74 ideeën voor een bijzonder 21 diner! ✨

21 diner

21 worden is een bijzonder moment. Je mag autorijden in de Verenigde Staten, moet volgens de wet financieel je eigen boontjes kunnen doppen… en hebt eindelijk de leeftijd om een 21 diner te geven! Dit memorabele diner is een bekende traditie bij studentenverenigingen, maar ook daarbuiten wordt het populairder. Wij vertellen je precies wat een 21 diner is, hoe je het organiseert en welke programma-onderdelen ervoor zorgen dat het een echt twenty one dinner is. Ook delen we leuke 21 diner tips en ideeën voor het menu, boek en de quiz!

21 diner regels: wat is het en hoe werkt het?

Of je nu zelf een 21 diner gaat organiseren, of er een uitnodiging voor ontving; in beide gevallen is het handig om er wat meer info over te hebben. Want waarom geef je een 21 diner, en hoe werkt het precies? We beantwoorden al je prangende vragen over de etiquette en regels. 

De etiquette: zo werkt een 21 diner

Van oorsprong is het 21 diner een moment om als jarige verschillende mensen in je leven aan elkaar voor te stellen. Meestal zijn dat vrienden van de studentenvereniging, ouders en broers en zussen, maar tegenwoordig nodigen jarigen ook vaak andere vrienden uit. Samen dineren ze in het ouderlijk huis van de jarige, waarbij het een avond vol herinneringen wordt. Een speech door de jarige, zijn of haar ouders en een aantal vrienden is bijvoorbeeld een echte traditie. Ook krijgt de jarige een boek vol memorabele momenten en foto’s, en een cadeau dat gezamenlijk gegeven wordt. En na een uitgebreid gangendiner gaan alle vrienden stappen in de stad waar de ouders van de jarige wonen.

Een paar handige 21 diner regels om mee te nemen

Veel 21 diners worden gehouden volgens een paar belangrijke richtlijnen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden.

 • Het diner vindt plaats in het ouderlijk huis van de jarige. 
 • Je nodigt als vrouw alleen vrouwen uit, en als man alleen mannen. Al nodigen steeds meer jarigen een gemengd gezelschap uit.
 • Het is gebruikelijk om een thema te kiezen voor het 21 diner. 
 • De jarige, zijn of haar ouders en een aantal goede vrienden of vriendinnen geven een speech tijdens het diner. Het is ook normaal dat het er tijdens zo’n speech soms wat hard aan toe gaat ;–)
 • De ouders van de jarige koken het diner, eventueel met hulp van broers en zussen van de jarige. 
 • Het is gebruikelijk om als gasten een gezamenlijk cadeau mee te nemen voor de jarige én een cadeau voor de ouders van de jarige. 
 • Omdat het een belangrijk moment is verstuur je de uitnodigingen per post. Een appje of mailtje is eigenlijk not done. 

Draaiboek voor je 21 diner

Het is handig om een draaiboek voor je 21 diner te maken. Zo weet je precies hoe het programma eruitziet en kun je een tijdsinschatting voor het koken maken. Vraag je genodigden van tevoren of ze een bijdrage in de vorm van een speech of quiz willen leveren, zodat je deze tussen de gang door kunt verwerken. Handig: zet het hele programma op je menukaart, zodat gasten weten hoe de avond eruitziet.

Wat kost een 21 diner?

De kosten van een 21 diner zijn erg afhankelijk van wat je zelf wilt uitgeven. Zo kun je een 21 diner regelen van € 500, maar ook van € 5000. De meeste jarigen vragen hun ouders en eventuele broers en zussen om te koken en uit te serveren. Als je budget wat hoger ligt, is een cateraar ook een optie.

21 diner thema

Thema en decoratie voor je 21 diner

Je geeft deze bijzondere avond nog meer schwung met een 21 diner thema! We hebben een aantal leuke thema’s voor je op een rijtje gezet en tippen je de basics voor op tafel. Als laatste geven we decoratie-tips voor drie toffe thema’s.

21 diner thema

De volgende ideeën zijn supertof als 21 diner thema.

 • Kleuren: blauw, goud, groen, roze of pastel thema
 • Land: Spaans, Frans of Italiaans thema
 • Seizoen: winter wonderland, lente, zomer of de herfst
 • Vroeger: Mamma Mia, Barbie, in 90’s of jaren 20 stijl

21 diner decoratie

Heb je eenmaal een thema gekozen, dan kun je all out gaan met de tafeldecoratie van je 21 diner. Voor een goede start hebben we de belangrijkste items om een thema mee op te bouwen op een rijtje gezet. Ook geven we toffe decoratie-ideeën aan de hand van drie thema’s.

De basics

 • Welkomstbord bij de voordeur
 • Tafelkleed
 • Tafelloper, van stof, bloemen of groen, of kaarsen
 • Naamkaartjes voor de tafelschikking
 • Servetten
 • Bloemen, in vazen of kleine vaasjes
 • Servies, glazen en bestek
pin

21 diner in Italiaans thema 🍋

Witte tafelkleden, weelderige bloemen en citroenen als naamkaartjeshouders… Een Italiaans thema leent zich goed voor schitterende tafeldecoratie. Gebruik jute als tafelloper, kies voor verse kruiden in potjes en lichtgekleurde bloemen en houd het servies en bestek simpel. Zo vertegenwoordig je la bella Italia beeldig! 

pin

Mysterieus zwart als 21 diner decoratie 

Geef je je 21 diner in de winter, dan past een stoerder thema goed bij de tijd van het jaar. En met welke kleur ga je hogere ogen gooien dan met mysterieus en stoer zwart! Kies voor een zwart tafelkleed als basis, en laat daar je servetten, servies en bestek bij matchen. Je hoeft trouwens niet per se voor all black te gaan. Details met grijs, donker hout en groen combineren ook goed met zwart, en geven net dat beetje diepte in het geheel.

pin

Mamma Mia thema versiering 🪩

Ben jij de echte dancing queen van het stel, en zijn Mamma Mia en Abba stiekem helemaal jouw ding? Ga dan voor het Mamma Mia thema voor je 21 diner! Hierbij komen disco en Griekse eilandsferen perfect samen. Denk discoballen in combinatie met blauwe en witte lampions, witte tafelkleden, authentieke tegelpatroontjes en roze bloemen. Wij weten zeker dat jullie de pan uit gaan swingen tijdens je diner. You can dance, you can jive! 🎵

21 diner menu ideeën recepten

21 diner menu samenstellen: ideeën voor het eten (+ recepten!)

En dan het onderdeel waar de hele avond om draait: het 21 diner menu! Als je ervoor kiest om dit zelf te verzorgen is het zaak om alles uit de kast te trekken voor een overheerlijk gangendiner. Vijf gangen is voor een 21 diner trouwens niet bijzonder veel; hoe meer, hoe beter! En met welke gerechtjes en recepten maak je je menu dan precies onvergetelijk? Wij hebben alvast wat 21 diner menu recepten en ideeën voor je op een rijtje gezet.

🍴Zelf een menukaart maken voor je 21 diner? Hier vind je de leukste menukaarten!

Amuses voor een 21 diner

21 diner voorgerechten

Hoofdgerechten voor je 21 diner

21 diner desserts

21 diner tussengerechten

21 diner speech schrijven

21 diner speech: hoe schrijf je die?

Het persoonlijke van een 21 diner maakt de avond extra bijzonder. Een 21 diner speech is dan ook echt traditie voor deze avond. Vaak geven de jarige zelf, zijn of haar vrienden en vriendinnen en de vader en moeder een speech. Tijdens de speeches leert iedereen niet alleen verschillende kanten van de jarige kennen, de speeches zijn vaak ook hilarisch en een tikje ongemakkelijk ;–) 

De volgende ideeën voor je speech mogen niet ontbreken tijdens het schrijven.

 • Het bedanken van de ouders (zowel als genodigde en als jarige)
 • Opvallende karaktereigenschappen van de jarige
 • Leuke anekdotes
 • Genante verhalen en dateleed
 • Terugblik op kinder- en tienerjaren
 • Behaalde successen
 • Verloop van de studie
 • Toelichting op het cadeau

Nog een paar handige tips voor tijdens het maken van je speech:

 • Laat je 21 diner speech niet te lang duren. Als je maximaal 10 minuten aanhoudt is dat meer dan genoeg. 
 • Bouw je speech goed op. Een pakkend begin en een spetterend einde zorgen ervoor dat je de aandacht vasthoudt.
 • Heb de lachers op je hand. Gebruik dus humor, grappige voorvallen en dateleed over en van de jarige! 

Ook leuk: 21 diner roast!

Ben je niet zo van de sugarcoated speeches, maar hou je er meer van om de dikke huid van de jarige te testen? Ga dan voor een 21 roast! Hierin vertel je bijvoorbeeld sappige details over het dateleven van de jarige, welke streken de jarige heeft uitgehaald om dingen gedaan te krijgen en andere smeuïge info die je niet zo snel op de gemiddelde verjaardag zou vertellen. Al is het wel zo leuk voor de jarige als je het niet té bont maakt ;–)

21 diner uitnodiging tekst

Zoals je hierboven al las is het eigenlijk not done om een appje te sturen als je je gasten wilt uitnodigen. Gebruikelijk is om een fysieke uitnodiging te sturen. Al kan het best lastig zijn om te bedenken wat voor tekst je op de uitnodiging zet. Wij helpen je vast een beetje op weg. 

5 september bereik ik de respectabele leeftijd van 21 jaar. Dat moet gevierd worden!
Je bent die dag vanaf 18:30 uur welkom voor een diner in mijn ouderlijk huis, aan de Pleziergracht 23 in Leiden.
Laat je even weten of je erbij bent? 

🍸 Tip: Bekijk hier de tofste 21 diner uitnodigingen!

Wie nodig je uit voor je 21 diner?

Misschien vraag je je af wie je allemaal kunt uitnodigen voor je twenty one diner. Het is gebruikelijk om vrienden van je studentenvereniging uit te nodigen, samen met studievrienden, oude schoolvrienden en vrienden van je sportclub. Het is daarnaast traditie om als vrouw alleen vrouwen uit te nodigen, en als man alleen mannen. Maar natuurlijk ben je vrij om zelf te kiezen wie je wilt uitnodigen. De meeste jarigen nodigen trouwens niet meer dan 20 gasten uit vanwege de beperkte ruimte, de kosten en de hele organisatie eromheen.

💡 Tip: Adressen verzamelen voor je uitnodigingen? Met onze handige adresverzoeker is je adresboek zo gevuld.

twenty one dinner

21 diner boek: inspiratie en ideeën

Net als het gezamenlijke cadeau is het 21 diner boek een cadeau ter herinnering aan de avond. Vaak neemt één vriend of vriendin het initiatief voor het boek, maar elke genodigde draagt eraan bij. Uiteindelijk wordt het een heel bijzonder boek waar jullie vriendschap in centraal staat, vol memorabele, soms beschamende en leuke verhalen en foto’s. De volgende ideeën voor het 21 diner boek zijn leuk om mee te nemen.

 • Leuke berichtjes met foto’s van de genodigden
 • Genante verhalen
 • Het klassieke abc’tje: A is voor appel, die eet je dus nooit.
 • Je wensen voor de jarige
 • Leuke herinneringen met de jarige: gezamenlijke vakanties, tripjes en colleges.
 • Levensloop: hoe zag zijn of haar leven er van 0 tot en met 21 jaar uit?

Tips voor het 21 diner boek

 • Zorg voor structuur: voeg een inleiding en inhoudsopgave toe, en geef hoofdstukken een duidelijke kop.
 • Het boek maken is leuk om te doen, maar vergt ook veel tijd. Verdeel de verschillende onderdelen van het boek daarom onder de genodigden.
 • Vraag ook de ouders van de jarige om leuke en gekke verhalen, met foto’s!
 • Je kunt het boek gemakkelijk online maken, maar een zelfgemaakt boek met jullie eigen knutsels is nog persoonlijker.

Voorbeeld abc’tje voor een 21 diner

Een belangrijk onderdeel van het boek is het abc’tje. En dat mag net zo klassiek zijn als het klinkt! We helpen je graag een beetje op weg met een voorbeeld van een abc’tje.

🍎 A is voor appel, die eet je dus nooit.
🛒 B is voor BBT, daar heb je een hekel aan.
☕ C is voor cappu, de brandstof op jouw dag.
🩵 D is voor Douglas, daar sta je elk weekend.
🍸 E is voor Esma, jouw drankje van de eeuw.

Leuke 21 diner cadeaus

Een 21 diner is niet zomaar een verjaardagsfeestje waar je even bij aanwaait. Het cadeau dat je geeft moet dan ook net iets meer bijzonder zijn dan gewoonlijk. Kies bijvoorbeeld een 21 diner cadeau waar de jarige nog vaak naar kan kijken, of dat precies past bij jullie vriendengroep. Dit zijn onze 21 diner cadeau ideeën.

 • Sieraad
 • Gegraveerd horloge
 • Overnachting
 • Drankglobe (wereldbol waar drank in kan)
 • Smartwatch
 • Whiskyproeverij
 • Leren laptoptas
 • Oude stadskaart van de stad waar jullie wonen

Quiz voor je 21 diner

Een 21 diner quiz geeft de avond een leuke dynamiek. De gasten zijn even niet bezig met eten of luisteren naar elkaar, maar kunnen actief aan de slag. Meestal wordt de quiz voorbereid door een genodigde. Handig én leuk is om een van de andere genodigden ook om input te vragen. Met de volgende voorbeeld vragen voor de 21 diner quiz helpen we je vast op weg.

 • Welke uitroep doet naam vaak als ze een aantal drankjes te veel op heeft?
 • Waar heeft naam het litteken op zijn rechter slaap aan te danken?
 • Welk bijbaantje had naam toen ze nog in stad woonde?
 • Van welke drank krijgt naam spontaan braakneigingen?
 • Hoe heten de ouders van naam ook alweer?

21 diner geven

Zo, na al deze leuke tips en ideeën is het tijd om zelf aan de slag te gaan met het 21 diner! Neem er ruim de tijd voor, want je wordt maar één keer 21 jaar. Al vier je je volgende verjaardag met deze leuke verjaardagsideeën ook spetterend ✨

Ook interessant voor jou: