Feestdagen 28 december 2020

Oud en nieuw vieren tijdens corona: zo doe je dat!

oud en nieuw corona

Helaas is oud en nieuw vieren dit jaar heel anders door corona. We tellen niet af tot 12 uur met een kamer vol vrienden of familie, en ook vuurwerk afsteken kan even niet. Maar wat is er dan wel te doen met oud en nieuw dit jaar? Wij geven je leuke inspiratie en ideeën voor de jaarwisseling van 2020/2021!

Oud en nieuw 2020/2021 en corona: de regels die nu gelden

Maar eerst even het belangrijkste: wat zijn de regels rond oud en nieuw dit jaar? Momenteel mag je volgens de overheid maximaal 2 gasten per dag ontvangen. Voor buiten geldt ook een aantal van 2 personen. Jullie moeten wel 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. En kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee voor deze regels. Als niemand klachten heeft, mag je dus met een select groepje mensen oud en nieuw vieren dit jaar.

Thuis oud en nieuw vieren dit jaar

Vier je oud en nieuw door corona dit jaar thuis met je gezin, partner of een aantal vrienden of familieleden? Dan is er ondanks het vuurwerkverbod alsnog veel leuks te bedenken om te doen. Bijvoorbeeld een van deze ideeën.

Spelletjesavond

Tot in den treure spelletjes spelen; met oud en nieuw dit jaar heb je er alle tijd voor! Haal dus die grote stapel spellen uit de kast en zet wat lekkere snacks klaar voor een spelletjesmarathon. En wil je ondanks corona oud en nieuw thuis vieren met vrienden of familie, bekijk dan onze tips hoe je met 1,5 meter afstand veilig spelletjes kunt spelen

Oud en nieuw met z’n tweeën: videobellen rond jaarwisseling

Het doet misschien niet zo feestelijk aan als andere jaren, maar oud en nieuw vieren met alleen je partner is wel heel coronaproof. Willen jullie wel even contact hebben met jullie liefste mensen, dan is videobellen natuurlijk een goede oplossing. Maak een planning met wie je wanneer gaat videobellen, zodat het een avond vol gezelligheid wordt.

Chic diner met oud en nieuw

Wat met kerst kan, kan ook met oud en nieuw rond 12 uur: chic dineren in jullie mooiste outfit, aan een schitterend gedekte tafel. En ga je oud en nieuw vieren met je gezin met kleine kinderen? Dan is het grappig om de tafel chic aan te kleden voor patat met snacks om 12 uur. Wel eerst even voorslapen met z’n allen ;–)

Avondje lekkers bakken voor anderen

Nieuwjaarsrolletjes, appelbeignets, oliebollen; daar maak je iedereen wel blij mee rond oud en nieuw. Duik daarom de keuken in op oudejaarsavond en maak mensen blij met een pakketje zelfgemaakt lekkers. Extra leuk is om je baksels direct aan de deur te brengen die avond of nacht. 

Wedstrijdje legpuzzelen

De kerstvakantie is hét moment om die stapel legpuzzels van stal te halen. En corona is een goed excuus om ook tijdens het oud en nieuw vieren ongegeneerd te puzzelen. Je kunt er zelfs een wedstrijd van maken: welk team of welke persoon heeft zijn puzzel het snelste in elkaar? Daar zijn jullie wel een avondje zoet mee. 

Oud en nieuw vieren: leuke uitjes voor 2020

De jaarwisseling is een tijd van samenzijn en gezelligheid. En dit jaar kun je er met oud en nieuw ondanks corona alsnog een heerlijk moment van maken. Wij hebben de volgende ideeën voor je gevonden.

Winterse wandeling langs bekenden

Vind je het jammer dat je veel mensen niet kunt zien tijdens de jaarwisseling? Maak dan een winterse wandeling langs bekenden die in je buurt wonen. Vertel ze van tevoren dat je langskomt om even door het raam te zwaaien of samen buiten een drankje te drinken. Op deze manier kun je vrienden en familieleden toch een fijn nieuwjaar wensen.

Organiseer een drive in bioscoop

Gezellig samenzijn met familie of vrienden kan met oud en nieuw en corona gewoon als je het iets anders aanpakt. Organiseer bijvoorbeeld een drive in bioscoop! Toegegeven, het vergt wat voorbereiding, maar het is wel ontzettend gezellig. Huur of leen een beamer met scherm en zet deze bij mooi weer gewoon buiten. Wordt het slecht weer, dan is het handig om een loods of andere grote ruimte tot je beschikking te hebben. Geef elke auto bij aankomst een snackpakket voor de ultieme filmbeleving. En dit zijn leuke films om te kijken met oud en nieuw:

  • New Year’s Eve 
  • Rent
  • Waiting to Exhale
  • Snowpiercer
  • New Year’s Evil

Nachtje weg

Door een nachtje of weekendje weg te gaan deze jaarwisseling ben je er even helemaal uit. Want de wereld van een afstandje bekijken is misschien wel net zo fijn zo aan het einde van dit gekke jaar. Boek bijvoorbeeld een huisje in de natuur voor wat rust of kies voor winters kamperen. 

Winterborrel

Of het nu thuis is of bij een paar vrienden: een winterborrel buiten is ontzettend gezellig. Zet de vuurkorf aan, drink warme chocolademelk en rooster marshmallows boven het vuur. Zo’n knusse jaarwisseling ga je niet snel meer vergeten! 

Lichtjes kijken in de buurt

Veel steden maken er rond oud en nieuw 2020 in verband met corona een extra gezellige boel van. Zo heeft Amsterdam heel veel lichtkunstwerken door de stad heen gezet en organiseert Rotterdam een lichtfestival. Kijk eens of er in jouw buurt ook zo’n leuk initiatief is om te beleven tijdens oud en nieuw. 

Wil je meer lezen over oud en nieuw? Bekijk bijvoorbeeld wat je op een nieuwjaarskaartje kunt schrijven!

Ook interessant voor jou: