Kerst 11 december 2017

De leukste ideeën voor een originele kerstfoto

Originele kerstfoto

De tijd voor kerst is hét moment om mooie kerstfoto’s te maken. Je mag mooie kleren aan, de versiering kan niet overdreven genoeg zijn en je komt helemaal in de kerststemming! En de kerstfoto’s? Die gebruik je natuurlijk voor je kerstkaart met foto. En met onze 15 ideeën voor het maken van een originele kerstfoto maak je je kerstkaarten nog leuker!

1. Blaas glitters of sterretjes naar de camera

Het geeft misschien wat troep, maar glitters die naar de camera worden geblazen leveren een ludieke kerst foto op! Doe mooie kleren aan, strooi de glitters op je handen en blaas deze naar de camera terwijl de foto wordt gemaakt. En als je met goed licht werkt, zorg je dat de glitters goed opvallen en oplichten. Je geeft dit kerstfoto idee een extra vleugje kerst door sterretjes of rode confetti te gebruiken.

2. Maak een winterse setting met nepsneeuw

Zit je al jaren te wachten op een witte kerst voor een kerstfoto in de sneeuw? DIY dan zelf een witte kerst met nepsneeuw voor je kerst foto! Trek je mooiste jurk aan, kleed je gezin chic aan en laat een vriendin op een keukentrapje staan om nepsneeuw te gooien. Speel tijdens de fotoshoot met de scherpte, zodat gefocust wordt op de dwarrelende sneeuw of op je gezin. Deze winterse dag zal je je nog lang herinneren!

3. Originele kerstfoto: Vervorm lichtjes van je kerstboom tot sterretjes

Voor hobbyfotografen met een goede camera hebben we een tip om met de kerstlichtjes in een foto te spelen. Normaal gesproken worden onscherpe lichtjes in je foto cirkeltjes (bokeh genoemd), maar deze zijn gemakkelijk te veranderen in hartjes, sterretjes of kerstboompjes! Zo ontstaat een leuke achtergrond om je kinderen voor te fotograferen.

Zo vervorm je lichtjes (bokeh) naar kerstboompjes, sterretjes of hartjes

  1. Teken de omtrek van je cameralens op stevig papier en knip deze uit.

  2. Knip precies in het midden het figuurtje van jouw keuze uit met een nagelschaartje of pons. Maak het figuurtje niet groter dan 2 centimeter.

  3. Plak de cirkel aan je lens vast met plakbandjes en zorg dat het figuurtje in het midden van je lens staat.

  4. Stel je camera zo in dat je zelf de scherpte kunt bedienen en maak de lichtjes onscherp.

  5. Stel een hoog diafragma in en speel met de ISO en sluitertijd voor meer of minder licht.

Tijdens het fotograferen zul je merken dat je misschien moet spelen met je instellingen of zelfs met de grootte van het figuurtje. Het kan namelijk zo zijn dat een sterretje maar deels te zien is, waardoor een kleiner figuurtje beter is. Er zijn trouwens ook speciale opzetstukjes te koop om de lichtjes te vervormen. Erg handig voor als je dit effect vaker wilt toepassen.

4. Kerstfoto met je kind? Geef ze attributen!

Je kinderen zijn geknipt om af te beelden op een kerstkaart met foto. Geef je kids daarom een aantal kerst attributen en klik erop los met je camera! Behang je peuter bijvoorbeeld met een LED-lichtsnoer (deze wordt niet warm) en geef je oudere kind een kerstboom die naar z’n plek gesleept moet worden. Het is ook leuk om een fotosessie te houden wanneer jullie kerstkransjes of een peperkoekhuisje maken. Met matchende pyjama’s en een paar instructies voor je kinderen schiet jij toffe kerst foto’s.

Vier jij voor het eerst kerst met je baby? Bekijk dan ook onze ideeën voor een kerst foto met je baby!

5. Ga eropuit om kerstfoto’s te maken

Naast je huiskamer of een fotostudio zijn er buiten ook leuke plekken om een originele kerstfoto te maken. Ga bijvoorbeeld naar het bos en neem een letterslinger of losse letters mee om je foto mee aan te kleden. Een ander, winters idee is om naar een kerstboomkwekerij te gaan en tussen de kerstbomen foto’s te maken! Met de kerstbomen om je heen heb je geen versiering of lichtjes meer nodig voor een kerstige foto. Een kerstfoto maken op een andere plek is trouwens ook heel romantisch om als koppel te doen.

6. Creëer een gezellige setting

Je maakt ook originele kerstfoto’s door een gezellige setting te creëren. Hul je gezin in dekens, sjaals en dikke vesten en zet ze op en rond een comfortabele stoel. Kleed de achtergrond aan met kerstdecoratie en lichtjes of maak foto’s voor de open haard. Kopjes chocolademelk voor de hele familie maken je kerst foto compleet!

7. Betrek je huisdier erbij voor een originele kerst foto

Heb je een trouwe viervoeter in huis rondlopen die helemaal bij het gezin hoort? Betrek deze dan ook bij je kerstfoto! Fotografeer je hond bijvoorbeeld in een kerstcadeau of trek hem een leuke kersttrui aan. Leg je kat in een dekentje en houd hem op je arm terwijl hij ‘slaapt’ of fotografeer hem met kerstlichtjes om hem heen. Jouw wollige dieren verdient ook een plekje op jullie kerstfoto’s! Lees voor nog meer tips ons artikel Kerstkaart met je hond.

8. Draag matchende kersttruien

Foute kersttruien zijn de laatste jaren meer in de mode dan ooit! Koop daarom voor het hele gezin dezelfde kersttrui en maak hier samen een foto mee! Ga bijvoorbeeld voor een foute kersttrui met Rudolph, met een foute print of met een kerstboom met flikkerende lichtjes. Je hebt dan direct een gekke kerstfoto voor Facebook ;–)

9. Fotografeer jullie in een kerstbal!

Een kerstfoto met een origineel effect maak je door jullie te laten weerspiegelen in een kerstbal, waarna je hier een foto van maakt! Koop een zilveren kerstbal waar je jezelf goed in kunt zien en ga dicht bij kerstlichtjes of de kerstboom staan. Laat iedereen vervolgens om je heen staan en in de kerstbal kijken, waarna iemand de foto maakt. Dit is een heel goedkoop idee voor een leuke kerstfoto!

10. Grappige kerstfoto: vastgetapete kinderen

Ben je handig met Photoshop? Dan is een grappige kerstfoto met vastgetapete kinderen of vastgebonden ouders ook een leuk idee. Photoshop de kinderen bijvoorbeeld zo dat het lijkt alsof ze aan de muur vastgeplakt zijn, zodat jullie tijd hebben voor een wijntje en voor elkaar. Een ander leuk idee voor een grappige kerstfoto is dat de kinderen jullie vastgebonden hebben en zelf heel triomfantelijk kijken.

11. Foto’s maken tijdens het kerstboom optuigen

Een originele kerstfoto is eigenlijk heel snel gemaakt. Tijdens het optuigen van de kerstboom bijvoorbeeld! Als je foto’s maakt met je gezin, kun je elk gezinslid een taak geven, zoals de kerstlichtjes uit de knoop halen en de kerstboom neerzetten. Een simpele activiteit kan een heel gezellig sfeertje opleveren voor je foto.

12. Op de kerstmarkt

Zijn jullie van plan om naar de kerstmarkt te gaan dit jaar? Ga dan begin december, zodat je hier kerstfoto’s kunt maken voor op je kerstkaart! Stap bijvoorbeeld met z’n allen in de draaimolen, fotografeer je kinderen tijdens het schaatsen of ga met z’n allen chocolademelk slurpen voor de foto. De kerstmarkt is de perfecte achtergrond voor op jullie kerstkaart!

13. Kerstfoto voor koppels

Een romantische kerstfoto maak je heel gemakkelijk met je partner en met 2 rood-witte zuurstokken. Als je de zuurstokken namelijk tegen elkaar houdt, ontstaat er een hartje. Zet dus een timer op je camera, houd de zuurstokken tegen elkaar en geef elkaar op de achtergrond een kus. Deze foto is natuurlijk ook erg leuk om je verloving mee aan te kondigen.

Inspiratie voor een creatieve kerst foto

Met deze ideeën en schiet jij dit jaar sowieso een originele kerstfoto voor je kerstkaart met foto! Wil je trouwens meer weten over hoe je de mooiste kerstfoto’s maakt? Lees dan ook ons artikel met tips voor het maken van mooie kerstfoto’s. Wij zijn heel benieuwd welke tip we terugzien in je kerstkaarten!

Ook interessant voor jou: