Trouwen 29 mei 2023

Je bruiloft verplaatsen? Zo doe je dat!

Jullie grote dag komt dichterbij. De jurk is besteld, het pak ingemeten en dan.. worden jullie overvallen door een onverwachte gebeurtenis. Is het nodig om je bruiloft te verplaatsen? Dan komt er veel op jullie af. Wat moeten jullie regelen en hoeveel kost dat? We vertellen je er graag meer over en geven je handige tips.

bruiloft verplaatsen

Waarom zou je je bruiloft verplaatsen? 

Jullie hebben de datum met zorg uitgekozen en zijn al druk bezig met aftellen. Waarom zouden jullie je bruiloft dan verzetten?

Ziekte
Een veel voorkomende reden is ziekte. Misschien zit een van jullie met het been in het gips en past met krukken naar het altaar wankelen niet in jullie droomplaatje. Of misschien heeft een van jullie plots een fikse burn-out gekregen. Jullie kiezen er dan natuurlijk liever voor om de dag even uit te stellen.

Ziek familielid of vriend
Het kan ook zijn dat een familielid of een goede vriend terminaal ziek is. Jullie willen hem of haar erbij hebben op jullie speciale dag, dus jullie besluiten om de bruiloft naar voren te schuiven.

Zwangerschap
Een bruiloft kan ook verplaatst worden vanwege leuke dingen. Stel, jullie (schoon)zus is zwanger en ze staat op het punt te bevallen. Dan stellen jullie de bruiloft liever even uit. Zo hoeven jullie je (schoon)zus niet te missen op jullie grote dag en jullie hebben er dan zelfs nog een kleine extra gast bij. Dubbel zo veel vreugde dus.

👧🏽 Ook leuk om te lezen: Onze tips voor kinderen op je bruiloft! 

De bruiloft verzetten: dit moet je regelen

Oke, dus jullie hebben besloten de bruiloft te verzetten, en nu? Het is goed om eerst te bedenken wat de nieuwe datum van jullie bruiloft wordt. 

De bruiloft naar voren verplaatsen

Misschien hebben jullie te horen gekregen dat een dierbare vriend of familielid helaas niet lang meer te leven heeft. In dat geval wil je de bruiloft het liefst naar voren verplaatsen. Waarschijnlijk moet je wel wat concessies doen als het gaat om de trouwlocatie en de keuze van de fotograaf. Veel partijen hebben hun agenda namelijk al een jaar van tevoren volgepland staan. Geef daarom vooral ook de reden van waarom je de bruiloft wilt verplaatsen. Ze denken vast graag met je mee over een goede oplossing. 

De bruiloft een jaar vooruit verplaatsen

Hebben jullie besloten dat jullie de bruiloft een jaar vooruit schuiven? Dan besparen jullie jezelf een hoop geregel. Het kleurenthema, de jurk, het pak, de gelegenheid, het programma – in principe hoeven jullie vrij weinig te veranderen aan de dag. Jullie trouwen immers in hetzelfde seizoen. Jullie moeten uiteraard wel alles een jaar vooruit kunnen schuiven. Denk daarbij aan de trouwlocatie, fotograaf, feestlocatie, de band, etc.

De bruiloft een paar maanden vooruit schuiven

Kunnen jullie niet een heel jaar wachten om elkaar het jawoord te geven? Dan overwegen jullie waarschijnlijk om de bruiloft niet een jaar, maar een paar maanden vooruit te schuiven. In dit geval is omdenken nodig. Stel dat jullie een zomerbruiloft gepland hadden. Het feest zou buiten gehouden worden en jullie waren van plan veel salades te serveren. Het kleurenthema was pastelroze en de versieringen waren in het teken van zomer en bloemen.

Nu plannen jullie een bruiloft voor de herfst of winter. Het feest moet naar binnen worden verplaatst, jullie willen misschien de kleuren en het thema veranderen en misschien willen jullie op zoek naar een nieuwe locatie voor de fotoshoot. Ook belangrijk: kijk naar wat jullie gepland hadden te dragen. In de winter heb je als bruid misschien een mooie stola nodig en als bruidegom een driedelig pak om warm te blijven.

Checklist voor het verzetten van je bruiloft

Het is fijn om even op een rijtje te hebben hoe je het precies aan moet pakken. Dit handige stappenplan helpt je vast op weg!

  1. Kies een aantal opties voor een nieuwe trouwdatum.
  2. Check bij de trouwleveranciers welke data zij kunnen.
  3. Vraag jullie dierbare familie en vrienden welke data ze wel en niet kunnen. Je wilt graag dat ze er allemaal bij zijn!
  4. Kies de definitieve trouwdatum. Kom je er niet helemaal uit? Overweeg dan om bijvoorbeeld een andere trouwlocatie, -ambtenaar of -fotograaf te kiezen. Let op: check de al getekende offertes en de voorwaarden wat het precies kost als je de trouwleverancier toch niet inzet.
  5. Overweeg of je het programma moet aanpassen, bijvoorbeeld omdat je in een ander seizoen trouwt.
  6. Laat je gasten in stijl weten dat jullie je bruiloft verzetten met onze change the date kaarten. Vergeet trouwens niet om de trouwdatum en eventuele gewijzigde locaties en hun adressen aan te passen.

Hoeveel kost het verplaatsen van een bruiloft?

Jullie zijn niet de eersten en ook niet de laatsten die hun bruiloft verplaatsen. Voel je dus niet al te overweldigd door al het geregel, want het zal zeker lukken. Jullie vragen je waarschijnlijk wel af hoeveel de bruiloft verplaatsen uiteindelijk gaat kosten, zodat jullie hier rekening mee kunnen houden. Hoeveel het verplaatsen van een bruiloft kost, is grotendeels afhankelijk van de volgende vier factoren.

1. Of je een andere trouwleverancier kiest

Moet je helaas een andere fotograaf of trouwlocatie regelen, dan betaal je vaak kosten aan de trouwleverancier die je afzegt. Check hiervoor de getekende offerte of voorwaarden waar je mee akkoord bent gegaan. Heb je een aanbetaling gedaan, dan is dit vaak het bedrag dat je kwijt bent. Soms staat er ook vermeld dat je een bepaald percentage van het afgesproken bedrag moet betalen.

2. De nieuwe datum

Zoals gezien moet er veel aan de bruiloftsplannen worden aangepast wanneer je je bruiloft in een ander seizoen houdt. Misschien is duurdere kleding of een duurdere locatie nodig wanneer je van een zomerbruiloft naar een winterbruiloft gaat.

3. Hoe vroeg je de datum verplaatst

Besluiten jullie een week van tevoren dat de bruiloft verplaatst moet worden? De band, de fotograaf en je weddingplanner zullen dan misschien omboekkosten in rekening brengen. Besluiten jullie al maanden van tevoren om de bruiloft uit te stellen? Dan zullen er minder of geen omboekkosten worden gevraagd.

4. De initiële kosten

Als de trouwgelegenheid al vrij prijzig was, kan het zijn dat de omboekkosten hoger liggen dan bij een goedkopere gelegenheid. Hetzelfde geldt voor de bakker, de band, de bloemen, etc.

Bruiloft verplaatsen? Volg deze handige tips!

We kunnen ons voorstellen dat het best een beetje overweldigend is om je mooiste dag zo ongeveer opnieuw te organiseren. Daarom geven we je graag wat extra tips voor het verzetten van je bruiloft.

1. Wees een team

Maken jullie je zorgen over het verplaatsen van je bruiloft? Praat erover met elkaar. Zo kunnen jullie als team met de situatie dealen. 

2. Vraag jullie weddingplanner om advies

Hebben jullie een weddingplanner, dan is het fijn om hem of haar om advies te vragen. Jullie weddingplanner heeft namelijk vast ervaring met het verplaatsen van bruiloften. En ook in dit proces kan hij of zij jullie ontzorgen. 

3. Verander het budget

Maken jullie veel extra kosten, omdat jullie de bruiloft verplaatsen? Het is beter om je bruiloft te plannen met een wat kleiner budget dan om jullie huwelijk te beginnen in de schulden. Misschien kan het fotohoekje geschrapt worden en hebben jullie een goede, muzikale vriend die voor weinig wil dj’en.

4. Breng je gasten op tijd op de hoogte

Het is goed om je gasten ook zo vroeg mogelijk op de hoogte te stellen van jullie veranderde plannen. Het liefst doe je dat meteen wanneer jullie de nieuwe trouwdatum gekozen hebben en het omboeken van trouwleveranciers gelukt is. Je kunt familie en vrienden natuurlijk een appje sturen, maar met onze trouwkaarten verzet je je bruiloft met wat meer stijl! 

Net zoveel liefde

De bruiloft is maar een bruiloft. Het belangrijkste is dat jullie de liefde vieren en jullie elkaar het jawoord kunnen geven. Maar jullie liefde wordt er niet minder van als dat nog even niet kan toch? Maak je dus niet te veel zorgen over kleine details, maar geniet samen van de voorpret. Zo maken jullie van je bruiloft een onvergetelijke dag.

Ook interessant voor jou: