Feest 1 juni 2020

Je bedrijf of winkel openen na corona: zo pak je uit

Bedrijf of winkel openen na corona

Laatste update: 29 september 2020

De opening van je bedrijf, winkel of kantoor na corona is een bijzonder moment. Na maanden afwachten en hopen wordt het dagelijks leven weer een klein beetje normaal! Een goede reden om je bedrijf (al dan niet digitaal) feestelijk te openen, mét de juiste maatregelen natuurlijk. Wij verzamelden heel veel tips en ideeën voor een originele opening van je bedrijf of winkel na corona.

Let op: De maatregelen van de overheid zijn leidend bij de opening van je zaak. Zorg er dus altijd voor dat je opening voldoet aan de richtlijnen van de overheid.

Bedrijf of winkel openen na corona: kan dat wel feestelijk?

Je zult het je vast afvragen: kan ik mijn zaak feestelijk openen in coronatijd? Dat is erg afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt. Hieronder hebben we kort een aantal maatregelen toegelicht voor verschillende soorten bedrijven. We adviseren je daarbij om zelf in te schatten of je een fysiek feestje kan en wilt geven met de ruimte en middelen die je hebt.

Regels per soort bedrijf

Voor elk type bedrijf gelden weer andere coronamaatregelen. Voor de horeca is onder andere vastgesteld dat elke gast een vaste zitplaats moet hebben en op 1,5 meter afstand van andere huishouders moet kunnen zitten. Hier lees je alle maatregelen van de overheid voor horecabedrijven. Voor de detailhandel zijn regels opgesteld in het Protocol Verantwoord Winkelen. Hierin staat onder andere dat elke klant 10 vierkante meter winkeloppervlak tot zijn beschikking moet hebben. Horeca’s en winkels zijn natuurlijk maar een klein deel van alle bedrijven. De overheid geeft je graag meer informatie over jouw type bedrijf.

Met de volgende ideeën zorg je er in ieder geval ook zonder fysieke aanwezigheid voor dat de opening van je bedrijf of winkel een leuk feestje wordt! 

Waarom je je bedrijf, kantoor of winkel feestelijk zou openen

Er zijn heel veel goede redenen om je bedrijf, kantoor of winkel feestelijk te openen. Met het organiseren van een (misschien wel digitale) opening breng je iedereen er bijvoorbeeld weer van op de hoogte dat je geopend bent. Ook geef je een inkijkje in alle producten of diensten die je aanbiedt. Je herinnert je klanten er zo weer aan dat er in jouw zaak heerlijke koffie, de leukste kleding of de beste massages beschikbaar zijn! Daarbij breng je zakelijke relaties zo ook op de hoogte dat je geopend bent. Gaat je kantoor weer gedeeltelijk open? Dan is een openingsfeestje op afstand het startsein dat medewerkers weer af en toe op kantoor kunnen komen werken. Jouw zaak is weer up and running!

Originele opening van je winkel na corona

Open je je winkel binnenkort weer na corona? Dan maak je daar natuurlijk een bijzonder moment van! Met de volgende tips en ideeën wordt de opening van je winkel heel feestelijk.

Reclame voor de opening van je winkel: promoot je opening na corona!

Goede reclame voor de opening van je winkel is essentieel om je klanten te bereiken. De heropening van je bedrijf is dan ook een mooi moment om eens goed naar de marketing van je winkel te kijken. Zijn de huisstijl en website nog up to date? En zijn er misschien andere kanalen waar je doelgroep zich bevindt en die je nog niet ingezet hebt? Neem ook de communicatiekanalen die je vóór de coronacrisis gebruikte in heroverweging. Met een frisse start oogt je zaak weer als nieuw. 

Tip: Stuur vaste klanten een fysieke uitnodiging om weer naar je winkel toe te komen!

Digitale opening van je winkel 

Een originele opening van je winkel is natuurlijk echt een succes als er veel mensen op af komen. Je winkel digitaal openen is dan een uitkomst! Gebruik bijvoorbeeld de livestreamfunctie op Facebook, of zet je filmpje achteraf op Facebook en Instagram. De volgende ideeën maken de online opening van je zaak extra waardevol.

 • Deel vooraf een promotiefilmpje op je sociale media om je digitale opening aan te kondigen. Een e-mailnieuwsbrief trekt vaak ook de aandacht.
 • Zet een aantal leuke winacties op: laat volgers een reactie achterlaten op je filmpje of een bericht liken om een product of dienst te winnen.
 • Laat een lint doorknippen door een bekend gezicht of de burgemeester.
 • Bied een algemene korting aan, zoals een percentage korting als een klant vermeldt dat hij de korting op social media is tegengekomen.
 • Laat klanten van tevoren vragen insturen over je producten of diensten en beantwoord deze in je digitale opening. Zo creëer je meer interactie met je doelgroep.
 • Toon je kijkers welke maatregelen je in je winkel hebt genomen tegen het virus. Op deze manier wek je vertrouwen en weten ze dat het risico op besmetting klein is.
 • Open als afsluiter samen met je werknemers een fles champagne en proost op de opening! 

Zet een aantal leuke acties op

Een van de manieren om je klanten enthousiast te maken voor je producten of diensten is door leuke acties op te zetten. Bied bijvoorbeeld een goedlopend product met een flinke korting aan of geef het tweede product gratis. Ook leuk: Het eerste aantal klanten een gratis product of een goede korting aanbieden. Samenwerken met een ondernemer uit de buurt kan ook een optie zijn. Stel bijvoorbeeld allebei een gemengd cadeaupakket met producten van jullie winkels samen en geef er een aantal weg. 

Bied gratis thuisbezorging in de regio aan

Deze tijd vraagt om wat extra inzet bij het binden van klanten. Veel mensen willen door het virus namelijk liever niet op pad als dat niet noodzakelijk is, en dat is best logisch. Laat je klanten daarom op je website, per mail, via WhatsApp of telefonisch een bestelling plaatsen en bezorg dit kosteloos thuis in de regio. Neem bijvoorbeeld tijdelijk een student of scholier in dienst om bestellingen in de nabije omgeving te bezorgen en handel overige bestellingen per auto af. Dit is misschien niet per se voordeliger en het kost meer energie, maar voor je klantenbinding is dit een goede zet.

Beloon klanten die een aankoop doen

Klanten die besloten hebben een aankoop te doen, wil je natuurlijk vasthouden. Een leuk extraatje in de openingsweek is dan wel op zijn plaats. Met de volgende presentjes laat je sowieso een positieve indruk achter.

 • Goodiebag met mooie producten. 
 • Klein taartje als cadeau bij een aankoop 
 • Voucher voor korting bij een volgend bezoek 

Originele opening kantoor na corona

Heb je geen zaak met een winkel of showroom, maar opent je kantoor binnenkort wel weer voor personeel en relaties? Dan is dit een goed moment voor een leuke opening. Met de volgende tips wordt het een feestelijke en originele opening van je bedrijf!

Filmpje voor medewerkers

Wanneer je meerdere medewerkers in dienst hebt, is een digitale opening van je bedrijf hét startsein voor deze nieuwe periode. Neem daarom een filmpje op het kantoor op en laat je gezicht weer even zien aan je personeel. Een goed idee is om de genomen maatregelen op kantoor kort toe te lichten en te tonen, zodat je medewerkers alvast kennismaken met het ‘nieuwe normaal’ in het bedrijf. Laat direct de eventuele nieuwigheden van het kantoor zien, zoals het nieuwe meubilair of die opgeknapte keuken. Met jouw enthousiasme heeft iedereen zin om straks weer te komen!

Bied een warm welkom

Medewerkers waarderen het als je hen een warm welkom biedt. Met een goed verzorgd kantoor is het fijn om weer op het werk te zijn. De volgende dingen kosten misschien een paar uurtjes van je tijd om te regelen, maar worden erg gewaardeerd.

 • Volle voorraadkast met lekkere koffie, thee, fruit en snacks
 • Taart in de koelkast
 • Gevulde snoeppotten
 • Schone ruimtes, met gepoetste en stofvrije werkplekken en gezeemde ramen
 • Nieuwe koffiemachine

Stel een welkom-terugpakket samen

Een leuke tip voor de opening van je kantoor na corona is om een welkom-terugpakket voor je medewerkers te maken. Met de volgende leuke en praktische goodies is het fijn binnenkomen na zo’n lange tijd thuiswerken.

 • Persoonlijke mok of waterfles met naam
 • Cadeaubon voor een broodjeszaak in de buurt
 • Gadget als een telefoonring of popsocket, draadloze oordopjes of bluetooth speaker
 • Flesje desinfectiegel
 • Schoonmaakdoekjes voor hun werkplek

Praktisch: deel mondkapjes uit

Reizen er veel medewerkers met het openbaar vervoer naar het werk? Dan is een mondkapje een praktisch iets om te geven. Laat deze bijvoorbeeld bedrukken in de kleuren of huisstijl van het bedrijf. Natuurlijk zijn er ook heel trendy mondkapjes te vinden, bijvoorbeeld van spijkerstof, met print of in de kleuren van dit seizoen. Als het dan toch verplicht is, dan dragen we ze wel in stijl ;–) 

Kaart tekst bij de opening van je bedrijf of kantoor

Het aankondigen van de opening van je winkel of bedrijf na corona kan bijna niet persoonlijker dan met een fysieke uitnodiging! Door je klanten of medewerkers een kaart te sturen, wordt de opening heel concreet. Zet de uitnodiging bijvoorbeeld op de volgende manieren in.

 • Roep vaste klanten op om een afspraak te maken.
 • Deel aan medewerkers mee dat ze weer af en toe op kantoor kunnen werken.
 • Vermeld dat je klanten een percentage korting krijgen als ze de uitnodiging tonen bij de kassa. 

Heb je inspiratie nodig voor op je uitnodiging? Met de volgende teksten voor de uitnodiging van je winkel, bedrijf of kantoor raken ontvangers enthousiast!

Hoera, Kapper Knip is weer geopend! 

Wat zijn we blij dat we jou als klant weer mogen ontvangen. Plan nu een afspraak via kapperknip.nl/afspraakmaken of bel ons via 033-123456. 

We hopen je snel weer te zien!

Welkom terug, lieve collega!

Vanaf maandag 1 juni kun je weer af en toe op het werk terecht om in alle rust te werken. Dat vieren we die dag natuurlijk met een videobelfeestje om 16:00 uur. Zorg wel zelf even voor een drankje ;–)

Om op kantoor te kunnen werken, reserveer je van tevoren een werkplek via website.nl/werkplekreserveren. Hier vind je ook meer informatie over hoe we het risico op besmetting op ons kantoor zo laag mogelijk kunnen houden. 

Tot heel snel!

Kom weer ontspannen bij Massagesalon Balance 

Maak je afspraak via massagesalonbalance.nl en laat je heerlijk in de watten leggen.

Je ontvangt 10% op een massage naar keuze op vertoon van deze uitnodiging.

Bedrijf of winkel openen na corona

Deze tips en ideeën voor het openen van je winkel of kantoor na corona zorgen ervoor dat jouw zaak weer op de kaart staat bij klanten of medewerkers! Meer lezen? Ontdek dan ook onze 21 tips om iets goeds te doen voor een ander in tijden van corona.

Ook interessant voor jou: