Feestdagen 27 mei 2019

Vaderdag knutsel ideeën voor elke leeftijd

Vaderdag knutsel ideeën

Die ene dag in het jaar verdienen vaders het om alle aandacht te krijgen. Met een heerlijk ontbijtje, wat extra aandacht en misschien wel een leuk knutselwerkje! Wil je knutselen met je baby of peuter, met de kinderen in je klas of ga je zelf aan de slag voor 21 juni? Met de volgende Vaderdag knutsel ideeën voelen de papa’s zich echt gewaardeerd.

Vaderdag knutsels voor baby’s en peuters

Vaderdag knutsels maken met baby’s, dreumesen en peuters betekent vaak dat je vooral zelf aan de slag moet. Kinderen van 0 tot 4 jaar kunnen namelijk nog niet zo veel zelf! Een gemakkelijk vaderdag knutsel idee om uit te voeren is een raket van een voetafdruk. Maak hiervoor de voetafdruk van het kindje in het midden van het papier, met de tenen naar beneden. Teken of schilder er een driehoekje boven en 2 driehoekjes naast en maak er vervolgens raampjes op en een vlam onder. Met wat sterren en de maan ernaast is het knutselwerkje af.

Een ander leuk idee is een fotolijstje in de vorm van een camera. Maak hiervoor eerst een foto van het kind, druk deze af en knip deze in een cirkel. Vervolgens knip je de vorm van een fototoestel uit zwart karton, waar het kindje op mag vingerverven. Als het droog is plak of teken je er details als het merk, type en een lampje op. Plak de foto in het midden en plak er een zwarte ring omheen als lens. Maak als laatste een kartonnen steun aan de achterkant, zodat het fotolijstje blijft staan.

Vaderdag cadeau knutselen met groep 1 en 2 (onderbouw)

Wil je voor Vaderdag 2020 een cadeau knutselen met kleuters? Laat de kinderen dan bijvoorbeeld een mooie portret van hun vader kleuren. Teken hiervoor zelf een basis met een hoofd, bovenlijf en oren. De kinderen kunnen dan zelf invulling geven aan hoe hun vader eruitziet, met de kleur haar, de ogen, neus en mond. Een ander leuk knutsel cadeau voor Vaderdag is een zelfgemaakte parkeerschijf. Geef de kinderen een A6-formaat tekenpapier en laat ze hier het venster voor de schijf uit prikken. Laat ze daarna een tekening maken op het papier. Zet zelf een pijltje onder het venster voor de tijdsaanduiding, samen met een leuke tekst en hun naam. Als laatste doe je een parkeerschijf met de tekening ervoor in een A6 insteekhoesje.

Vaderdag knutsel ideeën voor de middenbouw (groep 3, 4 en 5)

Als je een vaderdag cadeau wilt knutselen met groep 3, 4 en 5 is een schaaltje van brooddeeg of klei een leuk idee. Op dit schaaltje kunnen de vaders hun sleutels, kleingeld en andere kleine dingetjes bewaren. Let er tijdens het maken op dat het schaaltje mooi rond wordt en een randje krijgen. De kinderen kunnen er ter decoratie nog afdrukken in maken van hun vingers of hand, van geld of oude sleutels. Bak de schaaltjes af en laat de kinderen hun schaaltje eventueel versieren met verf. Zoek je een ander origineel vaderdag knutsel idee? Maak dan sleutelhangers van tekeningen met krimpfolie, wat je kunt kopen bij de hobbywinkel. Dit wordt na het verwarmen ervan 3 keer kleiner en 9 keer dikker. Laat de kinderen een tekening op het krimpfolie maken van zichzelf of hun vader. Maak er een gaatje in en leg het krimpfolie daarna volgens de instructies in de oven. Als laatste maak je een sleutelhangerring in het gaatje.

Vaderdag knutselen met de bovenbouw (groep 6, 7 en 8)

Met kinderen uit de bovenbouw kun je heel veel leuke vaderdag knutsels maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van een Vaderdag bonnenboekje, zodat de kinderen hun vader kunnen helpen? Laat de kinderen hiervoor eerst dingen bedenken waarmee ze hun vader even kunnen ontlasten, zoals de afwas doen, de auto wassen of koffie zetten. Vervolgens knippen ze rechthoeken uit karton, schrijven ze erop wat voor tegoedbon het is en versieren ze de bonnen. Vervolgens maken ze er gaatjes in en doen ze een touwtje door de gaatjes om het samen te binden. Het is ook leuk om de kinderen een wollig kunstwerkje met een snor te laten maken. Hiervoor vormen ze in een houten plankje met spijkertjes een snor en vullen ze deze in met een leuke kleur wol. Laat de kinderen er ook een leuke tekst bij verven, zoals ‘Met papa zit het wel snor!’.

Vaderdag knutsel ideeën voor volwassenen

Wil je als volwassene zelf een leuk cadeau voor je vader maken? Wat dacht je bijvoorbeeld van koekjes met gekleurd glazuur? Met glazuur kun je namelijk vrolijke koekjes maken. Maak bijvoorbeeld vaderdag koekjes met gereedschap, een stropdas, een barbecue of met een leuke tekst. Als je iets wilt knutselen dat blijvend is, dan is het leuk om een stoer kunstwerk te maken. Gebruik hiervoor robuuste kleuren als donkerblauw, roestbruin, zwart en goud en plak stoere elementen op je kunstwerk, zoals oude sleutels, tandwielen en onderdelen van oude uurwerken. Als ondergrond kun je kiezen voor een canvas doek of voor een oude fotolijst zonder glas.

Vaderdag 2020

Vaders worden sowieso verrast met een van deze leuke cadeaus voor Vaderdag 2020! Een zelfgemaakt cadeau is erg persoonlijk en wordt vaak nog jarenlang bewaart. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke cadeaus om te geven voor Vaderdag. Wil je je vader ook in woorden vertellen hoeveel hij voor je betekent? Stuur hem dan een leuke vaderdagkaart.

Ook interessant voor jou: