Algemeen 27 april 2020

21x iets goeds doen voor een ander tijdens corona

Iets doen voor een ander tijdens corona

Iets doen voor een ander is juist in deze tijd van corona heel belangrijk. Door de anderhalvemetersamenleving spreken en zien we elkaar een stuk minder, wat voor veel eenzaamheid zorgt. Tijd om op afstand dichter bij elkaar te komen! Want als je af en toe iets doet voor een ander ben je misschien wel een lichtpuntje op een donkere dag. Wil je ook van betekenis zijn? Met deze 21 kleine en grote dingen die je voor een ander kan doen nu het coronavirus heerst, lukt dat zeker.

Iets doen voor een ander: zomaar een cadeautje geven

Iets aardigs doen voor een ander tijdens corona is niet moeilijk. Geef bijvoorbeeld zomaar een cadeautje! Wat voor jou iets kleins is, kan voor een ander een groot gebaar zijn. De volgende cadeaus zijn leuk om zomaar weg te geven aan een ander.

1. Bos bloemen of stekje uit je moestuin

Het is een fleurig cadeau én je helpt de bloemensector: geef een bos bloemen cadeau! Koop bijvoorbeeld een aantal bossen bloemen en breng ze langs bij familie en vrienden die je al even niet meer gezien hebt. Ben je druk met een moestuin of heb je thuis veel planten? Dan is een stekje cadeau geven natuurlijk ook een leuk idee.

2. Goed boek

In spannende tijden is het fijn om je even te verliezen in een goed boek. Geef daarom een van je favoriete boeken weg aan een bekende die dat nodig heeft. Stop er een briefje bij met waarom het zo’n leuk boek is. Zo krijgt de ontvanger direct zin om te beginnen met lezen.

3. Donatie aan een goed doel

Iets goeds doen voor een ander kan natuurlijk ook met een financiële bijdrage. Met jouw donatie aan een goed doel help je andere mensen weer. De volgende goede doelen hebben het heel druk in deze tijd en kunnen dus wel wat extra’s gebruiken:

4. Legpuzzel

Veel mensen vinden het heerlijk om even de gedachten te verzetten bij een legpuzzel. Er ontstaat meteen iets als je puzzelt, en je ziet dus direct resultaat van je werk. Geef een puzzel cadeau of ruil puzzels met een andere puzzelfan. Zo zijn jullie beide nog niet snel uitgepuzzeld.

5. Versgebakken taart of cake

Eigenlijk kun je iemand niet beter verrassen dan met een heerlijke, zelfgemaakte taart. Door de liefde (én zoetigheid!) die je erin stopt voelt de ontvanger zich direct gewaardeerd. Met een simpele cake of appeltaart zit je al goed. Probeer een van de volgende recepten bijvoorbeeld.

6. Iets liefs doen voor een ander met kinderen: regenboogwinkel 

Vind je het leuk om samen met je kinderen iets voor een ander te doen? Start dan een regenboogwinkel op straat! Teken, brei of haak samen regenboogjes en geef deze gratis weg in de buurt. Dit schattige gebaar zal nog heel vaak bekeken worden.

7. Aftelpakket

Een ander creatief cadeau is een aftelpakket: bedenk voor elke dag van de komende weken een klein cadeautje en pak deze in een mooie mand in. Tel bijvoorbeeld af tot wanneer iemand uit thuisisolatie mag. Zo heeft de ontvanger elke dag iets om naar uit te kijken.

8. Extra grote fooi

Iets goeds voor een ander doen tijdens corona kan ook het helpen van een ondernemer in je buurt zijn. De horeca is maar beperkt geopend, dus zij kunnen wel een financieel steuntje in de rug gebruiken. Geef daarom eens een extra fooi als je een afhaalkoffie koopt. Elke euro extra is er weer één.

9. Geef iets gratis weg 

Nu we massaal binnen moeten blijven, is het dé tijd om eens goed op te ruimen. Maar in plaats van spullen te koop te zetten, kun je deze natuurlijk ook weggeven aan een bekende. Het geld dat hij bespaart kan hij misschien wel goed gebruiken nu.

10. Doe aan guerrilla gardening

Niets is zo leuk als een perkje met bloemen tegenkomen waar je het niet zou verwachten. Met guerrilla gardening maak je dat saaie stukje tuin in je buurt weer vrolijk en maak je buurtbewoners blij. Een leuk cadeau dat we nu wel kunnen gebruiken! Kijk voor meer informatie over guerrilla gardening op guerrillagardeners.nl.

Klus(je) doen voor een ander

Naast iemand verrassen met iets leuks of bruikbaars, kun je misschien ook concreet helpen door je handen uit je mouwen te steken. Iets aardigs doen voor een ander wordt met de volgende ideeën heel praktisch.

11. Boodschappen doen voor een zieke

Iemand die het coronavirus te pakken heeft of in de risicogroep valt, kan helaas niet zelf op pad voor boodschappen. Je helpt iemand dus echt uit de brand door je hulp aan te bieden. Wat voor jou een kleine moeite is, kan een enorme opluchting zijn voor een naaste.

12. Meld je aan bij de bloedbank

Je zult het misschien niet direct denken, maar bloed geven is erg belangrijk nu. De bloedbank voert namelijk verschillende onderzoeken onder gedoneerd bloed uit in de strijd tegen corona. Ben je gezond en vind je het niet erg om bloed te geven? Meld je dan direct aan bij de bloedbank en stroop letterlijk de mouwen op voor het goede doel!

13. Zoek een klus via een ‘vacaturebank’

Hoe meer mensen er ziek werden, hoe meer goede initiatieven er ontstonden om elkaar te helpen. Voor een klusje kun je bijvoorbeeld kijken op een vacaturebank als NL Voor Elkaar. Wil je het dichter bij huis houden? Via Samensterktegencorona.nl bestel je een poster met je telefoonnummer voor achter het raam, zodat je je hulp direct kunt aanbieden.

14. Oud-zorgmedewerker? Ga weer aan de slag

In deze tijd heb je klusjes en klussen! De ziekenhuizen liggen namelijk overvol en er zijn nog genoeg handen nodig. Heb je dus ooit gewerkt in de zorg, overweeg dan eens om tijdelijk terug te komen in het vak. Met jouw hulp kunnen vele mensen weer beter worden. Ga voor meer informatie en om je aan te melden naar Extrahandenvoordezorg.nl.

Iets doen voor een ander tijdens corona? Laat wat van je horen

In deze crisis is het misschien nog wel het belangrijkste om met elkaar in contact te blijven. Als je dus iets wilt doen voor een ander, heeft jouw aandacht voor een ander een groot effect. Met de volgende ideeën ben je op afstand toch heel dichtbij.

15. Kaartje sturen

Het hoeft niet moeilijk te zijn om iemand even wat extra aandacht te geven. Met een mooi kaartje kan je iemand helemaal opvrolijken. Stuur bijvoorbeeld zomaar een kaartje, wens de zieke beterschap of stuur een hart onder de riem. 

Tip: Onze teksten voor op een kaartje bij corona helpen je bij het schrijven van je kaart.

16. Samen videobellen

Elkaar in het echt zien gaat nu even niet, maar videobellen is een leuke optie. Via de apps Houseparty, FaceTime of Jitsi kun je elkaar weer even aankijken zoals vanouds. Ook leuk: spelletjes spelen tijdens het videobellen! Met Houseparty is dit bijvoorbeeld mogelijk.

17. Lief complimentje via Whatsapp

Het kost niks en is echt van waarde: een complimentje sturen naar een ander. Het typen van een berichtje met een compliment duurt waarschijnlijk een minuutje, terwijl de ontvanger er misschien de hele dag opgetogen over is. Vertel die vriendin dus hoe trots je op haar bent nu ze thuiswerkt én de kinderen bezig moet houden!

18. Praatje maken op straat

De crisis zorgt er helaas voor dat eenzame mensen zich misschien nog eenzamer voelen. Iets doen voor een ander tijdens corona om eenzaamheid tegen te gaan is dus belangrijker dan ooit. Knoop daarom gewoon eens een praatje aan met iemand die je tijdens het wandelen passeert of vraag de buurman hoe het gaat als jullie elkaar tegenkomen.

19. Drankje doen samen

Mis je het contact met bekenden nu je veel thuiszit, of ben je jarig binnenkort? Nodig dan je meest dierbare naasten uit om gezellig een drankje te doen. Als jullie geen klachten hebben en maximaal 1 persoon per dag uitnodigt, dan kun je gewoon bezoek ontvangen.

Meer ideeën nodig voor als je jarig bent in coronatijd? Met onze tips voor een verjaardag tijdens de coronacrisis wordt het toch een feestje.

20. Meedoen aan een landelijke actie

Een beer voor het raam, een wit t-shirt met een rood hart voor de zorg of een speciale vlag voor de vitale beroepen om te laten weten dat je trots bent: er zijn ontzettend veel initiatieven om de mensen in onze buurt op te beuren en aan te moedigen. Zet dus die beer voor het raam en laat die vlag wapperen, want ook zo laat je weten dat je aan iemand denkt.

21. Elke dag een klein berichtje door de brievenbus

Is die altijd sociale buurvrouw nu aangewezen op haar eigen huiskamer? Of heeft een bekende die dichtbij woont misschien geen werk meer? Laat weten dat je aan diegene denkt door een week lang elke dag een klein berichtje in de brievenbus te doen. Met een opbeurende quote, leuke anekdote of bemoedigende tekst ben je even heel dichtbij.

Iets doen voor een ander tijdens corona

Al is het leven de komende tijd helaas niet zoals we gewend waren, toch kunnen deze tips jou helpen om iets te betekenen voor een ander. Want wat voor jou een kleine moeite is, kan een ander z’n dag juist weer helemaal goedmaken!

Ook interessant voor jou: