Overlijden 22 april 2021

Moederdag zonder moeder: hoe je met het gemis om kunt gaan

moederdag zonder moeder

Als er begin mei weer volop moederdagreclames op de radio en tv voorbijkomen, word je er weer aan herinnerd: die lastige tijd komt eraan. Want Moederdag wordt zonder jouw lieve moeder gewoon nooit meer hetzelfde. Misschien merk je zelfs wel dat het gemis elk jaar weer een beetje groter wordt. We willen je helpen om van Moederdag nog steeds een mooie dag te maken nu je moeder overleden is. Want ook al zal Moederdag een moeilijke dag blijven, met deze 12 tips wordt het een dag die helemaal draait om haar.

🤍 Ook interessant om te lezen: 10 tips om de verjaardag van je dierbare te herdenken

1. Moederdag zonder moeder: wees lief voor jezelf

Of het nou de eerste Moederdag zonder je moeder is, of de vierentwintigste: wees lief voor jezelf op deze moeilijke dag. Je moeder betekende misschien wel alles voor je, en opeens moest je afscheid van haar nemen. Niet zo gek dus dat het jaren later misschien nog wel net zoveel pijn doet als je aan haar denkt. Verwijt jezelf dus niet dat je even niet lekker in je vel zit of gewoon erg verdrietig bent op deze dag. Het kan helpen om van tevoren te bedenken wat je gaat doen die dag, zodat je wat afleiding hebt. Luister daarnaast goed naar je gevoel en wees lief voor jezelf. Je verdient het!

2. Deel je verdriet rond Moederdag

Moederdag is voor jou een lastige dag zonder je moeder, en de meeste mensen vinden het fijn als je dat laat weten. Ze willen er namelijk graag voor je zijn nu je het moeilijk hebt. Praat dus over je gemis en waarom je moeder zo belangrijk voor je was. De pijn van het missen wordt er helaas niet minder van, maar het is fijn om je hart te luchten en het helpt je misschien wel om met je verdriet om te gaan.

3. Herdenk haar met iets van jullie samen

Als je moeder overleden is, kun je op Moederdag niet even gezellig langsgaan om haar in het zonnetje te zetten. Al heb je vast wel heel veel fijne herinneringen van jullie samen waarmee je haar kunt gedenken. Koffie drinken met een taartje erbij, jullie favoriete muziek luisteren, of iets koken wat zij zo lekker vond… Kies een van die leuke dingen (of doe ze allemaal) en denk aan haar op die ene dag die in het teken staat van je moeder.

4. Brief aan mama: wens haar een fijne Moederdag in de hemel

Je praat in je hoofd misschien wel dagelijks met je moeder, maar er zijn vast ook veel dingen die je speciaal voor Moederdag tegen haar wilt zeggen. Schrijf daarom een brief voor Moederdag, en vertel haar hoeveel ze voor je betekend heeft en nog steeds betekent. Wens haar bijvoorbeeld een fijne Moederdag in de hemel en vertel haar welke van haar levenslessen jou nu nog steeds helpen. Al is ze niet meer fysiek bij je, vanuit de hemel leest ze elk van de mooie woorden die je schrijft. 

5. Moederdag zonder moeder: bezoek haar graf of gedenkplek

Haar favoriete bloemen neerleggen, de steen oppoetsen en misschien zomaar even tegen haar praten; haar graf of gedenkplek bezoeken is een mooie gebaar op een dag die helemaal om haar draait. Misschien vind je het zelfs wel leuk om een flesje bubbels open te trekken en op haar te proosten. Er was namelijk geen moeder zoals zij! 

6. Haal herinneringen op met familie en vrienden

Hoe kun je Moederdag zonder je moeder nu beter vieren dan met de mensen die ook zo van haar hielden? Nodig iedereen daarom op of rond Moederdag uit om gezellig te komen eten of borrelen. Samen herinneringen ophalen is fijn als je iemand zo mist, en daar zullen haar andere geliefden het helemaal mee eens zijn.

🤍 Leestip: 10x mooie dingen om te doen op de sterfdag van je geliefde.

7. Ga eropuit als je Moederdag moeilijk vindt

Op een dag als Moederdag ben je misschien somber en trek je je het liefste terug. Maar juist dan is het goed om eropuit te gaan. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling in het bos of langs het strand, of bezoek een plek die zij ook erg mooi had gevonden. Ze zou het fijn hebben gevonden om te zien dat je er wat van probeert te maken, ook al is het een moeilijke dag voor je.

8. Bekijk foto’s van jullie samen

Misschien heb je wel heel veel mooie foto’s van je moeder en jou. Moederdag is een goed moment om ze tevoorschijn te halen en even terug in de tijd te gaan. Samen spelen in de speeltuin toen je klein was, de vakanties die jullie beleefden, en alle verjaardagen die jullie samen vierden… Deze herinneringen blijven voor altijd.

9. Doe iets wat je moeder belangrijk vond

Moederdag doorbrengen zonder je moeder, hoe doe je dat beter dan met iets wat zij belangrijk vond? Misschien deed ze graag vrijwilligerswerk, ging ze op vrije momenten het liefst de natuur in of bracht ze regelmatig een bezoekje aan iemand die dat nodig had. Bezorg je overleden moeder een geweldige Moederdag door in haar voetsporen te treden. 

10. Zoek mensen op die hetzelfde meemaken

Gedeelde smart is halve smart zeggen ze weleens. Je staat er misschien niet bij stil, maar er zijn natuurlijk veel meer mensen die Moederdag helaas zonder hun moeder moeten doorbrengen, en Moederdag daarom een moeilijke dag vinden. Zoek iemand op die hetzelfde meemaakt. Niet omdat de pijn dan minder wordt, maar misschien wel omdat het je nieuwe manieren leert om met je gemis om te gaan. 

11. Doe iets wat je leuk vindt (en maak je eigen Moederdag tradities)

Je moeder ziet je het liefst als jij in je element bent. Doe daarom op Moederdag iets wat jij leuk vindt om te doen. Niet omdat je haar wilt vergeten, maar om op je eigen manier stil te staan bij je moeders dood. En misschien creëer je zo wel je eigen moederdagtradities!

12. Maak een boekje met redenen waarom zij zo’n topmoeder was

Zet jij je verdriet liever om in iets tastbaars? Maak dan een mooi boekje met redenen waarom zij zo belangrijk voor je was. Plak er foto’s bij, schrijf er mooie uitspraken van je moeder in en kijk welke andere tastbare dingen je in het boekje kunt plakken. Telkens wanneer je haar mist, kun je even terugbladeren in het boekje. Ook al is ze niet meer bij je op aarde, in je hart is ze nog steeds springlevend!

Iemand steunen met een tekst voor een Moederdag zonder moeder

Wil je juist iemand steunen die zijn of haar moeder moet missen op Moederdag? Dat zal diegene ontzettend waarderen. Soms zijn we zo druk met ons eigen leven dat we vergeten dat er ook kinderen zijn die geen moeder meer hebben. Misschien omdat ze haar nooit gekend hebben of omdat ze overleden is. Deze mensen verdienen het om een bemoedigend kaartje te ontvangen op een misschien wel moeilijke dag als Moederdag. Met een van deze teksten laat je even weten dat je aan ze denkt.

Ook interessant voor jou: