Kerst 4 december 2019

20x een leuk alternatief voor de traditionele kerstboom

Kerstboom alternatief

Naast de Kerstman is een kerstboom vol lichtjes en ballen hét symbool van kerst. Maar als je even geen tijd, zin of ruimte hebt om een kerstboom op te tuigen, doet je huis al snel wat saai aan tijdens de feestdagen. Gelukkig kun je altijd kiezen voor een alternatief voor je kerstboom. Deze zet je bijvoorbeeld in een handomdraai neer, is lekker compact of is weer eens wat anders dan de naaldboom. Wij verzamelden 20 varianten op de traditionele kerstboom en vertellen je erover! 

pin

1. Olijfboompje met slingers en kerstballen

Doe het eens even helemaal anders dit jaar met een olijfboompje als kerstboom alternatief! Kies een boompje dat al wat ouder is en stevige takken heeft, en behang deze met je mooiste kerstballen, ornamenten en slingers. Een olijfboompje heeft minder volume dan een kerstboom en past daarom heel mooi in een eenvoudig interieur zonder poespas.

pin

2. Alternatief kerstboom: houten kerstboom 

Een kerstboom van drijfhout heeft wel het volume van een kerstboom, maar geeft een heel andere look aan je woonkamer. Maak deze boom zelf van oud hout of bestel hem online. Een kerstboom met takken van houten latjes is een leuke variant op de drijfhout kerstboom. Je kunt dan namelijk dingen op de takken zetten, zoals waxinelichtjes, kerst hangers en beeldjes.

pin

3. Kerstboom als paspop

Een heel origineel kerstboom alternatief is de paspop kerstboom! Deze kerstboom jurk ziet eruit alsof ‘ie lastig te maken is, maar dat valt erg mee. Maak eerst de basis met een paspop en met kippengaas als rok. Deze hang je vol met (kunst) sparrentakken, waarna je de rok versiert met lichtjes, kerstballen en ornamenten. Voeg als laatste het stoffen bovenlijfje van een oude jurk toe.

pin

4. Kersttakken aan de muur

Voor iedereen die even geen zin heeft om een hele kerstboom op te tuigen, is er de kerstboom van takken! De takken bevestig je gemakkelijk door ze op zelfklevende haakjes te laten rusten. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is subtiel wat versiering aanbrengen en er bijvoorbeeld cadeautjes, houtblokken of een kerststalletje onder te zetten.

pin

5. Kerstboom alternatief met foto’s

Kerst draait eigenlijk om aandacht voor je dierbaren, toch? Maak daarom dit jaar een kerstboom van foto’s met je liefste familieleden en vrienden. Voor een mooi geheel maak je alle foto’s zwart-wit en speel je met liggende en staande foto’s. En je favoriete foto’s laat je natuurlijk extra groot afdrukken! Je kunt de foto’s bijvoorbeeld met witte plakgum op een deur bevestigen.

pin

6. Kerstboom op doek

Een kerstboom die echt binnen een handomdraai staat is een kerstboom op doek! Een aantal jaar geleden verkocht IKEA de stoffen kerstboom al en nu zijn er nog veel meer aanbieders met verschillende soorten kerstbomen. Hang de kerstboom op en laat hem voor wat ‘ie is of maak er lichtgewicht slingers en hangers aan vast.

pin

7. Boeken kerstboom

Voor de echte leesfanaten is er de kerstboom van boeken. Met deze kerstboom hoef je niets aan je muur te plakken en moet je alleen even uitkienen hoeveel boeken je precies nodig hebt. Staan er niet zoveel boeken in je boekenkast en wordt je kerstboom erg klein? Zet je boeken kerstboom dan op een verhoging, zoals een tafeltje of kast.

pin

8. Tak als kerstboom

Een heel modern kerstboom alternatief is de hangende tak met ornamenten. Je creëert hiermee een soort van kerst mobile, voor boven de eettafel of het dressoir. Je kunt de tak natuurlijk ook in een grote vaas zetten en behangen met kleine kerstballen. 

pin

9. Kerstboom alternatief met krijt

Ben je creatief en hoeft je kerstboom niet groen en stekelig te zijn? Maak dan een kerstboom op een krijtbord! Het leuke is dat je helemaal de vrije hand hebt in hoe grof of gedetailleerd je je kerstboom maakt, en of je je kerstboom aankleedt of niet. Deze kerstboom staat mooi op een houten bord of deur die met krijtbordverf geverfd is. 

pin

10. Kerstboom van scrabbleletters

Een kerstboom met een boodschap? Die maak je met scrabbleletters! Verf een houten plaat of de binnenkant van een fotolijst in de kleur die past bij je huiskamer. Vervolgens creëer je met scrabbleletters een zin van een liedje, een mooi kerstgedichtje of een kort verhaaltje over kerst in de vorm van een kerstboom. Met een piek en een stam is je kerstboomverhaal compleet.

pin

11. Kerstboom van lichtjes

Ook deze kerstboom van lichtjes zal geen naalden verliezen. Daarbij is hij perfect voor een interieur zonder al te veel poespas. Maak voor dit kerstboom alternatief met spijkertjes de vorm van een kerstboom in een houten plaat. Vervolgens sla je de lichtjes heel gemakkelijk om de spijkertjes heen. Leuk voor tegen een lege muur of op een kastje!

pin

12. Kerstboom alternatief met plankjes

Een leuk DIY-projectje is de kerstboom van kleine plankjes. Zaag hiervoor 4 wandplankjes in aflopend formaat en bevestig ze in de vorm van een kerstboom aan de muur. Vervolgens versier je ze helemaal zoals jij wilt. Laat wat subtiele elementen van een kerstboom terugkomen, zoals een (vlaggetjes)slinger, een ster als piek en een zelfbedachte stam. En je maakt je kerstboom heel persoonlijk met een foto, je favoriete quote en een paar kleine cadeautjes. Deze kerstboom is trouwens ook heel leuk in te richten als adventskalender!

pin

13. Kerstboom van een ladder

Superorigineel is deze kerstboom gemaakt van een ladder. Het enige wat je ervoor nodig hebt is natuurlijk een ladder, (plastic) kerstballe, visdraad en een ster die je als piek kunt inzetten. Je hoeft alleen maar de kerstballen met het visdraad aan de ladder vast te maken en klaar ben je.

pin

14. Kerstboom van polaroids

Een variant op de kerstboom van foto’s is een polaroid kerstboom. Hiervoor moet je wel handig zijn met Photoshop, want je deelt uiteindelijk 1 grote afbeelding op in verschillende kleine afbeeldingen. Laat ze afdrukken als polaroid en maak je kerstboom met buddy vast.

pin

15. Kerstboom alternatief met oude boeken of bladmuziek

Als je een boekenwurm of muziekliefhebber bent, kun je je kerstboom dit jaar ook optuigen met oude pagina’s uit boeken of met oude bladmuziek. Omlijn je kerstboom eventueel nog met touw en maak het af met een papieren kerst ster

pin

16. Kerstboom van een pallet

Een speelse kerstboom creëer je met een oude pallet! Beits de pallet eventueel in een mooie tint en maak met een lichte kleur de vorm van een kerstboom. Als laatste kun je aan spijkertjes eventuele lichtjes, kerstballen en ornamenten ophangen. 

pin

17. Kerstboom van groene slingers

Op zoek naar een heel simpel kerstboom alternatief? Deze kerstboom van een groene kerstboomslinger zit in een handomdraai op je muur. Knip de slinger in aflopende lengtes af en maak de strengen vast met buddy of dubbelzijdig plakband. Deze kerstboom is simpel, minimalistisch en toch opvallend.

pin

18. Kerstboom van kerstcadeaus

Voor deze kerstboom van cadeautjes heb je niets nodig, alleen wat mooi ingepakte cadeautjes en inzicht in het opstapelen van de cadeaus ;–) Zet de cadeaus op een wandplank, een kastje of een klein tafeltje en speel wat met de volgorde van de cadeaus. Voeg als laatste nog een streng kerstlampjes toe of laat de vrolijk ingepakte cadeautjes de show stelen. 

pin

19. Kerstboom van vetplantjes

Een kerstboom alternatief dat wel leeft is de kerstboom van vetplantjes. Je maakt deze vetplantjes kerstboom door kippengaas in de vorm van een kegel te buigen. Vervolgens stop je hier veenmos in, dat vocht voor de plantjes vasthoudt. Laat de hele kegel met veenmos vocht opnemen in een emmer met water en laat het teveel aan water eruitlopen. Om de vetplantjes in het veenmos vast te laten zitten, maak je met een eetstokje of breinaald gaten in het mos. Duw de plantjes een voor een in het mos, tot de hele kerstboom vol is. Maak je succulent kerstboom af met een piek en zet hem op een mooi schoteltje neer. 

pin

20. Kerstboom roomdivider

Voor deze leuke en ruimtebesparende kerstboom is een IKEA IVAR paneel van een stellingkast gebruikt! Je hoeft hiervoor alleen maar touwtjes te spannen tussen de latjes, om vervolgens een kerstboom te vormen met heel veel leuke hangers. Zet hem tegen de muur of maak er een standaard onder om hem als roomdivider te gebruiken.

Alternatief voor de traditionele kerstboom

Deze kerstboom alternatieven geven je sowieso inspiratie voor een heel andere kerstboom dit jaar! Wil je nog meer leuke ideeën om je huis feestelijk aan te kleden? Ontdek hoe je je kerstkaarten leuk kunt ophangen en ga je te buiten aan een van de leuke kerstcollecties van dit jaar!

Ook interessant voor jou: