Geboorte 31 juli 2023

Zwanger trouwen? Dit wil je weten!

Zwanger trouwen

Dubbel geluk: je bent zwanger én jullie gaan trouwen! Eén ding is zeker: jullie bruiloft wordt een ontzettend bijzondere dag. Maar waar kun je het beste rekening mee houden als je zwanger bent en gaat trouwen? En wat zijn eigenlijk de voordelen van trouwen of geregistreerd partnerschap als er een baby op komst is? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over zwanger trouwen. Daar komt de buik – eh bruid…

Waarom trouwen als je zwanger bent?

Voor trouwen is er maar één reden die er echt toe doet: jullie liefde voor elkaar. Toch kan je zwangerschap ervoor zorgen dat jullie plannen voor trouwen of geregistreerd partnerschap iets meer in een stroomversnelling raken. Als jullie samen een kind krijgen, dan is het qua papierwerk en erkenning namelijk handig om getrouwd te zijn of geregistreerd partnerschap te hebben. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon hartstikke romantisch 💕

Trouwen en zwanger zijn

Tegenwoordig hoef je natuurlijk helemaal niet te trouwen als je samen met je partner een kindje krijgt. Maar het is wel mooi om de liefde samen te vieren. Daarnaast heeft getrouwd zijn een paar praktische voordelen. Want als je gaat trouwen terwijl je zwanger bent, worden zowel jij als je partner automatisch de juridische ouder van jullie kind. Ook krijgen jullie beide het ouderlijk gezag over jullie baby.

Zwanger en geregistreerd partnerschap

Wil je niet per se trouwen, maar vind je het wel fijn als je partner ook automatisch gezag krijgt over het kind? Dan is het misschien prettig om voor geregistreerd partnerschap te gaan. Geregistreerd partnerschap is wettelijk gezien bijna hetzelfde als trouwen. Het belangrijkste verschil is dat je elkaar niet het jawoord hoeft te geven en dat geregistreerd partnerschap niet in alle landen erkend wordt. Daarnaast is de dag vaak minder beladen dan een bruiloft. Je kunt natuurlijk altijd nog een etentje of een feestje geven, maar dit is vaak met een kleiner groepje en fijner voor je portemonnee.

Erkenning van jullie kind

Ben je niet getrouwd en heb je ook geen geregistreerd partnerschap, dan moeten jullie zelf de erkenning regelen. Doe je dat niet, dan wordt alleen de biologische moeder automatisch ouder van jullie kind. Ook krijgt jullie baby automatisch de achternaam van de biologische moeder. Voor het erkennen moet je samen met je partner naar de gemeente gaan. Na de erkenning is je partner juridisch ouder van jullie kind en krijgt hij of zij het ouderlijk gezag over jullie baby.

Zwanger en samenlevingscontract

Heb je samen met je partner een samenlevingscontract en ben je zwanger? Dan is je partner niet automatisch ouder van het kind. Als je graag wil dat je partner juridisch ouder van jullie kind wordt, dan moet je partner het kind erkennen. Dit kan trouwens ook voordat jullie baby geboren wordt. Dit heet ‘erkenning van ongeboren vrucht’.

🎩 Ook leuk om te lezen: Dit zijn de trouwtrends van 2024!

Bruiloft zwanger

Wanneer trouwen als je zwanger bent?

Hebben jullie de knoop doorgehakt en besloten te gaan trouwen? Wat leuk, dan kan het plannen beginnen. Je weet natuurlijk nooit precies hoe je je gaat voelen, maar over het algemeen is het tweede trimester de beste periode om te gaan trouwen als je zwanger bent. Tussen week 13 en 26 van je zwangerschap ben je (meestal) niet meer misselijk en de grootte van je buik valt vaak ook nog mee. Daarnaast heb je tijdens het tweede trimester minder last van vermoeidheid en minder kans op complicaties. Tot slot is het handig om rekening te houden met de tijd van het jaar. Zwanger trouwen tijdens een hittegolf in hartje zomer is misschien niet zo ideaal.

Wat voor trouwjurk als je zwanger bent?

Sommige bruiden weten al een jaar van tevoren wat voor bruidsjurk, jumpsuit of pak ze dragen. Maar als je zwanger bent, is het kiezen van een bruidsjurk iets lastiger. Je weet namelijk nooit precies hoe je lichaam zal veranderen. Trouwjurken met empire-model of een A-lijn zijn ideaal als je zwanger bent, omdat deze wijd uitlopen. Ook is het een aanrader om luchtige, soepel vallende stoffen te kiezen. Zorg dat je goed overlegt met de winkel waar je de bruidsjurk koopt; zij kunnen de jurk op een later moment nog aanpassen als dat nodig is. 

Zwanger trouwen: de juiste schoenen

Trouw je tijdens je zwangerschap, dan is het ook handig om goed na te denken over je schoenen. Hoge hakken zijn misschien elegant, maar niet altijd even comfortabel als je zwanger bent. Veel zwangere vrouwen hebben namelijk last van gezwollen voeten en enkels. Toch liever hakken? Ga dan voor lagere hakken of sleehakken. En neem voor de zekerheid ook een paar stijlvolle ballerina’s mee. Zo kun je je schoenen gedurende de dag afwisselen.

👠 Ook leuk om te lezen: Tips voor het inlopen van je trouwschoenen!

Denk goed aan je budget

Hebben jullie financieel niets te klagen? Dan kun je natuurlijk helemaal all-out gaan met de bruiloft. Maar het is ook helemaal oké om iets kleiner te trouwen. De komst van een kleine brengt namelijk heel wat kosten met zich mee. Zo kunnen jullie het later als gezin altijd nog keihard inhalen!

Tip: Doe je mee met onze trouwkaartenactie, dan kun je je trouwkaarten winnen! Daarnaast ontvang je bij deelname sowieso 10% korting op je trouwkaarten.

Plan je dag niet te vol

Tijdens je zwangerschap ben je vaak wat sneller moe. Ga dus niet voor een overvol programma, maar hou het relaxed en zorg voor voldoende rustmomenten. Ben je ‘s ochtends meer waard dan ’s avonds? Plan de ceremonie dan op de ochtend en sluit de bruiloft af met een uitgebreide lunch. Zo zit je ‘s avonds alsnog prinsheerlijk in je joggingbroek op de bank. Heb je ‘s avonds meer energie? Plan je bruiloft dan in de middag en avond. Dat betekent dat je op de grote dag lekker lang kunt uitslapen. Op die manier is zwanger trouwen goed te doen. Het vermijden van stress is ook nog eens veel beter voor je kindje: win-win!

Zorg voor preggoproof eten

We hoeven je natuurlijk niet meer uit te leggen dat je tijdens de zwangerschap geen alcohol mag drinken. Maar omdat dat voor jou zo normaal is, kan je zomaar vergeten om dit te vermelden bij de cateraar. Geef dus duidelijk aan dat er non-alcoholische drankjes geschonken worden. Zo kan je optimaal genieten van een lekkere mocktail. Want als je zwanger bent moet er op je bruiloft natuurlijk genoeg lekkers zijn. Laat je dus lekker gaan en geniet van je cravings. Kom maar op met dat toetjesbuffet en die patattafel!

Zwanger trouwen: vier de liefde 💕

Hopelijk wordt het met deze tips en ideeën een dag om nooit te vergeten. Zolang de liefde centraal staat en je goed naar je lichaam luistert, komt het met de bruiloft als je zwanger bent helemaal goed. Zo wordt jullie liefdesbaby binnenkort geboren in een prachtig, liefdevol nest. En dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste! We hebben trouwens nog een aantal leuke artikelen om te lezen:

✍🏽 Met deze trouwkaartteksten weet je precies wat je op de kaart moet schrijven
💌 Dit zijn de leukste huwelijkscadeau’s voor op je lijstje
🍋 De babytrends van 2024: dit zijn ze!

Ook interessant voor jou: