Feestdagen 30 december 2018

Oud en nieuw tradities in binnen- en buitenland

Oud en nieuw tradities in Nederland buitenland

Onze Nederlandse tradities rond oud en nieuw zijn er om te koesteren! Rond de jaarwisseling eten we elk jaar weer oliebollen, steken we vuurwerk af en tellen we met z’n allen af tot het 00:00 uur is. Ook in het buitenland zijn bijzondere oud en nieuw tradities te vinden. Benieuwd welke tradities we allemaal hebben en hoe andere landen het doen? Lees snel verder!

✨ Ook leuk om te lezen: Wat kun je doen op oudejaarsavond?

Wanneer is het oud en nieuw 2024?

Tijdens oud en nieuw verwelkomen we het nieuwe jaar dat voor ons ligt. Op oudejaarsavond (31 december) komen we bij elkaar en om klokslag 00:00 uur op 1 januari luiden we het nieuwe jaar in (nieuwjaarsdag). De jaarwisseling van 2024 naar 2025 valt trouwens in de nacht van dinsdag op woensdag. En ben je benieuwd tot wanneer je elkaar een gelukkig nieuwjaar mag wensen? Het is gebruikelijk om je nieuwjaarswensen uiterlijk 6 januari (Driekoningen) over te brengen.

Oud en nieuw tradities in Nederland

Ben je niet bekend met de oud en nieuw tradities van Nederland of wil je er meer over weten? We hebben de bekendste gebruiken en rituelen van rond de jaarwisseling voor je op een rijtje gezet. Ontdek trouwens ook de kersttradities in Nederland en het buitenland!

Oliebollen eten

Een van de bekendste Nederlandse tradities van oud en nieuw is oliebollen eten! Al vanaf november staan er in elke stad wel een of meer kramen met oliebollen, appelbeignets en appelflappen. We kopen ze ook wel bij de supermarkt, bij de bakker of we bakken ze zelf. Het is niet helemaal zeker waar de oliebol vandaan komt, maar er wordt gezegd dat ze gegeten werden omdat het goed voedsel was voor in de winter. De ingrediënten voor oliebollen waren voor langere tijd houdbaar en daarbij goed verkrijgbaar in de winter. Armen gingen in december langs de deuren om iedereen goede feestdagen te wensen, waarna ze een oliebol kregen. Oliebollen hielpen namelijk goed tegen de honger en kou. Tegenwoordig eten we ze natuurlijk omdat ze ontzettend lekker zijn!

‘Gelukkig Nieuwjaar!’

Een van de oud en nieuw tradities die ze overal in de wereld kennen is familie, vrienden en bekenden een gelukkig nieuwjaar toewensen na de jaarwisseling. Naast ‘Gelukkig Nieuwjaar!’ zeggen veel Nederlanders trouwens ook ‘De beste wensen!’ tegen elkaar. Nieuwjaarswensen worden daarnaast vaak gedaan via nieuwjaarskaarten. Je kunt zelfs een persoonlijke nieuwjaarskaart maken met een leuke foto! Wat dacht je van een foto met sterretjes, champagne of ‘2025’ in ballonnen?

Proosten op het nieuwe jaar met champagne

Ook champagne mag niet ontbreken tijdens de jaarwisseling. Met champagne in ons glas proosten we maar wat graag op het nieuwe jaar! Wist je trouwens dat deze wijn met bubbels alleen champagne mag heten als het uit de regio Champagne komt? Als je geen echte champagne hebt, kun je trouwens ook gewoon een fles prosecco of Jip-en-Janneke-champagne openmaken! ;–)

Carbid schieten als traditie tijdens oud en nieuw

Een van de oud en nieuw tradities in het zuiden, oosten en noorden van Nederland is carbidschieten of melkbusschieten! Met melkbussen of verfbussen en carbid luiden jongeren het nieuwe jaar in met enorme knallen. Cardbidschieters laten hun melk- of verfbus vaak tegelijkertijd afgaan, waarbij soms zelfs piramides van tientallen bussen worden gemaakt.

Oud en nieuw traditie: vuurwerk afsteken

Geen oud en nieuw zonder vuurwerk, toch? Op bijna elke hoek van de straat kunnen we op 31 december dan ook genieten van prachtige lichtshows. Er wordt gezegd dat de chinezen vuurwerk hebben bedacht, maar het enige wat we zeker weten is dat ze vuurwerk heel groot gemaakt hebben! Vroeger werd het afgestoken om kwade geesten te verjagen. De adel heeft het uiteindelijk naar Nederland gehaald, zodat ze van indrukwekkende vuurwerkshows konden genieten aan hun hof. In Nederland mag vuurwerk tegenwoordig alleen tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 2:00 uur afgestoken worden.

Het jaar doornemen tijdens de oudejaarsconference

Elk jaar kijken veel Nederlanders weer naar de oudejaarsconference op 31 december. In deze theatervoorstelling wordt het jaar op de hak genomen door een bekende cabaretier. Dit jaar verzorgt cabaretier Youp van ’t Hek de oudejaarsconference met zijn show Korrel Zout.

Nieuwjaarsduik op 1 januari

Een van de oud en nieuw tradities die ook niet mag ontbreken is de nieuwjaarsduik. Op honderden plaatsen in Nederland nemen mensen dan een frisse duik in de zee of een meer om het nieuwe jaar te vieren. In Scheveningen wordt jaarlijks de grootste nieuwjaarsduik ter wereld georganiseerd.

Naar een nieuwjaarsborrel gaan

Ze zijn meestal heel gezellig en soms ook berucht: de nieuwjaarsborrel! In de eerste weken van januari gaat men massaal bij elkaar op bezoek om te klinken op het nieuwe jaar. Met collega’s, familie of vrienden die je tijdens de jaarwisseling niet hebt gezien, is het dan heel gezellig bijkletsen!

Tradities rond oud en nieuw in het buitenland

Ook in het buitenland kennen ze veel oud en nieuw tradities. Ontdek hieronder welke gebruiken ze er onder andere in Italië, Duitsland en Spanje op na houden!

Hoe vieren ze oud en nieuw in Italië?

Een oude traditie rond oud en nieuw in Italië is dat een groepje zangers zingend langs de deuren ging. Ze werden de Lo Sciuscio genoemd. Door liedjes te zingen geloofden ze dat geluk verspreid werd voor in het nieuwe jaar. Als je de deur dan ook niet opendeed, betekende dat een jaar ongeluk! Tegenwoordig gaan de Lo Sciuscio niet meer rond, maar in kleine dorpjes gaan kinderen nog wel langs de deuren.

Tradities rond oud en nieuw in Duitsland

Benieuwd hoe Duitsers oud en nieuw vieren? Op oudejaarsavond voorspellen Duitsers graag het verloop van het nieuwe jaar. Ze doen dit door een lepeltje met lood boven een kaars te houden. Vervolgens ontstaat een patroon waar ze de toekomst uit proberen te lezen. Duitsers drinken verder graag sekt; een Duitse, mousserende wijn. Ook wordt er op oudejaarsavond altijd gekeken naar de komische sketch Dinner for One.

Oud en nieuw tradities: hoe vieren Belgen oud en nieuw?

In België wordt oud en nieuw niet veel anders gevierd dan in Nederland. Eerst wordt er uitgebreid gegeten met familie of vrienden, waarna tot laat koffie wordt gedronken. Na 00:00 uur spreken Belgen trouwens wel hun voornemens uit voor het nieuwe jaar. En net als in Nederland mag tijdens oud en nieuw in België het vuurwerk niet ontbreken!

Hoe vieren Spanjaarden oud en nieuw?

Een van de belangrijke oud en nieuw tradities voor Spanjaarden is het eten van 12 druiven! Bij elke klokslag wordt er op oudejaarsavond één druif gegeten. Deze traditie is gestart na een goede druivenoogst aan het begin van de twintigste eeuw. Naast het eten van druiven is cava drinken natuurlijk ook een Spaanse traditie rond oud en nieuw!

Bijzondere tradities rond oud en nieuw in Denemarken

In Denemarken houden ze er een bijzondere traditie op na rond de jaarwisseling. De Denen gooien namelijk servies kapot tegen of voor het huis van hun buren. Het is zelfs zo dat hoe meer scherven je vindt, hoe meer geluk je zult hebben!

Oud en nieuw tradities

Met deze tradities viert iedereen oud en nieuw op zijn eigen manier. Wil je trouwens niets vergeten voor de jaarwisseling van 2024? Bekijk dan ook onze checklist voor oud en nieuw!

Ook interessant voor jou: