Feest 11 oktober 2017

Wat te doen op een feestje waar je niemand kent?

Feestje waar je niemand kent

Een feestje waar je niemand kent kan best ongemakkelijk zijn. Als je het van tevoren weet, kun je het feest afzeggen met een gepaste smoes, maar natuurlijk is dit niet zo sociaal tegenover de jarige. Wat kun je nog meer doen op zo’n feestje dan een muurbloem imiteren of de hond een hele avond aaien? Wij geven je 5 tips voor tijdens een feestje waar je niemand kent!

Ben je nog op zoek naar een leuke tekst voor de verjaardagskaart van de jarige? Doe inspiratie op in ons artikel Wat zet je op een verjaardagskaart!

1. Kies een gunstige zitplaats op een feestje waar je niemand kent

Op een feestje waar je niemand kent is een gunstige zitplaats cruciaal. Speur bij binnenkomstde kamer af op lege plaatsen en zoek geschikte personen om een praatje mee te maken. Misschien ontdek je wel iemand die in dezelfde situatie zit en ook alleen naar het feestje kwam! Zijn er naast zitplekken ook statafels neergezet? Kies dan voor een statafel, want de personen aan deze tafels wisselen sneller van plek. Zo maak je gemakkelijk met meer mensen een praatje!

2. Stel vragen en laat de ander praten

Mensen houden ervan om over zichzelf te praten. Als je dus eenmaal een gesprekspartner gevonden hebt, is de gouden tip om vragen te stellen! Ga trouwens niet als een bezetene vragen afvuren op iemand, maar stel steeds vragen die te maken hebben met een onderwerp. Vraag ook niet waar iemand werkt, maar naar wat hij of zij in het dagelijks leven doet. Zo is er meer ruimte om over andere onderwerpen te praten, zoals over hobby’s of eventuele kinderen.

3. Bedenk van tevoren gespreksthema’s

Heb je al vaker gemerkt dat je op een feestje waar je niemand kent verlegen zit om gespreksstof? Bedenk dan van tevoren al wat onderwerpen om over te praten. Kies gespreksthema’s als de actualiteit, een televisieprogramma of een sport die je uitoefent. Ook kun je vragen stellen die gerelateerd zijn aan het feestje. Vraag op een kraamfeest bijvoorbeeld of iemand ook kinderen heeft en vraag op een tuinfeest naar de tuin van je gesprekspartner en of hij van barbecueën houdt.

4. Welgemeende complimenten geven

Naast dat mensen ervan houden om over zichzelf te praten, vinden ze het ook fijn om een complimentje te ontvangen. En na een complimentje kan zomaar een heel gesprek ontstaan, waardoor je iemand veel beter leert kennen. Bedenk dus tijdens een feestje waar je niemand kent een welgemeend en positief compliment over bijvoorbeeld de kleding of schoenen van je gesprekspartner. Let er wel op dat je het echt meent, want mensen hebben het snel door als dit niet het geval is!

5. Laatste redmiddel: help de host!

Voel je je echt helemaal verloren op het feestje waar je niemand kent omdat gesprekken niet op gang komen? Dan is je allerlaatste redmiddel nog om de gastheer of gastvrouw te helpen met drinken inschenken, taart snijden of hapjes klaarmaken. Het is natuurlijk een signaal naar andere gasten dat je het niet zo naar je zin hebt, maar je helpt de jarige ermee en je komt de avond door!

Het is al leuk dat je er was!

Misschien zag je erg op tegen de avond, maar je zal merken dat er op een feestje waar je niemand kent onverwachte gesprekken ontstaan. En heb je het af en toe gewoon niet naar je zin op een feestje? Anderhalf uur en een paar ongemakkelijke gesprekken later kun je gewoon naar huis gaan. De gastheer of gastvrouw waardeert het alleen al dat je de moeite nam om te komen!

Organiseer je zelf een feestje? Bekijk onze checklist voor je verjaardag en lees ons artikel over hoe je de gastenlijst samenstelt!

Ook interessant voor jou: