Geboorte 5 juli 2017

Het geslacht van je baby wel of niet weten? De voors en tegens

Geslacht weten

Je zwangerschap zit vol met verrassingen en mooie momenten. Dat tweede streepje op de zwangerschapstest, de eerste echo en het geschop van het baby’tje in je buik zijn gebeurtenissen waar je hart een sprongetje van maakt! En dan is er nog het geslacht van je toekomstige kleintje, waarbij de grote vraag is: wil je het geslacht weten of is het een verrassing tot het laatste moment? Wij verzamelden de voors en tegens!

💚 Ook leuk voor jou: Voorspel het geslacht van je baby met de Chinese geslachtskalender!

Vanaf wanneer is het geslacht van je baby zichtbaar?

Het geslacht van je baby staat al vanaf de bevruchting vast. Toch duurt het nog tot ongeveer 16 weken zwangerschap voordat je met redelijke zekerheid het geslacht weten kan middels een echo. Het is trouwens niet zo dat je baby direct in de juiste positie ligt om het geslacht vast te stellen. Sommige baby’s houden het zelfs tot de bevalling spannend!

4 redenen waarom je het geslacht wil weten

1. Compleet plaatje

Als je weet wat het geslacht van je baby is, kan het plaatje in je hoofd veel completer worden. Je kunt een babynaam kiezen voor hem of haar en je kunt een voorstelling maken van hoe het na de bevalling zal zijn.

2. Concreter voor je partner

Jij voelt je kleintje schoppen en bewegen in je buik, maar je partner moet het enkel doen met de echo’s en je buik die groter wordt. Doordat je wederhelft weet of het een jongen of meisje wordt, wordt het voor hem of haar ook al echt een klein persoontje.

3. Praktisch voordeel

Wanneer je weet of je een jongen of een meisje krijgt, kan je daarna gaan shoppen voor de babykamer, je kinderwagen kopen en alvast de geboortekaartjes maken! Je weet namelijk precies welke kleuren je kunt kiezen en hoeft niet op zoek naar neutrale tinten.

4. Reden voor een feestje

Naast de praktische redenen van het geslacht weten, heb je nu ook de mogelijkheid om een gender reveal party te houden. En een kraamfeest organiseren is een stuk gemakkelijker als je het geslacht al weet. Laat die taart en alcoholvrije wijn maar komen!

4 redenen waarom je het geslacht niet wilt weten

1. Leuke verrassing na de geboorte

Wil je het geslacht van je baby niet weten? Dan heb je nog een leuke verrassing om naar uit te kijken tijdens je zwangerschap! Veel moeders vinden het zelfs een magisch moment als ze het geslacht na de bevalling ontdekken.

2. Geen stereotypen

Heb je een hekel aan clichés als ‘Dat wordt gezellig tutten met je dochter!’? Dan is de onwetendheid over het geslacht een fijne uitkomst. Waarom zou jouw dochter geen rugby kunnen spelen?!

3. Je weet al heel veel over je baby

Door de verschillende echo’s kom je al heel veel te weten over je baby en heb je veel controle over de gezondheid van je kindje. Het geslacht weten na de geboorte is dan juist heel spontaan!

4. Geslachtsbepaling geeft niet 100% zekerheid

Het komt best weleens voor: ouders in spé is verteld dat ze een meisje verwachten, maar na de geboorte blijkt het toch echt een jongen! Het geslacht van je baby kan nooit met 100% zekerheid vastgesteld worden, waardoor het je misschien meer rust geeft om de bevalling af te wachten.

Als je partner het geslacht echt wil weten en jij niet

Heb jij besloten dat je het geslacht van je baby niet wilt weten, maar is je partner wel benieuwd of hij een zoon of dochter krijgt? Dan kun je bijvoorbeeld solidair zijn aan elkaar en voor een van de twee mogelijkheden kiezen. Ook kun je de echoscopist vragen het geslacht op een papiertje te schrijven, zodat je partner het geslacht toch weet. Kleine disclaimer: als je wederhelft een flapuit is, bestaat de kans dat hij het geslacht toch verklapt! En als je zelf nogal nieuwsgierig bent en wéét dat je partner op de hoogte is, duren de volgende twintig weken van je zwangerschap misschien wel heel lang…

Geslacht weten of niet?

Besluiten jullie dat je het geslacht niet wilt weten? Dan blijft het ook voor jullie nog even een verrassing! Je kunt in ieder geval wel heel veel inspiratie opdoen voor een genderneutrale babykamer. En of je na de bevalling nu een jongen of een meisje in je armen hebt, één cliché is heel erg waar: als het maar gezond is!

Ook interessant voor jou: