Trouwen 19 april 2019

14 groene tips voor een duurzame bruiloft

groene bruiloft

Draag jij graag je steentje bij aan een betere wereld én wil je jullie liefde bezegelen met een bruiloft? Overweeg dan om een duurzame bruiloft te organiseren! Een bruiloft kun je zo groen en milieuvriendelijk maken als je zelf wilt. Met onze 14 tips ben je op de mooiste dag van je leven lief voor de wereld door duurzaam te trouwen.

Wat is een groene bruiloft?

Bij een duurzame bruiloft houd je net iets meer rekening met de aarde in de keuzes die je maakt. Je kiest bijvoorbeeld leveranciers die alleen producten uit de streek gebruiken, zodat je het aantal vervuilende kilometers beperkt. Ook kun je bepaalde benodigdheden of materialen juist bewust achterwege laten of vervangen, omdat de productie hiervan niet milieuvriendelijk is. Met de volgende 14 tips voor duurzaam trouwen bepaal je zelf hoe ecologisch jouw bruiloft wordt. Zo maak je er heel bewust een dag met een licht- of juist donkergroen tintje van.

1. Ga voor een duurzamer alternatief voor ballonnen

Wist je dat ballonnen erg schadelijk zijn voor het milieu? Het duurt namelijk jaren voordat een opgelaten ballon is afgebroken door het milieu. Ook kunnen dieren een ballon aanzien voor voedsel, wat vaak niet goed afloopt. Voor een ecologische bruiloft kun je ballonnen dus beter achterwege laten en een duurzamer alternatief kiezen. Ga bijvoorbeeld voor simpele bellenblaas of huur vliegers en laat deze samen op het strand op.

2. Kies milieuvriendelijke trouwkaarten voor je groene bruiloft

Een groene bruiloft organiseer je ook door milieuvriendelijke trouwkaarten te kiezen. Ga daarom bijvoorbeeld voor onze papiersoort luxe recycled en onze natuurlijke enveloppen voor je trouwkaarten. Deze zijn namelijk gemaakt van, je raadt het niet, 100% gerecycled papier. Daarnaast doen we mee aan het project Groene Post van PostNL. We compenseren zo onze CO2-uitstoot en met dit geld kunnen duurzame projecten ondersteund worden. Ook leuk om te weten is dat we in samenwerking met Trees for All het Kaartje2go bos geplant hebben. Hier staan inmiddels al ruim 5.100 bomen in! Je vindt ze in het Bieslandse Bos bij Delft en natuurgebied Zwart Water bij Venlo.

💚 Ook leuk om te lezen: Zo maak en verstuur je je kaarten extra duurzaam

3. Breng je trouwkaarten op de fiets rond

Je trouwdag een beetje meer duurzaam maken doe je gemakkelijk door je trouwkaarten met de fiets rond te brengen. Dit scheelt weer wat kilometers met een auto voor de verspreiding van je trouwkaarten. Daarnaast wordt je uitnodiging er ook nog persoonlijker van!

4. Zet je cadeautip wél op de trouwkaart

Een cadeautip op de trouwkaart zetten is misschien niet volgens de etiquette, maar het is wel heel goed voor het milieu. Door kenbaar te maken wat je graag zou willen hebben, krijg je namelijk veel minder huwelijkscadeaus die je eigenlijk niet gaat gebruiken. Daarnaast heb je zelf meer invloed op hoe groen je huwelijkscadeaus zijn. Inspiratie nodig voor je cadeaulijstje? Lees dan ons artikel met tips voor leuke huwelijkscadeaus.

5. Geef je gasten duurzame bedankjes

Je zet ook een stap in de groene richting met ecologische huwelijksbedankjes. Bedank je gasten bijvoorbeeld met een plantje, met groeipapier waar bloemen uit groeien of met duurzame chocola. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om je gasten in je speech te bedanken en geen huwelijksbedankjes te geven.

6. Groene bruiloft: houd je bruiloft op één locatie

Zoek je een andere gemakkelijke manier om je bruiloft duurzaam te maken? Kies dan één locatie waar je de ceremonie, het diner en het feest kunt houden. Dit scheelt namelijk benzine en dus milieuvervuiling! Daarbij houden jullie meer tijd over en beleef je minder stress om op tijd te komen.

7. Kies voor de fiets als trouwvervoer

Gaat het niet lukken om het hele programma op één plek uit te voeren? Zorg er dan voor dat jullie de afstanden op de fiets kunnen afleggen. Kies daarvoor trouwlocaties die dicht bij elkaar liggen en regel fietsen voor gasten die van buitenaf komen. Dit alternatief voor de trouwauto is milieuvriendelijk én het is ook nog eens veel gezelliger.

8. Koop decoratie bij de kringloop

Duurzaam trouwen betekent niet dat je grote dag er niet verzorgd uit mag zien! Koop je decoratie bijvoorbeeld gewoon bij de kringloop of struin marktplaats af voor bijpassende deco. Er zijn namelijk al genoeg spullen op de wereld om je bruiloft aan te kleden.

9. Maak de versiering zelf en van oude materialen

In het kader van recyclen kun je heel makkelijk zelf bruiloft versiering maken. Maak voor duurzaam trouwen bijvoorbeeld vlaggetjes van restjes stoffen, maak slingers van het papier van oude atlassen of platenboeken en creeër zelf corsages met materialen als lint, stof en gedroogde bloemen.

10. Kies voor trouwringen van gerecycled goud

Wist je dat de winning van goud erg onvriendelijk is voor mijnwerkers en het milieu? Je kunt daarom beter kiezen voor gerecycled goud. Verzamel bijvoorbeeld oude sieraden waar jij of familieleden niets meer mee doen en vraag een goudsmid om hier trouwringen van te maken. Je kunt ook een stapje verder gaan door goud uit oude telefoons te verzamelen. Daarnaast kun je voor een heel ander materiaal kiezen. Denk bijvoorbeeld eens aan houten trouwringen!

11. Kies voor een bruidsboeket dat niet vergaat

Lijkt het je mooi om een bruidsboeket te hebben, maar vind je het zonde van het geld en de bloemen? Ga dan voor een bruidsboeket waar je nog jaren plezier van hebt. Haak bijvoorbeeld een bruidsboeket, maak er een van papier of stel een boeket samen van gedroogde bloemen.

12. Huur je trouwjurk of kies voor tweedehands

Je brengt je ecologische bruiloft echt naar een hoger niveau met een duurzame trouwjurk. Zoek Marktplaats bijvoorbeeld af voor jouw tweedehands, maar perfecte trouwjurk. Ook kun je van oude trouwjurken één modern exemplaar laten maken. Als laatste is het ook mogelijk om een trouwjurk te huren. Dit is goedkoper én meerdere bruidjes hebben plezier van de trouwjurk.

13. Ga voor duurzame leveranciers

Als het gaat om de locaties en de leveranciers van de bruidstaart, de hapjes en het diner zijn er ook veel groene opties. Kies bijvoorbeeld leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en lokale seizoensproducten gebruiken. Ook helpt het om bedrijven uit de buurt te kiezen. En jouw dag wordt echt groen met leveranciers die vegetarische of zelfs veganistische gerechten maken.

14. Beleef een duurzame huwelijksreis

Ook je huwelijksreis kun je zo ecologisch maken als je zelf wilt. Ga bijvoorbeeld met de trein op huwelijksreis, in plaats van met het vliegtuig. Bedenk ook goed of het geld dat je op je bestemming uitgeeft wel ten goede komt van de inwoners van het land. Doe op je bestemming veel te voet of op de fiets en kies waar het kan voor duurzame accommodaties. Weet je niet zo goed hoe je een ecologische huwelijksreis aan moet pakken? Boek je reis dan bij een reisorganisatie die gespecialiseerd is in duurzamer reizen.

Groene bruiloft voor een mooie wereld én trouwdag

Met deze 14 tips voor een duurzame bruiloft maak je je bruiloft en de wereld een stukje mooier! Onthoud goed dat je niet per se alle tips hoeft af te vinken, want elke stap naar een groenere wereld is er weer eentje. Wil je meer weten over trouwen? Bekijk onze handige checklist voor een bruiloft.

Ook interessant voor jou: