Ga naar de inhoud

Rouwkaarten

Alle rouwkaarten
Alle rouwkaarten
Kinderrouwkaarten
Kinderrouwkaarten
Rouwbedankkaartjes
Bedankkaarten
Sterkte kaarten
Sterkte kaarten
Condoleancekaarten
Condoleancekaarten
Condoleancekaarten voor huisdieren
Huisdieren
Donkerblauwe rouwkaart met fotos en grote naam
Bedankkaart rouw bloesem waterverf hout natuur
Rouwkaart minimalistisch man naam donkergroen foto
Rouwkaartje illustratie grote olifant met klein olifantje
Rouwkaart met grote eigen foto en gouden lijnen
Moderne rouwkaart rechthoek 3 foto’s hortensia
Bedankkaart mooiste lente bloesem
Rouwkaart neutraal met foto cirkel
Rouwkaart vergeetmijnietjes
Stijlvolle bedankkaart vlinder watercolor hartje lila
Bedankkaart waterverf met zand, duinen en vogeltjes
Moderne rouwkaart groene waterverf eucalyptus takjes
Papiersoorten
Bidprentje met grote foto op papiertextuur
Rouwkaart zee oceaan vogels stijlvol minimalistisch
Rouwkaart huisdier stijlvol met koperen hartje en foto
Bedankkaart met beige waterverfachtergrond minimalistisch
Moderne rouwkaart met grote foto, kraft & orchideeën
Stijlvolle rouwkaart veldbloemen klaproos watercolor vlinder
Blauwe rouwkaart met berglandschap
Rouwkaart koolwitje op fluitenkruid
Rouwkaart met groene eucalyptus takjes en foto
Stijlvol bedankkaartje na overlijden met foto's en bloemen
Bedankt voor uw medeleven fotocollage rouwkaart
Modern bedankt rouwkaart met foto naam en jaartallen
Ekomi
Kaartje2go krijgt een 9.2 uit 10 van 21.764 beoordelingen

Een passende rouwkaart vinden

Het overlijden van een dierbare wil je graag met respect en op passende wijze mededelen. Dit kan onder andere door een rouwkaart te versturen naar familie, vrienden en kennissen. Als nabestaande heb je misschien al iets in je hoofd, maar het kan ook lastig zijn om een kaart te vinden die bij de overledene past. En als je een rouwkaart hebt gevonden, wat zet je hier dan precies in? We helpen je hier graag mee, zodat je het afscheid van je dierbare op een waardige manier aankondigt.

Verschillende stijlen rouwkaarten

Om je dierbare de laatste eer te bewijzen is een rouwkaart naar zijn of haar wens belangrijk. Het meest gemakkelijke bij het zoeken van een rouwkaart is om dicht bij de overleden persoon te blijven. Portretteer de overledene bijvoorbeeld zoals hij of zij was met een foto op de voorkant van de kaart. Een sprekende foto zoals je dierbare door iedereen wordt herinnerd, zorgt vaak voor een glimlach en voor herinneringen aan fijne tijden. Een ander betekenisvol iets kan een tekst, songtekst of gedicht zijn. Er zijn verschillende auteurs die prachtige gedichten schreven over de dood en over afscheid nemen, zoals cabaretier en dichter Toon Hermans. Als je dierbare een liefhebber van de natuur was, kan de natuur symbool staan voor het leven dat komt en gaat. Een kaart met bloemen, de zee of met de plek waar de overledene vaak kwam is dan heel toepasselijk. Kon je dierbare steun vinden bij zijn geloof? Dan past een kaart met een spirituele tekst misschien goed bij de overledene. Een rouwkaart hoeft natuurlijk niet per se veel details te hebben. Een simpele kaart met alleen de naam kan al genoeg zeggen. Sommige overledenen hebben hun uitvaartwensen opgeschreven in hun notities of vastgelegd bij hun uitvaartverzekering. Zo is het iets gemakkelijker om het afscheid naar de wens van je dierbare samen te stellen. 

Wat zet je op een rouwkaart?

Misschien vind je het als nabestaande lastig de woorden te vinden om het laatste afscheid aan te kondigen. Daarom geven we je graag wat richtlijnen, waarna je zelf of samen invulling aan de tekst kunt geven. 

1. De naam

Ten eerste is het belangrijk om aan te geven wie er is overleden. De bijnaam of roepnaam is hierbij erg persoonlijk om erbij te zetten. Omdat de kaart in de regel wordt verstuurd door familie, kan vooraf aan de naam worden vermeld wie de overledene voor jou of jullie was. Een voorbeeld: ‘Na een fijn leven nemen we afscheid van onze echtgenote, moeder en oma.’ Op rouwkaarten is het gebruikelijk om de geboortedatum en de sterfdatum van de overledene te vermelden. Je kunt er ook voor kiezen om enkel de leeftijd van je dierbare neer te zetten.

2. De nabestaanden

Het is gangbaar om de rouwkaart te laten ondertekenen door de nabestaanden van de overledene. Dit kan middels de volgorde partner – kinderen – kleinkinderen of door de ouders, broers en zussen van de overledene te noemen. Bespreek met elkaar wat het beste past bij jullie dierbare en bij jullie. 

3. Gedicht of tekst

Zowel op de voorkant als in de kaart is natuurlijk plaats voor een spreuk, motto of gedicht dat bij jouw dierbare past. In een kort tekstje of gedicht herkennen ontvangers van de kaart de overledene vaak, wat de rouwkaart een persoonlijk tintje geeft. Soms zegt een foto meer dan duizend woorden en is een foto van jouw dierbare genoeg. 

4. Praktische informatie

Als laatste is het belangrijk de praktische informatie te delen. Wordt je dierbare in besloten kring begraven of zijn de ontvangers welkom om afscheid te nemen? Wanneer dit laatste het geval is vermeld je de datum, plaats en tijd van het condoleancemoment en/of afscheid. Ter medeleven sturen bekenden graag een condoleancekaartje. Vermeld daarom een correspondentieadres waar ze deze naartoe kunnen sturen. 

Belangrijk bij het maken van een rouwkaart

Wanneer een uitvaartverzorger de uitvaart regelt, kan hij of zij je helpen met de kaart. Sommige mensen willen liever dat familie de uitvaart regelt. Het is fijn om in dat geval wat handvatten te hebben als het gaat om de rouwkaart. Omdat het afscheid vaak binnen zes dagen na het overlijden plaatsvindt, is het bijvoorbeeld belangrijk om de kaart zo snel mogelijk samen te stellen en te versturen. Op deze manier ontvangen de eventuele genodigden de kaart voordat het afscheid plaatsvindt. Zijn er genodigden die in het buitenland wonen? Dan is het goed om naast de kaart ook tijdig telefonisch of mailcontact te hebben, zodat diegenen kunnen overwegen om naar de uitvaart te gaan. 

Het bestelproces

We zorgen er graag voor dat je kaarten op tijd bezorgd worden. Daarom verzenden we je bestelde rouwkaarten nog dezelfde dag als je op werkdagen voor 20:00 uur een bestelling plaatst. Om iedereen zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen, kunnen we de kaarten rechtstreeks naar de ontvangers verzenden. Kies dan voor de optie Rechtstreeks versturen. Het enige wat je hoeft te doen is de adressen aan ons doorgeven. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de kaarten zelf te verzenden. Kies dan voor de optie Pakketje kaarten bestellen. In beide gevallen verzenden we de kaarten met PostNL, waardoor de kaarten in de regel de volgende dag worden bezorgd.

Neem gerust contact op

We vinden het belangrijk dat je het overlijden van je dierbare aankondigt op zijn of haar eigen manier. Daarom zorgen we er graag voor dat je bestelling naar wens is. Heb je vragen of kom je ergens niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op via onze chat, zodat we je direct kunnen helpen. Ook zijn we telefonisch en per mail bereikbaar. We dragen op onze manier graag bij aan een waardig afscheid van je dierbare. 

Veelgestelde vragen over rouwkaarten

Een passende rouwkaart maak je in een paar eenvoudige stappen:

 • Kies een mooie kaart uit de collectie rouwkaarten en klik op “Kaart bewerken”
 • Bewerk de kaart in de kaartmaker:
  • Wijzig het lettertype, de kleuren of de achtergrond.
  • Voeg kaders of symbolische figuren toe.
  • Upload eventueel een foto van je geliefde.
  • Schrijf een passende tekst in de kaart.
 • Rond de bestelling af en verstuur de rouwkaarten naar familie, vrienden en bekenden.

Het kan heel mooi zijn om een foto van de dierbare op de rouwkaart te zetten. Zo maak je de kaart sprekender en hebben mensen een foto als aandenken. In onze kaartmaker kun je eenvoudig een foto uploaden. Kies een kaart uit de collectie “met eigen foto” om de foto te vervangen of upload je foto direct op een (blanco) rouwkaart.

Jazeker! De rouwkaart is een tastbare herinnering om af en toe nog eens in handen te hebben. We snappen dan ook heel goed dat de kaart aan al je wensen moet voldoen. Bestel daarom eerst een proefdruk zodat je de kaart eerst zelf in handen kunt houden en de puntjes op de i kunt zetten. Bij het proefdrukpakket ontvang je voorbeelden van onze enveloppen & papiersoorten om de kaart van de laatste details te voorzien.

Rouwkaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 1,19 per stuk. Afhankelijk van het aantal (meer kaarten = meer korting), het formaat en de afmeting van de kaart wordt de prijs hoger. Ook de papiersoort en envelopkleur hebben invloed op de prijs. Op deze manier heb je de vrijheid om de kaart zo mooi te maken als je zelf wilt.

Een rouwkaart verstuur je zo snel mogelijk na het overlijden. Meestal al de dag na het overlijden. Op die manier zijn vrienden, familie en bekenden snel op de hoogte van de afscheidsceremonie.

Het drukken van de rouwkaarten gaat razendsnel. Als je ‘s avonds voor 20:00 uur bestelt, worden ze nog dezelfde dag verzonden. In 95% van de gevallen worden ze al de volgende dag bezorgd. PostNL bezorgt van dinsdag t/m zaterdag.

Is er sprake van spoed? Dan kun je de kaarten ook ophalen bij onze drukkerijen (in Easterein en Vianen). We kunnen het pakket tegen betaling ook door een koerier laten versturen. In beide gevallen is het belangrijk om eerst contact op te nemen met ons klanttevredenheidsteam. Zij helpen je graag in deze moeilijke tijd.

Een rouwkaart stuur je aan alle mensen die je op de hoogte wilt brengen van het overlijden. Meestal zijn dat familie, vrienden en kennissen, buren en collega’s. Denk ook aan klanten, klasgenoten, leden van een club waar je geliefde bij zat en iedereen die enige band met de overledene had.

Naast het versturen van een rouwkaart wordt er vaak een advertentie geplaatst. Iemand die geen kaart heeft ontvangen is dan alsnog in de gelegenheid om oprechte deelneming te geven bij de condoleance voorafgaand aan de begrafenis of crematie.

Het aantal postzegels is afhankelijk van het gewicht. Tot 20 gram = 1 postzegel. Tussen de 20 en 50 gram = 2 postzegels en boven de 50 gram = 3 postzegels.

De rouwkaarten kun je rechtstreeks door ons laten versturen. Je hoeft hier dan geen postzegels op te plakken. Dat doen wij voor je. We maken GEEN gebruik van rouwpostzegels. 

Laat je de kaarten eerst thuisbezorgen? Dan zul je zelf postzegels moeten plakken. Gebruik hiervoor de speciale rouwpostzegels, zodat PostNL de kaarten met extra zorg kan verwerken.

Om de kaarten snel te verwerken kun je een speciale verzamelenvelop bestellen. In deze envelop passen 30 tot 40 rouwkaarten per envelop. Op deze manier worden rouwkaarten met voorrang en speciale zorg verwerkt (o.a. bezorging op maandag). Bovendien heeft de verzamelenvelop een unieke barcode, zodat de post traceerbaar is.

Een rouwkaart is een symbool van afscheid en tegelijk ook iets praktisch. Bovendien maak je de kaart op een moeilijk moment. Bij de inhoud kun je dus best wat hulp gebruiken. Zo maak je een passende, respectvolle en duidelijke rouwkaart:

Een rouwkaart bestaat in principe uit 3 dingen:

 1. Gegevens van de overledene
 2. Informatie over de afscheidsceremonie
 3. Een mooie (song)tekst, quote of gedicht dat bij je dierbare past

Gegevens van de overledene

De gegevens van de overleden dierbare bevatten meestal de volgende informatie:

 • Een introductiezin: meestal een vermelding van de manier van overlijden. Bijvoorbeeld op 83-jarige leeftijd is in stilte vertrokken mijn lieve man, onze vader en opa. Of na een korte ziekte hebben we plotseling afscheid moeten nemen van mijn lieve man en onze sterke papa.
 • De volledige (doop)naam van de overledene en eventueel zijn of haar roepnaam of bijnaam. Bijvoorbeeld: Jan Pieter “Jakob” Willemsen.
 • De geboortedatum, gevolg door de sterfdatum en eventueel de geboorteplaats en plaats van overlijden. Bijvoorbeeld: Geboren op 18 augustus 1965 te Amstelveen. Gestorven op 15 mei 2023 te Amsterdam. Of ★ 18 augustus 1965 † 15 mei 2023
 • De namen van de nabestaanden. Beginnend met de partner, gevolgd door de gezinnen beginnend bij het oudste kind. Voor elk gezin kan de woonplaats vermeld worden.

Informatie over de afscheidsceremonie

Informatie over de afscheidsceremonie kun je als volgt vermelden:

 • Bezoek aan huis: of het mogelijk is om de overledene thuis te bezichtigen. Bijvoorbeeld: Jan Pieter ligt thuis opgebaard.
 • Mogelijkheid tot condoleren: de locatie en tijd van condoleance. Bijvoorbeeld: Condoleance vindt tussen 12:00 en 13:00 uur plaats in gebouw de Samenkomst aan de Kerkweg 11, Amsterdam.
 • Afscheidsdienst of ceremonie: de locatie en tijd van de afscheidsceremonie. Bijvoorbeeld: Aansluitend zullen wij het leven van Jan Pieter vieren en voor een laatste keer afscheid nemen in het rouwcentrum van de openbare begraafplaats aan de Stillelaan 44, Amsterdam. Als het afscheid in besloten kring wordt gevierd, vermeld dit dan op de kaart. Bijvoorbeeld: het afscheid vindt plaats in besloten kring.
 • Begrafenis: de locatie en tijd van de begrafenis. Vermeld opnieuw of dit in besloten kring plaatsvindt of niet. Bijvoorbeeld: Aansluitend aan de dienst zullen we Jan Pieter naar zijn laatste rustplaats begeleiden. 
 • Correspondentieadres: Dit is het adres waar bloemen en condoleancekaarten naartoe gestuurd kunnen worden.

Aanvullend kun je nog instructies meegeven over kleding en wat de wensen zijn omtrent de bloemen. 

Voor kleding bijvoorbeeld:

 • Kom zoals je bent.
 • Graag gepaste kledij.
 • Jan Pieter hield van blauw en lachte het leven tegemoet. Kom in je meest kleurrijke outfit.

Voor bloemen bijvoorbeeld:

 • Gelieve geen bloemen.
 • Jan Pieter hield van rode rozen.

Een (song)tekst, quote of gedicht

Een korte tekst kan soms het leven van iemand in één zin krachtig omschrijven. Dat kan een levensspreuk zijn, een songtekst, een gedicht of een quote. Soms wordt gekozen voor een psalm of bijbeltekst die iemand zijn hele leven met zich heeft meegedragen. Een dergelijke tekst geeft de kaart karakter en laat zien wie iemand in zijn leven is geweest. Een tekst kan de lijdensweg samenvatten, hoop geven, dromen voor de toekomst zichtbaar maken of de geschiedenis vertellen.

Welke familieleden je op de rouwkaart zet is heel persoonlijk. Toch zijn er een aantal dingen om op te letten. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk om alleen de namen op de kaart te zetten van personen die daarvoor gevraagd zijn en waarvan mag worden aangenomen dat ze daar geen bezwaar tegen hebben. Verder zijn er meerdere opties:

 • Partner, kinderen en kleinkinderen
 • Partner, kinderen, kleinkinderen, ouders, schoonouders
 • Partner, kinderen, kleinkinderen, ouders, schoonouders, broers en zussen met aanhang en eventueel kinderen.

Je kunt per huishouden de woonplaats vermelden. Verder kun je in het geval van een grote familie of weinig ruimte op de kaart ervoor kiezen om de kleinkinderen niet bij naam te noemen en alleen “en kleinkinderen” op de kaart te zetten.

Voor het benoemen van een ongeboren kindje kun je het hartjessymbool (♥) gebruiken. Een kind of gezinslid dat is overleden kun je ook aanduiden met een kruisje (†).

Een rouwkaart is de kaart waarin het overlijden van een dierbare wordt aangekondigd. Deze kaart maakt het overlijden bekend aan familie, vrienden en bekenden en bevat informatie over de afscheidsceremonie.

Een condoleancekaart is een kaart om familie en vrienden te condoleren met het overlijden van hun dierbare. Deze kaart is bedoeld om te troosten, te bemoedigen en sterkte te wensen.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Neem gerust contact met ons op.