Teksten 11 oktober 2021

Wat schrijf je op een rouwkaart? Tips en de mooiste teksten

wat schrijf je op een rouwkaart tekst

Als een lieve dierbare overleden is, dan wil je dat natuurlijk helemaal op zijn of haar manier meedelen aan familie, vrienden en bekenden. Met een persoonlijke rouwkaart breng je iedereen op de hoogte. Maar wat voor tekst schrijf je op een rouwkaart? Wat mag er bijvoorbeeld niet ontbreken, en met welke mooie teksten kun je je dierbare de laatste eer bewijzen? Wij geven graag praktische tips over wat je op een rouwkaart zet. Ook delen we de mooistee teksten voor bovenaan de rouwkaart.

Wat je op een rouwkaart schrijft: de praktische invulling

Is je dierbare net overleden, dan moet er meestal van alles geregeld worden voor het afscheid. En in zo’n emotionele tijd kan het lastig zijn om te bepalen wat er precies op een rouwkaart moet staat. Wij hebben daarom voor je op een rijtje gezet wat gebruikelijk is om erop te vermelden. Als nabestaanden kun je zelf het beste bepalen of dit ook bij jullie dierbare past. Niets staat dus vast, uiteindelijk bepalen jullie zelf de invulling. Zo wordt de rouwkaart heel persoonlijk en helemaal passend bij jullie geliefde.

  • Mooie tekst of een gedicht dat past bij je dierbare
  • Inleidende tekst die aangeeft dat er iemand overleden is
  • Namen en achternaam van de overledene
  • Geboortedatum en sterfdatum
  • Namen van de nabije nabestaanden, zoals de partner, kinderen en kleinkinderen
  • Datum, tijd en plaats van de uitvaart
  • Begin- en eindtijd van het condoleancemoment
  • Correspondentieadres
  • Wel of geen bloemen (optioneel)

Vindt de uitvaart in besloten kring plaats, dan is het goed om dit erbij te vermelden. De details van het besloten gedeelte zet je er dan alleen bij voor de genodigden.

Voorbeeld tekst voor een rouwkaart

Nu je weet wat je meestal op een rouwkaart schrijft, is het ook fijn om een voorbeeld tekst te hebben. Maak je de kaart bij Kaartje2go, dan kun je je kaart in onze kaartmaker zo persoonlijk mogelijk. Kopieer bijvoorbeeld de volgende tekst en pas hem aan tot je tevreden bent.

Symbolen op rouwkaarten

Er zijn verschillende symbolen die weleens terugkomen op een rouwkaart. Om bijvoorbeeld de sterfdatum of geboortedatum aan te geven of om meer te vertellen over de nabestaanden. De volgende symbolen kun je gebruiken. 

  • Kruisje: Staat vaak voor de sterfdatum van de overledene, of achter de naam van een familielid dat al eerder overleden is.
  • Sterretje: Kan voor de geboortedatum van de overledene gebruikt worden, maar ook achter de naam van een overleden kindje.
  • Pootafdruk: Een dier dat helemaal bij het gezin hoort, wordt soms aangeduid met zijn naam en een pootafdrukje erachter.
  • Hartje: Om een ongeboren kindje aan te duiden wordt vaak een hartje achter de namen van de toekomstige ouders gezet.
wat zet je op een rouwkaart tekst

Bijzondere teksten voor bovenaan de rouwkaart: gedicht, quote of bijbeltekst

Bij een persoonlijk afscheid hoort ook een rouwkaart tekst die helemaal bij jullie dierbare past. Met een mooi gedicht die je op de rouwkaart schrijft, een quote of een bijbeltekst vertel je meer over jullie geliefde. Je kunt er als familie ook voor kiezen om vanuit jullie een mooie tekst te kiezen die past bij jullie dierbare of zijn laatste jaren. We hebben er een groot aantal voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet wat je op een rouwkaart schrijft.

Gedicht voor op een rouwkaart

🤍 Leestip: 30 mooie rouwgedichten en quotes bij overlijden.

Tekst voor een rouwkaart na ziekte

Christelijke en bijbelse rouwkaart teksten

rouwkaart tekst

Mooie quotes en korte teksten die je op de rouwkaart schrijft

Rouwkaart tekst na overlijden van een vader of moeder

Rouwkaart tekst na het overlijden van een kind

Ook interessant voor jou: