ze die dag aanwezig kunnen zijn. 

Weet je jullie trouwdatum al, maar is de locatie of het precieze programma nog onbekend? Dan kun je er ook voor kiezen om een save-the-date kaart te versturen. Zo weten genodigden alvast welke datum ze vrij moeten houden. De trouwkaart volgt dan in een later stadium, maar hooguit 6 a 8 weken voor de bruiloft.

Namen van het bruidspaar

Vermeld op de trouwkaart zowel jullie voor- als achternamen. Volgens de etiquette is het gebruikelijk om eerst de naam van de bruid te vermelden, gevolgd door de naam van de bruidegom. Laat je hier echter vooral niet door beperken als je jullie namen andersom mooier vindt staan. Hetzelfde geldt voor het gebruik van doopnamen. Niet verplicht, maar mag wel.

Locatie en aanvangstijd van de huwelijksceremonie

Ook het delen van de trouwlocatie is een must. Zet daarom duidelijk neer waar je je gasten verwacht en op welk tijdstip. Vindt er naast de huwelijksvoltrekking ook een kerkelijke ceremonie plaats? Zet dan ook het adres van de kerk en het tijdstip van deze ceremonie op de kaart.

Locatie en aanvangstijd van de receptie en het huwelijksfeest

Nodig je een groot aantal gasten uit? Dan kun je ervoor kiezen om zowel een receptie als een huwelijksfeest te houden. Geef duidelijk aan waar de verschillende gelegenheden plaatsvinden door de straatnaam, het huisnummer en de plaatsnaam van de betreffende locatie(s) op de trouwkaart neer te zetten. Benoem hierbij ook de aanvangstijd. Kies je ervoor om de receptie en het huwelijksfeest van elkaar te scheiden? Noem naast de begintijd dan ook een eventuele eindtijd. 

Routebeschrijving

Hoewel het toevoegen van een routebeschrijving wat achterhaald is, kan het in sommige gevallen nog wel handig zijn. Misschien stuurt Google Maps je standaard de verkeerde kant op, zit het gebouw wat verstopt of zijn de wegen rondom de locatie onlangs veranderd. Een routebeschrijving neemt vaak wel veel ruimte op de trouwkaart in, waardoor het geheel wat drukker oogt. Een apart briefje aan de uitnodiging toevoegen is daarom een slim alternatief. Geef ook aan of er parkeergelegenheid is en of er parkeergeld betaald moet worden.

Dresscode of thema

Hebben jij en je verloofde een thema of dresscode bedacht? Zet deze dan op de kaart als je graag wilt dat iedereen in dezelfde stijl gekleed komt. Wel zo leuk voor de trouwfoto’s later! ;) Ook voorkom je hiermee dat mensen in hun standaard kloffie op je bruiloft verschijnen.

Cadeauwensen

Het is zonde als je  cadeaus krijgt die je misschien niet zo leuk vindt. Daarom is het handig om speciale cadeauwensen aan te geven op de trouwkaart. Krijg je het liefst geld cadeau? Dan kun je dit aangeven door een envelopje op de kaart te plaatsen. Dit kun je eenvoudig doen met onze online kaartenmaker. Je hoeft alleen maar te klikken op ‘figuren toevoegen’ en vervolgens te zoeken op ‘envelop’.

Contactgegevens

Het kan natuurlijk zo zijn dat je genodigden vragen hebben over jullie trouwdag. Vermeld daarom jullie contactgegevens of die van de ceremoniemeester. Word je liever niet gebeld, omdat je overdag aan het werk bent? Zet er dan bijvoorbeeld een WhatsApp-icoontje bij of verzoek gasten vragen per e-mail te stellen. 

💒 Tip: Lees ook onze blog over trouwkaart etiquette en ontdek hoe 't echt heurt

Veelgestelde trouwkaart tekst vragen

Nu je de essentiële trouwkaart tekst op een rijtje hebt kun je aan de slag. Maar voordat je in de pen klimt raden we je aan deze veelgestelde vragen over tekst op je trouwkaart nog even door te lezen. Want ‘Wat schrijf je op een trouwkaart?’ is namelijk niet de enige vraag die bij veel verloofde stellen omhoog komt borrelen.

Met een trouwkaart breng je jullie vrienden en familie op de hoogte van jullie mooiste dag. Iedereen is natuurlijk helemaal in de feeststemming van dit goede nieuws en je dierbaren vieren dit feestje graag met jullie mee. Daarom is het fijn om zoveel mogelijk praktische informatie op het trouwkaartje te vermelden. Dit zijn de belangrijkste punten:

  • De namen van het bruidspaar
  • Locatie en aanvangstijd van de huwelijksceremonie
  • Locatie en aanvangstijd van de receptie en het huwelijksfeest
  • Jullie contactgegevens of die van de  ceremoniemeester
  • Optioneel:
    - De routebeschrijving of parkeergelegenheid
    - Een dresscode of thema
    - Cadeautips

Veel verloofde liefdeskoppels kiezen ervoor de optionele tekstjes over de route en dresscode, plus wat cadeautips ook mee te nemen in het ontwerp van hun trouwkaarten. In veel gevallen geldt ook: hoe meer informatie je geeft, hoe minder vragen je krijgt. Wat extra info kan jullie dus wat extra ongestoorde tijd in de liefdesbubbel opleveren!

De afkorting RSVP staat voor het Franse ‘Répondez s'il vous plaît’, dat ‘antwoord alsjeblieft’ betekent. Met een RSVP vraag je je gasten dus of ze vooraf willen laten weten of ze wel of niet op jullie trouwdag aanwezig kunnen zijn. Een RSVP voor je bruiloft is ontzettend handig als je geen onnodige kosten wilt maken voor bijvoorbeeld het diner of een eventuele overnachting. 

🍰 Tip: Tover je huwelijksuitnodiging om tot los RSVP kaartje en voeg deze toe aan je trouwkaart.

We hebben het natuurlijk over de inhoud van de trouwkaart gehad, maar er is ook een hele belangrijke vraag voor de voorzijde. Want noem je nu eerst de naam van de bruid of bruidegom? Volgens de etiquette is het gepast om eerst de naam van de bruid te noemen. Je krijgt dan dus zoiets:

  • Anne & Joris gaan trouwen
  • Hoera, Samara en Eray stappen in het huwelijksbootje! 
  • Je bent uitgenodigd voor het huwelijk van Jevona en Ryan
  • Lucia Peeters en Alex Gonzalez zeggen ‘ja!’

Uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkst dat jullie doen waar jullie je goed bij voelen. En in het geval van een huwelijk met twee bruiden of bruidegommen, zul je er toch ook echt samen uit moeten komen. 

🌈 Gebruik ons filtermenu voor trouwkaarten voor een mooie selectie LGBTQ+ kaartjes

Een trouwkaart is natuurlijk een uitnodiging voor jullie huwelijksdag. Dit vraagt dan ook vaak om een aanhef en een persoonlijke noot, waarbij je de genodigden direct aanspreekt in de tekst. Maar je kan moeilijk voor iedere gast een eigen kaartje maken. Ga je dan voor je of jullie op de trouwkaart? De meest veilige optie is de tekst schrijven met ‘je’. Dus ‘Je bent van harte uitgenodigd’. 

Onze supertip? Een extra versie maken! 

Gebruik onze adresverzoeker en maak twee verzoekjes aan: eentje voor de enkele gasten en eentje voor koppels en gezinnen. Je krijgt dan twee lijsten in je Kaartje2go account, waarvoor je gemakkelijk een versie met ‘je’ en een trouwkaart met ‘jullie’ voor kunt maken.

Een liefdevolle, romantische tekst kan jullie trouwkaart écht compleet maken. Maar soms weet je even niet waar je de juiste woorden vandaan moet halen, en ben je op zoek naar wat tekst-inspiratie. Want wat schrijf je op een trouwkaart om te laten blijken hoe gelukkig jullie zijn? Inspiratie vind je overal, kijk maar! 

  • Laat je inspireren door onze trouwkaart voorbeeldteksten.
  • Bezoek ons trouwplatform boordevol tips en inspiratie.
  • Duik de bibliotheek in en vraag naar dichtbundels over liefde en het huwelijk.
  • Zoek op internet naar liedjes die over liefde gaan of luister goed naar de songteksten van jullie eigen favoriete liedjes.

Liefdevolle trouwkaarten teksten

Naast de praktische, essentiële informatie kun je jullie trouwkaart ook een persoonlijke touch geven met een mooie tekst. Nu horen we je denken, wat zet je op een trouwkaart voor tekst? Daar helpen wij je graag bij! Er zijn een aantal mooie opties voor liefdevolle teksten op huwelijksuitnodigingen.

  • Een mooie quote over de liefde
  • Een stukje songtekst uit jullie favoriete liedje 
  • Een romantisch gedichtje 
  • Een passage uit de Bijbel of een andere christelijke tekst
  • Een tekst uit een film of serie die jullie keken tijdens jullie eerste date 

👰🏻 Tip: Vinden jullie het lastig om de juiste woorden te vinden? Dan zijn trouwkaarten met foto of een persoonlijke videoboodschap het overwegen waard.

De ‘wat schrijf je op een trouwkaart’ checklist!

Hebben jullie de ultieme trouwkaart gevonden, gepersonaliseerd en voorzien van alle nodige teksten? Hoera! Dan kan dat huwelijksbootje bijna aanmeren. Met de nadruk op bij-na, want we geven je graag nog de supertip om onze checklist even door te lopen. Een laatste controlerondje voor je de huwelijksuitnodigingen verstuurt naar dierbaren kan nooit kwaad. 

Wie, wat, waar, wanneer en hoelaat:

  • Hebben we onze namen goed gespeld en staan ze in de juiste volgorde?
  • Hebben we rekening gehouden met dag- en avondgasten? 
  • Staan alle aanvangs- en eindtijden van het programma goed vermeld?
  • Staan onze contactgegevens of die van de ceremoniemeester op de kaart?
  • Hebben we onze wensen voor eventuele cadeautjes duidelijk vermeld?

Trouwkaart teksten:

  • Hebben we niet per ongeluk een spelfoutje gemaakt?
  • Zijn alle teksten groot genoeg en duidelijk leesbaar?
  • Passen het lettertype en de kleur van de tekst bij de kaart?

💍 Tip: Wil je zeker weten dat je niets bent vergeten? Bestel dan een gratis proefdruk. Daarmee kun je jullie uitnodiging nog even in het echt bewonderen voor je de bestelling plaatst. En ook ons artikel over veelgemaakte fouten op trouwkaarten is een aanrader om even door te lezen.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.