Rouw 1 april 2021

Sterrenkindjes: ontmoeten en afscheid nemen

Sterrenkindjes

Een van de meest heftige gebeurtenissen die je kan meemaken tijdens je zwangerschap is het verliezen van je baby. Vanaf de positieve zwangerschapstest ben je bezig met je kleintje. Dat je zwangerschap wordt onderbroken en niet gaat zoals gehoopt is al pijnlijk genoeg. Wat je moet doen wanneer je te maken krijgt met stilgeboorte kunnen wij jou niet vertellen. Maar misschien vind je wat waardevols terug in dit artikel over sterrenkindjes. We geven wat tips over het maken van herinneringen en handvatten voor wanneer je in je omgeving te maken krijgt met stilgeboorte.

Je bent niet alleen

Je sterrenkindje blijft altijd onderdeel van jou en van je leven. Om te kunnen omgaan met zo’n groot verlies is er veel nodig. Misschien herken je dat clichés niet helpen. Denk bijvoorbeeld aan zinnen als “Laat het los”, “Gun het wat tijd” of “Je moet het gewoon even verwerken”. Hoe goed bedoeld ook, jij denkt op dat moment misschien wel dat je nooit meer gelukkig kan worden. Het is allemaal onderdeel van het rouwen om je kindje. Het doet ongelooflijk veel pijn, maar achter dat verdriet schuilen krachtige mensen. Je bent niet meer dezelfde persoon als voor de stilgeboorte, en dat zal je ook niet meer worden. Maar tijd, een grote berg tranen en de steun aan elkaar zal jullie hier doorheen slepen.

Het taboe over miskramen, sterrenkindjes en stilgeboorte

Wellicht herken je ook het taboe dat heerst op miskramen en stilgeboorte. Toch wordt het steeds bekender dat veel stellen dit meemaken. Onlangs zijn verschillende bekende vrouwen met hun verhaal naar buiten gekomen. Zo hebben Chrissy Teigen en Meghan Markle hun verhaal gedeeld. Meghan gaf zelfs aan haar verhaal gedeeld te hebben als onderdeel van de verwerking van haar miskraam. Vele vrouwen volgden haar voorbeeld en deelden hun verhaal daarna ook. Op die manier proberen ouders van sterrenkindjes het taboe te doorbreken om miskramen en stilgeboorte bespreekbaar te maken. Je bent niet alleen.

Herinneringen maken en herdenken

Wanneer je kindje is overleden (of gaat overlijden), staat je wereld op z’n kop. Het zorgt voor een rollercoaster aan emoties en je leven lijkt even stil te staan. Het is een tijd vol verdriet, angst en ongeloof. Toch kun je in deze periode waardevolle herinneringen maken. Het is heel belangrijk dat je doet wat goed voelt voor jullie. Vanaf nu is je baby onderdeel van je gezin. Misschien heb je oudere kinderen die hun broertje of zusje hebben verloren. Daarom is het goed om daarbij stil te staan. Wij geven je graag wat tips over hoe je mooie herinneringen kan maken.

Herinneringen voor de geboorte

Wanneer je op voorhand al te horen hebt gekregen dat jullie kindje het niet gaat redden, kun je voor de geboorte al herinneringen maken. Het geeft je tijd om jezelf een beetje voor te bereiden en kan je helpen bij de verwerking. Denk bijvoorbeeld aan de kleertjes die je kindje aankrijgt. Maak hier een speciaal moment van en kies voor kleertjes die voor jou gevoel passen bij jullie kindje. In sommige gevallen zal je kindje nog erg klein zijn. Bij stichting Floor de Lis maken ze kleertjes op maat om sterrenkindjes een mooi afscheid te geven.

Sterrenkindjes een plekje geven

Wil jij dat je sterrenkindje een blijvend plekje in jullie gezin krijgt? Dat kan je op meerdere manieren doen. Daarbij moet je natuurlijk vooral kijken naar wat goed voelt voor jullie en wat het beste bij jullie gezin past. Wij vinden dit prachtige manieren om je kindje te eren:

Bomen en planten
Sterrenkinderen worden ook wel vlinderkindjes genoemd. Wanneer je een tuin hebt zou je daarom een vlinderstruik kunnen planten. De vlinder staat symbool voor een onsterfelijke ziel en als boodschapper. Zo geloofden de Azteken dat een vlinder een dierbare overledene was. 

Sieraad voor sterrenkindjes
Wil je je kindje altijd bij je dragen? Dan past een sieraad misschien bij jou. Een armband of ketting met de voorletter van je sterrenkindje is een mooie herinnering. Je kunt ook de afdruk van een handje of voetje laten verwerken in een bedeltje.

Foto’s
Jullie kindje is hoe dan ook het allermooiste wat je ooit hebt gezien. Dit wil je natuurlijk vastleggen voor later. In het geval van sterrenkindjes kan dat soms wat lastiger zijn. Gelukkig bestaat daarvoor stichting Still. Zij maken foto’s in de meest kostbare uren van jullie als gezin. In de kiekjes wordt de liefde tussen jullie op een prachtige manier vastgelegd.

Geboortekaartje voor je kleintje

Een andere manier om jullie kindje te eren is door middel van een geboortekaartje. In veel gevallen is een geboortekaartje maken een fijn ritueel. Je erkent dat je kindje er is en ook anderen weten van zijn of haar bestaan. Je kunt hierop ook de naam van jullie kindje vastleggen. Zodat wanneer vrienden of familie over de miskraam of stilgeboorte willen praten, ze gewoon de naam van jullie kindje kunnen gebruiken.  

Jullie kindje verdient het allermooiste geboortekaartje. Bij Kaartje2go hebben we speciale rouwkaarten voor kinderen. Daarnaast vind je ook rouwkaarten voor een sterrenkindje of bij stilgeboorte. Vind je het lastig om te bepalen wat er in het kaartje moet staan? Misschien zijn dit opties om te overwegen:

Lieve kleine vlinder
Veel te snel moest jij al gaan
Maar diep in onze harten 
Blijf jij altijd bestaan

Sometimes the smallest things take up the most room in your heart

– Winnie the Pooh

Met jou in ons hart zijn wij nooit alleen

🤍 Deze troostende woorden bij overlijden van een kind of baby zijn ook mooi.

Steunen bij stilgeboorte

Ben je hier omdat mensen in jouw omgeving ouders zijn geworden van een sterrenkindje? Dan willen we je graag laten weten hoe je ze het beste kan steunen. Dat ze wat verschrikkelijks hebben meegemaakt is duidelijk. Maar hoe kun jij hen het beste steunen?

Wat kan je wel doen

Het is niet gek dat je soms niet helemaal weet wat je moet zeggen of dat je het lastig vindt om contact op te nemen omdat je vriendin, zus of collega al zoveel aan haar hoofd heeft. Toch heeft ze je keihard nodig. 

Hoe gaat het met je?
Blijf vragen hoe het met haar gaat. In het begin zul je daar regelmatig aan denken, maar vraag het ook na een poosje. Voor de mensen om haar heen gaat het normale leven weer door. Maar voor haar staat het leven nog even stil. Een vriendin die vraagt hoe het gaat, ook wanneer het wat stiller is, is fijn om te hebben.

De gekozen babynaam
Noem het sterrenkindje gewoon bij zijn of haar naam. Het kindje is geboren en de ouders hebben hun baby de allermooiste naam gegeven. Je vriendin is daar trots op. Dat jij de naam uitspreekt betekent dat ook jij hem of haar niet bent vergeten. Dat biedt troost aan de ouders.

Oprechte interesse
Neem de tijd voor je vriendin en wees oprecht geïnteresseerd. Wanneer je vraagt hoe het gaat moet zij alle ruimte hebben om haar verhaal te kunnen doen. En hou er rekening mee dat dit voor heftige emoties kan zorgen. 

Wees lief
Op rouwen staat geen tijd en het verwerkingsproces kan ontzettend lang duren. Jouw begrip voor de situatie en geduld zijn nu belangrijker dan ooit. Misschien mis jij je vriendin enorm, maar kan zij het “gewone leven” nog even niet oppakken. Wees dan vooral een beetje lief. Stuur regelmatig een kaartje met bemoedigende woorden of wat lekkers.

Wat moet je vooral laten

Er zijn ook dingen die je vooral niet moet doen. Je bedoelt het natuurlijk hartstikke goed, maar sommige reacties zijn nu even wat minder gepast.

Bagatelliseren
Een kindje verliezen is het ergste wat ouders kan overkomen. Dus probeer dit dan ook niet minder erg te maken dan het is. Opmerkingen om de pijn te verzachten bestaan niet. Je kunt reacties als “Het heeft zo moeten zijn” en “De dood hoort bij het leven” dan ook maar beter achterwege laten.

Geen tijd gunnen
We noemden het net al even, maar er zit geen tijdslimiet op een rouwproces. Misschien zijn de ouders na een jaar nog niet de oude, en dat is prima. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Wanneer de ouders er “snel” bovenop lijken te zijn hoef je hier ook geen mening over te hebben. 

Invullen van gevoelens
Dat je vriendin, zus of collega zich verschrikkelijk voelt zal je je misschien kunnen voorstellen. Maar iedereen ervaart verlies op een andere manier, dus je zult je nooit 100% in haar kunnen verplaatsen. Probeer daarom ook niet voor haar in te vullen wat ze nodig heeft of wat jij nu moet doen. Blijf vooral praten en luister goed naar wat ze zegt.

Sterrenkindjes: afscheid nemen hoef je niet alleen te doen

We hopen natuurlijk dat je, om welke reden je ook op dit artikel hebt geklikt, iets hebt aan onze tips en handvatten. Maar hoe graag we je ook op weg helpen en een duwtje in de goede richting geven; we zijn geen experts op het gebied van rouwverwerking. Wel kunnen we je meegeven dat jullie het verdriet niet alleen een plekje hoeven te geven. Er zijn heel veel instanties op het gebied van sterrenkindjes en stilgeboorte waar je terecht kunt. 

  • Stillelevens.nl – Voor informatie en steun op basis van jarenlange ervaring in de geboortezorg.
  • Lieveengeltjes.nl – Een contactgroep waarbij je in contact kunt komen met lotgenoten. Het kan heel fijn zijn om je gevoelens te delen met iemand die echt snapt wat jij voelt.
  • Achterderegenboog.nl – De stichting die sinds 1993 kinderen en jongeren ondersteunt bij het verwerken van verlies van een dierbare.
  • Steunpuntnova.nl – Geeft passende adviezen en steun. Ze werken met hulpkaarten die jou kunnen helpen keuzes te maken rondom de zwangerschap, geboorte en daarna. 

Ook interessant voor jou: