Vaderdag 27 mei 2019

15x Vaderdag knutselen voor jong en oud

Vaderdag knutselen

Een lekker vers sapje, warme croissantjes en een knutselwerkje horen helemaal bij Vaderdag. Wil je knutselen voor Vaderdag met je baby of peuter, met de kinderen in de klas of wil je zelf aan de slag voor 16 juni 2024? Vaderdag knutsel ideeën om een leuk cadeau te maken zijn er genoeg, dus wij zetten de leukste op een rij. Hiermee voelt papa zich echt gewaardeerd.

💌 Ook leuk om te lezen: Wat schrijf je op een vaderdagkaart?

Vaderdag knutselen met baby’s en peuters

Een Vaderdag diy maken met baby’s, dreumesen en peuters betekent vaak dat je vooral zelf aan de slag moet voor het cadeau. Maar met een leuke foto, een hand- of een voetafdruk van iemand van 0, 1 of 2 jaar knutselen jullie al snel een origineel Vaderdag cadeau. Wat vind je van een van de volgende Vaderdag zelfmaak cadeautjes?

pin

Vaderdag: Love you to the moon and back

Een gemakkelijk vaderdag knutsel idee om uit te voeren is een raket van een voetafdruk. Maak hiervoor de voetafdruk van je kindje in het midden van het papier, met de tenen naar beneden. Teken of schilder er een driehoekje boven en 2 driehoekjes naast en maak er vervolgens raampjes op en een vlam onder. Met wat sterren en de maan ernaast is het knutselwerkje af. 

pin

Fotolijstje: foto cadeau voor Vaderdag

Een ander leuk idee is een fotolijstje in de vorm van een camera. Maak hiervoor eerst een foto van je kindje, druk deze af en knip deze in een cirkel. Vervolgens knip je de vorm van een fototoestel uit zwart karton, waar je kindje op mag vingerverven. Als het droog is plak of teken je er details als het merk, type en een lampje op. Plak de foto in het midden en plak er een zwarte ring omheen als lens. Maak als laatste een kartonnen steun aan de achterkant, zodat het fotolijstje blijft staan.

pin

Papa en babyhert

Met een voetafdruk kun je nog meer leuke dingen doen, zoals een vader- en babyhertje maken! Druk je eigen voet en die van je kindje met bruine verf af op een verticaal vel papier. Maak vervolgens oortjes bij de hakken en versier het babyhertje met schattige streepjes en vlekjes. Je maakt de tekening af door een gewei bij het vaderhert te maken, gras toe te voegen en er een lieve tekst naast te schrijven of schilderen. Ook leuk: beertjes of konijntjes van de voeten maken. 

Vaderdag cadeau knutselen met groep 1 en 2 (onderbouw)

Wil je voor Vaderdag 2024 een cadeautje knutselen met kleuters? Een Vaderdag tekening, portret van papa of een zelfgemaakte parkeerschijf zal hij vast verrast in ontvangst nemen!

pin

Vaderdag tekening

Een Vaderdag tekening maak je al snel heel origineel. Laat de kinderen bijvoorbeeld naar hartelust verven tot het blad vol is. Plak er vervolgens een blad overheen waar zijn naam of het woord ‘papa’ uit gesneden is. Dit kunstwerkje is er dan echt eentje om aan de koelkast te hangen!

pin

Portret van papa

Je kunt de kinderen ook een mooie portret van hun vader laten kleuren. Teken hiervoor zelf een basis met een hoofd, bovenlijf en oren. De kinderen kunnen dan zelf invulling geven aan hoe hun vader eruitziet, met zijn kleur haar, de ogen, neus en mond. 

pin

Vaderdag parkeerschijf

Een ander leuk knutsel cadeau om te maken voor Vaderdag is een parkeerschijf. Geef de kinderen een A6-formaat tekenpapier en laat ze hier het venster voor de schijf uit prikken. Laat ze daarna een tekening maken op het papier. Zet zelf een pijltje onder het venster voor de tijdsaanduiding, samen met een leuke tekst en hun naam. Als laatste doe je een parkeerschijf met de tekening ervoor in een A6 insteekhoesje. 

💙 Leestip: 30x mooie vaderdaggedichten voor papa!

Vaderdag knutselen met groep 3, 4 en 5 (middenbouw)

Ook voor kinderen uit groep 3, 4 en 5 zijn er veel originele Vaderdag cadeaus te bedenken om te knutselen. Met de volgende Vaderdag werkjes worden de vaders echt verrast!

pin

Vaderdag sleutelhanger met krimpfolie

Zoek je een origineel vaderdag knutsel idee? Maak dan sleutelhangers van tekeningen met krimpfolie, wat je kunt kopen bij de hobbywinkel. Dit wordt na het verwarmen ervan 3 keer kleiner en 9 keer dikker. Laat de kinderen een tekening op het krimpfolie maken van zichzelf of hun vader. Maak bovenaan een gaatje voor de sleutelhanger en leg het krimpfolie daarna volgens de instructies in de oven. Als laatste maak je een sleutelhangerring in het gaatje.

pin

Knuffel voor Vaderdag

Een origineel werkje voor Vaderdag is de beweegbare knuffel! Laat de kinderen hiervoor figuurtjes van een vader en een kind inkleuren en uitknippen. Vervolgens versieren ze een stevig stuk karton of een kartonnen bordje met gras, wolkjes en lieve woorden als ‘Fijne Vaderdag, papa!’. Zorg dat er genoeg ruimte over is voor de figuurtjes. Maak dan samen een schuine insnede om het papieren kindje te laten bewegen. Zorg ervoor dat de insnede groot genoeg is, voor voldoende bewegingsruimte. Plak vervolgens een ijslollystokje achter het papieren kindje en schuif deze door de insnede. Laat het kindje aan de achtergrond haken met het jurkje of t-shirtje, zodat hij stevig vast blijft zitten.

pin

Schaaltje voor sleutels en kleingeld

Als je een vaderdag cadeau wilt knutselen met groep 3, 4 en 5 is een schaaltje van brooddeeg of klei ook een leuk idee. Op dit schaaltje kunnen de vaders hun sleutels, kleingeld en andere kleine dingetjes bewaren. Let er tijdens het maken op dat het schaaltje een randje krijgt. De kinderen kunnen er ter decoratie nog afdrukken in maken van hun vingers, hand, van geld of oude sleutels. Bak de schaaltjes af en laat de kinderen hun schaaltje eventueel versieren met verf. 

Vaderdag knutselen met groep 6, 7 en 8 (bovenbouw)

Met kinderen uit de bovenbouw kun je heel veel leuke vaderdag knutsels maken! De volgende Vaderdag ideeën zijn leuk om met groep 6, 7 en 8 te knutselen en cadeau te geven.

pin

Scrabble onderzetters

Ze zien er leuk uit en zijn ook nog eens handig: onderzetters van Scrabble letters. Koop tweedehands een aantal scrabblespellen of bestel de letters apart. Vervolgens vormen de kinderen 4 woorden van 4 letters die hen aan hun vader doen denken. Leuke woorden zijn bijvoorbeeld:

  • PAPA
  • LIEF
  • LEUK
  • GOED

Met een lijmpistool plakken ze de letters strak naast elkaar op een stuk kurk, zoals een kurken onderzetter. Deze kunnen ze later eventueel bijsnijden of -knippen. Vervolgens leggen ze er een zwaar voorwerp op, zodat de onderzetter niet vervormt. Als laatste lakken ze de onderzetters eventueel af met transparante (spray)lak. Laat de kinderen de woorden achterop eventueel toelichten in een lief berichtje.

pin

Bonnenboekje voor Vaderdag

Een Vaderdag bonnenboekje is ook een leuk idee, want hiermee kunnen de kinderen hun vader helpen wanneer hij dat wil. Laat de kinderen hiervoor eerst dingen bedenken waarmee ze hun vader even kunnen ontlasten, zoals de afwas doen, de auto wassen of koffie zetten. Vervolgens knippen ze rechthoeken uit karton, schrijven ze erop wat voor tegoedbon het is en versieren ze de bonnen. Vervolgens maken ze er gaatjes in en doen ze een touwtje door de gaatjes om het samen te binden. 

pin

Wollig Vaderdag knutsel idee met touw en spijkertjes

Het is ook leuk om de kinderen een wollig kunstwerkje te laten maken. Hiervoor vormen ze in een houten plankje met spijkertjes een vorm die past bij Vaderdag, zoals ‘papa’ een snor of gereedschap, en vullen ze deze in met een leuke kleur wol.

Vaderdag knutselen als volwassene

Wil je als volwassene zelf een leuk cadeau voor je vader maken? Met de volgende Vaderdag ideeën om te knutselen kom je met een origineel cadeau voor de dag!

pin

Vaderdag zoetigheid: taart, koekjes of cake

Heerlijk vaderdaglekkers voor bij de koffie, daar kun je op 19 juni wel mee aankomen! Wat dacht je bijvoorbeeld van geglazuurde koekjes, lekkere cupcakes of een heerlijke taart? Met de volgende recepten wordt het echt een succes.

pin

Stoer kunstwerk van hout voor Vaderdag

Als je iets wilt knutselen dat blijvend is, dan is het leuk om een kunstwerk te maken. Maak bijvoorbeeld stoere en robuuste kunst met restjes hout voor Vaderdag. Je vader zal je creativiteit en moeite waarderen! 

Fotoboek met jullie mooiste momenten

Als volwassene een Vaderdag cadeau knutselen kan natuurlijk ook door een mooi fotoboek te maken met jullie mooiste momenten. Creatief om dit met de hand te doen, maar online zijn er ook veel mogelijkheden om een prachtig boek te maken. 

👨 Ook leuk om te lezen: Wat kun je geven of doen met Vaderdag 2024?

Vaderdag 2024

Met een van deze vele ideeën om te knutselen voor Vaderdag verras je papa sowieso met iets leuks. Een persoonlijk en zelfgemaakt werkje wordt vaak nog lang bewaard en maakt indruk op de ontvanger. Vertel papa ook met woorden hoeveel je van hem houdt door een lieve vaderdagkaart te sturen!

Ook interessant voor jou: