Kerst 10 december 2021

28 feestelijke kerstactiviteiten en -uitjes

kerstactiviteiten

Het is december, dus het is helemaal verantwoord om je over te geven aan het kerstgevoel. En om jou (en misschien zelfs het hele gezin) volledig in kerstmodus te krijgen hebben we weer een gezellig lijstje samengesteld. Een feestelijke lijst boordevol kerstactiviteiten en -uitjes om alles uit de decembermaand te halen. Dus pak je agenda erbij, laat je inspireren en plan je favoriete kerstuitjes meteen in!

Kerstactiviteiten binnenshuis

Een witte kerst hebben we al een tijdje niet gehad, maar het is wel altijd koud in december. Daarom beginnen we onze kerstactiviteiten lijst met tips voor in huis. Trek je onesie maar uit de kast en kruip op de bank met een lekkere kop warme choco. Voor deze activiteiten hoef je de deur niet uit.

Kerst DIY: samen kerstknutselen

Alle knutselspullen verzamelen! Niets is zo gezellig als met z’n allen freubelen aan de keukentafel. Laat je creativiteit de vrije loop en maak de mooiste kerstknutsels. Geen inspiratie? Deze kerst DIY’s zijn superleuk. 

🎅🏻 Ook leuk om te lezen: Knutselen voor kerst: 12x creatief in de kerstvakantie

Kerstactiviteiten in wedstrijdvorm

Het is onwijs gezellig om samen kerstactiviteiten te doen, maar in de vorm van een wedstrijd is het pas echt feest. Als je een groot gezin hebt kun je iedereen in teams indelen. Of strijd individueel tegen elkaar als je alleen met je partner of beste vriendin bent. Laat je inspireren door de volgende ideeën.

  • Mooiste kerst knutselwerk
  • Lelijkste foute kersttrui
  • Beste vertolking van een kersthit
  • Mooist ingekleurde kerstmandala 
  • Meest extravagante peperkoekhuisje

Let the games begin: kerstspelletjes spelen

Kerstmis is onlosmakelijk verbonden met gezelschapsspelletjes spelen. Yahtzee, Mens Erger Je Niet en 30 Seconds zijn al jaren favoriet. Maar er bestaan ook bordspellen in kerstthema voor een extra dosis kerstgevoel. 

  • Monopoly Christmas Edition
  • Ticket to Ride Nordic Countries
  • Kerst met Ballen – 30 kerstspelletjes voor de hele familie

🎅🏻 Bekijk ook onze 7 favoriete spellen voor tijdens de feestdagen óf rond sinterklaasavond!

Samen de kerstboom versieren

Als het gaat om kerstactiviteiten kan het versieren van de boom natuurlijk niet ontbreken. De meeste mensen zetten de boom op zodra Sinterklaas het land heeft verlaten. Maar wij zijn de laatsten die je zullen veroordelen als je die rakker op 1 december al tevoorschijn tovert. Maak er een gezamenlijke activiteit van door om de beurt een kerstbal in de boom te hangen. Veel versierplezier!

Smakelijke kerstactiviteiten in de keuken

It’s beginning to smell a lot like Christmas. Bepaalde geuren geven je direct een kerstgevoel. Appeltaart bijvoorbeeld, of versgebakken koekjes met kaneel. Het maken en versieren van je baksels is al een feestje op zich. Maar wanneer je ze ook nog eens feestelijk inpakt en uitdeelt in de buurt, maak je er ook nog een sfeervol kerstuitje van. 

🍪 We voorzien je graag van inspiratie voor het decoreren van je kerstkoekjes.

kerstacitviteiten-kerstkoekjes

Activiteiten voor de kerstvakantie: eropuit!

Nu het einde van het jaar nadert zijn we allemaal wel een beetje toe aan vakantie. Heerlijk luieren en tijd spenderen met familie, of juist op avontuur buiten de deur. Met deze gezellige kerstuitjes kom je de kerstvakantie wel door.

Naar de kerstboomboerderij

Je kunt bij de kerstboomboerderij geen dennenbomen aaien of eten geven. Maar je mag ze wel zelf uitgraven of zagen! Spendeer een middag tussen de prachtigste kerstbomen en kies je persoonlijke favoriet. Vergeet niet af en toe flink te genieten van de heerlijke dennengeur. Die geeft je vast en zeker kerstkriebels. Er zijn meerdere kerstboomboerderijen in Nederland, waaronder deze 3. 

Decemberhoeve in Nieuw-Vennep (NH)
Kerstbomenhof in Terheijden (NB)
De Hoge Veluwe in Otterlo (GD)

Activiteit kerstvakantie: winterse attractieparken

Pretparken alleen leuk in de zomer? Niets is minder waar. Verschillende attractieparken maken er ook in de wintermaanden een sfeervol feestje van. Naast de gebruikelijke attracties kun je er schaatsen, langlaufen of genieten van een kampvuur met glühwein. Vertier voor het hele gezin dus. Onder andere Slagharen, de Efteling en Duinrell hebben een gezellig winterprogramma. Meer informatie en tickets vind je op de websites.

Kerstactiviteiten winterefteling

Naar het Nederlands IJsbeeldenfestival Zwolle

In de wintermaanden vind je in Zwolle een van de meest magische kerstactiviteiten van het het jaar. In de IJsselhallen verzamelen de beste ijskunstenaars ter wereld zich voor een ijsspektakel. Het thema van dit jaar is WHAT A WONDERFUL WORLD, dus dat belooft veel moois. Ga naar www.ijsbeelden.nl voor tickets en meer informatie over dit kerstuitje.

Kerstactiviteiten voor avonturiers: indoor snowboarden

Komen de muren een beetje op je af na een aantal dagen kerstvakantie? Dan zijn sportieve kerstactiviteiten een uitkomst. Je houdt het winterse sfeertje erin door te gaan skiën of snowboarden bij centra als SnowWorld of SnowPlanet! Lekker een paar uur van de berg afroetsjen en na afloop samen opwarmen met een grote kop warme choco.

Gezellig samen kerstmarkten bezoeken

Nergens proef je de kerstsfeer beter dan op een kerstmarkt. Letterlijk, want je geniet daar van lekker eten en drinken terwijl je langs de feestelijke kraampjes struint. Met een beetje geluk kun je ook nog een paar kerstliedjes meezingen met het koor. Een van de mooiste kerstmarkten vind je in Valkenburg, dé kerststad van Nederland.

Kerstmarkt Valkenburg

Een middagje naar de bios

De kerstvakantie heeft vele voordelen, maar ‘s middags naar de bioscoop kunnen staat toch wel hoog op dat lijstje. In het najaar gaan vaak veel leuke films in première. Dus er is geen betere plek om een koude wintermiddag te spenderen dan de bios. Nodig vrienden uit, ga lekker in je uppie of maak er een kerstuitje met het hele gezin van.

Bezoek een leuk museum

Je kunt tijdens de kerstvakantie prima een beetje cultuur opsnuiven. Dus plan eens een bezoekje aan een museum als kerstuitje. Wist je dat veel musea speciale programma’s hebben voor de kerstvakantie? Vaak zijn deze gecombineerd met activiteiten voor kinderen. Kerstactiviteiten voor het hele gezin dus! Op www.museumgidsnederland.nl vind je een overzicht van musea in Nederland en de openingstijden.

Een van de leukste kerstactiviteiten: schaatsen!

Heerlijk zwieren over het ijs met de wind in je haren en een koude neus, yes please. Schaatsen is een van de leukste uitjes voor in de kerstvakantie. Of je nu met het hele gezin bent of samen met een vriendin gaat, schaatsen geeft iedereen het kerstgevoel. Weet je niet zo goed waar je wilt schaatsen? In ons artikel De leukste kunstijsbanen van Nederland bespreken we onze favoriete ijsbanen.

Kerstactiviteiten en -uitjes: schaatsen!

Een magische kerst bij Kasteel de Haar

Elke december weer staat het prachtige Kasteel de Haar in Haarzuilens helemaal in het teken van Kerstmis. Een uitje naar dit prachtige kerstkasteel is dan ook zeker een van onze favoriete kerstactiviteiten. Bewonder de 8 meter hoge kerstboom, maak een winterse wandeling door het doolhof en geniet van alle kaarsjes en lichtjes. Oh, en beestjes kijken in het hertenkamp mag je ook zeker niet overslaan! Koop je tickets online via www.kasteeldehaar.nl.

Gratis kerstuitjes: kosteloos genieten

Kerstactiviteiten hoeven helemaal niet duur te zijn. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar je kunt ook in de kerstsfeer komen zonder je portemonnee te trekken. We hebben wat toffe gratis kerstuitjes voor je op een rijtje gezet.

Kerstlichtjes kijken als kerstactiviteiten

It’s beginning to look a lot like Christmas, en dat komt door al die mooie lichtjes! Of het nu hysterisch versierde voortuinen of stijlvol aangeklede huizen zijn, ze zijn allemaal even sfeervol. Het is dus heerlijk om ‘s avonds een flinke wandeling te maken of lekker de fiets te pakken. Stippel van tevoren een route uit, kleed je warm aan en niet van alle fonkelende lampjes in de wijk. Warme chocolademelk met slagroom in je thermosfles maken dit kerst uitstapje helemaal af.

Instagrammable kerstfoto’s bij een kerstboomkwekerij

Ken je de kerstboomboerderijen waar je zelf je kerstboom mag zagen? Dit zijn niet alleen de spots voor het vinden van de ultieme kerstboom, maar ze kunnen ook dienen als geweldig decor voor je kerstfoto’s. Trek een toffe winterse outfit aan en zet jezelf of het hele gezin op de kiek. Helemaal Instagram-proof natuurlijk, die foto’s. Maar ze doen het ook hartstikke leuk op je kerstkaartje met foto.

Gratis kerstuitje: bezoek het tuincentrum

Een wondere wereld vol kerstversiering en lichtjes is dichterbij huis dan je denkt. In je lokale tuincentrum vind je namelijk prachtig versierde kerstbomen, honderden glinsterende lampjes en de mooiste kerstdorpen. Je kunt gratis genieten van al deze feestelijkheid en wie weet, vind je nog wat versiering voor in je eigen boom.

Kerstactiviteiten in het bos: dennenappels zoeken

Haal de natuur in je hoofd en in huis door dennenappels te verzamelen in het bos. Je bent er even lekker uit en de heerlijke dennengeur brengt je direct in de kerstsferen. Je kunt je gevonden schatten gebruiken voor je kerststukjes of maak er een mooie krans van. Ook superleuk om weg te geven met het oog op de kerstgedachte.

Kerstkrans maken als kerstuitje

Meezingen in een kerstkoor

Zing dit jaar de kerststerren van de hemel en meld je aan bij een kerstkoor bij jou in de buurt. Zo draag je ook je steentje bij aan de kerstgedachte en maak je misschien zelfs nieuwe vrienden. In alle gevallen is zingen in een koor een van de gezelligste kerstactiviteiten. Initiatieven om te zingen in een koor zijn vaak te vinden via internet of de lokale krant.

Bezoek het Amsterdam Light Festival

Een bezoekje aan onze hoofdstad is al een uitje op zich. Maar tijdens het Amsterdam Light Festival is het pas echt de moeite waard! Laat je betoveren door lichtkunstwerken van lichtkunstenaars van over de heel wereld. Je kunt de route wandelen, maar ook per boot bezichtigen. Je koopt je tickets via www.amsterdamlightfestival.com.

Activiteiten waarmee je anderen helpt

Naast heerlijk eten, een lading cadeautjes en voor de tiende keer Home Alone kijken, is er nog een heel belangrijk aspect van kerst: saamhorigheid! Hou daarom een plekje vrij in je agenda om je handen uit de mouwen te steken en iemand te helpen. Met deze kerstactiviteiten kun je iets doen voor een ander, daar worden zij en jij blij van.

Een rondje langs je dierbaren

We leven in een gekke tijd en door de wisselende maatregelen heb je misschien behoorlijk wat quality time met vrienden en familie moeten missen. Hoog tijd om je favoriete mensen een flinke dosis liefde te bezorgen dus. Maak een rondje langs je dierbaren als kerstuitje en verras ze met een kleinigheidje of een gezellig praatje. Deze kleine verrassing is zoveel waard. Dit zijn leuke presentjes om langs te brengen.

  • Zelfgemaakte kerstkrans
  • Bos bloemen of kerststukje
  • Taart, koekjes of cake in kerstthema
  • Zelf samengesteld kerstpakketje
  • Kerstkaarten die je persoonlijk geeft

🎁 Ook leuk: een kerstcadeau opsturen voor als je niet langs kunt komen.

Lieve kerstactiviteit: doe iets voor onbekenden

Naast je familie en vrienden verrassen kun je natuurlijk ook iets betekenen voor een onbekende. Het hoeft niet veel geld of tijd te kosten, want het gebaar is al zo kostbaar. Dit zijn bijvoorbeeld wat ideeën om anderen te helpen. 

Boodschappen doen voor de Voedselbank.
Kerstkaartjes sturen naar eenzame ouderen.
Helpen of je hulp aanbieden via een organisatie als NLvoorelkaar.
Een kerstdiner realiseren voor mensen die het niet zo breed hebben.
Kerstactiviteiten organiseren voor kindjes uit de buurt.

Kerstactiviteiten in het verzorgingshuis

In het lokale verzorgingshuis staan ze vaak te springen om vrijwilligers. Of het nu gaat om het versieren van de woonkamers, kerstliedjes zingen of gezellig spelletjes spelen, je kunt altijd je hulp aanbieden. Helaas wonen in Nederland veel eenzame ouderen die tijdens de kerstdagen geen bezoek ontvangen. Neem daarom ook een paar algemene handgeschreven kerstkaartjes mee om uit te delen. Dat wordt zeker gewaardeerd.

Een pluizig kerst uitje naar het dierenasiel

We kunnen dit wel een uitje noemen, want wie wil nou niet een paar uur doorbrengen met de liefste beestjes? Verwen de hondjes, katten en knaagdieren met iets lekkers of zamel accessoires en kleden in. En als je een echte aanpakker bent kan het asiel je hulp vast ook goed gebruiken bij het schoonmaken van de hokken of wassen van de dieren.

Helpen in het dierenasiel

Solo kerstactiviteiten

It won’t be lonely this Christmas. Zelfs niet als je de feestdagen in je eentje doorbrengt. Je kunt jezelf namelijk prima vermaken met deze kerstactiviteiten. Welke is jouw favoriet?

Filmmarathon met kerstfilms

Niets zo lekker als thuis op de bank wegdromen bij magische kerstfilms. Een lekker warm kleedje, flinke kop thee en minimaal 3 verschillende snacks kunnen natuurlijk niet ontbreken. En het voordeel van alleen kijken is dat je niet hoeft te vechten om de afstandsbediening! We maken het je graag gemakkelijk, dus als je op deze films klikt kun je direct beginnen met streamen.

Je persoonlijke kerstplaylist samenstellen

Echte kerstgekkies luisteren elke maand van het jaar naar de hoge noten van Mariah Carey. Maar als je iets minder fanatiek bent als het gaat om kersthits, kun je aan het begin van december een gezellige playlist samenstellen. Zo hoef je niet naar de nummers te luisteren waar je de kriebels van krijgt en kun je heerlijk meeblèren met je favoriete hits.

Kerstkaarten schrijven

Een van de populairste kerstactiviteiten aller tijden is toch wel het schrijven van kerstkaartjes. En als je wilt kun je hier een hele happening van maken. Ga in de stad op jacht naar de perfecte kerstkaart of bestel ze lekker online vanuit je luie stoel. De liefste mensen om je heen hebben natuurlijk een persoonlijke kerstwens verdiend. Pak ook eens uit met gedichtjes, mooie quotes of Engelse teksten met een bijzondere wens.

De leukste kerstactiviteit: je verlanglijstje maken

Ben jij lief geweest dit jaar? Dan verrast de kerstman je vast en zeker met iets moois onder de boom. Maar hij weet natuurlijk niet wat je graag wilt hebben. Begin daarom op tijd met het maken van je kerst verlanglijstje. Je kunt hier zelfs een kerstuitje van maken door lekker rond te struinen in de stad. Cadeau-inspiratie alom!

Vergeet niet te ontspannen

We snappen dat je door deze heerlijke lijst met kerstactiviteiten en kerstuitjes niet kunt wachten met het vullen van je agenda. Maar de laatste weken van het jaar zijn ook perfect om het even een beetje rustig aan te doen. De feestdagen brengen naast veel gezelligheid namelijk ook wel eens wat stress met zich mee. Ga op zoek naar de ultieme balans tussen vertier en ontspanning en het wordt gegarandeerd een heerlijke kerst!

🎅🏻 Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Ook interessant voor jou: