Rouw 13 mei 2024

Vaderdag zonder vader: 10 tips voor een liefdevolle dag

Vaderdag zonder vader

Een volle mailbox en de zoveelste reclame voor de derde zondag in juni: Vaderdag staat voor de deur. En als je jouw vader moet missen, kan dit een enorm lastige dag zijn. Want zonder jouw lieve papa wordt deze dag nooit meer hetzelfde. Toch kan Vaderdag een heel mooi moment zijn om de belangrijkste man in je leven te herdenken. En daarbij helpen we je graag. Met deze 10 tips geef je deze Vaderdag zonder vader toch een gouden randje. 

🤍 Ook mooi: 10 tips om de verjaardag van je dierbare te herdenken

Eerste Vaderdag zonder vader 

Als je dit jaar je vader bent verloren wordt dit de eerste Vaderdag zonder vader. Wat ontzettend verdrietig. We snappen heel goed dat we deze dag niet lichter voor je kunnen maken, maar we kunnen misschien wel tips voor wat lichtpuntjes geven. Hopelijk kijk je later terug op een liefdevolle dag in het teken van jouw vader.

1. Zoek je dierbaren op

Zo’n eerste Vaderdag hoef je niet in je eentje te doorstaan. Het kan onwijs fijn zijn om de dag met jullie gezin door te brengen. Samen huilen, maar ook lachen tijdens het ophalen van fijne en grappige herinneringen aan jullie vader. 

2. Denk goed om jezelf

Deze tip geldt voor de eerste, maar ook de veertiende Vaderdag zonder vader. Jouw papa was misschien wel de belangrijkste persoon in je leven, en ineens moet je het zonder hem doen. Het is dus helemaal niet vreemd als je constant wordt overmand door verdriet, en even niet zo goed weet wat je met jezelf aan moet. Luister goed naar je gevoel, en baseer daarop wat je deze dag gaat doen. 

3. Schrijf een brief aan papa

Er is misschien nog zoveel wat je je vader had willen zeggen en vragen. Vaderdag kan een mooi moment zijn om dit allemaal van je af te schrijven in een brief. Schrijf bijvoorbeeld hoe erg je hem mist, wat je allemaal van hem geleerd hebt of hoe je deze eerste periode zonder hem hebt ervaren. Je kunt de brief dichtplakken en bewaren of er een mooi ritueel van maken.

Vaderdag zonder vader: hoe ga je ermee om

Hoewel de tweede, zestiende of dertigste Vaderdag zonder vader niet minder verdrietig is, is er in de loop van tijd misschien wel ruimte ontstaan voor een andere invulling van deze dag. Hoe ga je om met een Vaderdag zonder vader, en hoe kan deze dag ondanks het verdriet een lichtpuntje zijn? Met dit idee in ons achterhoofd hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

4. Tover Vaderdag om tot Mij-dag

Je vader was het gelukkigst als jij gelukkig was. Het is dus helemaal oké om die lijn lekker door te trekken nu hij er niet meer is. Doe daarom op Vaderdag iets wat jij leuk vindt en waar je blij van wordt. Dat betekent niet dat je niet verdrietig bent, maar dat je jouw eigen manier hebt gevonden om je papa te eren op Vaderdag. 

5. Maak een mooi fotoboek

In de jaren dat je vader bij je was, hebben jullie vast heel veel mooie momenten gedeeld. Het kan een hele fijne bezigheid zijn om op Vaderdag een fotoboek samen te stellen. Op die manier dompel je je onder in de fijne herinneringen, en heb je ook een tastbaar gedenkstuk voor de komende jaren. 

6. Een dag vol lievelingsdingen

Zijn favoriete ontbijt, de radio op zijn lievelingszender en een activiteit waar hij dol op was. Richt een Vaderdag zonder vader in met alles waar je papa blij van werd, en hij is er toch een beetje bij. De ene na de andere mooie herinnering zal bovendrijven. Het is extra waardevol om deze dag met je gezin door te brengen. 

7. Vaderdag zonder vader: je bent niet alleen

Je denkt er misschien niet direct aan omdat je eigen verdriet zo aanwezig is, maar er zijn veel mensen die deze Vaderdag zonder vader doorbrengen. Het kan heel fijn en waardevol zijn om Vaderdag samen te spenderen. Zo ben je afgeleid, is er altijd iemand die precies snapt wat je ervaart, en leer je misschien nieuwe manieren om met het gemis om te gaan. 

8. Bezoek je papa

Misschien heel erg voor de hand liggend, maar toch de moeite om te noemen. Vaderdag is een mooi moment om het graf, de gedenkplek of een bijzondere plek van jullie tweeën te bezoeken. Neem een mooi bosje bloemen mee, klets hem bij over wat je allemaal meemaakt of schenk zijn favoriete biertje in. 

🤍 Leestip: 10x mooie dingen om te doen op de sterfdag van je geliefde.

Vaderdag zonder vader gedicht

Soms kan een gedicht of liedje jouw gevoelens perfect verwoorden. We hebben daarom de mooiste gedichtjes en teksten voor je verzameld, zodat je hier misschien een beetje troost uit kunt halen. Ze zijn ook heel geschikt om iemand te steunen die dit jaar weer een Vaderdag zonder vader moet ervaren.  

Één keer per jaar, voel ik me minder

Iedereen vrolijk en iedereen lacht

Één keer per jaar, dan voel ik mijn tranen

Want dan is het Vaderdag

– Nick & Simon – Vaderdag

Ik heb mijn vader niet verloren

Daarvoor gaf hij mij teveel

Wat hij mij zei, blijf ik horen

Van wat ik ben is hij een deel

Ik kom hem overal nog tegen

In wat ik doe en wat ik laat

Hij was en blijft voor mij een zegen

Waarvan het spoor steeds verder gaat

– Rouwgedichtje.nl

In life I loved you dearly,
In death I love you still.
In my heart you hold a place
no one could ever fill.

Teksten en quotes voor Vaderdag zonder vader

Papa, het is nog steeds jouw dag. Maar dit jaar vier ik ‘m alleen. Of nouja, toch niet helemaal, ik vier het met de liefste mensen om mij heen.

Ik denk dat 
het nooit echt went
dat jij er niet meer bent

– Woorden van Lotte

Het is wat het is.
En toch is het niet wat het zou moeten zijn.

Vaderdag vieren zonder vader in beeld 

Het kan ook zijn dat je Vaderdag zonder vader viert omdat jouw vader niet in beeld is. Dat kan ook heel verdrietig zijn. Daarom sluiten we af met twee tips om van Vaderdag toch een fijn moment te maken.

9. Ga iets leuks doen met je moeder 

Als je vader geen actieve rol in je leven speelt, is de kans groot dat je moeder altijd een dubbele rol heeft vervuld. Zij verdient dan dubbel-en-dwars een soort “extra” Moederdag. Haal je moeder op als verrassing en ga lekker samen op pad. Een uitgebreide brunch, rondvaart in het zonnetje of een creatieve workshop: alles kan! 

10. Zet andere vaderfiguren in het zonnetje

Je biologische vader hoeft niet altijd de ‘papa’ in jouw leven te zijn. Er zijn vaak meerdere mannen die een vaderlijke rol kunnen vervullen. Vaderdag is een mooi moment om hun te laten weten wat zij voor jou betekenen. Dit kan met een persoonlijk bezoekje, een lieve brief of een vaderdagkaartje.