Geboorte 17 mei 2021

Alles wat je wilt weten over de pretecho

wanneer pretecho

Als je zwanger bent, zijn er eigenlijk maar twee echo’s waarop je je kleintje kan bewonderen; de termijnecho als je 12 weken zwanger bent en de 20 weken echo. Gelukkig kun je je baby nog iets vaker zien met een zogenoemde pretecho! Maar wat is een pretecho precies, wat zijn de kosten en wanneer doe je een pretecho eigenlijk? Op deze en nog meer vragen vind je hier het antwoord.

1. Wat is een pretecho?

In het woord pretecho zie je eigenlijk al heel veel terug over de betekenis van wat een pretecho is. Je mag namelijk puur voor de leuk minutenlang naar je kindje kijken, terwijl de echoscopist alles vertelt over wat je ziet. Deze echo is dus niet gericht op de ontwikkeling van je kindje, maar op het bewonderen van hem of haar. Ook kan de echoscopist tijdens deze echo het geslacht van je kindje herkennen. Superleuk als je niet kunt wachten tot de 20 wekenecho, of als je kleintje helaas net verkeerd lag toen het geslacht bepaald zou worden. Er zijn drie verschillende echo’s: de 2D-, 3D- en 4D-echo. Afhankelijk van je keuze qua echo kun je meer of minder details van je baby zien.

2. Wanneer doe je een pretecho?

Wanneer je een pretecho doet, is afhankelijk van welke echo je kiest. Een 2D-echo doe je bijvoorbeeld het liefst tussen week 16 en week 24 van je zwangerschap, want dan past je kindje helemaal in beeld. Handig voor als je een foto van je kleintje wilt hebben! Wanneer je een 3D of een 4D echo wilt doen, dan kun je deze het beste tussen de 24e en 30e week van je zwangerschap laten maken. Je baby is dan nog niet te groot en ook zie je al genoeg details van je kindje. Wanneer je een geslachtsecho wilt doen, kan dat al vanaf week 16. Er zijn zelfs echopraktijken die vanaf week 13, 14 en 15 van je zwangerschap het geslacht kunnen vaststellen. Met hoeveel weken je een pretecho doet kan dus ook per praktijk verschillend zijn.

3. Echo laten maken van je baby: kies je een 2D, 3D of 4D echo?

Als jullie eenmaal besloten hebben dat je een pretecho wilt laten maken, komt ook al snel de vraag op welke echo je kiest. Er zijn 3 soorten echo’s, de 2D, 3D en 4D echo, en er zit veel verschil tussen de echo’s. Wij vertellen je graag hoe elke echo werkt.

2D pretecho

Met een 2D echo wordt dezelfde echotechniek gebruikt als die van de 12 weken echo en de 20 weken echo. Geluidsgolven worden omgezet naar beeld, waardoor je in zwart-wit en bewegend beeld steeds een doorsnede van je kindje ziet.

3D echo van je baby

Ook een 3D pretecho geeft de doorsnede van je baby weer, maar deze wordt opgebouwd uit meerdere 2D-beelden. Je ziet daarom dus ook een driedimensionale weergave van je kindje, waardoor je veel meer details van je kindje meekrijgt. Ook kijk je niet door je kindje heen, wat bij de 2D echo wel zo is. Daarnaast wordt een 3D echo in kleur uitgevoerd. Bij een 3D echo zie je je kindje niet bewegen.

4D echo van je baby

De 4D pretecho wordt eigenlijk een live 3D echo genoemd, omdat deze echo uit meerdere 3D-beelden bestaat. Hierdoor beweegt je kindje, wat een groot verschil is tussen de 3D en de 4D echo. Je ziet bijvoorbeeld zijn armpjes en beentjes bewegen of zijn gezichtsuitdrukking veranderen! Veel mensen kiezen daarom het liefst voor een 4D pretecho.

4. Geslachtsbepaling tijdens de pretecho: na hoeveel weken is het geslacht zichtbaar?

Het geslacht van een kindje wordt meestal tijdens de 20 weken echo vastgesteld. Al kan de geslachtsbepaling ook tijdens de pretecho gebeuren! Nu horen we je denken: wanneer is het geslacht van een baby dan eigenlijk zichtbaar op een echo? Veel praktijken geven aan dat het geslacht vanaf 16 weken zwanger zichtbaar is. Al zijn er ook praktijken die met 13, 14 of 15 weken al een geslachtsbepaling tijdens de echo kunnen doen. Het is dus ook per praktijk verschillend na hoeveel weken je het geslacht van je baby kunt ontdekken.

5. Wat zijn de kosten van een pretecho?

Het verschilt per echo en per praktijk wat de kosten van een pretecho zijn. De prijzen van een 2D echo liggen bijvoorbeeld lager dan die van een 3D of 4D echo. Bij de meeste echobureaus en verloskundigenpraktijken zijn de kosten voor een echo in 2D rond de € 45. Voor een 3D echo is dat ongeveer € 100 en voor een 4D echo € 120. Daarnaast kost een geslachtsbepalingsecho ongeveer € 40. Houd er ook rekening mee dat je bij sommige bureaus standaard een foto en/of dvd krijgt, terwijl andere bureaus hier extra kosten voor in rekening brengen. Daarbij werken veel bureaus met pakketprijzen voor een geslachtsbepalingsecho en een 2D, 3D of 4D echo.

6. Kun je een echo apparaat huren en zelf een pretecho maken?

Ja, je kunt ook een echo apparaat huren om zelf thuis pretecho’s te maken. De Babywatcher is momenteel het enige apparaat in Nederland dat je kunt huren. Hiermee kun je 3 keer per dag naar je kleintje kijken via een 2D echo. Het apparaat is alleen te huur en is te gebruiken vanaf week 14 van je zwangerschap. Daarnaast zijn er ook praktijken die een pretecho aan huis verzorgen.

7. Wanneer is de beste tijd voor een 3D echo of 4D echo?

Veel vrouwen vragen zich af wanneer een pretecho het mooist is om te doen. Dit ligt eraan wat je precies wilt zien op de echo. Je baby past tot de 24e week van je zwangerschap nog helemaal in beeld. Dat is vooral leuk voor als je een mooie overzichtsfoto wilt. Veel praktijken raden aan om de pretecho te doen wanneer je tussen de 24 en 30 weken zwanger bent. Je kindje is dan helemaal ontwikkeld en krijgt al een vetlaagje. Ook reageert je kleintje ongeveer vanaf week 25 op je aanrakingen, waardoor je echt contact kunt maken met elkaar. Wil je een pretecho doen vlak voor je uitgerekende datum, dan zal je kindje waarschijnlijk niet meer in beeld passen. Je ziet dan alleen fracties van je baby. Uiteindelijk ligt het helemaal aan jouw wensen wanneer je de pretecho het beste kunt laten doen.

8. Hoe kan je het geslacht zien op een echo?

Wil je zelf al het geslacht van je baby proberen te herkennen op een echo, dan kan dat vanaf week 12 en tot week 14 van je zwangerschap met de nub-theorie. Nub is Engels voor bobbel en is een uitsteeksel tussen de beentjes van je kindje. Aan de hand van de hoek van de nub ten opzichte van de ruggengraat zou je op de echo kunnen zien of je een jongetje of een meisje krijgt. Belangrijk om te weten is dat de nub-theorie na 12 weken zwangerschap voor 75% klopt. Na de 13e week is dat 95%. 

Zo werkt de nub-theorie

Bij de nub-theorie is het belangrijk dat je kindje plat op zijn rug ligt, zijn beentjes opgetrokken heeft en dat zijn rechterzij naar je toe gericht is. Ligt je kindje niet in deze houding, dan is het waarschijnlijk niet goed te zien. Ligt je kindje goed, dan zou je aan de bobbel kunnen zien wat het geslacht is. Als de nub in een hoek van 30 graden of groter staat ten opzichte van de ruggengraat, dan is het waarschijnlijk een jongetje. Is de hoek kleiner dan 30 graden, of staat de nub gelijk aan de ruggengraat, dan is het waarschijnlijk een meisje.

9. Is een 3D echo schadelijk?

Een pretecho is gelukkig niet slecht voor je ongeboren kindje. De echo wordt namelijk uitgevoerd met geluidsgolven en niet met straling (zoals veel mensen denken). Dat een echo schadelijk is, is nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Deze en de andere echo’s kun je dus met een gerust hart ondergaan.

10. Waar kun je een pretecho laten maken?

Er zijn speciale pretechobureaus waar je de echo kunt laten maken. Ook bieden sommige verloskundigenpraktijken het maken van pretecho’s aan. Op Pret-echo.nl vind je alle adressen bij jou in de buurt. Natuurlijk kun je ook een echo apparaat als de Babywatcher huren om thuis naar je kleintje te kunnen kijken.

11. Wordt een pretecho inwendig of uitwendig gedaan?

Echo’s kunnen inwendig of uitwendig worden uitgevoerd, maar een pretecho wordt altijd uitwendig uitgevoerd. Een inwendige echo wordt vaak uitgevoerd aan het begin van een zwangerschap, omdat de foetus zo beter zichtbaar is. Wanneer een baby verder in een zwangerschap niet goed zichtbaar is, wordt er ook voor een inwendige echo gekozen.

Onbetaalbare momenten

Je zult het vast met ons eens zijn; een pretecho is een bijzonder moment. Want je kindje weer even van dichtbij zien en je partner betrekken bij het nieuwe leven in je buik, dat is onbetaalbaar toch? Wil je meer lezen over de groei van je kindje, ontdek dan ook hoe zijn of haar ontwikkeling van week tot week verloopt.

Ook interessant voor jou: