Trouwen 5 oktober 2020

De ceremoniemeester op een bruiloft: alles wat je wilt weten

ceremoniemeester vragen

Regelneef, reddende engel, goede gastheer of -vrouw; dat zijn zomaar wat beschrijvingen van een ceremoniemeester. Je bruiloft voorbereiden zonder in de stress te schieten lijkt namelijk misschien wel onmogelijk, maar met een fijne ceremoniemeester kom je al een heel eind. Wil je meer weten over wat een ceremoniemeester doet en wie je kunt vragen? Of wil je leuke ideeën hoe je je ceremoniemeester kunt vragen? Wij vertellen je alles wat je wilt weten.

Ceremoniemeester origineel vragen: leuke cadeaus en ideeën

‘Wil je mijn ceremoniemeester zijn?’ klinkt best officieel, dus hoort daar wat ons betreft ook een bijzonder cadeau bij! Met een van de volgende 9 ideeën vraag je je ceremoniemeester op een mooie en bijzonder manier.

Ook leuk voor jou: 26 toffe cadeaus voor ceremoniemeesters

1. Ceremoniemeester vacature (+ download!)

Hoe origineel: je ceremoniemeester(s) vragen met een heuse vacature. Je beschrijft hierin wat de functie inhoudt en laat ook voorzichtig doorschemeren dat jullie beoogde ceremoniemeester geknipt is voor deze tijdelijke baan. Download nu ons ceremoniemeester vacature voorbeeld, vul de lege velden in om hem persoonlijk te maken en stop hem in een lijstje. Dat kan je ceremoniemeester toch niet weigeren?

Je downloadt ons ceremoniemeester vacature voorbeeld hier!

2. Ceremoniemeester vragen met een kaart

Je ceremoniemeester op een persoonlijke manier vragen via een kaart kan natuurlijk ook. Kies een leuke kaart om je ceremoniemeester te vragen, beschrijf waarom juist hij of zij zo geschikt is en verras jullie potentiële ceremoniemeester. Verderop in dit artikel vind je leuke kaart teksten om je ceremoniemeester mee te vragen. Ook tof: zelf een gedicht voor je ceremoniemeester schrijven. 

3. Ceremoniemeester notitieboekje met pen

Hoe kun je je ceremoniemeester beter uitrusten dan met een ceremoniemeester boekje? Handig voor alle vergaderingen, afspraken en ideeën! Je kunt zelf een ceremoniemeester notitieboek maken, met jullie namen of initialen, de trouwdatum of met dé vraag. Koop er een fijn schrijvende pen bij en maak er een leuk cadeau van.

4. Ceremoniemeester pakket

Ook leuk: een ceremoniemeester pakket maken met alles wat nog weleens van pas kan komen tijdens de voorbereidingen. Goede koffie of thee, een restaurantbon om samen uit eten te gaan, een handig weddingplanner boekje en natuurlijk zijn of haar favoriete snack. Stop het in een leuke tas, die de ceremoniemeester ook kan gebruiken voor jullie mooiste dag.

5. Geef iets in de stijl van jullie bruiloft thema

Hebben je aanstaande en jij het bruiloft thema van jullie grote dag al bepaald? Geef dan iets in de stijl van jullie thema aan de ceremoniemeester en stel de vraag! Bij een filmthema geef je natuurlijk de dvd cadeau, bij een winterbruiloft geef je glühwein of chocolademelk en bij een botanische bruiloft een mooie bloembak met cactussen of vetplantjes! Je aanstaande ceremoniemeester maakt zo op een leuke manier kennis met jullie thema.

6. Ceremoniemeester vragen met een etentje

Een etentje is ook een leuke manier om je ceremoniemeester te vragen voor je huwelijk. Maak zijn of haar lievelingsgerecht klaar, dek de tafel mooi en stel de vraag! Tijdens het eten kunnen jullie samen brainstormen over de dag, bespreken hoe jullie het precies voor jullie zien en alvast een datum prikken voor de eerste vergadering.

7. Taart met de vraag

Er zijn maar weinig mensen die niet van taart houden! Je kunt de ceremoniemeester voor je bruiloft daarom ook vragen met een heerlijke taart. Laat een bakker de vraag op een taart schrijven of bak de taart helemaal zelf. Je schrijft de vraag gemakkelijk op de taart met icing of chocola in een papieren spuitzakje.

8. Een sieraad of horloge met inscriptie

Heeft je beoogde ceremoniemeester al vaak laten blijken dat hij of zij jouw ceremoniemeester wil zijn? Dan kun je je ceremoniemeester ook vragen met een origineel cadeau! Wat dacht je bijvoorbeeld van een armband of horloge? Als je ceremoniemeester het daadwerkelijk toegezegd heeft, kun je je cadeau ook nog laten graveren. Zo wordt je ceremoniemeester altijd herinnerd aan zijn taak op jullie speciale dag.

9. Heliumballon met confetti en de vraag

Een goedkope manier om je ceremoniemeester de vraag te stellen is om de vraag in een confettiballon te stoppen! Zet de vraag op een papiertje, doe deze in een confettiballon en blaas de ballon op met helium. Maak er vervolgens een touwtje aan en verpak de ballon samen met een naald en instructies in een mooi doosje. Zo vraag je je aanstaande ceremoniemeester op een feestelijke manier, die hem of haar nog lang zal bijblijven!

Ceremoniemeester vragen of zijn

Ceremoniemeester vragen of zijn: dit is alles wat je wilt weten

Of je nu overweegt om ceremoniemeesters te vragen of zelf ceremoniemeester bent op een bruiloft; je zult vast wat vragen hebben over de taak. Want is een ceremoniemeester echt nodig? En wat doet een ceremoniemeester precies? En wat is dan het verschil met een getuige? Op al deze belangrijke vragen zochten wij het antwoord.

Wat is een ceremoniemeester?

De rol van een ceremoniemeester is eigenlijk om de bruiloft vlekkeloos te laten verlopen. Een ceremoniemeester is dus echt een regeltante- of neef, niet alleen op de dag zelf, maar ook in de maanden voordat jullie trouwen. Het is dan ook niet voor niets dat een ceremoniemeester de regisseur van een bruiloft wordt genoemd. Naast de regelaar is de ceremoniemeester vaak ook de gastheer of gastvrouw van je bruiloft. Hij of zij begeleidt de gasten namelijk de hele dag van programmaonderdeel naar programmaonderdeel. Dat is best een hele taak dus. Veel stellen kiezen er dan ook voor om 2 ceremoniemeesters te vragen. Ze hebben dan iemand om op terug te vallen, mee te sparren en kunnen de taken verdelen.

Waar moet een ceremoniemeester aan voldoen?

Misschien heb je de voorbeeld vacature voor een ceremoniemeester hierboven al wel gelezen. Natuurlijk is deze geschreven met een dikke knipoog, maar in veel van de ‘functieomschrijvingen’ zit wel een kern van waarheid. Het is bijvoorbeeld handig als de ceremoniemeester een echt organisatietalent is en dus proactief achter dingen aan gaat. Ook is flexibiliteit een goede eigenschap als ceremoniemeester. Misschien wordt het programma vlak voor het uitsturen van de trouwkaarten nog wel omgegooid, of moet er onverwachts iets opgelost worden op jullie grote dag. Het is daarbij leuk als de ceremoniemeester creatief is, zodat hij of zij kan meedenken over de invulling van bepaalde dingen. En als laatste is het fijn als de ceremoniemeester een familielid of vriend(in) is die jullie goed kent, zodat hij of zij jullie kan aanvullen. Het fijne aan 2 ceremoniemeesters is dat ze niet allebei overal aan hoeven voldoen :–) 

Wel of geen ceremoniemeester vragen?

Is een ceremoniemeester nodig? Dat is een vraag die jullie alleen zelf kunnen beantwoorden. Het is namelijk helemaal afhankelijk van hoeveel gasten je uitnodigt, de lengte van het programma en hoeveel tijd je er zelf in kan stoppen. Organiseer je bijvoorbeeld een trouwdag met 100 gasten, dan kunnen we ons voorstellen dat je daar wat hulp bij nodig hebt. Maar is de gastenlijst kort en gaan jullie alleen naar het gemeentehuis voor het jawoord, om vervolgens gezellig thuis te barbecuen? Dan is een ceremoniemeester niet per se nodig. Bedenk dus goed hoe je wilt dat je dag eruitziet, wat je dan moet regelen en hoeveel tijd dat kost. Vervolgens bepaal je of je de hulp van een ceremoniemeester nodig hebt. 

Wie kun je vragen als ceremoniemeester?

We raden je aan om goed na te denken over wie je als ceremoniemeester kiest. Iemand die graag organiseert en punctueel is, gaat ervoor zorgen dat jouw dag wordt zoals je in je hoofd had! Ook is het fijn als diegene jullie goed kent. Zo kan hij of zij zich goed in jullie verplaatsen, zodat de juiste keuzes worden gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld je zus, broer of een vriendin vragen om je ceremoniemeester te zijn. Er wordt minder vaak voor een vader of moeder gekozen, omdat zij ook in de belangstelling staan op jullie mooiste dag. De ceremoniemeester is vaak vooral de laatste weken meerdere uren per week bezig met de bruiloft. Het is daarom goed om met diegene te bespreken wat hij of zij wil en kan oppakken, en wat je als bruidspaar regelt. Zo voorkom je irritaties en dat taken blijven liggen, en wordt het voor beide partijen een mooie dag!

Ceremoniemeester en getuige: wat is het verschil?

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen een ceremoniemeester en een getuige. De getuigen op een bruiloft zijn er puur om met hun bijzijn en handtekening aan te tonen dat het huwelijk heeft plaatsgevonden. Zij hebben dus weinig te maken met de organisatie van het huwelijk. In Nederland ben je verplicht om minimaal 2 getuigen aan te melden voor je huwelijk.

Er bestaat ook nog weleens wat verwarring over wat het verschil is tussen een ceremoniemeester en een weddingplanner. Anders dan een ceremoniemeester huur je een weddingplanner meestal in. Hij of zij gaat mee locaties bekijken, houdt contact met de leveranciers en is daarmee dus de manager van de bruiloft. Ook begeleidt de weddingplanner de gasten door de dag heen, wat hem of haar tevens ceremoniemeester maakt. Een weddingplanner ontneemt dus veel stress rond de bruiloft. Een ceremoniemeester is meestal een vriend(in) of familielid die je vraagt.

Hoe word je ceremoniemeester?

Benieuwd hoe je ceremoniemeester wordt? Je wordt vaak ceremoniemeester nadat een bruidspaar je gevraagd heeft voor deze taak. Natuurlijk kun je ook van ceremoniemeester zijn je werk maken. Er zijn dan 2 richtingen; host zijn op een bruiloft, of als weddingplanner bruiloften regelen. Voor de eerste is geen specifieke opleiding te volgen. Als weddingplanner is een achtergrond in de evenementenbranche handig of kun je een opleiding als Hogere Hotelschool of Event Management volgen. Weddingplanners worden vaak ook ingezet als host van de bruiloft.

Hoe noem je een ceremoniemeester in het Engels?

Een ceremoniemeester, degene die meedenkt over/helpt met het organiseren van een bruiloft, noem je in het engels een weddingplanner. Onder deze term zijn ook in Nederland mensen werkzaam die bruiloften regelen. Zoek je een term voor iemand die de gasten door de dag heen begeleidt? Dan is de term master of ceremonies passend.

Waar moet een ceremoniemeester aan denken?

Als ceremoniemeester probeer je ervoor te zorgen dat de bruiloft vlekkeloos verloopt. Maar natuurlijk is het bij elke bruiloft weer verschillend waar je precies aan moet denken. Bespreek daarom tijdens de eerste ceremoniemeester vergadering wat het bruidspaar precies van je verwacht. Samen kunnen jullie bepalen hoe je verder invulling gaat geven aan de taak. Het is handig om samen een draaiboek te maken, waar precies in staat wanneer wat op het programma staat, waar je per onderdeel rekening mee moet houden en welke spullen niet mogen ontbreken. Op deze manier heb je een handig overzicht dat je er als ceremoniemeester bij kunt houden. 

Wanneer kun je je ceremoniemeester vragen?

Veel aanstaande bruidsparen vragen zich af wanneer je de ceremoniemeester precies moet vragen. De ceremoniemeester vraag je meestal vlak voordat je wilt beginnen met het voorbereiden van je huwelijk. Dit is ongeveer een jaar voor de trouwdatum of -maand die je in gedachten hebt. Je ceremoniemeester kan dan al bij de allereerste voorbereidingen aanwezig zijn. Ook heb je dan voldoende tijd om iemand anders te vragen. Houd er namelijk rekening mee dat je beoogde ceremoniemeester ook nee kan zeggen op je vraag. Ceremoniemeester zijn is een hele eer, maar ook een tijdrovende taak die veel energie vraagt. Ga er dus niet vanuit dat iemand ja zegt en geef daarbij een niet al te duur cadeau. Je wilt namelijk niet dat iemand eigenlijk met tegenzin ceremoniemeester is omdat hij of zij geen nee durfde te zeggen!

Wat kost een ceremoniemeester inhuren?

Als je een ceremoniemeester wilt inhuren is het eerst goed om te bedenken wat je precies van de ceremoniemeester verwacht. Wil je dat iemand je gasten alleen door de dag heen begeleidt? Dan huur je een ceremoniemeester/weddingplanner in voor zo’n € 400 tot € 1000. Wil je dat iemand je helpt met de organisatie van je bruiloft? Dan liggen de kosten iets hoger. Afhankelijk van jullie wensen spreek je samen af wat de weddingplanner regelt. Een inspiratiesessie van een aantal uur is natuurlijk een stuk goedkoper dan dat de weddingplanner jullie hele bruiloft organiseert. Weddingplanners werken vaak met een pakketprijs, maar kunnen ook per uur ingeschakeld worden. Als een ceremoniemeester of weddingplanner het grootste gedeelte van de taken op zich neemt, gaan de kosten vanaf zo’n € 2000.

Ceremoniemeester en getuige tegelijk zijn, kan dat?

Ja, je kunt ceremoniemeester én getuige zijn op een bruiloft! Als getuige hoef je namelijk alleen je handtekening te zetten tijdens de ceremonie. Je kunt daarnaast dus gerust als ceremoniemeester een schitterende dag begeleiden. 

Ceremoniemeester taken actielijst

Ceremoniemeester taken: actielijst of checklist

Elke bruiloft is weer anders en elk bruidspaar heeft weer andere wensen. Maar over het algemeen worden de volgende 8 taken door ceremoniemeesters uitgevoerd. Natuurlijk bepalen jullie uiteindelijk met elkaar hoe de actielijst er precies uitziet.

1. Aanspreekpunt van de gasten

Een van de belangrijkste taken van de ceremoniemeester is dat hij of zij voor en tijdens de bruiloft aanspreekpunt is van de gasten. Een bruidspaar heeft zelf al genoeg te regelen, dus het is fijn als dit uit handen genomen wordt. De ceremoniemeester houdt onder andere de afmeldingen van gasten bij, beantwoordt vragen en houdt overzicht over de eventuele cadeaulijst. Daarbij begeleidt de ceremoniemeester de gasten door de dag heen. Hij of zij deelt de praktische zaken mee en vertelt wat het volgende onderdeel van de dag is.

2. Taken ceremoniemeester: het draaiboek maken en bijhouden

Omdat de ceremoniemeester bijhoudt of alles verloopt volgens plan, is het een goed idee als hij of zij het draaiboek maakt. Vanaf dat het bruidspaar wakker is tot het moment dat ze weer thuis zijn staat hierin hoe de dag moet verlopen. Hij of zij zet hier dus onder andere in wanneer de fotograaf/kapster/ambtenaar aanwezig is, wanneer iedereen waar moet zijn en dat vooral de ringen niet vergeten moeten worden bij de ceremonie! Tijdens de trouwdag checkt de ceremoniemeester dus steeds of alles volgens plan verloopt. Zo kan het bruidspaar in alle rust genieten van de bijzondere dag.

3. Gastenlijst helpen samenstellen

Een ceremoniemeester hoeft natuurlijk niet te beslissen wie er op de bruiloft komt, maar het is wel fijn om wat richting te krijgen bij het maken van de gastenlijst. Met name als je een maximaal aantal (dag)gasten in je hoofd hebt, kan diegene helpen om keuzes te maken. Het is dan extra fijn als de ceremoniemeester zelf ook al eens getrouwd is, want de gastenlijst samenstellen is niet makkelijk!

4. De begeleidende brief bij de trouwkaart schrijven

Op de trouwkaart past vaak niet alle informatie over de trouwdag. Daarom wordt meestal een begeleidende brief van de ceremoniemeester toegevoegd. Hier staan onder andere de volgende elementen op.

  • precieze planning van de dag
  • adressen van de locaties en eventuele verzamelpunten
  • contactgegevens van de ceremoniemeester(s)
  • cadeautip of link naar de cadeaulijst
  • waar gasten kunnen parkeren (en of er parkeerkosten zijn)
  • of gasten nog iets kleins moeten meenemen voor een gezamenlijk cadeau
  • informatie over stukjes en speeches

Het bruidspaar beslist vaak wel mee over het begeleidende briefje van de ceremoniemeester, maar de uiteindelijke inhoud blijft vaak tot na de bruiloft geheim voor hen geheim.

5. Schrijven en versturen van de trouwkaarten

Wist je dat ceremoniemeesters vaak ook helpen met het versturen van de trouwkaarten? Op deze manier kan de begeleidende brief die ze opstellen in de enveloppen gestopt worden zonder dat het bruidspaar deze te zien krijgt! De regisseur van je bruiloft kan eventueel ook helpen met het schrijven en dichtplakken van de enveloppen.

6. De stukjes en speeches managen

Is er ruimte voor stukjes en/of speeches op de bruiloft? Dan kan de ceremoniemeester dit ook managen. Hij of zij ontvangt de aanmeldingen, zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geen 2 ABC’tjes opgevoerd worden, maakt de indeling en bewaakt de tijd. Ook regelt hij of zij de praktische zaken, zoals een eventuele laptop en beamer en het geluid bij de locatie.

7. Versieren en opruimen

De ceremoniemeester helpt het bruidspaar vaak mee met het versieren van de locaties. Ook zorgt diegene ervoor dat de locaties weer netjes achtergelaten worden na het feest. Trommel trouwens ook ouders, broers, zussen en vrienden op om te helpen versieren, want de bruiloftslocaties versieren kost meer tijd dan je denkt!

8. Juiste tijd, juiste plaats…

Als laatste is de ceremoniemeester degene die zorgt dat alle spullen en mensen op de juiste tijd op de juiste plaats zijn. Zo gaat hij of zij erachteraan als de kapper te laat is, zorgt diegene ervoor dat de bruid haar bruidsboeket niet vergeet en wordt onder zijn of haar begeleiding de rijst gegooid na de huwelijksceremonie. De ceremoniemeester heeft het draaiboek de hele dag bij de hand, zodat alles op rolletjes loopt!

💡 Goed om te weten: Je ceremoniemeester kan jullie eventueel ook helpen als jullie om wat voor reden dan ook jullie bruiloft moeten verplaatsen!

Leuke ceremoniemeester kaart teksten en quotes 

Verras jij je ceremoniemeester met een leuke kaart om dé vraag te stellen? Dan hoort daar natuurlijk een leuke tekst op. De volgende teksten en quotes passen perfect op een kaart voor een ceremoniemeester!

I can’t say ‘I Do’ without you!

Keep calm and be my weddingplanner

Extraordinary weddings don’t just happen, they are planned.

We weten allemaal dat onze bruiloft totaal in het honderd loopt als jij er niet bij bent om te helpen. Zou je daarom onze ceremoniemeester willen zijn? We beloven je dat bridezilla zich gedeisd zal houden ;–)

Lieve Marijke,

Jouw kruidenrekje is altijd perfect op alfabet gesorteerd, je mist nooit een deadline en je vraagt al in oktober wat we voor kerst willen krijgen. Wie anders dan jij kan onze bruiloft vlekkeloos laten verlopen? Lieve Marijke, wil je onze ceremoniemeester zijn? We zouden heel vereerd zijn als je ‘ja’ zegt! 

Veel liefs van Emre en Indra

Ceremoniemeester bedanken met een mooi cadeau

Zoals je merkt heeft je ceremoniemeester een spilfunctie op en rond je bruiloft. Vergeet hem of haar daarom vooral niet te bedanken! Verras diegene met een dankwoord en geef hem of haar een mooi cadeau aan het einde van de avond. Wat dacht je bijvoorbeeld van een van de volgende cadeaus?

  • Dinerbon
  • Nachtje of weekendje weg 
  • Gegraveerd sieraad of horloge als aandenken
  • Mooie bruidsfoto van jullie samen in een lijstje
  • Iets voor zijn of haar hobby

Ook interessant voor jou: