16x Moederdag knutselen voor jong en oud

Moederdag knutselen

Als er iets niet mag ontbreken met Moederdag dan is dat toch wel dat lieve zelfgemaakte cadeautje. Want ook al verwachten moeders het, toch smelten ze altijd weer weg bij de aanblik van een zelf geknutseld presentje. De meeste moeders bewaren het zelfs vaak jaren! Wil je nu zelf ook zo’n memorabel en zelfgemaakt moederdag cadeau knutselen, bijvoorbeeld met je klas, als vader, oppas of familielid? Of wil je zelf aan de slag voor mama? Wij tippen je heel veel leuke moederdag knutsel ideeën, voor baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en volwassenen!

pin

Moederdag knutselen met baby’s en peuters

Toegegeven, als je met baby’s of peuters gaat knutselen ben je vooral zelf druk met het creëren van een leuk moederdag knutselwerkje. Toch kunnen de allerkleinsten ook iets moois maken voor mama. 

Schilderij maken zonder knoeien

Wil je dat de kinderen helemaal schoon blijven? Maak dan een schilderij zonder knoeien! Verdeel klodders verf over een canvas doek en doe er een plastic zak omheen. Het kindje kan dan op zijn eigen manier verven, zonder dat er verf gemorst wordt. Zo houd je het moederdag knutselen met baby’s en peuters een stuk relaxter. 

Bloempotjes versieren

Superleuk: een bloempotje versieren met de vingerafdruk van het kindje in een gele kleur. Je maakt hier vervolgens gemakkelijk bijtjes van met zwarte verf: twee streepjes over het lijfje, een oogje aan de zijkant en vleugeltjes. Ook leuk: lieveheersbeestjes, rupsjes en vlindertjes van vingerafdrukken.

Lieve moederdagkaart

Heel gemakkelijk te maken en zo verstuurd is een lieve moederdagkaart. Maak een leuke foto van het kindje, voeg deze toe aan een van onze leuke moederdagkaarten of ga zelf aan de slag met een kader, figuren en een lieve tekst. Een persoonlijk cadeautje waar geen verf of lijm aan te pas komt dus ;–)

Tip: We hebben alle ideeën ook bij elkaar verzameld op ons pinterestbord met knutsel ideeën.

pin

Knutselen voor Moederdag met kinderen uit groep 1 en 2

Wil je knutselen voor Moederdag met kinderen uit de onderbouw van de basisschool? Met kleuters uit groep 1 en 2 kun je veel leuke dingen maken. Overweeg deze Moederdag knutsel ideeën bijvoorbeeld eens!

Kopje bloemen

Moederdag knutselen hoeft niet moeilijk te zijn. Laat de kinderen bijvoorbeeld een koffiekopje versieren met porseleinstiften. Bak de kopjes vervolgens af om de stift te laten hechten. En je maakt de kopjes af met een leuke bloembol erin! 

Vaas met ‘bloemen’

Een moederdag knutsel idee dat wat meer tijd vergt maar er ook erg leuk uitziet, is een vaas met bloemen van hand- en voetafdrukken. Maak per kind ongeveer 4 afdrukken op stevig karton, laat deze uitknippen of -prikken en plak 3 afdrukken op stokjes of rietjes. Plak over de stokjes vervolgens een voetafdruk als vaas. De gehele vaas lijm je op een stevig vel papier dat als basis dient. Voeg eventueel nog groene blaadjes toe die de kinderen zelf kunnen uitknippen of -prikken.

Zelfgemaakt fotolijstje

Foto’s doen het altijd goed bij ouders. Een zelfgemaakt fotolijstje met lieve foto krijgt dus zeker een mooi plekje! Laat de kinderen op een stuk stevig karton een mooie tekening maken. Vertel de kinderen wel dat het vooral om de rand gaat, omdat je vervolgens de foto in het midden plakt. Om het lijstje te kunnen ophangen plak je een touwtje of een fotolijsthaakje aan de achterkant.

pin

🖍️ Tip: Op zoek naar een snelle knutsel? Download onze moederdag kleurplaat!

Moederdag knutselen met de middenbouw (groep 3, 4 en 5)

Op zoek naar een origineel moederdag cadeau? Met een korte uitleg zijn deze moederdag knutsel ideeën gemakkelijk te maken door kinderen uit groep 3, 4 en 5. 

Ma-de-liefste

Mama is de allerliefste en dat kunnen de kinderen natuurlijk laten blijken! Als je weinig tijd of ruimte hebt om een moederdag cadeau te maken, is een mooie tekening met madeliefjes in het gras en de tekst Ma-de-liefste een uitkomst. Makkelijk te maken, maar met een mooie boodschap.

Papieren kopje thee

Een ander goed idee is om een kopje thee van papier te maken met eierdozen. De kinderen plakken hiervoor een eierdopje op een gekleurde achtergrond en prikken hier een oortje in met chenilledraad. Het werkje wordt helemaal af met een theezakje in het kopje en bloemetjes eromheen.

Boekje met tekeningen

Heel waardevol is een boekje met verschillende tekeningen van de kinderen. Maak of rijg een aantal a4’tjes aan elkaar met een nietmachine of touw. Vervolgens tekenen de kinderen verschillende momenten van mama, zoals samen met het gezin, de leukste vakantie samen en een portret van hun moeder. Dit is een bijzonder cadeau dat ze nog vaak zal doorbladeren. 

pin

Knutselen voor Moederdag met kinderen uit groep 6, 7 en 8

Wil je met kinderen uit de bovenbouw knutselen voor Moederdag 2024? Dan kun je hen een van de volgende leuke dingen laten maken. 

Een hart van wol

Een zacht cadeau geef je met een hart van wol! Laat de kinderen in plankjes een hartje van spijkertjes timmeren, van ongeveer 5 centimeter breedte. Vervolgens maken ze een vierkant kader langs de rand van evenveel spijkertjes eromheen. Dan geven ze het werkje kleur door met wol elk spijkertje van het hartje te verbinden met een spijkertje van het kader.

pin

Brooddeeg bloemen in een vaasje

Een ander idee is om een ‘vaas’ met bloemen te maken. De kinderen maken hiervoor met brooddeeg een aantal bloemen. Ook schuren ze een blok hout totdat deze rondere vormen heeft en mooi afgewerkt is. Bak de brooddeegbloemen vervolgens zelf af. De kinderen kunnen de bloemen daarna verven en aflakken. Boor als laatste gaatjes in de blokken hout, en laat de kinderen ijzeren stokjes die in de gaatjes passen aan de bloemen maken. Vervolgens kunnen ze de stokjes in de gaatjes vastlijmen.

Potje vol liefde

Echt een liefdevol cadeau, een potje met 25 redenen waarom ze van hun moeder houden. De kinderen versieren een glazen potje, en knippen en schrijven de 25 briefjes voor in het potje.

pin

Moederdag knutselen voor volwassenen

Ben je niet op zoek naar kinder knutsel ideeën, maar vind je het zelf leuk om creatief aan de slag te gaan voor Moederdag? Er zijn ontzettend veel dingen om te maken als volwassene, en wij hebben er 4 voor je uitgelicht. 

Paper quilling: filigraan

Op zoek naar een bijzonder DIY cadeau voor Moederdag? Met paper quilling, ook wel filigraan genoemd, vorm je met stroken papier de meest bijzondere kunstwerkjes. Je hebt hiervoor een quilling of filigraanset nodig met een filigraanbord, een filigraanpen en lijm. Bekijk deze video om precies te weten hoe je dit doet. 

Zelfgebreide sjaal

Natuurlijk kun je ook een heel ander soort cadeau knutselen voor Moederdag, zoals een zelfgebreide sjaal. Koop hiervoor mooie wol, zoek een leuk breipatroon op en ga aan de slag.

Taart voor Moederdag

Wie wordt er niet blij van een heerlijke, zelfgemaakte taart? Maak een speciaal moederdagtaartje of ander lekkers voor bij de koffie. Ze zal het erg waarderen! Dit zijn onze aanraders.

Fotoboek met foto’s van jullie samen

Door de jaren heen verzamel je ontzettend veel foto’s, hopelijk ook foto’s samen met je moeder! Heb je een groot aantal leuke? Maak er dan een klein fotoboekje van. Dit is een cadeau om te koesteren, af en toe eens door te bladeren en nooit weg te doen.

Moederdag 2024

Deze ideeën om te knutselen maken van Moederdag 2024 sowieso een leuke dag voor haar! Ben je op zoek naar nog meer leuke ideeën voor Moederdag? Ontdek onze aanraders in het artikel Zo maak je Moederdag onvergetelijk.

Kaartje2go moederdag eerste kaart cadeau

Ook interessant voor jou: