Feest 20 januari 2020

25x duurzame cadeaus waarmee je lief bent voor de wereld!

Duurzame cadeaus

Een cadeau kiezen is niet altijd de makkelijkste taak. En als je het dan ook nog een beetje milieuvriendelijk wilt aanpakken, zie je misschien helemaal door de bomen het bos niet meer. Daarom verzamelden wij heel veel groene, duurzame cadeaus, zoals kleine cadeautjes, en cadeaus voor mannen, vrouwen, jongeren en kinderen.

💚 Ook leuk om te lezen: Zo maak en verstuur je je kaartjes extra duurzaam

Kleine duurzame cadeaus

Op zoek naar een duurzaam cadeau voor een klein budget? Dan zijn de volgende duurzame cadeautjes van rond de 5 en 10 euro een goed idee. Leuk voor de jarige, als bedankje of om zomaar te geven. 

Plant uit een plantenasiel

Heb je weleens gehoord van een plantenasiel? Hier vind je de mooiste planten die op zoek zijn naar een nieuw huis. Er zijn al tientallen steden in Nederland met een plantenasiel. De meeste zijn te vinden via Facebook.

Metalen rietjes

Handig: Rietjes die niet in de natuur, maar in de keukenla verdwijnen! Onder andere te koop bij HEMA, Blokker en Dille & Kamille.

Duurzaam cadeau: geef NIKS

Een cadeau geven aan iemand die echt niks wil krijgen, gaat nogal lastig. Gelukkig voldoe je met Greenpeaces NIKS helemaal aan de wens! Jij doneert dan namelijk een bedrag aan Greenpeace en de ontvanger krijgt een pasje met de tekst: Hoera, je hebt NIKS gekregen! Een origineel en duurzaam cadeau, toch?

Bijenhotel

Leuk voor in de tuin en waardevol voor de voortplanting van de bijen: een bijenhotel. Maak er zelf een uit een blok hout of koop een bijenhotel bij het tuincentrum. 

Milieuvriendelijk geven

Groene cadeaus voor een vrouw

Voor vrouwen zijn er veel leuke en duurzame cadeaus te vinden. Van boek tot designertas en parfum; de volgende cadeaus zullen vast in de smaak vallen.

Boek over duurzaamheid

Of het nu een boek over duurzaam leven, onze impact op het milieu of de vegetarische keuken is: er zijn ontzettend veel mooie boeken voor een betere wereld. Misschien is een van de volgende boeken wel een schot in de roos.

  • Het Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon
  • Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Molmers
  • Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot
  • The Green Kitchen – David Frenkiel
  • Easy vegan – Living The Green Life
  • Plenty – Yotam Ottolenghi

Milieuvriendelijke en eerlijke designertas

Designertassen staan bekend om hun prijskaartje, terwijl de natuur of de maker vaak niet eerlijk behandeld is. Gelukkig staan de volgende merken wel stil bij een betere wereld. Zo geef je met een gerust hart een mooie tas cadeau.

  • Stella McCartney
  • Matt & Nat
  • O My Bag

Wasbare wattenschijfjes

Bijna elke vrouw gebruikt ze dagelijks: katoenen wattenschijfjes. Maar wist je dat er een veel milieuvriendelijker alternatief is? Met wasbare wattenschijfjes geef je een heel duurzaam cadeau! Onder andere verkrijgbaar bij Dille & Kamille, Green Story en CuteCotton.

Cadeaubon duurzame kledingwinkel

Duurzaam shoppen is veel leuker dan fast fashion shoppen! Geef daarom eens een waardebon van een duurzame kledingwinkel cadeau. Meestal is hier zowel duurzame kleding als tweedehands kleding te shoppen. 

Parfum cadeau geven van gerecyclede stoffen

Afgedankte kerstbomen, sinaasappelschillen en rozenknoppen bleken voor parfummerk RUIK juist een kans. Door er parfum van te maken gaan de heerlijke geuren namelijk niet verloren en kunnen wij er op een heel andere manier van genieten. Als je de ontdekset kiest, ervaart de jarige zelf welke van de 5 parfums het lekkerst ruikt.

Duurzame cadeaus man

Duurzame cadeaus voor een man

Ben je specifiek op zoek naar een duurzaam cadeau voor een man? Dan hebben we goed nieuws voor je! Er zijn namelijk heel veel leuke duurzame en groene cadeaus om aan mannen te geven. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Duurzame gadget: slimme thermostaat

Veel harten van mannen (en vrouwen!) gaan sneller kloppen van een slimme thermostaat. Deze duurzame gadget helpt om het huis energiezuinig te verwarmen en is vaak heel handig op afstand te regelen. Er zijn onder andere slimme thermostaten van Toon, Nest en Tado.

Milieuvriendelijke kleding

Een milieuvriendelijke wereld vind je niet alleen in de spullen die je gebruikt, maar ook in de kleding die je draagt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een duurzaam overhemd of t-shirt van SKOT Fashion als cadeau? Ook de sokken van Qnoop (mét knoop tegen kwijtraken in de was) hebben een minimale impact op het milieu. 

Drank van overgebleven etenswaren

Heel origineel én goed tegen verspilling: drank die gemaakt is van overgebleven etenswaren. Zo bestaat er al broodjenever, broodbier en bier van dennennaalden of sinaasappelschillen.

Groen en fairtrade koffie drinken

Heeft de ontvanger een koffiezetapparaat voor capsules of pads? Verras hem dan met herbruikbare capsules of pads die hij zelf kan vullen. Ook leuk is een percolator, want afgezien van de gebruikte koffie, komt hier ook geen afval van. En natuurlijk is eerlijke, fairtrade koffie als cadeau ook mooi om te geven.

Cadeaubon van een duurzaam restaurant

Als de ontvanger graag uit eten gaat én hecht aan een milieuvriendelijke leefwijze, dan is een cadeaubon van een duurzaam restaurant een aanrader. Ga bijvoorbeeld voor een restaurant dat vegetarische of veganistische gerechten serveert. Dit kan natuurlijk ook een vegan snackbar of vegetarische afhaalchinees zijn :–)

Duurzaam cadeau voor jongeren

Duurzame cadeaus voor een tiener kopen is misschien nog wel het moeilijkste van allemaal. Gelukkig geef je met een van de volgende milieuvriendelijke cadeaus toch iets waar ze (stiekem) heel blij mee zullen zijn. 

Milieuvriendelijke douche- of badproducten

Spullen voor onder de douche of in bad zijn bij uitstek geschikt om te geven voor een verjaardag. De producten van Lush, Naïf en Weleda zijn heel vriendelijk voor het milieu en doen luxe aan.

Persoonlijke waterfles

Met een eigen waterfles hoeft de jarige nooit meer een flesje water te kopen onderweg. Maak ‘m extra persoonlijk met zijn of haar naam. De waterflessen van Dopper en Mepal zijn sowieso te personaliseren.

Groene notitieboekjes 

Als tiener (en ook als volwassene ;–)) kun je er niet genoeg van krijgen; notitieboekjes! Geef bijvoorbeeld een set notitieboekjes van gerecycled papier. Een whiteboard notebook met uitwisbare pagina’s is natuurlijk ook een originele optie.

Gadget voor telefoon

Oordopjes, telefoonhoesjes, we gebruiken ze allemaal! Laten we dan ook maar direct voor de eco varianten gaan, zoals oordopjes van House of Marley en hoesjes van Pela. 

Tweedehands platenspeler

Gadgets van vroeger zijn weer helemaal in. Geef de jarige daarom een tweedehands platenspeler, inclusief een plaat van zijn favoriete groep cadeau. Dat is nog eens een cadeau dat bijblijft! 

Milieuvriendelijk cadeau

Duurzame cadeaus voor een kind

Kinderen worden vaak bedolven onder cadeaus als ze jarig zijn! Met een van deze leuke duurzame cadeaus voor een kind geef je een milieuvriendelijk cadeau waar over nagedacht is. 

Klein moestuintje

Veel kinderen vinden het heerlijk om in de aarde te wroeten. Geef daarom een klein moestuintje cadeau. Met een kweekkasje, zaadjes en wat van je hulp kan de jarige zelf aan de slag. 

Tweedehands speelgoed

Wil je echt iets geven waar de jarige lekker mee kan spelen, maar wil je niets nieuws kopen, ga dan voor tweedehands speelgoed. Dit is goedkoper én beter voor het milieu. Kijk bijvoorbeeld op Marktplaats of via Facebook op de Vraag-en-aanbodpagina van jouw buurt.

Eco cadeau: abonnement op de speelotheek

Iets waar je veel jonge kinderen plezier mee doet is een abonnement op een speelotheek. Hier kunnen ze telkens weer naar hartelust speelgoed uitzoeken om mee naar huis te nemen. 

Waardebon voor indoor speeltuin

Monkey Town, Ballorig, een trampolinepark… Stuk voor stuk plekken om als kind goed los te gaan. Neem de jarige gezellig een middagje mee en geef in plaats van een fysiek cadeau een belevenis cadeau.

Proefles sporten of muziek

Een duurzaam cadeau voor een kind geef je ook met een proefles in een bepaalde sport of muziekinstrument. Wat dacht je van judo, klimmen, trompet of piano spelen? Een immaterieel cadeau is vaak van veel grotere waarde! 

Duurzame cadeaus

Met een van deze groene en duurzame cadeaus geef jij een heel origineel én duurzaam cadeau aan de jarige. Wil je meer leuke cadeau ideeën? Bekijk ook eens onze eigen cadeaus die je bij een kaart kunt bestellen. Onze thee is bijvoorbeeld van biologische afkomst!

Ook interessant voor jou: