Rouw 6 maart 2023

Sterfdag herdenken: 10x hoe je de herinnering levend houdt

herinnering sterfdag herdenken

Het overlijden van een lieve dierbare heeft vaak veel impact. Jaren later voelt het gemis zelfs misschien nog net zo rauw. Op belangrijke momenten als zijn of haar sterfdag kan het fijn zijn om wat extra aandacht aan het moment te besteden. Misschien moet je zelf al even een geliefde missen. Of vind je het fijn om een vriendin of familielid te steunen die rouwt om een dierbare. Voor beide situaties hebben we een aantal waardevolle ideeën over hoe je de sterfdag kunt herdenken en de herinnering levend houdt. Want ook al is iemand niet meer dagelijks om je heen, de fijne momenten die je in je hart bewaart zijn er om te koesteren.

🤍 Leestip: Zo kun je de verjaardag van je dierbare herdenken.

Sterfdag herdenken: zo houd je de herinnering levend

Wil je de sterfdag van je lieve moeder, vader of zus herdenken, dan is het de herinnering die telt. En met die fijne herinneringen kun je de sterfdag ontzettend waardevol maken. We delen 7 mooie dingen om te doen. 

1. Geef met een creatief project uiting aan je gemis

Het is belangrijk om de sterfdag en herinnering te herdenken op je eigen manier. Vind je het bijvoorbeeld lastig om woorden te geven aan je gemis, dan hoeft dat natuurlijk niet. Misschien is lekker met je handen bezig zijn juist wel jouw ding om je dierbare mee te eren. Met de volgende 5 ideeën geef je handen en voeten aan wat je geliefde voor je betekende en betekent.

  • Naai een deken van zijn of haar oude kleren.
  • Maak een mooi schilderij dat je gevoel weerspiegelt.
  • Vul een herinneringendoos met spulletjes die je doen denken aan je geliefde.
  • Maak een fotoboekje met jullie meest waardevolle momenten. 
  • Schrijf een mooi gedicht over je lieve dierbare.

2. Houd je dierbare levend met behulp van anderen

Is het alweer een paar jaar geleden dat je afscheid moest nemen van je geliefde, dan is het voor de mensen om je heen niet altijd duidelijk hoe groot het gemis nog is. Toch kan het fijn zijn om af en toe te delen dat je lieve dierbare nog steeds een groot deel van je leven is. Vertel bijvoorbeeld dat het de sterfdag van je moeder of echtgenoot is of zoek anderen op die hetzelfde meegemaakt hebben. Door erover te praten houd je de herinnering levend en kunnen anderen je steunen bij het herdenken van de sterfdag.

3. Geef jezelf een mooi cadeau ter herinnering en om de sterfdag te herdenken

Voor een bruiloft of jubileum geven we graag cadeaus, maar waarom zouden we dat na een overlijden eigenlijk niet doen? Wij vinden de sterfdag van een geliefde net zo geschikt voor een mooi cadeau. Sterker nog, er zijn heel veel memorabele cadeaus die symbool kunnen staan voor je dierbare en wat hij of zij voor je betekende. We hebben de mooiste voor je verzameld.

  • Is je echtgenoot overleden, laat jullie trouwringen dan samensmelten tot één ring.
  • Had je dierbare een favoriete boom of struik? Doe hem jezelf cadeau en plant hem in je tuin.
  • Volg die ene cursus die hij of zij je nog graag zag doen. 
  • Laat een tattoo zetten met de as van je geliefde. 
  • Maak de reis die jullie samen nog zo graag wilden maken. 

4. Organiseer een feestje ter ere van je lieve dierbare

Vond jouw overleden vader of beste vriendin het heerlijk om de bloemetjes buiten te zetten, organiseer dan een feestje op zijn of haar sterfdag. Gewoon, om zijn of haar leven te vieren en stil te staan bij alle mooie momenten samen met je dierbare. Serveer bijvoorbeeld het drankje dat hij of zij het liefste dronk, maak een slideshow met jullie mooiste foto’s en draai zijn of haar favoriete muziek. Extra fijn is het natuurlijk om herinneringen op te halen met de familie en vrienden van je geliefde. Want zoals een bekende spreuk het mooi verwoordt: afscheid nemen is niet loslaten, maar een andere manier van vasthouden 🤍

5. Bezoek zijn of haar laatste rustplaats

Het herdenken van de sterfdag van je moeder, vader, echtgenoot of zus kan ook eenvoudiger. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan zijn of haar laatste rustplaats. Ga terug naar de plek waar je geliefde uitgestrooid is en drink een drankje op wat jullie samen hadden. En is je lieve dierbare begraven, maak dan het graf netjes of plant een paar mooie plantjes. Je dierbare herdenken hoeft niet heel uitgebreid, maar kan zo wel met aandacht. 

6. Herleef de uitvaart

Je hebt er vast weleens aan gedacht: de uitvaart van je naaste opnieuw beleven met behulp van foto’s, videobeelden of geluidsmateriaal. De mooie woorden en muziek kunnen namelijk troostend werken, en er zullen je weer nieuwe dingen opvallen die op de dag zelf aan je voorbijgingen. Vind je het erg confronterend of emotioneel, vraag dan een familielid of vriend om dit samen te doen. Hij of zij vindt het vast fijn om je te steunen in je verdriet en er voor je te zijn. 

🤍 Leestip: Moederdag zonder moeder: hoe je met het gemis om kunt gaan.

7. Beleef die persoon weer even bij je

De geur van zijn of haar parfum, het vest dat je geliefde altijd droeg of de muziek die jullie samen luisterden… Met bepaalde voorwerpen of geuren ga je soms weer even terug in de tijd en is het alsof je lieve moeder, echtgenoot of kind weer dicht bij je is. Zoek dus iets op dat je zo aan je overleden geliefde doet denken en prikkel je zintuigen. En ja, het roept misschien veel verdriet op en je krijgt je geliefde er niet meer terug. Maar het is ontzettend fijn om te koesteren wat ooit was. 

Iemand steunen bij het herdenken van de sterfdag

Als je vriendin, buur of collega een geliefde moet missen, dan is de sterfdag misschien een moeilijke dag. Het is dan fijn om diegene te steunen, en te laten weten dat je er bent. Misschien weet je niet zo goed hoe je dat kunt doen. Gelukkig zit een groot gebaar hem vaak in de kleine dingen. Een van de volgende ideeën helpt je vast om diegene bij te staan. 

Ga voor bloemen

Een klein gebaar kan al zoveel doen. Stuur bijvoorbeeld bloemen naar die bekende die iemand moet missen. En wil je iets extra’s doen, leg dan dezelfde bos bloemen bij het graf of de uitstrooiplek van de overledene. Zo laat je weten dat je aan de nabestaanden denkt op die ene belangrijke en misschien wel moeilijke dag.

🤍 Tip: Tussen onze ik-denk-aan-je-cadeaus vind je ook de mooiste bloemen en droogbloemen om per post te versturen. 

Maak een mooi aandenken

Zeg je wat je voelt liever met je handen, maak dan een aandenken aan de overleden persoon. Een mooi beeldje dat symbool staat voor de overledene, een prachtig kunstwerk of een zelf gecomponeerd muziekstuk… Je vriendin of kennis waardeert het dat je zo vormgeeft aan wat je wilt zeggen en zal je cadeau ontzettend waarderen. 

🤍 Leestip: 27x lichtpuntjes om iets te betekenen voor een ander

Doe iets kleins

Natuurlijk kun je je steun ook gewoon persoonlijk betuigen. Bel die lieve vriend of bekende even op om te vragen hoe het gaat, of drink samen een kopje koffie. Hij of zij vindt het misschien fijn om erover te praten, en soms is je gezelschap al genoeg. Met jouw steun gaat deze dag niet onopgemerkt voorbij, maar is er iemand in de wereld die ook stilstaat bij dat grote gemis. 

Stuur een persoonlijk kaartje met een mooie tekst

Iets wat altijd goed doet is een kaartje met een mooie tekst ter herinnering aan de sterfdag, om te herdenken wat die ene persoon voor jouw lieve dierbare heeft betekend. Met jouw mooie en lieve woorden erken je het gemis van de overleden vader of echtgenote, en laat je weten dat je in gedachten dichtbij bent. We hebben een paar mooie gedichten voor je verzameld waarmee je de herinnering aan de sterfdag kunt herdenken en iemand erg tot steun kan zijn.  

Always near

Those we love don’t go away,
They walk beside us every day,
Unseen, unheard, but always near,
Still loved, still missed and very dear.

In alle eeuwigheid ben jij

Omdat er liefde is, bestaat er geen voorbij. 
In alle eeuwigheid ben jij.

– Toon Hermans

Omdat je van haar houdt

Je moeder blijft je moeder,
zo eigen en vertrouwd.
Je wilt haar niet graag missen,
omdat je van haar houdt.
En steeds denk je aan die dag,
dat je haar moest laten gaan.
Je verstand zegt dat het goed is,
maar in je ogen blinkt een traan.

💌 Bekijk ook eens onze kaartjes om sterkte te wensen. 

🤍 Een kaarsje is soms genoeg

We hopen dat je met deze tips en ideeën wat handvatten hebt om op die ene moeilijke dag stil te staan bij het gemis van een geliefde. Of het nu je eigen lieve dierbare is, of de dierbare van je zus, buurman of kennis. En onthoud vooral dat je gebaar niet per se groot hoeft te zijn. Soms is een kaarsje branden al genoeg 🤍

Ook interessant voor jou: