Trouwen 15 oktober 2018

Wat schrijf je op je trouwenveloppen?

Enveloppen schrijven

Enveloppen schrijven voor je trouwkaarten is een secuur werkje. Bij een klein foutje kan het zelfs zo zijn dat je opeens een paar extra personen op je feest tegenkomt! Gelukkig zijn de regels best duidelijk en vinden mensen het tegenwoordig veel minder belangrijk dat ze bij de juiste achternaam aangesproken worden. Met de volgende tips weet je precies hoe je de enveloppen voor je huwelijk schrijft.

🎩 Ook leuk om te lezen: Wat schrijf je op een trouwkaart? Een complete gids vol teksten.

Enveloppen schrijven: het adres van de genodigde(n)

De volledige adressering van een brief of kaart binnen Nederland bestaat uit minimaal 3 regels. Na de naam (regel 1) volgen de straatnaam en het huisnummer (regel 2) en de postcode en de plaatsnaam (regel 3). Stuur je je kaart naar een organisatie of zorginstelling? Dan heb je meestal meer regels nodig voor de bedrijfsnaam of het kamernummer. Zorg er trouwens voor dat je altijd 1 spatie tussen de cijfers en letters van de postcode zet. En wil je het helemaal goed doen? Zet dan 2 spaties tussen de postcode en de woonplaats, en zet de woonplaats in hoofdletters. Een voorbeeld van enveloppen adresseren ziet er als volgt uit:

De heer en mevrouw De Waard
Gracht 3B
1234 AA  UTRECHT

Als je een kaart of brief wilt adresseren naar het buitenland is het belangrijk dat je onder de postcode en de plaatsnaam ook het land in hoofdletters zet (op regel 4). Doe je deze trouwkaart naar het buitenland zelf op de post? Vergeet dan niet om een internationale postzegel te plakken! Het adres op een buitenlandse kaart ziet er zo uit:

De heer en mevrouw De Waard
75 Avenue des Champs-Élysées
75008  PARIS
FRANCE

💡 Tip: Adressen verzamelen voor je trouwkaarten? Met onze handige adresverzoeker is je adresboek zo gevuld.

Belangrijk: alleen de genodigden noemen

Bij enveloppen schrijven lijkt het best logisch dat je de juiste personen aanspreekt. Maar toch worden er vaak fouten gemaakt, waardoor je zonder dat je het doorhebt bijvoorbeeld niet alleen je oom en tante uitnodigt, maar ook je neefjes en nichtjes! Daarbij zijn er qua achternamen ook verschillende relatiesituaties waar je rekening mee moet houden, zoals gehuwden, ongehuwden en gehuwden waarbij één partner de achternaam van de ander heeft aangenomen.

  • Mevrouw De Waard/Marleen de Waard: alleen mevrouw De Waard is uitgenodigd. Partner en kinderen zijn niet uitgenodigd.
  • De heer en mevrouw De Waard: alleen de ouders zijn uitgenodigd.
  • Familie of Fam. De Waard: het hele gezin is uitgenodigd.
  • De heer Van Haren en mevrouw De Waard: ongehuwd stel of stel dat eigen achternaam heeft gehouden.
  • De heer Van Haren en mevrouw Van Haren-De Waard: gehuwd stel, waarbij de vrouw de achternaam van de man heeft aangenomen.


Je kunt trouwens ‘De heer’ vervangen voor ‘Dhr’ en ‘Mevrouw’ voor ‘Mevr.’. Ken je de genodigden goed? Dan kun je ze ook bij hun voornaam noemen. Als je een combinatie van twee achternamen moet schrijven, zet dan een streepje zonder spaties tussen de twee namen. Je schrijft geen streepje tussen de achternamen als iemand van zichzelf twee achternamen heeft.

Enveloppen adresseren: afzender op de voorkant

Als je zelf gaat enveloppen schrijven raden we je aan om je eigen adres bovenaan de sluitflap van de envelop te schrijven. Dit is handig voor als je trouwkaart niet bezorgd kan worden, zodat PostNL de kaart terug kan sturen. Moet je veel trouwkaarten schrijven en heb je geen tijd om overal het volledige adres op te schrijven? Schrijf dan alleen je postcode en het huisnummer op de sluitflap. Als je je trouwkaarten rechtstreeks via Kaartje2go verstuurt, wordt je adresboek automatisch gecontroleerd. Zo weet je zeker dat alle trouwkaarten naar de juiste adressen worden gestuurd.

💍 Wil je meer weten over de gebruiken rond trouwkaarten? Lees dan onze trouwkaart-etiquette.

Maak je enveloppen af met sluitzegels!

Met deze tips en regels weet je hoe enveloppen schrijven in zijn werk gaat! Bekijk ook onze trouwkaartentrends van dit moment, zodat je een trouwkaart kiest die bij je past. En wil je de buitenkant van je huwelijksaankondiging helemaal bijzonder maken? Kies dan bijpassende sluitzegels voor op je enveloppen! Lees trouwens meer over je huwelijk voorbereidingen in onze 12 weetjes en feitjes over trouwen.

Ook interessant voor jou: