Verjaardag 29 augustus 2017

6 leuke verjaardagstradities in andere landen

Verjaardagen in andere landen

Als Nederlanders houden we er heel wat tradities op na rond onze verjaardag. We brengen ontbijt op bed, zingen de jarige toe en serveren taart, kaas en worst. Onze collega’s moeten er ook aan geloven op onze verjaardag en als kind konden we niet wachten op ons kinderfeestje. Maar wat voor ons heel normaal is als we weer een jaartje ouder worden, ziet er op de verjaardagen in andere landen heel anders uit!

🧁 Leestip: Wat zet je op een verjaardagskaart?

1. Verjaardagen in veel andere landen: naamdag!

In de landen waar het katholieke geloof zijn oorsprong vindt, vieren ze vaak geen verjaardagen, maar naamdagen! Iedereen is vernoemd naar een heilige, waarbij de naam van de heilige meestal verbasterd is. De namen Nicole en Nick stammen bijvoorbeeld af van de heilige Nicolaas. Op de gedenkdag van de heilige viert de vernoemde dus zijn naamdag, ook wel panigyria genoemd. Er is veel eten en drinken en iedereen neemt kleine cadeautjes mee. Wist je dat sommige inwoners van Limburg ook hun naamdag vieren? En heel Nederland viert natuurlijk de naamdag van Sint Nicolaas op 5 december!

2. Zweedse verjaardag: een overvloed aan taart

Zweedse kinderen zijn bij het wakker worden op hun verjaardag al bedolven onder de cadeautjes! En waar Nederlanders het gebak vaak kopen, maken Zweden de vele verjaardagstaarten zelf! Omdat gelijkheid in Zweden erg belangrijk is, nodigen Zweedse kinderen alle jongens of meisjes, of zelfs alle kinderen uit de klas uit op hun kinderfeestje. Veel Zweedse volwassenen vieren hun verjaardag niet, maar als iemand 40 of 50 jaar wordt, vieren ze dit uitgebreid met een quiz, snoep en veel taart.

3. Eerste verjaardag na 100 dagen

De allereerste verjaardag van een kind in Korea wordt 100 dagen na de geboorte al gevierd! Deze Koreaanse verjaardagstraditie die Baek-il wordt genoemd, ontstond omdat veel pasgeboren baby’s vroeger niet ouder werden dan 100 dagen. Na 100 dagen zou het grootste gevaar geweken zijn en kan er een feestje gevierd worden! Tijdens het verjaardagsfeest en kraamfeest in een worden rijstcakejes uitgedeeld en eren ze de god Samshin die bescherming bood. En als minimaal 100 gasten een cakeje eten brengt dit geluk! De genodigden die niet aanwezig zijn, kunnen hun rijstcakeje dan ook via de post verwachten.

verjaardagen in andere landen

4. Verjaardag in Mexico: volwassen op je 15e

Het zal je niets verbazen dat de piñata een grote rol speelt op kinderfeestjes in Mexico. De piñata, die eigenlijk uit China komt, is officieel een ster met 7 punten die geesten moet verjagen. De moderne piñata’s hebben allerlei leuke vormen, zoals een eenhoorn of ezel en is gevuld met snoep, cadeautjes en confetti. Een ander groot feest in Mexico is de quinceañera; als een meisje 15 jaar wordt, is ze jongvolwassen. Het meisje krijgt al heel vroeg een serenade in huis, tijdens de kerkmis draagt ze een soort bruidsjurk en haar vrienden en vriendinnen treden op als getuigen. Dit is duidelijk niet te vergelijken met de Sweet 16 die in Amerika wordt gehouden!

🎉 Ook leuk om te lezen: Verjaardag vergeten? Zo maak je het weer goed.

5. Verjaardag in Japan: de bijzondere telmethode van Japanners

Vroeger had Japan een voor ons eigenaardig systeem om de leeftijd te bepalen. Iedereen werd namelijk een jaartje ouder op de eerste dag van het nieuwe jaar. Ook waren baby’s direct na de geboorte al 1 jaar oud. Dit betekent dat een baby die op 28 december ter wereld komt, een paar dagen later dus al twee jaar oud is! Dit verwarrende systeem is in 1902 afgeschaft, maar sommige ouderen gebruiken deze telmethode nog steeds.

6. Verjaardag in Vietnam: op dezelfde dag jarig als iedereen

Net zoals in Japan viert ook iedereen in Vietnam zijn verjaardag op hetzelfde moment, namelijk tijdens het driedaagse feest Tết Nguyên Đán, ook wel Tet genoemd. Tijdens dit feest wordt de lente gevierd en er begint een nieuw jaar. Kinderen krijgen ‘gelukkig geld’; geld dat in een versierd, rood zakje wordt gegeven nadat ze een wens voor hun voorouders hebben gedaan. Er wordt vuurwerk afgestoken en er zijn leeuwen- en drakendansen. Wat een feestelijk begin van een nieuw levensjaar! Veel kinderen in Nederland vieren ook een lentefeest, maar dit is niet ter vervanging van hun verjaardag.

Kom jij ook weleens op een verjaardag waar je alleen de jarige kent en vind je dat altijd weer moeilijk? Lees dan ons artikel Wat te doen op een feestje waar je niemand kent?

De vreemde verjaardagstradities van Nederlanders

Andere landen in de wereld vieren verjaardagen dus heel anders, met voor ons bijzondere tradities en bijgeloof. Buitenlanders vinden het dan weer gek dat wij met de hele familie in een kringetje zitten en dat we alle familieleden en vrienden van de jarige feliciteren! Heb je trouwens zin in een feestje gekregen na het lezen van al die verjaardagstradities? Bekijk onze uitnodigingen voor een verjaardag, kinderfeestje of etentje om je gasten op een persoonlijke manier uit te nodigen!

Wil je meer weten over het organiseren van een feestje? Een tuinfeest organiseren is erg gemakkelijk met onze tips!

Ook interessant voor jou: