Geboorte 1 juli 2019

Eerste en tweede zwangerschap: 13 verschillen!

Eerste en tweede zwangerschap verschil

Is er een tweede kindje op komst? Dan staan de komende maanden opnieuw in het teken van nieuw leven! Toch is deze zwangerschap waarschijnlijk heel anders dan de vorige. Benieuwd wat precies het verschil is tussen een eerste en een tweede zwangerschap? Deze 13 dingen zul je vast (gaan) herkennen!

1. Tweede zwangerschap: buik kan eerder zichtbaar zijn

Het hoeft niet altijd zo te zijn, maar bij veel vrouwen is de buik sneller zichtbaar tijdens de tweede zwangerschap. Je buikspieren zijn vaak minder stevig door je eerste zwangerschap, zodat je spieren gemakkelijker kunnen wijken. Je kunt dus veel eerder met je buik pronken of je moet juist je best doen om het nog even geheim te houden ;ā€“)

2. Tweede zwangerschap kan andere symptomen hebben

Bij een tweede zwangerschap hoeft het niet te betekenen dat je ook dezelfde zwangerschapskwaaltjes hebt als bij je eerste kindje. Misschien had je tijdens je eerste zwangerschap wel last van misselijkheid, terwijl dat bij je tweede zwangerschap helemaal niet aan de orde is, of juist andersom.

3. Aankondiging tweede zwangerschap is minder uitbundig

Afgezien van de geboorte van je kindje, was je zwangerschapsaankondiging hƩt moment van het jaar tijdens je eerste zwangerschap! Dit is vaak heel anders bij een tweede zwangerschap, want zwangere vrouwen die al een kindje hebben vieren het goede nieuws vaak minder uitbundig. Ook kan je omgeving wat minder enthousiast reageren en wordt er misschien geen babyshower georganiseerd. Maar wees niet bang dat ze niet blij voor je zijn, het is gewoon al heel normaal voor hen dat jullie ouders zijn.

4. Je hebt je handen vol aan je eerste kindje

Waar je tijdens je eerste zwangerschapsverlof uitgebreid kon uitslapen en relaxen, ziet je tweede keer verlof er heel anders uit. Je hebt namelijk al een kleintje rondlopen die aandacht vraagt! De hele dag op de bank hangen of je uitgebreid bezighouden met de babykamer is er helaas niet meer bij, want de plicht roept. Zorg wel dat je ook tijdens dit verlof je rust pakt. Laat je kindje bijvoorbeeld op de gebruikelijke dagen naar de opvang gaan en doe wat vaker samen een middagdutje.

5. Je leest zwangerschapsboeken niet meer van kaft tot kaft

Een ander groot verschil tussen een eerste en een tweede zwangerschap is dat veel vrouwen minder bezig zijn met hoe hun lichaam verandert. Zwangerschapsboeken lees je dus misschien niet meer en ook de zwangerschapsapps volg je niet meer wekelijks. Je hebt eigenlijk geen idee of je kindje zo groot is als een krop sla of een kokosnoot!

6. Je maakt je minder druk om kwaaltjes en pijntjes

Veel vrouwen merken ook dat ze zich tijdens hun tweede zwangerschap minder druk maken om kwaaltjes en pijntjes. Je vraagt je niet bij elk kwaaltje af wat het zou kunnen zijn, want je herkent al veel van je vorige zwangerschap. Niet zo gek dus dat je je tweede zwangerschap relaxter vindt.

7. Tweede zwangerschap lijkt sneller te gaan

Lijkt de tijd veel sneller te gaan tijdens je volgende zwangerschap en moet je soms goed nadenken hoeveel weken je ook alweer zwanger bent? Dit komt meestal omdat je je handen vol hebt aan je eerste kindje, maar ook omdat je weet wat er komen gaat. Die kwaaltjes en buik die steeds dikker wordt zijn niet nieuw meer, waardoor je er minder bij stilstaat.

8. Je volgt misschien geen zwangerschapscursus meer

Tijdens je eerste zwangerschap heb je je misschien wel ondergedompeld in een of meerdere zwangerschapscursussen, zoals zwangerschapsyoga, zwangerschapsgym of HypnoBirthing. Maar nu je al een keer bevallen bent, lijkt het wat minder belangrijk om nog zoā€™n cursus te doen. De boeken nog eens openslaan of een eendaagse bevalcursus volgen is misschien voldoende!

9. De meeste babyspullen heb je al in huis

Moet je pakketbezorger tijdens je eerste zwangerschap nog overuren maken, in de tweede zwangerschap valt dat reuze mee. Je hoeft niet meer per se elke dag online door te brengen op zoek naar de mooiste kleertjes of meubeltjes, want je baby uitzetlijst is praktisch gezien al afgevinkt! Natuurlijk is het wel leuk om ook voor dit kindje wat mooie kleertjes te kopen of een meubel over te schilderen, vooral als je nu een kindje van het andere geslacht verwacht.

10. Tweede bevalling duurt meestal minder lang

Het is algemeen bekend dat de bevalling van een tweede kindje wat minder lang duurt dan bij een eerste kindje. De baarmoederhals is namelijk al verweekt tijdens je vorige bevalling, waardoor je kindje er makkelijker uit kan. Natuurlijk is dit niet bij elke bevalling zo, maar in de regel geldt dat de eerste baby de weg vrijmaakt voor de tweede.

11. Je bent minder onzeker en weet waar je het voor doet

Misschien voelde je je tijdens je eerste zwangerschap nog weleens onzeker, want je leven verandert radicaal door een kindje. Maar waar je je toen misschien druk maakte over je nieuwe leven, weet je nu precies waarvoor je het doet en hoe alles zal zijn! Je zal de tijd na de bevalling dus met meer vertrouwen tegemoetzien.

12. Zwangerschapskleding is niet meer zoā€™n ding

Zwangerschapskleding is dit keer waarschijnlijk veel minder een issue dan bij je vorige zwangerschap! Toen deed je vast veel moeite om er beeldig uit te zien in de mooiste zwangerschapskleding, terwijl je nu net zo lief voor een grote trui of een wijde jurk kiest (en er gewoon net zo beeldig uitziet!).

13. Je zwangerschap is minder vaak onderwerp van gesprek

Je eerste zwangerschap was een heel nieuwe ervaring. Iedereen was nieuwsgierig hoe het met je ging en zelf was je er bijna elk moment van de dag mee bezig! Maar nu je voor de tweede keer zwanger bent, komt je zwangerschap misschien wel veel minder ter sprake. Niet alleen ben je er zelf minder van bewust dat je zwanger bent, ook voor anderen is je rol als moeder niet nieuw meer.

Verschil eerste en tweede zwangerschap

Dat er veel dingen anders zijn tijdens je tweede zwangerschap is niet te vermijden. Maar natuurlijk krijgt ook dit kindje een mooie naam, de leukste ouders en net zoveel liefde als je eerste kindje! Ben je trouwens nog op zoek naar een leuk geboortekaartje? Bekijk dan onze geboortekaartjes, bijvoorbeeld voor een broertje of zusje! Bestel een gratis proefdruk en bekijk van dichtbij of je geboortekaartje naar wens is.

Ook interessant voor jou: