Feest 2 september 2019

Hoe vier je de eerste verjaardag van je kind?

Eerste verjaardag vieren

Wat is de tijd snel gegaan, jouw lieve, kleine baby wordt bijna 1 jaar! Je knippert even met je ogen en opeens is je baby geen baby meer. Dit speciale moment vraagt om een gezellig feestje met vrienden en familie. Maar wat moet je regelen voor de verjaardag en wat gaan jullie doen? Met de volgende tips weet je precies hoe je de eerste verjaardag van je kindje viert. 

Ook leuk om te lezen: 100+ verjaardagscadeaus voor kinderen van 1 t/m 12 jaar

Activiteiten voor de eerste verjaardag: wat gaan jullie doen?

Dat jouw baby een leuke verjaardag beleeft, is het allerbelangrijkste op de grote dag. Bedenk daarbij wel dat een verjaardag erg overweldigend kan zijn voor een kindje van 1 jaar. De eerste verjaardag thuis vieren is misschien al druk genoeg. Houd in ieder geval het ritme van je kindje aan en plan de verjaardag om zijn of haar slaapjes heen. Zo blijft het ook leuk voor je kindje. Is je baby een makkelijke slaper en wil je het feest wel graag buiten de deur vieren? Kies dan voor een locatie als een kinderspeeltuin, huur een gymzaal of ga voor een verjaardag in een zaaltje.

Gasten op de eerste verjaardag van je kindje

Niet geheel onbelangrijk zijn de gasten op het partijtje van je kind! Het liefst organiseer je natuurlijk een uitgebreid feest met al je familie en vrienden, maar bedenk wel dat je kindje misschien overprikkeld raakt van zoveel mensen. Nodig daarom alleen de familie en vrienden uit die het dichtste bij jullie staan. Kom je erachter dat de gastenlijst nog steeds best wel lang is en wil je geen mensen meer wegstrepen? Dan kun je ervoor kiezen om een deel ‘s ochtends en een deel ‘s middags te laten komen. Zo spreid je de drukte en kunnen jullie even uitrusten tussendoor.

Uitnodiging voor de eerste verjaardag

Een speciale jarige verdient natuurlijk een speciale uitnodiging! Maak daarom zelf uitnodigingen voor je kindjes eerste verjaardag, bijvoorbeeld met een leuke foto. Kies bijvoorbeeld een foto van vlak na de geboorte en een foto van nu. Je kunt ook een cake smash organiseren en deze foto’s voor de uitnodiging gebruiken. Daarnaast is het leuk om je kindje te fotograferen met een grote folieballon in de vorm van een 1. En een mooie vakantiefoto doet het ook vaak goed op een verjaardagsuitnodiging. 

De taart en hapjes als je kind 1 jaar wordt

Als iedereen goed en wel uitgenodigd is, is het tijd om na te denken over het spektakelstuk: de taart! Bestel bijvoorbeeld een fondanttaart met je kindjes favoriete tekenfilmfiguurtjes. Een ander leuk idee is een fototaart met je lievelingsfoto van je kindje. En de jarige zelf krijgt natuurlijk een taartje met veel slagroom om met zijn handen van te kunnen eten! Naast de verjaardagstaart wil je misschien ook wel wat hapjes serveren. De verjaardag zal waarschijnlijk niet zo lang duren, dus maak vooral niet te veel hapjes. Daarbij zal je kindje er niet veel om geven of je je gasten dit jaar wel iets origineels aanbiedt. Maak het jezelf dus gemakkelijk en serveer waar je goed in bent!

Wat geef en vraag je voor de verjaardag?

Een eerste verjaardag vraagt om een leuk verjaardagscadeau. Maar wat geef je voor een eerste verjaardag? Als ouders is het misschien leuk om een loopfiets, loopwagentje of poppenwagen te kopen, zodat je kindje kan oefenen met lopen. Krijg je ook van gasten de vraag wat ze kunnen kopen voor de verjaardag van je baby? Maak dan een cadeaulijstje. Leuke cadeaus om te vragen voor een eenjarige zijn boekjes, een vormenspel, Duplo, een kinderxylofoon, houten blokken of een legpuzzel. Handig is om ook speelgoed te vragen waar je kindje over een half jaar pas aan toe is. 10 nieuwe speeltjes in de collectie is namelijk wat veel en zo kun je het speelgoed wat meer doseren. 

Trakteren op de crèche, bij de oppas of gastouder

Gaat je kindje op vaste dagen naar de opvang, oppas of gastouder? Vergeet dan ook niet om hier te trakteren! Maak voor de kinderen bijvoorbeeld een vishengel, met een soepstengel als hengel en een papieren visje aan een touwtje eraan vast. Ook leuk is een simpel zakje knijpfruit met een kaartje eraan. En voor de juffen is een klein reepje chocola of een pakketje thee een leuk idee.

Eerste verjaardag vieren

De verjaardag van je kindje wordt met deze tips en ideeën onvergetelijk! Wil je meer weten over het organiseren van een verjaardagsfeestje? Bekijk onze checklist voor een verjaardag of ontdek onze versiertips voor een kinderverjaardag.

Ook interessant voor jou: