Trouwen 29 juli 2020

Alles wat je wilt weten over save the date kaarten

Save the date tekst

Je hebt jullie trouwplannen vast al enthousiast aan familie en vrienden verteld en op sociale media gedeeld! Maar de eerste echte aankondiging van je bruiloft is toch de save the date kaart. Een save the date kaart sturen is handig, want familie en vrienden kunnen jullie trouwdatum zo al ver voor de bruiloft in hun agenda zetten. Maar wat voor tekst zet je eigenlijk op een save the date kaart, welke info is belangrijk, en wat zijn de save the date kaart etiquette? Op deze en nog meer vragen geven wij je graag het antwoord!

Wat is een save the date kaart?

Voordat je begint met het maken van je save the date kaart, is het eerst handig om te weten wat een save the date kaart precies is. Een save the date kaart is de eerste aankondiging van je huwelijk. Deze kaart is vooral bedoeld om jullie trouwdatum te delen, zodat gasten die kunnen vrijhouden. Een save the date kaart is dan ook heel praktisch als jullie trouwen rond een vakantie of in het buitenland. Maar ook als jullie midden in de werkweek en gewoon in Nederland trouwen, vinden gasten het fijn om op tijd op de hoogte te zijn van jullie trouwdatum! Omdat de kaart vooral om jullie trouwdatum draait, staat er vaak maar weinig tekst op je save the date kaart. 

Bij Kaartje2go vind je trouwens superveel leuke save the date kaarten, zoals met een kalender en met je eigen foto. Ook hebben we prachtige trouwkaartensets, met save the date kaarten, trouwkaarten en bedankkaartjes in dezelfde stijl. 

Tip: Adressen verzamelen voor je save the date kaarten? Met onze handige adresverzoeker is je adresboek zo gevuld.

Wat is het verschil tussen een save the date kaart en een trouwuitnodiging?

Een trouwuitnodiging of huwelijksaankondiging bevat alle informatie over jullie bruiloft in detail. Denk daarbij aan de locaties, de tijden van de ceremonie, het diner en de receptie en een thema. Met een save the date kaartje laat je alleen weten dat je gaat trouwen en wanneer dat is. Eventueel kun je de save the date kaartjes zelfs via de e-mail versturen, iets wat bij de trouwkaarten absoluut not done is.

Save the date teksten

Wat voor tekst zet je op een save the date kaart?

Zoals we net al aangaven kondig je met een save the date kaart aan dat je gaat trouwen. Maar wat voor tekst zet je dan precies op een save the date kaart? Met de volgende info, voorbeeld teksten en leuke quotes is je save the date kaart compleet!

Save the date info: dit zet je op je kaart

In vergelijking met een trouwkaart is een save the date kaart qua info eigenlijk heel beknopt. Je zet er namelijk alleen jullie namen op, wanneer jullie gaan trouwen en dat de officiële uitnodiging later volgt. Eventueel kun je jullie adres nog vermelden en of de gast de hele dag of de avond vrij moet houden, maar dit hoeft niet per se. Alle andere informatie, zoals waar en hoe laat de verschillende programma-onderdelen plaatsvinden, zet je op de trouwkaart. Een save the date kaart is namelijk vooral bedoeld om gasten te informeren dat ze jullie trouwdatum moeten vrijhouden.

Alle save the date kaart info nog een keer op een rijtje:

 • Dag en datum
 • Voornamen (en eventueel achternamen)
 • Dat de officiële uitnodiging later volgt
 • Adres (optioneel)
 • Of de gast een dag- of avondgast is (optioneel)

Leuke save the date kaart teksten

Nu alle informatie die op een save the date kaart hoort duidelijk is, ga je de kaart schrijven. Dit kan met een formele, spontane of speelse save the date kaart tekst. Wij hebben verschillende teksten voor je geschreven die je kunt overnemen.

Op zaterdag 3 mei 2025 trouwen
Petra ter Haar
en 
Simon Jansen

We zouden het leuk vinden als je erbij bent.
De officiële uitnodiging volgt later.

Eindelijk, het is zover!
Wij stappen op dinsdag 11 maart 2025 in het huwelijksbootje. En jij bent uitgenodigd!

Houd je de hele dag/avond voor ons vrij?

Save our date
26 05 2025 – 20:30 uur
Jelle & Bram

Hé, raad eens wat wij doen op 25 juli 2025?
Trouwen! En jij mag erbij zijn.

Hoera, wij laten ons in de echt verbinden! Op donderdag 6 maart 2025 om precies te zijn. En jij bent een van de genodigden. Houd je deze datum voor ons vrij?

Save the evening
voor Ingrid en Yverdon
Zaterdag 24 mei 2025
Zet het in je agenda!

Leuke save the date quote voor op je kaart

Naast de algemene informatie die je op een save the date kaart schrijft, is het ook leuk om een speelse of mooie quote op je kaart te zetten. Met de volgende quotes geef je je save the date kaart een persoonlijke twist.

 • Gratis drankjes op 10 april 2025! (O en we gaan ook trouwen.)
 • He stole her heart, so she’s stealing his last name
 • Knorretje: ‘Hoe spel je liefde?’ Poeh: ‘Dat hoef je niet te spellen, dat voel je!’
 • Celebrate love, laughter, and our happily ever after at our wedding.
 • Ik ben van mijn liefste en mijn liefste is van mij. – Hooglied 6:4
 • Een geweldige man, een geweldige vrouw. Save the date, dat is het plan!
 • Where you go I will go, and where you stay I will stay. – Ruth 1:16
Save the date etiquette

Wat zijn de save the date etiquette? De meestgestelde vragen

Naast leuke teksten vertellen we je ook graag wat meer over de etiquette rond save the date kaarten. Want wanneer verstuur je de save the date kaarten voor je huwelijk eigenlijk? En naar wie stuur je ze? Deze en meer vragen beantwoorden we graag voor je. 

Wanneer verstuur je save the date kaarten?

Save the date kaarten stuur je gemiddeld 6 maanden voor je bruiloft. De kans is dan groot dat je gasten nog niets gepland hebben op jullie trouwdatum. Trouw je rond een vakantie of gaan jullie voor een bruiloft in het buitenland? Stuur je save the date kaarten dan het liefst nog iets eerder; 7 tot 8 maanden ongeveer. Zo kunnen je gasten bij het boeken van hun vakantie rekening houden met jullie bruiloft of kunnen ze meerdere dagen vrijhouden.

Save the date: naar wie stuur je ze?

Save the date kaarten stuur je naar alle daggasten en avondgasten, als je hier onderscheid in maakt. Receptiegasten stuur je geen save the date kaarten, want zij hoeven geen dag(deel) vrij te houden. Vermeld eventueel op je save the date kaart of de gast voor de hele dag of voor de avond is uitgenodigd. Dit kan bijvoorbeeld met een zin als Houd je de avond voor ons vrij? of We zouden het leuk vinden als je er de hele dag bij bent.

Bij Kaartje2go maak je gemakkelijk een tweede versie van je kaart door in je winkelmandje op 2e versie maken te klikken. Handig als jullie gastenlijst bestaat uit daggasten en avondgasten en je bijvoorbeeld kaarten met verschillende teksten wilt versturen.

Trouwkaartenset

Wat is de betekenis van save the date?

Save the date is een term die overgewaaid is uit de Verenigde Staten. De betekenis is vrij vertaald houd de datum vrij of reserveer deze datum. Voor familieleden en vrienden die de Engelse taal niet zo goed onder de knie hebben, zouden dit handige termen zijn om op de kaart te vermelden.

Schrijfwijze save the date: hoe schrijf je save the date kaarten?

De officiële schrijfwijze van save the date kaarten is eigenlijk savethedatekaarten. Volgens de Nederlandse taal schrijf je samenstellingen met Engelse woorden namelijk het liefst aan elkaar. Omdat een woord dan nog weleens onduidelijk wordt, kun je er ook streepjes tussen zetten: save-the-datekaarten/save-the-date-kaarten. En om het helemaal goed leesbaar te maken, schrijven wij de verschillende woorden gewoon los van elkaar. Save the date schrijf je trouwens standaard los van elkaar, omdat dit eigenlijk een volledige (korte) zin is. 

Save the date of safe the date?

Het is save the date, met een v. Save betekent namelijk bewaren, opslaan. Safe betekent veilig, wat in deze context niet past.

Save the date cadeau: zet je je cadeauwensen op de kaart?

Nee, net als de dagindeling en de verschillende locaties zet je ook je cadeauwensen niet op de save the date kaart. Dit is namelijk informatie die je op de trouwkaart schrijft. Met je save the date kaarten kondig je alleen aan dat jullie gaan trouwen, wat de trouwdatum is en dat de trouwkaart volgt.

Heb je een save the date kaart ontvangen en wil je het bruidspaar in spe juist een cadeau geven? Bekijk dan onze tips voor een verlovingscadeau!

Ook interessant voor jou: