Nieuwjaar 18 december 2023

10 tips om je goede voornemens vol te houden

goede voornemens volhouden

New year, new me! ✨ Het nieuwe jaar staat voor de deur. En dat betekent dat we weer massaal aan onze goede voornemens gaan werken. De ene lijst met nieuwe goede gewoontes is nog langer dan de andere. Maar goede voornemens volhouden blijkt toch altijd lastiger dan gedacht. Daar helpen we je natuurlijk met plezier bij. We hebben wat handige tips op een rijtje gezet waarmee het volhouden van je goede voornemens een stuk makkelijker zal worden. En als klap op de vuurpijl (helemaal passend bij de jaarwisseling) geven we je nog wat inspiratie voor goede voornemens voor 2024.

Wat zijn goede voornemens? 

Voordat we alle tips uit de kast halen om jou met een knaller het nieuwe jaar in te sturen, duiken we even wat dieper in de materie. Want wat zijn goede voornemens nou precies? Voornemens zijn letterlijk ‘dingen die je je voorneemt’. Je bent dus van plan iets te doen, iets goeds in dit geval. Vaak zijn het slechte gewoontes waar we mee willen stoppen, zoals roken. Of juist goede gewoontes die we op willen pakken.

Waar komen goede voornemens vandaan?

Je gelooft het niet, maar het concept van met goede voornemens het nieuwe jaar ingaan is al meer dan 4000 jaar oud! Volgens Historianet vierden de Babyloniërs destijds een 12-daags feest, genaamd Akitu, waarbij ze de lente vierden. Het was dus niet net zoals bij ons in januari. Dit had te maken met de oogstperiode. Tijdens dit feest beloofden zij de goden zich volgend jaar als betere mensen te gedragen. En nu, 4000 jaar later, doen wij eigenlijk hetzelfde. Maar beloven we het aan onszelf.

Hou je goede voornemens vol met deze 10 tips

Je kent het vast wel: vol goede moed beginnen aan je nieuwe voornemens, en na een maand of drie doe je er precies niets meer aan. Nou, daar gaan we verandering in brengen! Met deze 10 tips voor goede voornemens volhouden ga jij het nieuwe jaar rocken!

1. Begin met één goed voornemen

Je kunt je niet op vijf dingen tegelijk focussen. The key to success is in het geval van goede voornemens om gewoon te beginnen met eentje. Dit goede voornemen kun je al je tijd en aandacht geven.

2. Verdeel je voornemen in concrete doelen

Een goed voornemen is vaak heel breed geformuleerd. Gezonder eten, meer sporten, liever zijn voor jezelf… Hoe meet je dat nou? Maak je goede voornemens concreet door er meerdere, kleine doelen aan te hangen. In het geval van gezonder eten kun je bijvoorbeeld de volgende drie doelen stellen:

 • De frituurpan verruilen voor een airfryer. 
 • Elke dag een stuk fruit eten.
 • Een keer in de maand eten bestellen.

3. Wees realistisch

Als je die doelen gaat stellen, bedenk dan goed wat haalbaar is. Want als je gewend bent om je agenda van maandag t/m zondag vol te plannen, is het bijna niet te doen om ineens twee hele dagen vrij te houden voor me-time. Begin dan bijvoorbeeld met een ochtend in de week.

4. Maak een goede voornemens moodboard

Dit is verreweg onze favoriete tip uit het rijtje. Maak een moodboard om je goede voornemens te visualiseren. Dit kan natuurlijk online, maar een avondje knippen-en-plakken met vriendinnen is ook enorm therapeutisch.

5. Vertel iemand over je goede voornemens

Het kan onwijs irritant zijn als iemand je regelmatig naar de stand van (goede voornemens) zaken vraagt. Maar het houdt je wel scherp! Deel je doelen met een goede vriend of vriendin, je moeder of collega. Wanneer je je voornemens voor jezelf houdt, ben je sneller geneigd om te doen alsof ze nooit bestaan hebben.

6. Ga voor een gezamenlijk doel

Gedeelde smart is halve smart, maar gedeeld succes is dubbel succes! Ga dus op zoek naar een buddy voor je goede voornemens. Zo kunnen jullie elkaar motiveren en behaalde doelen samen vieren. 

7. Bereid je goed voor

Een goed begin is het halve werk. Waarschijnlijk wil je in het nieuwe jaar beginnen met je goede voornemens. Het kan enorm helpen als je voor die tijd alle benodigdheden al in huis hebt gehaald. Wil je meer gaan sporten? Trakteer jezelf dan op een flitsende sportoutfit en goede gear. En wil je meer me-time in 2024, dan kan het helpen om deze momenten alvast te blokken in je agenda.

8. Schrijf je goede voornemens op

Een leeg hoofd geeft ruimte voor motivatie. Schrijf je nieuwe goede gewoontes dus ergens op. Op de voorkant van je agenda bijvoorbeeld, of plak ze op de koelkast. Hoe vaker je je voornemens leest, hoe meer je geneigd bent ze vol te houden.

9. Beloon jezelf bij (kleine) overwinningen

Heb je een van je doelen bereikt of hou je je voornemen al een kwartaal voor? Treat yourself! Overwinningen moet je vieren, hoe klein ook. En hoe die traktatie eruitziet is ook helemaal aan jou.

10. Stel je doel bij als je voelt dat het nodig is

Lukt het je écht niet om je goede voornemens vol te houden, hoe hard je ook je best doet? Dan heb je de lat misschien iets te hoog gelegd. Het is helemaal niet erg om je doel een beetje bij te stellen. Je zult zien dat wanneer je je nieuwe doel gehaald hebt, je weer een stap dichter bij het origineel bent!

10x inspiratie voor nieuwe goede gewoontes

je graag met een flinke dosis positiviteit en frisse moed het nieuwe jaar beginnen? Je start met deze goede voornemens 2024 met een knaller. Ze zijn namelijk relatief makkelijk om vol te houden, en bijna voor iedereen toepasbaar. Doe er je voordeel mee! 

 1. Eet wat vaker plantaardig – gezond, én lief voor de beestjes.
 2. Shop bij de kringloop – je zou maar net een parel vinden!
 3. Zeg wat vaker nee – tijd voor jezelf is hartstikke fijn.
 4. Zeg wat vaker ja – probeer nieuwe dingen in 2024.
 5. Stuur eens zomaar een kaartje! – geluksgevoel gegarandeerd. 
 6. Ontspullen – vraag jezelf bij alles af: “does this spark joy?”
 7. Leer nieuwe recepten – leuke kookboeken vind je trouwens ook bij de kringloop! 
 8. Eet meer fruit – een stukkie fruit per dag bezorgt ieder een lach.
 9. Ga wat eerder naar bed – en laat je telefoon beneden. 
 10. Groet eens een dag iedereen die je tegenkomt – al is het maar een glimlach.

En, welk goed voornemen zet jij op je lijstje? Wij kunnen haast niet kiezen. Maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Een of twee goede voornemens kunnen al een heleboel mooie ontwikkelingen in gang zetten.

Wat is het populairste goede voornemen?

Vraag tien mensen naar hun goede voornemens en er zullen minimaal vijf zeggen: afvallen! Wat gezonder eten, een beetje gewicht verliezen en wat fitter worden… allemaal razend populair als het gaat om goede voornemens. En eerlijk is eerlijk, daar kun je ook beter mee beginnen ná de kerstdiners en eindeloze stroom oliebollen. 

🥂Knallend het jaar afsluiten doe je met deze oud & nieuw ideeën!

Goede voornemens: quotes om je te helpen

Vol goede moed aan je goede voornemens beginnen, maar na een paar weken toch minder gemotiveerd zijn. Het overkomt bijna iedereen. Wat dan enorm kan helpen is een motiverende spreuk of goede voornemens quote. We hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

Quotes voor goede voornemens in het Engels

He that can have patience can have what he will.

– Benjamin Franklin

Whatever you do, make sure it makes you happy!

Rivers know this: there is no hurry. We shall get there some day.

– A. A. Milne

Korte quotes om je doelen te halen

Over een jaar had je gewild dat je vandaag was begonnen.

Doe het – of doe het niet. Er is geen proberen.

– YODA

Stop met denken en start met doen!

Quotes voor goede voornemens: grappig!

Wat je ook doet, geef altijd 100%. Tenzij je bloed doneert.

– Bill Murray

When life gives you lemons, put them in boiling water to get skinnier.

Dutjes zijn horizontale levenspauzes. Daarna kun je het nog eens proberen!

Meteen beginnen? Schrijf ze op een kaartje!

Heb je een quote gevonden die je meteen aansprak? Dan kun je deze op een kaartje zetten en naar jezelf toesturen. We hebben zelfs een hele collectie kaarten met motiverende teksten. En omdat je de kaartjes kunt personaliseren in de kaartmaker, kun je hier ook nog je goede voornemens op kwijt. Zo geef je jezelf elke dag een reminder van je goede voornemens. Wil je juist iemand anders motiveren om zijn/haar doelen te halen? Lees dan ons artikel motiverende quotes voor kaartjes voor wat leuke teksttips.

❤️ Bonustip: geef je goede voornemens kaart een mooi plekje in huis met de houten kaarthouder!

Ook interessant voor jou: