Kerst 22 november 2021

24 kerstige activiteiten waarmee je aftelt tot kerst

aftellen tot kerst

Als de decembermaand voor de deur staat begint het aftellen tot kerst. Het is namelijk weer bijna de gezelligste tijd van het jaar! En hoe kun je op een andere manier de dagen aftellen tot kerst 2024 dan door elke week iets feestelijks te doen? Wij verzamelden de 24 leukste activiteiten, adressen, recepten en ideeën voor jong en oud. Zo is het wanneer je maar wilt al een beetje kerst!

1. Aftellen tot kerst door een adventskalender te maken

Een adventskalender is wel het ultieme item om mee af te tellen tot kerst! Verras een vriendin bijvoorbeeld met een zelfgemaakte adventskalender of maak er een voor jezelf. Ben je niet zo creatief? Er zijn ook genoeg leuke adventskalenders te koop, met thee, beautyproducten of natuurlijk chocolaatjes.

2. Lichtjes ophangen in de tuin

Donkere dagen, die maak je zelf heel gemakkelijk wat lichter met een paar strengen lichtjes in de tuin. Als je de eerste kerstlichtjes ziet verschijnen in de straten geeft dat namelijk zo’n sfeervolle en gezellig aanblik. Ga bijvoorbeeld voor een subtiele rij met lichtjes of pak uit en zet je hele tuin vol met lichtfiguren!

3. Aftellen tot kerst met een kerstig drankje

Zo simpel, maar zó lekker: een kerstig drankje als chocolademelk of glühwein brengt je in no time in kerstsferen. Veel bekende koffiezaken hebben rond kerst dan ook feestelijke koffies en andere drankjes op het menu staan. Zo zijn er bij Starbucks meestal vanaf begin november weer kerstige koffies beschikbaar. Natuurlijk kun je ook gewoon zelf aan de slag met een recept. Wij verzamelden de volgende drankjes om zelf te maken. 

kerstboomboerderij

4. Bezoekje aan een kerstboomboerderij

De kerstboom neerzetten ‘mag’ volgens de meeste Nederlanders vanaf 6 december. Tijd om die groene pracht vast in huis te halen en te laten acclimatiseren. Extra leuk is het om je eigen kerstboom te zagen bij een kerstboomboerderij. Bij de volgende adressen kun je terecht.

🎁 Ook leuk voor jou: Dit zijn de leukste sinterklaasspellen rond pakjesavond!

5. Kerstfoto’s maken

Leuk voor op je kerstkaart, als herinnering voor later, of als activiteit met je kinderen: kerstfoto’s maken voor als je wilt aftellen tot kerst! En je kunt echt alle kanten op met de foto’s. Wat dacht je bijvoorbeeld van een foto dat je kinderen zelf peperkoekhuisjes maken? En ben je nog van plan naar een kerstboomkwekerij te gaan, dan is dit natuurlijk ook de ultieme setting. Mutsen op, chocolademelk erbij en foto’s schieten maar.

6. Naar het tuincentrum

Bomen boordevol ballen en de leukste decoratie; ga je naar het tuincentrum, dan wordt het echt helemaal kerst. Bij de meeste tuincentra zijn de kerstspullen al sinds oktober volop verkrijgbaar. En deze winkels hebben ook toffe kerstcollecties

7. Kerstboom optuigen

Als de goedheiligman weer vertrokken is, hoor je het startsein bijna klinken: het is tijd om de kerstboom op te tuigen! Een avondvullende activiteit die soms wat stress, maar vooral ook heel veel plezier met zich meebrengt. Zet dus de kerstmuziek aan en maak er een groen pareltje van dit jaar.

✨ Leestip: Leuke inspiratie voor feestelijke kerst raamdecoratie

8. Kerstkaarten schrijven

Een druilerige middag of avond vraagt om een knusse activiteit om te aftellen tot kerst. En wat is er knusser dan kerstkaarten schrijven? Wens familie en vrienden met een lieve tekst, een leuke quote of een zelfgeschreven gedicht heerlijke feestdagen onder het genot van een kop chocolademelk en gezellige kerstmuziek.

Wat te vragen voor kerst?

9. Kerstcadeaus shoppen

Denk je kerst, dan denk je cadeaus! En rond kerst kun je hiervoor niet vroeg genoeg beginnen met shoppen. Inventariseer wat iedereen onder de boom wil, struin de folders en actiesites af en shop aan het begin van de maand al jouw kerstcadeaus bij elkaar.

10. Peperkoekhuisje bouwen

Het peperkoekhuisje kwam net al even ter sprake, en wat is het leuk om die te maken wanneer je wilt aftellen tot kerst. Samen met de kinderen, met je partner of op je dooie gemakje alleen. Voor inspiratie vind je op Pinterest heel veel leuks onder de term ‘gingerbread house’, en met deze instructies weet je ook hoe je hem in elkaar zet.

11. Kerstig feestje geven

De decembermaand is inderdaad al erg druk, maar er zijn genoeg mensen die je eigenlijk helemaal niet ziet rond de feestdagen. Geef voor al deze vrienden en familieleden een kerstig feestje om helemaal in de kerststemming te komen. Extra leuk is het dan om feestelijke hapjes te serveren, zoals kleine ragoutbakjes, garnalencocktails en kleine lavacakejes. En vergeet ook de glühwein en kerstcocktails niet!

12. Dagje vrijwilligerswerk doen

Vind je het in alle kersthectiek ook fijn om stil te staan bij waar het voor veel mensen echt om draait tijdens de feestdagen? Doe dan een dag vrijwilligerswerk in december. De Voedselbank, NLDoet en het Oranje Fonds kunnen vaak wel wat extra handen gebruiken. 

13. Aftellen tot kerst: kerstfilm kijken

Lekker warm onder een dekentje kerstfilms kijken, dat is wel het ultieme kerstgeluk. En dit jaar zijn er gelukkig weer heel wat nieuwe kerstfilms te vinden via de streamingsdiensten. Wij zetten de leukste voor je op een rijtje. Klik op een titel om de trailer te bekijken.

14. Vogelvoer ophangen

In de winter hebben de vogels in je tuin het net wat zwaarder dan in andere maanden. Tijd om ze eens wat extra’s toe te stoppen! Hang bijvoorbeeld vetbollen op, maak een voedertafel met zaadjes of klop het tafelkleed gewoon eens wat vaker uit in je tuin.

Zelf kerstkrans maken

15. Kerstkrans maken

Vind je kerstkransen aan de voordeur ook altijd zo gezellig staan? Extra leuk is het om er zelf een te maken! Met een basis van metaal, takken groen en kleine kerstversieringen heb je zo een schitterende kerstkrans samengesteld. Wij vertellen je graag hoe je dat precies doet in ons artikel Zelf een kerstkrans maken.

16. Zomaar iets liefs doen voor een ander

Er zijn altijd wel bekenden die je hulp kunnen gebruiken. Die oom die net geopereerd is, een vriendin die net een kindje heeft gekregen… En vooral in de drukke decembermaand is het extra fijn als je je hulp aanbiedt en een klusje als boodschappen doen of het huis stofzuigen oppakt. Ze zullen je dankbaar zijn! 

17. Kerstboek lezen

Verlies je jezelf graag in een mooi boek, dan is de knusse decembermaand bij uitstek een fijne tijd hiervoor. En je maakt het natuurlijk extra feestelijk met een kerstboek. Wij zetten verschillende kerstboeken voor jong en oud voor je op een rijtje; om voor te lezen of voor jezelf. 

  • Kerstmis – Dick Bruna
  • Het boompje – Loek Koopmans
  • Een jongen met de naam Kerstmis – Matt Haig
  • Een kerstverhaal – Charles Dickens
  • Christmas Shopaholic – Sophie Kinsella
  • Twee levens – Stefan Brijs
altijd kerst

18. Naar de kerstmarkt

Kraampjes met heerlijks, samen schaatsen en onder het genot van een drankje de leukste optredens bijwonen: op de kerstmarkt is het helemaal kerst! En of je nou naar kerstland Duitsland gaat voor de kerstmarkt of een kneuterige kerstmarkt om de hoek opzoekt, ze zijn stuk voor stuk even leuk. 

19. Kerstdiner oefenen

Eten is een belangrijk onderdeel van kerst. En dan is het wel zo fijn als het allemaal een beetje naar je zin is! Oefen daarom op je gemakje een keer de onderdelen van het kerstdiner waar je niet zo zeker over bent. Zo heb je tijdens kerst genoeg tijd voor wat laatste aanpassingen. Ben je er nog niet helemaal over uit wat je gaat maken? Doe bijvoorbeeld inspiratie op in ons artikel met typisch kerst-eten in Nederland.

20. Boswandeling maken

Even weg van alle drukte en genieten van de natuur, dat doe je heel gemakkelijk tijdens een boswandeling. Neem bijvoorbeeld de kinderen gezellig mee of ga met vrienden. En natuurlijk sluit je de wandeling in stijl af met een lekkere pannenkoek of een mok warme chocolademelk!

kerstkoekjes versieren

21. Kerstkoekjes versieren

Zin om even lekker met je handen bezig te zijn, of zoek je een leuke activiteit om samen met de kinderen te doen? Ga dan kerstkoekjes bakken en versieren. Met onze 4 ideeën voor het versieren van je kerstkoekjes heb je binnen een handomdraai de leukste koekjes om uit te delen (of gewoon zelf op te eten ;–)). 

22. Schaatsen

Aftellen tot kerst doe je natuurlijk ook tijdens een middagje schaatsen. De kerstdagen zijn vaak dagen dat je veel aan tafel zit, dus het is wel zo lekker om af en toe letterlijk de benen te strekken rond de feestdagen. Nog geen idee waar je wilt schaatsen? Hier vind je de leukste kunstijsbanen van Nederland.

23. Grote schoonmaak

Heerlijk toch, om de kerstdagen in een schoon huis door te brengen. Heb je er de tijd voor, dan is het fijn om het huis even flink aan te pakken. Kerstmuziekje op en schoonmaken maar!

24. Legpuzzel maken

De ultieme kerstactiviteit is voor veel mensen toch wel het maken van een legpuzzel. Niet gek ook, het schijnt namelijk verslavend te werken! En als je samen een puzzel maakt, is dat ook nog eens heel gezellig. Met kaarsjes en een leuke kerstfilm aan wordt het zo langzaam maar zeker echt kerst… 

Ook interessant voor jou: