Feest 27 juli 2020

De beste tips voor een sfeervol tuinfeest

Tuinfeest organiseren

Laatste update: 15 december 2020

Je verjaardag, 25 jaar getrouwd zijn, jullie bruiloft; een tuinfeest organiseren kan voor zoveel verschillende momenten. Samen tafelen en drankjes doen tijdens een lange, warme zomeravond, je zou willen dat het elke dag kon! Maar hoe organiseer je een tuinfeest eigenlijk en wat zijn handige tuinfeest tips? En mag je een tuinfeest geven tijdens corona? Met onze tips, ideeën en leuke inspiratie kun je zelf thuis een onvergetelijk tuinfeest organiseren.

Let op: De maatregelen van de overheid zijn leidend bij het geven van een feestje. Zorg er dus voor dat je tuinfeest voldoet aan de richtlijnen van de overheid.

Tuinfeest tijdens corona: mag dat?

Helaas is op 14 december het aantal personen dat je mag ontvangen teruggedraaid naar 2. Ook moeten jullie nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Het is dus niet mogelijk om een tuinfeest te geven voor een groepje vrienden of familie. Ben je benieuwd of je in 2021 een tuinfeest mag geven? Dat is vooral afhankelijk van het aantal besmettingen en of de maatregelen veranderen.

Voor nu is ook leuk om met de volgende ideeën een tuinfeest te organiseren voor als het weer mag!

Tuinfeest organiseren: wat heb ik nodig?

Bij een tuinfeest plannen komt nog iets meer kijken dan bij een gewoon feestje. Er zijn namelijk tuinfeest benodigdheden die niet mogen missen, zoals een een overkapping of tent (nee, daarmee roep je niks over het feest af ;–)) en het lekkerste eten. Met de volgende punten heb je alles goed geregeld. 

Wil je niets vergeten? Onderaan dit artikel vind je ook een handige checklist voor je tuinfeest!

Leuke tuinfeest locatie: thuis of op locatie?

We horen je denken: waar anders kun je een tuinfeest vieren dan… je tuin? Nou, als je misschien wat weinig ruimte hebt in je achtertuin of alleen beschikt over een balkonnetje, zijn er gelukkig wat meer opties. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Wegens corona is het momenteel waarschijnlijk niet mogelijk om een tuinfeest in een restaurant te geven, maar voor in de toekomst zijn dit schitterende tuinfeest locaties! 

Omdat je bij een tuinfeest uitbesteden niet veel zelf meer hoeft te doen, gaan we er voor de rest van onze tips vanuit dat je je tuinfeest in je achtertuin of die van een bekende viert :–) 

Tent of andere mogelijkheid tot overdekken voor op je tuinfeest

Bij het organiseren van een een tuinfeest is een tent, je woonkamer of een andere ruimte met overkapping toch wel de belangrijkste to-do op het lijstje. Niet alleen houd je je gasten hiermee droog, je hoeft het feest bij een slechte weersvoorspelling ook niet direct af te blazen. Op een tuinfeest in de zomer kan namelijk nog weleens een regenbui voorbijkomen en bij een tuinfeest in de winter moet je de kou de baas zijn. Als je op de tuinfeest uitnodiging vermeldt dat het een regenproof feestje is of dat binnen de kachel zal branden, weten gasten ook dat het gewoon doorgaat. In onze tips voor wat je kunt doen bij regen op je tuinfeest geven we verschillende handige opties om je tuin te overdekken. Zo kun je bijvoorbeeld een tent huren of een zeil spannen.

pin

Voldoende zit- of staplaatsen

Overkapping afgevinkt? Dan zijn de zit- en staplaatsen aan de beurt. Met een tuinfeest zijn er namelijk veel meer creatieve opties dan een kring met stoelen. Maak bij een etentje bijvoorbeeld goedkope tafels met opgestapelde pallets en laat je gasten dineren op kussens en kleden. Picknicktafels of biertafels huren is natuurlijk ook een optie. Heb je wat minder ruimte? Zet dan ook een aantal statafels neer. En je laat je gasten op een natuurlijke manier afstand van elkaar houden door de tafels van tevoren te dekken en de 1,5 meter aan te houden. Alle opties nog even op een rijtje:

 • Zelfgemaakte tafels van opgestapelde pallets
 • Gehuurde picknicktafels of biertafels
 • Bij weinig ruimte: aantal statafels
Tuinfeest geven

Tuinfeest eten om zelf te maken of te regelen

Tijdens een tuinfeest is het eten vaak de ster van de avond. Maar wat kun je eten tijdens een tuinfeest? Wij verzamelden een aantal leuke ideeën voor het eten, zodat je je gasten een origineel maaltje voorschotelt.

Kleine tuinfeest hapjes (met recepten!)

Andere tuinfeest ideeën voor het eten

 • Zelf pizza’s beleggen
 • Eigen taco’s samenstellen
 • High tea
 • Foodtruck
 • Eten laten bezorgen (Thais, sushi of hamburgers)
 • Kok aan huis

Tuinfeest thema 

Wil je je tuinfeest iets extra’s geven? Dan kun je een tuinfeest met thema organiseren! Met de volgende thema’s kun je alle kanten op.

 • Festival
 • Ibiza
 • Alice in Wonderland tea party
 • Tuinfeest in Italiaanse sferen
 • Geheime tuin

Ook leuk om te lezen: Zo geef je een coronaproof feestje

Leuke tuinfeest decoratie en lampjes

De sfeer van je tuinfeest wordt natuurlijk helemaal bepaald door de lieve gasten die komen. Maar raken die gasten niet juist ook in de stemming van de versiering en lichtjes die je gebruikt? Welk thema je ook kiest, met de volgende ideeën voor tuinfeest decoratie en lampjes heb je de basis al staan. 

pin

Lampionnen, honeycombs en pompons

Ze zijn niet duur, en toch geven ze je tuinfeest die leuke look: lampionnen, honeycombs en pompons. Bevestig ze bijvoorbeeld aan de bomen, in de tent of maak er een mooie foto-achtergrond van. 

pin

Tuinfeest verlichting

Als je denkt aan een tuinfeest, zijn die sfeervolle lichtjes misschien wel het eerste die in je opkomen. Met de volgende verschillende soorten tuinfeest lampjes kunnen jullie ook als het donker wordt lekker lang natafelen.

 • Strengen met ‘gloeilampjes’
 • Windlichten
 • Kerstlichtjes
 • Fairy lights (kleine ledlichtjes)
 • Lantaarns met kaarsjes
pin

Bloemen

Bij het organiseren van een tuinfeest kun je eigenlijk nooit te veel bloemen in je decoratie verwerken. Want of je nu gaat voor de rustieke Engelse look met bloemen in potten en manden, exotische planten voor je thema tuinfeest of dat je gewoon je eigen lievelingsbloemen kiest: bloemen doen je tuinfeest echt eer aan! 

Sfeervolle tuinfeest muziek

Wat je tuinfeest echt helemaal compleet maakt is leuke muziek. Denk aan fijne beats om op te loungen, wat swingends als jullie willen dansen of rustige tonen voor bij een goed gesprek. Met een van de volgende 3 afspeellijsten creëer je vast de juiste sfeer.

Summer BBQ

Eetclub!

Weekend Hangouts

Checklist tuinfeest organiseren: alles op een rijtje

 • Tuinfeest uitnodiging
 • Locatie met een overdekt deel (voor als het regent)
 • Voldoende zit- of staplaatsen (met name tijdens corona)
 • Lekker eten, zelfgemaakt of zelf geregeld
 • Leuke decoratie en lampjes
 • Sfeervolle tuinfeest muziek
 • Optioneel: een leuk thema

Ook interessant voor jou: