Communie 31 maart 2017

8 tips voor het maken van mooie communiefoto’s

De eerste communie van je zoon of dochter is een speciaal moment. Dat verdient een reeks schitterende communiefoto’s die je kunt gebruiken als aandenken en voor op de communieuitnodigingen! Alleen kan het maken van communiefoto’s best lastig zijn. Kinderen hebben vaak niet zo’n zin om foto’s te maken of zijn snel weer met andere dingen bezig. Daarom geeft Gabriella van der Heijde, fotograaf bij Puurkinderfotografie.nl, je 8 handige tips voor het maken van mooie communiefoto’s van jouw communicantje.

1. Communiefoto’s maken: start met een plan

Kinderen hebben vaak maar weinig geduld, daarom in het aan te raden om van tevoren alvast na te denken over wat je precies wilt. Wil je de communiefoto’s binnen of buiten fotograferen? Geposeerd of juist niet? Natuurlijk is dit ook afhankelijk van het kind. Met een kind dat lastig kan stilzitten kun je vaak beter naar buiten gaan. Leuke plekken om communiefoto’s te maken zijn de natuur, zoals aan zee of in het bos, of met dieren of een voetbal voor stoere communiefoto’s.

Communiefoto maken

2. Maak plezier, vertel grapjes en doe gek!

Als je zelf communiefoto’s wilt maken, werkt het niet om tegen een kind te zeggen ‘ga daar staan en lach’. ‘Je moet nu lachen’, ‘zeg eens cheese’, ‘niet zo kijken’, dus ook niet! Sterker nog, het werkt meestal averechts. Je krijgt de mooiste foto’s als deze puur en echt zijn. Het mooiste is als je ook de persoonlijkheid van je kind kunt vastleggen. Goede fotografie tips voor communie foto’s zijn om vooral plezier te maken, grapjes te vertellen en gek te doen, want dat werkt het best!

Wat mij betreft hoeft een kind overigens niet per se te lachen. Een intense blik zegt vaak veel meer dan een neplach! Ook in de camera kijken is niet altijd nodig, bijvoorbeeld als het beeld emoties weergeeft.

3. Gebruik een rustige achtergrond

Indien je binnen fotografeert besteed dan ook aandacht aan de achtergrond. Probeer een ruimte te vinden in huis waarbij de achtergrond rustig is. Haal zoveel mogelijk storende en afleidende zaken van tevoren weg.

communiefotos maken

4. Communiefoto’s maken: geef complimentjes

Luistert het kind goed en werkt het goed mee? Geef het kind dan complimentjes, dit geeft het kind een goed gevoel en meer zelfvertrouwen. Laat het kind tussendoor ook het resultaat zien en laat het kind mee denken. Kinderen hebben vaak hele creatieve ideeën!

5. Zorg ervoor dat het kind het leuk heeft

Wanneer je buiten wilt fotograferen, ga dan naar een plek waar je kind het leuk vindt. Neem bijvoorbeeld een windmolen, parasol of bellenblaas mee. Kinderen vinden het vaak leuk om hiermee te spelen en het levert tegelijkertijd ook leuke plaatjes op. Tijdens het spelen kun je de naam van je kind roepen waardoor je kind je even aankijkt. Natuurlijk moet je dan ook wel direct je camera gereed hebben!

communiefoto's maken

6. Ga door je knieën

Ouders fotograferen hun kind meestal staand van bovenaf. Aangezien kinderen een stuk kleiner zijn levert dit niet altijd de mooiste beelden op. Ga ook eens door je knieën of op de grond liggen tijdens het communiefoto’s maken. Zo kom je op gelijke hoogte met het kind en krijg je een leuke variatie in de beelden.

7. Heb geduld

Verder is geduld bij kinderen een must! Raak niet direct geïrriteerd als zij jouw plan niet volgen. Laat ze eerst even lekker doen wat zij willen en probeer spelenderwijs foto’s te maken en later je plan weer op te pakken.

8. Gebruik de juiste camera-instellingen

Kinderen fotograferen is niet altijd even gemakkelijk. Kinderen willen vaak niet poseren, zijn onvoorspelbaar en hebben meestal ook weinig geduld. Spelende kinderen zijn beweeglijk en snel. Dit levert je misschien geen scherpe foto’s op. Daarom is het naast bovengenoemde tips ook belangrijk om je camera-instellingen goed te kennen.

Mocht het je ondanks alle bovengenoemde tips niet lukken om je kind mooi op de foto te krijgen, dan kun je natuurlijk altijd nog kiezen voor een fotograaf gespecialiseerd in kinderfotografie, zodat je zeker weet dat je het perfecte plaatje voor jouw communiekaart hebt!

Wil je meer weten over een communiefeest regelen? Lees dan onze tips voor het organiseren van een communiefeest.

Ook interessant voor jou: