Geboorte 9 maart 2018

Wat je moet regelen bij de geboorte van een kind

regelen na geboorte

Een kleintje krijgen is een heel bijzonder moment in je leven. Toch moet je ook veel regelen voor na de geboorte van een baby. Denk aan een babyuitzet met een kinderwagen, meubels en kleertjes, maar ook praktische zaken als kinderopvang, verzekeringen en kinderbijslag. Kaartje2go helpt je graag bij deze praktische zaken en maakte inzichtelijk wat je moet regelen bij de geboorte van een kind.

Regelen voor na de geboorte: kinderopvang en kinderopvangtoeslag aanvragen

Gaat je kindje in de toekomst naar een kinderdagverblijf toe? Dan is het goed om hem ruim voor de bevalling al aan te melden. De wachttijden variëren per regio namelijk van een paar maanden tot wel een paar jaar! Zorg er dus voor dat je je ruim van tevoren oriënteert en aanmeldt.

Als je kiest voor kinderopvang, dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Voldoe je aan de voorwaarden, dan vergoedt de overheid namelijk voor maximaal 230 uren een deel van de opvangkosten. Je moet kinderopvangtoeslag aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarop je recht hebt op toeslag. Als je zoon of dochter dus op 6 augustus 2019 voor het eerst naar de kinderopvang gaat, moet je de kinderopvangtoeslag uiterlijk 31 november 2019 aanvragen. Kinderopvangtoeslag vraag je na de bevalling online aan bij de Belastingdienst.

Ouderschapsverlof aanvragen bij je werkgever

Wil je na je bevalling tijdelijk minder werken? Dan kun je ouderschapsverlof regelen voor na de geboorte van je kind. Als ouder van kinderen onder de 8 jaar mag je per kind eenmalig ouderschapsverlof opnemen. Je ouderschapsverlof berekenen is erg gemakkelijk. Je hebt namelijk recht op 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Als je dus 24 uur per week werkt, heb je recht op 26 keer 24 uur ouderschapsverlof. Per week mag je maximaal de helft van je arbeidsuren opnemen. Werk je dus 24 uur? Dan mag je per week maximaal 12 uur ouderschapsverlof opnemen. Ouderschapsverlof is onbetaald verlof. Je werkgever betaalt de uren van je ouderschapsverlof dus niet door. Vraag je ouderschapsverlof trouwens minimaal twee maanden voor de start van je verlof aan. Je werkgever mag je aanvraag niet weigeren, tenzij het bedrijf dan ernstig in de problemen komt.

Is je vrouw bevallen van jullie kindje? Dan heb je als partner ook recht op ouderschapsverlof. Voorheen had je als partner in Nederland recht op slechts 3 dagen ouderschapsverlof. Maar die regels zijn gelukkig veranderd! Nu krijg je als partner een volle week betaald verlof. Daarna heb je recht op 5 weken aanvullend ouderschapsverlof, waarbij je 70% van je salaris uitbetaald krijgt.

Kind erkennen bij je gemeente

Ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap met je partner? Dan is je partner volgens de wet pas de vader van jullie kind als hij jullie kindje erkent bij het gemeentehuis. Het erkennen van een kind kan al voor de geboorte, maar het kan ook tijdens de aangifte van je kindje of als hij ouder is. Veel mensen vragen zich af waarom de vader het kind moet erkennen. Door jullie kindje te erkennen is er ook een juridische band tussen je partner en je baby. Je partner is dan verplicht om jullie kindje te onderhouden en je baby heeft recht op zijn erfenis.

Als je partner je kind erkent, betekent dit niet dat je partner ook ouderlijk gezag over hem of haar heeft. Het ouderlijk gezag regel je na de geboorte. Over dit onderwerp lees je verderop in dit artikel meer.

Geboortekaartjes maken

Om jezelf na de bevalling zoveel mogelijk te ontzien, raden we je ook aan om je geboortekaartjes voor de bevalling te maken. Kies je favoriete geboortekaartje, maak ‘m zoals jij het leuk vindt en sla hem op in je account. Zo hoef je na de bevalling alleen de naam, het gewicht, de geboortetijd en de lengte van je kleintje toe te voegen! Daarbij is geboortekaartjes maken een leuke activiteit tijdens het wachten op je kleintje. Lees ook ons artikel Wat moet je regelen voor geboortekaartjes?, zodat je niets over het hoofd ziet.

Verstuur je de geboortekaartjes niet rechtstreeks? Bestel dan je enveloppen vooruit, zodat je in de weken voor je bevalling de adressen alvast op de enveloppen kunt schrijven. En als je op je uitgerekende datum bevalt, dan zijn jouw geboortekaartjes helemaal gratis! Meld je maximaal 3 weken voor je uitgerekende datum aan en bestel je geboortekaartjes bij Kaartje2go om met de uitgerekende datum actie mee te doen.

Tip: Adressen verzamelen voor je geboortekaartjes? Met onze handige adresverzoeker is je adresboek zo gevuld.

Newborn shoot regelen met een fotograaf

Naast deze praktische zaken kun je voor de bevalling ook wat leukere dingen gaan regelen. Een newbornshoot is bijvoorbeeld ook iets wat vrouwen regelen bij de geboorte van een kind. Ga ruim voor je bevalling op zoek naar een fotograaf die jouw kindje mooi vast kan leggen in de kraamweek. Vind je het leuk om te fotograferen en ga je liever zelf aan de slag? Lees dan ons artikel met newborn fotografie tips!

Een kraamfeest organiseren of kiezen voor kraamvisite

Voor de geboorte van je kindje is het goed om na te denken over hoe je de bezoekjes van je vrienden en familie voor je ziet. Vind je het leuk om meerdere keren per week kraamvisite te krijgen of wil je liever een kraamfeest organiseren? Een kraamfeest is een groot feest voor al je vrienden en familie, zodat ze jouw kindje op één moment kunnen ontmoeten. Natuurlijk kun je het kraamfeest ook alleen organiseren voor verdere familie, buren en collega’s, zodat je toch kraamvisite van dierbare familie en vrienden hebt. Bedenk samen met je partner of je kiest voor een kraamfeest organiseren of voor kraamvisite!

💡 Tip: Bestel bij je geboortekaartjes ook inlegvellen. Hier schrijf je gemakkelijk extra info over het kraamfeest op!

Voldoende boodschappen in huis halen

Als laatste is het voor de geboorte van je kindje ook fijn om genoeg boodschappen in huis te hebben. Zorg dat je voorraadkast goed gevuld is en vergeet ook niet om extra koffie, thee en ander drinken te kopen! Wil je na de geboorte wat minder hoeven nadenken over het avondeten? Kook dan tijdens je verlof wat maaltijden vooruit om in te vriezen. Want als je uitgerekende datum voorbij is, wil je je daar niet meer mee bezighouden. En als laatste moet je de beschuit met muisjes ook niet vergeten te kopen. Ga jij voor de ouderwetse beschuit met muisjes of kies je een van de alternatieve geboortetraktaties voor je kraamvisite?

Kind aangeven na de geboorte (binnen 3 dagen na de bevalling regelen)

Iets wat je moet regelen nadat je bevallen bent, is de aangifte van je kindje bij de gemeente. Je partner moet binnen 3 dagen na de geboorte jullie kind aangeven bij jullie gemeente. Als je partner je kindje voor de geboorte heeft erkend, dan moet hij het bewijs hiervan meenemen naar de aangifte. De geboorteakte die wordt gemaakt is het geboortebewijs. Hier staat ook in dat je kindje afstamt van jou en je partner. Jullie kindje hoeft niet mee naar de aangifte.

Ouderlijk gezag aanvragen met je partner

Ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap met je partner? Dan heeft je partner niet direct ouderlijk gezag over jullie kindje. Via Rechtspraak.nl kun je samen het ouderlijk gezag regelen. Dit kan pas na de geboorte van jullie kindje, omdat je zijn of haar BSN of geboorteakte nodig hebt. Nadat het ouderlijk gezag geregeld is, hebben jullie allebei zeggenschap over jullie kind.

Kinderbijslag aanvragen

Iets anders wat je moet regelen bij de geboorte van een kind is de kinderbijslag. Kinderbijslag is een ondersteuning van de overheid voor de kosten van kinderen. 2 tot 4 weken na de aangifte van je kindje bij de gemeente ontvang je een brief van de Sociale Verzekeringsbank. Na het ontvangen van deze brief kun je kinderbijslag aanvragen. Ben je zwanger en heb je al een kindje? Dan wordt de kinderbijslag automatisch verhoogd als je tweede kindje geboren is.

Verzekeringen regelen voor na de geboorte

Je denkt er misschien niet direct aan, maar je moet ook je verzekeringen aanpassen als je kindje geboren is. Pas de volgende verzekeringen aan zodra je baby er is.

  • Zorgverzekering – Pas je zorgverzekering binnen 4 maanden na de geboorte aan, zodat je niet zelf voor onverwachte kosten opdraait. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je meestal niets extra’s.
  • Inboedelverzekering – Met de komst van een kindje verandert ook de waarde van je inboedel. Pas daarom ook je inboedelverzekering aan.
  • Aansprakelijkheidsverzekering – Pas je aansprakelijkheidsverzekering aan, zodat schade die je kindje in de toekomst veroorzaakt ook verzekerd is.
  • Doorlopende reisverzekering – Als je samen op vakantie gaat, is het fijn als je kindje ook meeverzekerd is.
  • Rechtsbijstandverzekering – Per rechtsbijstandverzekering verschilt het of je de verzekering aan moet passen. Veel verzekeringen gaan namelijk uit van een eenpersoons- of meerpersoonshuishouden. Ga daarom na of je deze verzekering moet aanpassen na de geboorte van je kindje.
  • Uitvaartverzekering – Over een uitvaartverzekering voor je kindje wil je natuurlijk niet nadenken, maar het is wel aan te raden om hiervoor verzekerd te zijn. Vaak betaal je niets extra’s om kinderen tot 18 jaar mee te verzekeren, maar ze moeten wel bijgeschreven worden op de polis van jou of je partner.

Spaarrekening openen voor je kindje

Als je kindje nog klein is, is alles wat hij wil bereiken in zijn leven nog ver weg. Toch is het nu al goed om een spaarrekening voor je kindje te openen. Stort elke maand een bedrag, zodat zijn studie of rijbewijs straks een stuk makkelijker te bekostigen zijn. Een spaarrekening regel je pas na de geboorte van je kind omdat je zijn BSN nodig hebt.

Regel je zaken goed als je een kindje krijgt

Door deze zaken te regelen bij de geboorte van een kind sta je later niet voor verrassingen. Het zijn misschien niet de leukste zaken om over na te denken, maar het bespaart je vaak een hoop kosten en gedoe voor in de toekomst!

Ook interessant voor jou: