Kerst 23 november 2017

Kies je een echte kerstboom of een kunstkerstboom?

echte kerstboom of kunstkerstboom

De gezelligste tijd van het jaar is in zicht en daarom is het tijd om na te denken over je kerstboom! Niet alleen de lichtjes, versiering en kleur van de kerstballen zijn van belang, maar ook het soort boom is het overwegen waard. Ga je voor een praktische kunstkerstboom of voor een sfeervolle, echte kerstboom? Wij zochten uit wat de voordelen en nadelen van beide bomen zijn en vertellen je er alles over!

Uitstraling van een kunstkerstboom en echte kerstboom

Een van de belangrijkste overwegingen waarom je een kerstboom koopt of niet koopt, is hoe hij eruitziet. Een echte kerstboom doet bijvoorbeeld veel romantischer aan met zijn echte naalden en kerstige geur, maar sommige kunstkerstbomen zijn ook niet van echt te onderscheiden. Neppe kerstbomen zijn trouwens vaak mooi symmetrisch, terwijl een scheve, echte kerstboom ook zijn charme heeft. Als laatste vinden veel mensen de geur van een echte kerstboom erg belangrijk, maar dit los je bij een kunstkerstboom gemakkelijk op door deze in te sprayen met dennengeur! Beide kerstbomen hebben qua uiterlijk dus hun voor- en nadelen, die ook weer verschillend zijn per persoon. Wist je dat er ook heel veel leuke alternatieven voor een kerstboom zijn? Denk aan een versierd fruitboompje, foto’s in de vorm van een kerstboom en een lichtsnoer gedrapeerd in de vorm van een kerstboom.

Echte kerstboom of kunstkerstboom kopen

Welke kerstboom is het meest milieuvriendelijk?

Een goed punt om mee te nemen bij de aanschaf van je kerstboom is de milieuvriendelijkheid. Er is al veel onderzoek gedaan naar welke kerstboom minder schadelijk voor het milieu is, maar een eenduidig antwoord is er nog niet. In een echte kerstboom zitten bijvoorbeeld schadelijke pesticiden, terwijl een kunstkerstboom stoffen bevat die gemaakt zijn van aardgas. En wanneer je een echte kerstboom steeds weer in je tuin plant, kun je deze net als een kunstkerstboom meerdere jaren gebruiken. Een ander punt waar veel kopers van een kerstboom geen rekening mee houden wanneer ze een kerstboom aanschaffen, is het benzineverbruik bij het kopen ervan. Een lange rit naar het tuincentrum telt namelijk ook mee in de milieubelasting! Voor beide soorten bomen is dus wel iets te zeggen als het gaat om de milieuvriendelijkheid.

Allergieƫn door echte kerstbomen

Bij de aanschaf van een kerstboom is het belangrijk om te bedenken of een familielid of jijzelf allergisch zijn voor echte kerstbomen. Het hars en het stuifmeel dat kunnen vrijkomen uit een boom zorgen namelijk voor huidirritatie en astmatische klachten. Hierdoor zul je de kerstdagen een stuk minder prettig beleven! De oplossing hiervoor is natuurlijk een kunstkerstboom. Ben je allergisch voor kerstbomen maar wil je toch erg graag een echte kerstboom in je huiskamer? Verplaats je kerstboom dan alleen als je handschoenen aan hebt. Het stuifmeel dat kan vrijkomen houd je in toom door je kerstboom regelmatig water te geven. Kerstbomen verliezen namelijk vooral stuifmeel wanneer ze uitgedroogd zijn. Met deze tips zou je je allergieƫn in de hand kunnen houden, maar de ultieme oplossing voor je klachten is natuurlijk om een kunstkerstboom aan te schaffen!

kunstkerstboom kopen

Praktische overwegingen bij het kopen van een kerstboom

Wanneer je een kerstboom koopt, is gemak natuurlijk ook van belang. Een kunstkerstboom zet je gemakkelijk in elkaar, er zitten soms zelfs al lampjes in bevestigd en een kunstkerstboom hoef je natuurlijk geen water te geven. Dit is heel anders dan bij een echte kerstboom, die veel naalden laat vallen en die je elke dag moet bewateren. Als je dus liever geen werk met je kerstboom hebt, raden we je aan om voor een kunstkerstboom te kiezen. Hecht je toch veel waarde aan een echte boom? Dan hebben wij een aantal tips voor je zodat je boom zijn naalden behoudt en lang in leven blijft.

Verzorging van een kerstboom

ā€¢ Schud een echte kerstboom buiten goed uit voordat je deze binnen zet. Zo vallen alle dode naalden eruit. Een kerstboom met kluit behoudt zijn naalden trouwens langer.
ā€¢ Zet je kerstboom niet bij een kachel of een andere warmtebron, zodat hij zijn vocht vasthoudt. Zorg er verder voor dat de kamer waar hij staat niet te warm is.
ā€¢ Geef je kerstboom dagelijks water. Zo droogt hij niet uit. Een kerstboom zonder kluit staat meestal in een standaard waar je water in kunt doen.
ā€¢ Wil je je kerstboom na kerst in de tuin plaatsen? Laat de kerstboom dan eerst een aantal dagen in een niet-verwarmde ruimte staan. Zo went hij geleidelijk aan de lagere temperatuur.
ā€¢ Geef je kerstboom ook in de tuin regelmatig water. Doe dit niet alleen in de zomer, maar ook in de winter.

Brandgevaar bij kerstbomen

Een kerstboom staat erg sfeervol, maar je wilt natuurlijk niet dat je gezellige kerstdiner in vlammen opgaat. Houd daarom ook rekening met de brandveiligheid als je een kerstboom koopt. Een kunstkerstboom vat minder snel vlam, met name wanneer dit een duurdere kerstboom is met brandvertragers. Ook de lampjes zijn van invloed op de brandveiligheid. LED-verlichting is bijvoorbeeld een veel betere keuze dan de traditionele kerstlampjes. Kies je toch liever voor een echte kerstboom? Geef deze dan elke dag water. Een echte kerstboom vat namelijk sneller vlam wanneer deze is uitgedroogd. Ook moet je bij beide kerstbomen opletten dat deze niet te dicht bij gordijnen of andere makkelijk ontvlambare objecten staan.

Nep of naald: wat voor boom kies jij?

Zowel echte kerstbomen als kunstkerstbomen hebben hun redenen waarom je ze wel en niet kiest. Een kunstkerstboom is erg praktisch, maar een echte kerstboom straalt natuurlijk echt kerst uit. We hopen dat je op basis van de verschillende argumenten een keuze kunt maken en zijn benieuwd wat voor boom er uiteindelijk in je huiskamer staat! Lees ook onze tips voor het perfect optuigen van de kerstboom.

Ook interessant voor jou: