Kerst 21 november 2017

Top 10 kerstmarkten van 2017 in de Benelux

Dé manier om in de kerstsfeer te komen is het bezoeken van een kerstmarkt. Ook is het een gezellige activiteit in de kerstvakantie wanneer je een dagje of nachtje weg wilt. Proef de kerst in de heerlijke hapjes en drankjes, vermaak je met muziek en toneel en ga decennia terug in de tijd door de aankleding van sommige steden. Wij maakten de top 10 kerstmarkten van 2017 in de Benelux en verklappen je alvast dat onze nummer 1 de kerstmarkt van Valkenburg is! Ben je benieuwd waarom deze op 1 staat en wat de andere 9 kerstmarkten zijn? Lees snel verder!

10. Kerstmarkt Haarlem

Kerstmarkt Haarlem 2017

Datum: 9 en 10 december 2017
Afstand vanaf Utrecht: 59 km

Liefhebbers van kerst kunnen hun hart ophalen tijdens de kerstmarkt van Haarlem. Diverse orkesten en koren treden op in de historische binnenstad en je vindt er ruim 300 kramen met heerlijke glühwein, lekker eten en sfeervolle kerstdecoratie. Speciale aandacht is er ook dit jaar weer voor bier. Tijdens het Haarlems Winterbierfestival op het Hortusplein kun je namelijk verschillende soorten speciaalbier proeven! Meer informatie vind je via www.kerstmarkthaarlem.nl.

9. Kerstmarkt Groningen

Datum: 9-10 december, 13 december, 15-17 december
Afstand vanaf Utrecht: 188 – 217 km

Woon je in het noorden van Nederland en zoek je een kerstmarkt dicht bij huis? Ga dan naar WinterWelVaart in en rondom Groningen! Deze kerstmarkt telt elk jaar ongeveer 25.000 bezoekers, wat de markt een stuk kleinschaliger maakt dan de andere kerstmarkten van 2017. Het evenement vind je in diverse steden en dorpen, zoals Appingedam, Winschoten en Groningen en de gezelligheid speelt zich op en rond schepen af. Geniet van muziek, theater en kunst op de verlichte schepen en ervaar de gezelligheid bij de kraampjes op de kade! Meer informatie vind je via www.winterwelvaart.nl. Hier lees je onder andere op welke data de verschillende kerstmarkten plaats vinden.

8. Kerstmarkt Winterlights in Luxemburg

kerstmarkt Luxemburg

Datum: 23 november – 23 december 2017
Afstand vanaf Utrecht: 373 km

Een kerstmarkt iets verder weg van Nederland is Winterlights in Luxemburg! Luxemburg is een leuke stad om te bezoeken als je tijdens je vakantie in de buurt bent of wanneer je graag een nachtje weg wilt. Je vindt in 2017 verschillende kerstmarkten verspreid over de stad met elk hun eigen specialiteiten en activiteiten. Zo is er de ijsbaan van 500 vierkante meter, het adventscircus, tentoonstellingen en verschillende kraampjes met specialiteiten uit Luxemburg. Winterlights is zoals je leest het perfecte excuus om een nachtje weg te boeken! Meer informatie vind je via www.winterlights.lu/?lang=en.

7. Kerstmarkt Antwerpen

kerstmarkten 2017

Datum: 9 december 2017 – 7 januari 2018
Afstand vanaf Utrecht: 129 km

Tijdens de kerstmarkt in Antwerpen vermaakt jong en oud zich. Je kunt er namelijk op en top kerst snuiven met de verschillende kraampjes met eten en drinken, met de schaatsbaan, het reuzenrad en de tubingbaan! Zoals elk jaar is er weer het spectaculaire openingsfeest en traditiegetrouw wordt er ook weer een kerstboom verbrand. De winter beleef je in Antwerpen dus helemaal in stijl! Meer informatie vind je via www.winterinantwerpen.be.

6. Kerstmarkt Brussel

Datum: 24 november – 31 december 2017
Afstand vanaf Utrecht: 170 km

Brussel wordt dit jaar ook omgetoverd tot kerststad, met honderden lichtjes, lekker eten en heel veel activiteiten. Zo bekijk je Brussel op grote hoogte in het reuzenrad, is er een ijsbaan en zijn er voor de kleinsten verschillende draaimolens. De Grote Markt zal trouwens gesierd worden door een prachtige kerstboom met lichtjes, die Letland aan Brussel schenkt. Natuurlijk staat Brussel ook bol van de leuke winkeltjes en boetiekjes om kerstcadeaus te shoppen! Meer informatie vind je via www.winterpret.be.

5. Amsterdam Light Festival

Datum 30 november 2017 – 21 januari 2018
Afstand vanaf Utrecht: 46 km

Heb je zin in wat kerstsfeer, maar heb je in 2017 even geen zin in traditionele kerstmarkten? Ga dan naar het Amsterdam Light Festival! Het festival is bedoeld om inwoners en bezoekers van Amsterdam wat licht en positiviteit in de donkere dagen te brengen. Lichtkunstenaars maakten sculpturen, installaties en projecties met licht. Het resultaat is een looproute en een vaarroute over de Amsterdamse grachten met prachtige lichtkunstwerken. Zo ontdek je onze hoofdstad op een heel andere manier! Meer informatie vind je via www.amsterdamlightfestival.com/nl.

4. Kerstmarkt Hasselt

kerstmarkten 2017

Datum: 18 november 2017 – 7 januari 2018
Afstand vanaf Utrecht: 157 km

Ook op de kerstmarkt in Hasselt is dit jaar veel te beleven. De Kerstman stelt zijn huis tijdens Hasselt in ‘t Wit open voor publiek waardoor je precies kunt zien waar hij woont en werkt met zijn elfen. Daarbij vind je in Hasselt een enorm verlichte kerstbal, met een doorsnede van wel 7 meter. Dat levert gegarandeerd mooie foto’s op! Hasselt is trouwens erg sfeervol, met zijn prachtig verlichte bomen, plaatselijke (nep)sneeuwbuien en ambachtslieden vanuit heel de wereld met producten uit hun regio. Meer informatie vind je via www.winterland.be/nl/.

3. Kerstmarkt Dordrecht

Datum: 15, 16 en 17 december 2017
Afstand vanaf Utrecht: 59 km

Op 15, 16 en 17 december 2017 vind je in het centrum van Dordrecht weer de jaarlijkse kerstmarkt. Bezoek het Kersttheater in de Grotekerkstuin waar diverse artiesten spel en muziek opvoeren. Ook staat in de historische stad ruim 2,5 kilometer aan kraampjes met lekkernijen, kerstdecoratie en drankjes. Zin om even uit te rusten? Strijk neer op een van de winterterrassen en geniet van de optredens die hier gegeven worden! Meer informatie vind je via www.kerstmarktdordrecht.nl.

2. Kerstdorp Luik

Datum: 24 november – 20 december 2017
Afstand vanaf Utrecht: 208 km

Wist je dat er een dorp is dat alleen in de winter bestaat? Luik wordt aan het einde van het jaar omgetoverd tot het Village de Noël met zijn eigen inwoners, burgemeester en zelfs zijn eigen postkantoor. Stuur je familie dus een kaartje uit een dorp dat alleen in de winter bestaat! De stad ziet er ook echt uit als een dorp, met een kerk, gemeentehuis en heel veel knusse chalets. Vergeet in Luik ook niet om een Luikse wafel te eten en een heerlijk kerstbiertje te drinken. Meer informatie vind je via www.villagedenoel.be/nl.

1. Kerstmarkt Valkenburg

Datum: 17 november 2017 – 7 januari 2018
Afstand vanaf Utrecht: 183 km

Valkenburg wordt ook wel dé kerststad van Nederland genoemd. Dit is niet zo gek, want deze historische stad met verschillende mergelgrotten zet elk jaar weer een prachtig kerstspektakel neer.

In de Gemeentegrot onderaan de Cauberg vind je een ondergrondse kerstgrot met muziek, verschillende stands en heerlijk eten. Voor cultuursnuivers is de Fluweelengrot zeer geschikt; naast een kerstmarkt met ambachtelijke producten vind je hier namelijk wandschilderingen, sculpturen en een 18e eeuwse kapel. De Christmas Parade is een optocht met schitterende praalwagens die op woensdagen en zaterdagen door het centrum rijdt. In MergelRijk vind je een grootse miniatuur kerstwereld en tijdens de Route d’Amuses geniet je niet alleen van de schitterende stad, maar ook van diverse lekkere hapjes.

Valkenburg trekt met zijn kerstmarkt bijna een half miljoen bezoekers aan, wat het een van de grootste kerstmarkten van 2017 in Nederland maakt! Meer informatie vind je via www.kerststadvalkenburg.nl.

Welke kerstmarkten van 2017 bezoek jij dit jaar?

Zowel in Nederland als in Luxemburg en België zijn heel veel gezellige kerstmarkten te bezoeken. En of je nu het huis van de Kerstman wilt bekijken of het grootste kerstdorp van Nederland wilt aanschouwen; elke kerstmarkt heeft iets leuks te bieden voor jong en oud. Je kunt trouwens thuis ook heel veel kerstsfeer opdoen, door leuke kerstkaarten te maken of kerstfilms te kijken!