Feest 7 maart 2022

Een themadiner organiseren doe je zo!

thema diner organiseren

Wat is er nu gezelliger dan met je liefste vrienden en familie genieten van een lekker diner? Genieten van een diner in thema natuurlijk! Kies voor een subtiel thema voor alleen je menu, of  trek ‘m lekker door in de aankleding van je tafel en zelfs de outfits van je gasten. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Maar een ding is zeker: een thema diner zorgt gegarandeerd voor een onvergetelijke avond. Wij helpen je natuurlijk graag een waanzinnig leuk thema diner organiseren. Daarom hebben we de leukste thema’s en andere handige tips voor je op een rijtje gezet. 

Waarom een thema diner organiseren zo leuk is

Misschien had je al lang besloten dat je graag een diner thema avond wilt organiseren. Maar mocht je nog twijfelen, lees dan zeker even verder. Want wij zijn echte thema diner liefhebbers en hebben de fijne voordelen van zo’n gezellige avond voor je op een rijtje gezet. Wedden dat je hierna ook overtuigd bent? 

  1. Het is een keer wat anders dan de diners die je gewend bent. 
  2. Je kunt je creativiteit helemaal de vrije loop laten.
  3. Heerlijk tafelen én de boel mooi aankleden: win-win! 
  4. Je kunt je gasten ultiem in de watten leggen.
  5. Er zijn geen regels, je kunt het zo gek maken als je wilt.

Word je dit jaar 21 en geef je een 21 diner? Yes, dat kun je extra groots uitpakken! Lees daarvoor ons speciale blogartikel over het organiseren van een 21 diner.

De allerleukste thema’s voor je thema diner

Grote kans dat je nu op het puntje van je stoel zit, want het is tijd voor een fijn rijtje thema diner ideeën. Een thema diner organiseren begint nu eenmaal met het kiezen van het perfecte thema. En omdat daar eigenlijk geen regels voor zijn kan die keuze best een beetje lastig zijn. Daarom helpen we je graag op weg met wat feestelijke suggesties.

Op z’n Amerikaans

Pak jij graag groots uit en ga je stiekem wel goed op een beetje hysterie? Dan is een Amerikaans thema diner thuis misschien wel iets voor jou. In de zomer kun je kiezen voor een heerlijke barbecue met burgers, hotwings en spareribs. En in de wintermaanden pak je het wat klassieker aan met Amerikaanse decoratie en gerechten. Wist je dat het in Amerika heel gewoon is dat iedereen een gerecht, snack of drankje meeneemt naar de host? Zo kun je je thema diner ook insteken. Scheelt jou ook weer een hoop werk! 

🍔 Receptidee: Een frisse koolsalade met appel.

Amerikaans thema diner

Thema diner organiseren in liefdevol roze

Het perfecte thema voor een romantische avond met je lover of een hysterisch diner met de meiden: roze! We hoeven je natuurlijk niet te vertellen hoe je dit thema lekker kunt doortrekken, want naast roze hapjes en drankjes mogen ook het servies, je tafellaken, de decoratie en menukaarten 50 tinten roze zijn. Maak het roze feest compleet met een roze dresscode.

🍉 Receptidee: Frozen yoghurt met aardbeien als toetje.

Roze thema diner organiseren

Goud en glitters

Een flinke dosis glitter maakt van elke gelegenheid een feestje. Als je niet alleen een thema diner wilt organiseren, maar er ook een knalfuif van wilt maken, zijn goud en/of glitters geweldige thema’s. Trek de discoballen van zolder, knutsel zelf fonkelende menukaarten en ga op zoek naar glimmend goud bestek. Een glaasje champagne en eetbaar bladgoud mogen natuurlijk niet ontbreken. Dat wordt een thema diner om nooit meer te vergeten.

🍋 Receptidee: Heerlijke goudgele geroosterde aardappels uit de oven.

Goud themadiner

Je favoriete keuken

Naast glitters en kleuren kun je ook een thema diner organiseren in de stijl van je favoriete keuken. Ga voor een romantische avond in Franse stijl of maak er een echte pastaparty van, waarbij je natuurlijk verwijst naar het mooie Italië. De Duitse keuken ligt minder voor de hand, maar is wel ontzettend verrassend én lekker. Welke keuken je ook kiest, het is natuurlijk extra leuk als je je eettafel dekt en decoreert in de stijl van dat land. 

🍕 Receptidee: Op de website van Leukerecepten.nl kun je filteren op verschillende keukens.

Dineren met Italiaans thema

In de stijl van je favo film of serie

Heb je Netflix, Videoland en Disney+ al uitgespeeld? Zet deze urenlange binge-sessies dan om in thema diner inspiratie. Je kunt namelijk een thema diner organiseren in de stijl van je favoriete serie of film. In deze producties worden namelijk heel vaak karakteristieke recepten verwerkt. Denk maar eens aan de gevulde kalkoen van Monica uit Friends. Of de krabburgers van onze gele vriend Spongebob. Superleuk om deze bijzondere gerechtjes eens in het echt te proberen. 

Als je, net als wij, een klein beetje geobsedeerd bent door de serie Bridgerton hebben we pas echt een goede tip. Ga in plaats van een thema diner voor een heerlijke Britse high tea. In dit artikel over een high tea maken leggen we je uit hoe je dit kunt aanpakken.

🥨 Receptidee: De allerlekkerste verse scones.

High tea organiseren

Een bloemig thema diner organiseren

Fris, vrolijk en fleurig: we houden allemaal van een goed bloementhema. Wij zijn dan ook fan van thema diner ideeën met bloemen. Verwerk eetbare bloemetjes in je gerechten of verras je dierbaren met een volledig plantaardig menu. Houd de aankleding van je tafel licht en luchtig voor een fris gevoel. Met een beetje geluk zit het weer mee en kunnen jullie lekker buiten dineren. Een grappige manier om het thema bij je gasten te laten leven, is door hen te vragen een bloemenprint in hun outfits te verwerken. 

🌸 Receptidee: Viooltjesijs met gesuikerde viooltjes.

Bloemen thema diner organiseren

Een thema diner organiseren rond de feestdagen

Een diner thema avond is natuurlijk al-tijd een goed idee. Maar sommige momenten in het jaar vragen er gewoon om. De feestdagen zijn een geweldige gelegenheid om een thema diner te organiseren, want de thema’s zijn min of meer al bepaald. Wat vind je bijvoorbeeld van deze thema diner ideeën?

Kerstmis
It’s beginning to look a lot like Christmas wanneer jij de tafel dekt! Met kerst is niets te gek, dus je kan heus nog wel een extra glitterslinger op de eettafel kwijt. Maar je kersttafel dekken en servetten vouwen zijn nog maar het begin van de festiviteiten. Als het gaat om een thema diner organiseren met Kerstmis liggen de verwachtingen voor je gerechten vrij hoog. Ga jij voor een klassieke kalkoen met spruitjes en gegratineerde aardappelen? Of geef je een moderne twist aan je kerstdiner? En geen paniek als je geen keukenprinses bent, je kunt niet altijd zes gooien. Als je hulp inschakelt van een cateraar kun jij je focussen op de aankleding en het samenstellen van de ultieme kerstplaylist.

Valentijnsdag
Een thema diner organiseren en de dag van de liefde vieren? Klinkt als een match made in heaven! We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat het belang van eten in hartjesvorm op deze dag extra groot is. Met deze cuter-dan-cute meringue hartjes scoor je zeker weten punten bij je liefje. Qua aankleding voor deze romantische dag kun je ook helemaal los. Bij winkels als Xenos en Action kun je vaak voor een klein prijsje hele leuke decoratie vinden.

Een liefdevolle tip van ons: Vier dit jaar eens Valentijnsdag met je vriendinnen of single zus

Pasen
De meeste mensen vieren Pasen met een lekker ontbijtje of een gezellige brunch. Maar een thema diner organiseren op een van de twee paasdagen is ook hartstikke leuk! Je kunt het paasthema doortrekken door bijvoorbeeld eieren de hoofdrol te laten spelen in je menu. Gerookte zalm, wortelen en asperges zijn ook lekkere ingrediënten met een paastintje. Dek de tafel in zachte pasteltinten en verstop hier en daar een paaseitje tussen de decoratie. Succes gegarandeerd!

Feestelijke aankleding van de dinertafel

We noemden het terloops al even, maar je eettafel speelt een belangrijke rol bij een thema diner organiseren. In de keuze van je tafelkleed, servies en servetten kun je het gekozen thema namelijk perfect terug laten komen. De kleinste details geven de avond soms nét dat beetje extra. Maar zo’n fantastische gestileerde tafel, hoe pak je dat nou aan? We geven je graag 5 handige tips.

  1. Begin met het samenstellen van een lijstje met alles wat je nodig hebt. 
  2. Duik eens bij je (groot)ouders de zolder op. Wie weet vind je daar nog wat schatten!
  3. De kringloop bij jou in de buurt heeft vaak de leukste decoratie voor een zacht prijsje.
  4. Do it yourself! Knutsel, verf of plak zelf de aankleding van je thema diner.
  5. Ga je voor gemak? Er zijn genoeg websites die kant-en-klare decopakketten aanbieden.
Vintage thema diner

Maak menukaarten die passen bij je thema

Als je helemaal lekker gaat op matchy-matchy hebben we nog een gouden tip. Namelijk, bijpassende menukaarten. Dek de tafel op je allermooist en leg een mooie menukaart op de bordjes van je gasten. Zo komt niemand voor culinaire verrassingen te staan, en het staat ook nog eens ontzettend chic. 

Trouwens, misschien geven deze menukaarten je wel inspiratie voor een origineel thema!

Thema diner organiseren met menukaart

Voor wie kun je een thema diner organiseren?

Je kunt natuurlijk prima een thema diner voor jezelf organiseren. Maar het is veel leuker om andere mensen uit te nodigen voor dit festijn. Want voor samen tafelen en genieten van grappige anekdotes en elkaars gezelschap geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Nodig bijvoorbeeld de volgende mensen eens uit voor zo’n thematisch spektakel. 

  • Je liefde! Tover jullie huis om tot themaparadijs en verras hem/haar bij thuiskomst.
  • Een gezellige groep vrienden. Zet de drankjes vast koud want dat wordt een feestje.
  • Je lieve ouders, want na alles wat ze voor jou gedaan hebben verdienen ze dit. 
  • Collega’s of sportmaatjes. Je leert elkaar veel beter kennen in een andere setting. 
  • De hele familie, maar dat vereist misschien wel wat meer voorbereiding.

Wil je graag een grote groep mensen uitnodigen? Wees dan niet bang om hulp te vragen. Een thema diner organiseren kan best een werkje zijn. Vele handen maken licht werk, en het is ook nog eens een stuk gezelliger! 

🔤 Leestip: Zo organiseer je een eerste letter van je naam feest!

Nodig je dierbaren uit in stijl (en thema)

Heb je je thema bepaald? Check! Menu zorgvuldig samengesteld? Check! En heb je bedacht wie je allemaal wilt uitnodigen? Check-check-dubbelcheck! Dan is het nu tijd om je gasten uit te nodigen voor je thema diner. Volledig in de stijl van je thema, natuurlijk. Ga daarvoor zelf lekker frutselen aan de keukentafel, en ga los met glitters, stickers en gelpennen. Óf kies voor gemak en verstuur kant-en-klare uitnodigingen via Kaartje2go, mét een toffe uitnodigingstekst. Dan kun jij je helemaal focussen op het thema diner organiseren.

Ook interessant voor jou: