Algemeen 25 maart 2024

Zomaar iets liefs doen voor een ander: 10 tips!

zomaar iets liefs doen voor een ander

“Hoe gaat het nu écht met je?” Deze vraag stellen we elkaar gelukkig steeds vaker. Want we plannen onze agenda’s vaak zo vol, dat je haast vergeet even in te checken bij de mensen om je heen. Wil je je dierbaren echt verrassen? Doe dan zomaar iets liefs, zoals een klusje of wat lekkers langsbrengen. Daarmee laat je niet alleen weten dat je aan iemand denkt, maar zo belangeloos iets doen voor een ander geeft je ook nog eens een ontzettend fijn gevoel. Geen idee waar je moet beginnen? We got you! We hebben een paar originele tips voor je op een rijtje gezet.

Waarom zomaar iets liefs?

Je weet nooit waar iemand doorheen gaat, zeker als je iemand niet dagelijks ziet of spreekt. En in de drukte van alledag schiet het er soms ook bij in om al je dierbaren te voorzien van een berichtje of telefoontje. Maar iets doen voor een ander (zonder eigenbelang) hoeft helemaal niet veel tijd en energie te kosten, terwijl de impact soms enorm is. Je kunt zomaar het lichtpuntje op een heel donker moment zijn. En precies daarom kan zomaar iets liefs doen het verschil maken. Je laat gewoon even weten dat je aan iemand denkt, en dat je het belangrijk vindt om te weten hoe het met diegene gaat. Een kleine moeite, maar een groot gebaar.

10 toffe ‘zomaar iets liefs’ tips

Zomaar iets liefs doen voor een ander geeft niet alleen de persoon in kwestie, maar ook jou een goed gevoel. En daar dragen wij graag aan bij door alvast 10 ideeën op een rijtje te zetten. Laat je inspireren en doe iets goeds voor een ander!

1. Deel je favoriete boek

Het is heerlijk om je even te verliezen in een goed boek. Geef daarom een van je favoriete boeken weg aan een bekende. Stop er een briefje bij met waarom het zo’n leuk boek is. Zo krijgt de ontvanger direct zin om te beginnen met lezen.

2. Bak iets lekkers

Eigenlijk kun je iemand niet beter verrassen dan met een heerlijke, zelfgemaakte taart. Door de liefde (én zoetigheid!) die je erin stopt voelt de ontvanger zich direct gewaardeerd. Met een simpele cake of appeltaart zit je al goed. Probeer een van de volgende recepten bijvoorbeeld.

3. Doe een donatie aan een goed doel

Iets goeds doen voor een ander kan natuurlijk ook met een financiële bijdrage. Met jouw donatie aan een goed doel help je andere mensen weer. Kies een doel waar jij affiniteit mee hebt, of ga juist voor een lokaal doel om zomaar iets liefs terug te doen voor je omgeving.

4. Geef iets gratis weg

Rust in je huis = rust in je hoofd. Zie dit als een teken om eens goed op te ruimen. Maar in plaats van spullen te koop te zetten, kun je deze natuurlijk ook weggeven aan een bekende. Of zet ze aan de kant van de weg voor de gelukkige vinder.

5. Zomaar iets liefs voor de natuur: guerilla gardening

Niets is zo leuk als een perkje met bloemen tegenkomen waar je het niet zou verwachten. Met guerrilla gardening maak je dat saaie stukje tuin in je buurt weer vrolijk en maak je buurtbewoners blij. Kijk voor meer informatie over guerrilla gardening op guerrillagardeners.nl.

6. Doe een klusje voor een ander 

Steek jij graag de handen uit de mouwen? Doe dan een fysiek klusje voor iemand anders. Bijvoorbeeld die krakende traptrede fixen, een schilderijtje ophangen of de stoeptegels reinigen met de hogedrukspuit. Waar iemand anders misschien al maanden tegenaan hikt, doe jij in een handomdraai!

7. Snackmandje maken

Liefde gaat nu eenmaal door de maag, dus je scoort altijd punten met een heerlijke snackmand. Verzamel jouw eigen favoriete snacks of koop dat ene snoepje dat diegene zo heerlijk vindt. Een lief briefje erbij en je maakt gegarandeerd iemands dag.

8. Zomaar iets liefs zeggen

Iets doen voor een ander hoeft niet altijd tastbaar te zijn. Iemand laten weten hoe erg je hem of haar waardeert is al een onwijs cadeau. Noem bijvoorbeeld drie mooie eigenschappen of dingen die je bewondert.

9. Laat de hond uit

Is iemand in je kring erg druk, en voelt het alsof er te weinig uren in de dag zitten? Breng dan een beetje verlichting door zijn of haar viervoeter uit te laten. Quality time met Bello is onwijs gezellig voor jou én je geeft iemand net even wat ademruimte qua planning. Win-win, toch?!

10. Extra grote fooi

Iets goeds doen voor een ander kan ook het helpen van een ondernemer in je buurt zijn. De grote ketens kun je misschien overslaan, maar een kleine onderneming kan vaak wel een extraatje gebruiken. Geef daarom een wat groter fooitje als je je favoriete koffie-to-go bestelt.

Iemand opvrolijken op afstand

Wonen je dierbaren niet in de buurt, of kun je iemand om andere redenen even niet opzoeken? Dan kun je ook zomaar iets liefs doen op afstand. Stuur bijvoorbeeld een lief berichtje via WhatsApp, spreek een voicenote of videoboodschap in of, onze favoriet: stuur een kaartje! 

❤️ De leukste zomaar kaarten vind je hier.

Iemand opvrolijken: tekst voor op je kaart

Wil je graag een kaartje sturen, maar weet je niet wat je erop kunt schrijven? Geen punt! Wij klimmen met liefde voor je in de pen. Met deze drie ‘zomaar iets liefs’ teksten tover je zeker weten een lach op het gezicht van de ontvanger.

Doe een dansje
Zing een liedje
Blijf positief
En heb het leven lief

Als mensen zeggen: ‘Wat jij wil dat kannie’.
Doe het dan toch, ook al is het een beetje spannie.

– Glitterplaatjes

Zomaar even een kaartje, als een klein geschenk.
Om jou te laten weten, dat ik aan je denk!

– Maria Riksten Brouwer

Neem ook eens een kijkje bij deze motivatie quotes om iemand mee op te vrolijken.

Doe ook eens zomaar iets liefs voor jezelf

Iets doen voor een ander zonder eigenbelang is ontzettend lief en attent. Dat je hierover nadenkt en inspiratie opdoet is al een onwijs mooi gebaar. Maar vergeet ook jezelf niet! Zomaar iets liefs doen voor jezelf is ook een enorme aanrader, zeker als je geneigd bent om anderen op de eerste plaats te zetten. Cancel je verplichtingen, ren naar de winkel voor je favoriete snacks en trakteer jezelf op een heerlijk avondje bankhangen. Of ga de stad in en koop een mooi cadeautje voor jezelf. Je verdient het!

Ook interessant voor jou: