Kerst 14 december 2020

Iemand missen met kerst: hoe je kerst viert na het overlijden van je dierbare

Iemand missen met kerst

De lichtjes hangen weer in de straten en de kerstbomen verschijnen langzaam maar zeker in steeds meer huiskamers; het is bijna kerst. En voor jou is het misschien wel een lastige tijd. Want wanneer je een dierbaar iemand moet missen met kerst, worden de feestdagen nooit meer zoals ze waren. Wij geven je graag tips over hoe je met je verdriet om kunt gaan in de decembermaand. Want kerst doorbrengen na het overlijden van je liefste dierbare is ontzettend moeilijk.

Tip: Wil je iemand steunen die een geliefde moet missen met kerst? Stuur dan een passend kaartje om te laten weten dat je aan hem of haar denkt. 

Deel je verdriet als je iemand moet missen met kerst

Voor veel mensen staat de decembermaand volledig in het teken van de feestdagen. ā€˜Itā€™s the most wonderful time of the year!ā€™ hoor je ook wel op de radio. Maar als je partner, dochter of beste vriendin net overleden is, voelt kerst zonder je dierbare misschien wel als de meest schrijnende tijd van het jaar. En dat hoef je niet voor jezelf te houden. Het is juist goed om je verdriet te delen met de mensen om je heen. Geef aan dat je dit een moeilijke tijd vindt, dat je verdrietig bent. Zo kun je het er samen over hebben. En als je afgesproken had om met hen kerst te vieren, begrijpen ze het ook als je toch afzegt. 

Iemand missen met kerst: zoek afleiding

Met de feestdagen mist de structuur van het dagelijks leven, omdat je misschien vrij bent van het werk en de dagen voor je open liggen. En vooral als dit je eerste kerst alleen is na het overlijden van je partner of een andere dierbare, helpt het soms om afleiding te hebben. Even je zinnen verzetten geeft dan wat lucht. Bedenk van tevoren hoe jij kerst voor je ziet en waar je zin in hebt. Het is zelfs aan te raden om een kleine dagindeling te maken, zodat je structuur aanbrengt in de dagen. Op deze manier weet je wat er komen gaat. Vraag bekenden bijvoorbeeld of ze samen kerst willen doorbrengen of ga een avondje bankhangen bij een vriend of vriendin. 

Herdenk degene die je mist met iets speciaals

De persoon die je moet missen met kerst zit vast steeds in je gedachten. Het is dan fijn om uiting te geven aan het missen. Herdenk je overleden partner, vriend of kind bijvoorbeeld symbolisch, of doe iets wat hij of zij graag deed. We geven je graag wat ideeƫn.

  • Maak een gedenkhoekje, met een foto en kaarsjes
  • Draai de (kerst)muziek die je geliefde mooi vond
  • Bezoek zijn of haar graf
  • Ga naar een plek waar diegene graag kwam
  • Doe iets wat jouw dierbare leuk vond om te doen

Houd jullie tradities rond kerst in stand na het overlijden van je dierbare

Als de liefste persoon in je leven wegvalt, zijn het de herinneringen die blijven. En wanneer de kerst voor jullie een tijd vol tradities was, is het waardevol om deze te behouden. In het bijzonder als jullie samen kinderen hadden, of kersttradities deelden met familie. Misschien maakten jullie elk jaar dat ene recept, was kerstfilms kijken echt jullie ding of waren de feestdagen een tijd vol mooi gedekte tafels en prachtige kleding. En al doet het pijn om dit alles te doen met kerst terwijl je iemand moet missen, weet dat hij of zij heel dicht bij je is wanneer je jullie traditie voortzet. 

Voel je niet schuldig tegenover anderen

Een kerstetentje met familie, een (digitale) borrel met vrienden of collegaā€™s; als dat allemaal even niet gaat is dat ook okĆ©. Voel je vooral niet schuldig als je toch afzegt. Of als je niet gezellig meedoet met de feestelijkheden. Zij weten namelijk niet wat er in jou omgaat nu je kerst moet doorkomen na het overlijden van je dierbare. Doe dus waar je zelf behoefte aan hebt, ook als zij veel moeite hebben gedaan om jouw kerst aangenaam te maken. 

Kerst en iemand missen: eropuit gaan helpt

Je bent er vast mee bekend: als je beweegt of sport, maken je hersens stofjes aan waar je je beter door gaat voelen. Met kerst is het dus een goed idee om eropuit te gaan. Niet per se om je verdriet te laten verdwijnen, maar vooral om de kerstdagen wat dragelijker te maken. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen in een natuurgebied en haal ondertussen mooie herinneringen op aan jouw geliefde. 

Ook interessant: 10 tips om de verjaardag van je dierbare te herdenken

Kerst zonder dierbare: januari is in zicht

We hopen dat jouw kerst, ondanks dat je iemand moet missen, toch een tijd wordt waar je goed op terugkijkt. En lukt dat toch niet? Bedenk dan dat de januarimaand met zijn dagelijks leven weer langzaam in zicht komt.

Ook interessant voor jou: