Kerst 12 december 2017

5 tips voor een kerst zonder stress

Kerst zonder stress

Kerst is een heerlijke tijd. Het huis is gezellig versierd, je bent samen met de hele familie en er is lekker eten. Maar elk jaar kom je er weer achter hoeveel tijd de kerstvoorbereidingen vergen. Je moet niet alleen cadeaus kopen, maar er moet ook nog een heel kerstdiner gekookt worden. En is je huis wel schoon en versierd? Er zijn honderd en een dingen waar je je druk om kunt maken. Pak het dit jaar daarom relaxter aan met onze tips voor een kerst zonder stress!

1. Kerst zonder stress: bereid alles op tijd voor

Eigenlijk weten we het allemaal wel: de sleutel tegen stress is een goede voorbereiding. Als je met een aantal dingen rekening houdt, voorkom je kerststress in de week voor de feestdagen.

Bepaal de gangen van het kerstdiner op tijd

Stel begin december al vast wat je serveert met kerst. Kies gerechten die je gemakkelijk van tevoren maakt, zoals soep, stoofschotel en stamppot. Maak vervolgens een kookplanning, zodat je precies weet wanneer je wat moet maken. Op de dag zelf hoef je dan de meeste gerechten alleen nog op te warmen en sta je niet steeds in de keuken.

Bekijk ook onze checklist voor het kerstdiner

Kerststress voorkomen? Ga op tijd shoppen

Bedenk ook al welke cadeaus je wilt geven of vraag aan iedereen wat hij wil krijgen. Ga vervolgens een dag gericht cadeaus shoppen. Zo hoef je niet elke winkel af voor een geschikt cadeau, maar ga je doelgericht op pad. Heb je hier echt geen tijd voor of zie je op tegen de kerstdrukte in de winkels? Maak het jezelf gemakkelijk en shop online!

Maak een to-do-lijst voor overige taken

Als laatste maak je een to-do-lijst voor de andere taken, zoals de kerstboom optuigen, het huis schoonmaken vlak voor kerst en kerstkaarten maken. Ook het inpakken van de kerstcadeaus en het uitzoeken van je outfit hoort hierbij. Bepaal per taak wanneer je het gaat doen, zodat je je taken gestructureerd uitvoert en je kerststress voorkomt! Onze checklist voor kerst is hierbij handig om te gebruiken.

2. Besteed taken uit aan gezinsleden en familie

Kom je er na het maken van je to-do-lijst achter dat je het niet alleen gaat redden? Schakel dan je familie in om je te helpen! Vraag gezinsleden of ze willen meehelpen met schoonmaken en boodschappen doen en stel aan je gasten voor dat iedereen een gang voorbereidt. Zo geef je jezelf wat ademruimte en hoef je het kerstdiner niet alleen voor te bereiden.

3. Neem even een pauze

Als het kerstdiner in volle gang is, neem dan tussendoor ook je tijd om op adem te komen. Ga even naar buiten om een luchtje te scheppen en om de kerststress onder controle te houden. Ook kun je even 10 minuten naar boven gaan om tot jezelf te komen of om afleiding te zoeken. Op deze manier ben je niet constant in de weer, maar heb je even een pauze.

4. Ga eropuit met kerst

Als gastvrouw of -heer wil je dat alles goed geregeld is en dat de sfeer goed is. Maar als je de hele dag met elkaar in een ruimte zit, kunnen er irritaties ontstaan of is de gespreksstof op een gegeven moment op. Ga daarom voor of na het kerstdiner op pad met iedereen. Maak bijvoorbeeld een wandeling of ga gezellig samen schaatsen. Zo hoef jij de sfeer niet steeds te handhaven en hebben jullie ook nog wat beweging.

5. Kerst zonder stress: Streef niet naar een perfecte kerst

Met kerst willen we dat alles perfect is. Maar wat zou er gebeuren als we onze doelen eens niet zo serieus nemen? Het eten is dan misschien niet meer warm, maar je hebt wel met meer rust in de keuken gestaan. En misschien heb je geen nieuwe jurk gekocht, maar bracht je wel meer tijd met je kinderen door in de kerstvakantie. Maak je dus wat minder zorgen om kerst en geniet meer van de mensen om je heen. Gaan er toch dingen mis? Lach erom en besef dat jullie er weer een leuke herinnering bij hebben.

Tips tegen kerststress

Met een goede voorbereiding, een planning en een relaxte houding beleef jij een kerst zonder stress! Onthoud ook dat er vast genoeg familieleden zijn die willen helpen, want iedereen kent de stress van kerst. En heb je een klusje niet kunnen doen? Bedenk dat kerst niet perfect hoeft te zijn, maar dat je streeft naar een kerst zonder stress! Lijkt het je trouwens wel wat om eens een heel andere twist aan kerst te geven? Lees dan hoe je kerst dit jaar anders viert.

Ook interessant voor jou: