Algemeen 11 januari 2021

11 tips en ideeën tegen die Blue Monday dip!

Blue Monday

Maandag 20 januari 2025 is het weer Blue Monday! Die ene druilerige dag in het jaar waarop de kerstdagen ver achter ons liggen, en de lente nog lang niet in zicht is… Gelukkig is er wat te doen aan die vervelende Blue Monday dip! Wij vertellen je niet alleen hoe Blue Monday ontstaan is, maar geven ook 11 tips om van Blue Monday een Happy Monday te maken.

Blue Monday: wat is dat?

Die sombere maandag in januari, waar staat die eigenlijk voor? En waar komt het vandaan? Dit zijn de antwoorden op de meest prangende vragen over deze blauwe maandag.

Blue Monday betekenis

In 2005 riep de Britse psycholoog Cliff Arnall de derde maandag van januari uit tot Blue Monday. Hij deed dit naar aanleiding van een formule die hij maakte, waarin hij onder andere het druilerige weer, schulden, salarissen en hoelang geleden het kerst was meenam. Maar plottwist: volgens sommige media bedacht hij Blue Monday in opdracht van een reisorganisatie voor een reclamestunt! Ook kreeg Arnall veel kritiek op de formule, want die zou nieteens kloppen. Arnall was trouwens nooit van plan om die ene dag in januari nog deprimerender te maken. Hij richtte Blue Monday op om mensen aan te moedigen positief naar de toekomst te kijken en te laten zien hoe je dingen positief kunt veranderen.

Wanneer is Blue Monday 2025?

De volgende Blue Monday is op maandag 20 januari 2025. En dit zijn de data voor de volgende Blue Mondays:

• Maandag 19 januari 2026
• Maandag 18 januari 2027
• Maandag 17 januari 2028

Wie heeft Blue Monday bedacht?

De Britse psycholoog Cliff Arnal bedacht Blue Monday, naar aanleiding van een formule die hij maakte. Naast psycholoog is hij ook life coach en happiness consultant.

Of je nou wel of niet ‘gelooft’ in Blue Monday, januari is sowieso een druilerige, donkere maand. Maar met deze 11 tips en ideeën maak je van Blue Monday toch een positieve dag!

1. Blue Monday muziek luisteren tegen somberheid

Een gratis en heel goede remedie tegen die maandagblues: muziek! Muziek kan je humeur namelijk versterken, maar kan je humeur ook beïnvloeden. Met wat vrolijke deuntjes kom jij de dag vast een stukje positiever door. Wij hebben de volgende lijst voor je gevonden.

2. Maak iemand blij met een Blue Monday cadeau

Zowel iets krijgen als iets geven maakt je blij! Verras iemand daarom gewoon met een mooi cadeau op die sombere maandag. En sla jezelf trouwens ook niet over als je uitdeelt ;–) De volgende Blue Monday cadeaus zijn leuk om te geven.

 • Bos bloemen
 • Massage voor je partner
 • Lekkere koffie of thee
 • Chocola, snoep of iets anders lekkers

3. Ga eropuit: de natuur in voor het gelukshormoon

Natuurlijk weten we allemaal wel dat de natuur in gaan goed voor ons is. Maar wist je ook dat stofjes uit planten en bomen een bewezen positieve invloed op ons hebben? Planten en bomen beschermen zichzelf namelijk tegen insecten met zogenoemde fytonciden, die juist weer een kalmerend en opwekkend effect op ons hebben. We ademen de fytonciden in, waarna serotonine vrijkomt, het gelukshormoon. Je voelt je hiermee meer ontspannen en blij. Toegegeven, dit artikel staat vol met goede tips om Blue Monday te lijf te gaan, maar een betere tip dan deze is er simpelweg niet! 

4. Schrijf een kaartje met een bijpassende Blue Monday tekst

Goed, die vorige tip valt dus niet te evenaren. Al maakt een vrolijk kaartje schrijven of op de deurmat vinden ook blij, toch? Kies daarom een van onze fleurige kaartjes om zomaar te versturen en schrijf er een positieve tekst voor Blue Monday op! Met de volgende teksten zit je sowieso goed. 

Joehoe, het is Blue Monday, maar dat kan ons natuurlijk niks schelen! Want wij hebben samen al zoveel leuke herinneringen gemaakt, daar kan geen druilerige dag tegenop. Duik dus gewoon in die map met leuke foto’s van ons samen, dan komt het helemaal goed met deze dag.

Sun is shinin’ in the sky
There ain’t a cloud in sight
It’s stopped rainin’, everybody’s in the play
And don’t you know
It’s a beautiful new day!

– Mrs. Blue Sky – Electric Light Orchestra

Geniet, dans, schitter en straal
Kies er niet eentje, maar doe het allemaal!

Ook leuk om te lezen: 10 redenen om zomaar een kaartje te sturen

5. Haal het voorjaar in huis

We horen je denken, de winter is inderdaad eind december pas begonnen. Maar dat slechte weer en die donkere dagen kun je maar beter bestrijden met wat voorjaarsvibes! Haal dus gewoon al in januari het voorjaar in huis, bijvoorbeeld met een van de volgende activiteiten.

 • Doe een vroege voorjaarsschoonmaak
 • Maak leuke plannen voor je (moes)tuin
 • Maak je huis groener met nieuwe planten
 • Ruim op en gooi weg: een opgeruimd huis voelt als een frisse start!

6. Ga sporten

Heb jij last van die typische winterdip, dan weet je vast dat sporten ook veel met je doet. Door te sporten maakt je lichaam dopamine, endorfine en het net genoemde serotonine aan. Dopamine geeft je een tevreden en voldaan gevoel, endorfine werkt stressverlagend en serotonine maakt je ontspannen en blij. Een heerlijke cocktail om je eens even flink goed door te voelen! 

7. Versla Blue Monday met schattige dierenfilmpjes

Pluizige, wollige en schattige diertjes, bij de aanblik daarvan voelen heel veel mensen zich beter! Ben jij dus ook zo’n dierenliefhebber, kijk dan gewoon een paar lieve filmpjes van harige beestjes. En voor een langdurig effect raden we je aan om dit ‘medicijn’ gewoon dagelijks herhalen :–) Een paar schattige dierenfilmpjes die je zeker niet mag missen:

8. Kies voor kleur: Ga voor een vrolijke outfit en interieur

Blue Monday tegengaan kun je simpelweg ook doen door wat kleur aan je leven toe te voegen. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat veel mensen vrolijk worden van geel, en dat bruin een gevoel van gezelligheid opwekt. Schilder dus die muur of koop een nieuwe outfit in je favoriete kleur. Je gaat je er beter door voelen!

9. Maak leuke plannen voor het nieuwe jaar

Creatieve ideeën waardoor je bloed sneller lijkt te stromen, daar word je pas blij en enthousiast van! Blue Monday is dus een perfect moment om uit te denken hoe je je plannen gaat aanpakken en welke stappen je moet zetten. Wij hebben vast wat inspiratie voor je verzameld:

 • Bedenk een spaarplan voor die droomaankoop
 • Begin met een nieuwe opleiding
 • Start je eigen bedrijf
 • Meld je aan voor die ene cursus
 • Start een nieuwe hobby

10. Bezoek een familielid of vriend(in)

Gedeelde smart is halve smart zeggen ze weleens! Door op deze sombere dag gezellig een avond samen door te brengen, merk je eigenlijk helemaal niets van Blue Monday. Kijk bijvoorbeeld samen films, ga foto’s kijken of klets gewoon gezellig bij. Met deze positieve energie kun jij er weer even tegenaan!

11. Bak iets zoets

Nog even over fijne stofjes: door suiker en chocola komen er ook best wat vrij ;–) En deel je het uit bij buren en bekenden, dan worden extra veel mensen blij van jouw Blue Monday-‘therapie’! Van de volgende recepten krijg je vast spontaan zin om te bakken. 

Ook interessant voor jou: