Kerst 11 december 2021

Zo is onze kerstkaartentraditie ontstaan

kerstkaarten-traditie

Een van de leukste taakjes in de decembermaand is het schrijven en versturen van kerstkaartjes. Je gaat op zoek naar de perfecte kaart of maakt hem zelf, en schrijft voor iedereen een persoonlijke kerstwens. We versturen met z’n allen eigenlijk kerstige envelopjes met liefde door het land. Maar waar komt deze mooie kerstkaarten traditie eigenlijk vandaan? Werd iemand 500 jaar geleden zomaar wakker met dit geniale idee? We zochten het voor je uit en verzamelden ook nog wat andere fun facts over de oorsprong van kerstkaarten. Veel leesplezier!

💡 Ook leuk voor jou: Lees hier alles over kerst en hoe we het vieren in Nederland!

De geschiedenis van de kerstkaart

De kerstkaarten traditie is echt eeuwenoud. Al in de 19e eeuw was het gebruikelijk om aan het eind van het jaar een kaartje te sturen met daarop de beste wensen voor het nieuwe jaar. Bij de afsluiting van het jaar werd al veel eerder stilgestaan. En elkaar een gezegend jaar toewensen is van alle tijden.

Eerste kerstkaart ooit

Maar de eerste echte kerstkaart hebben we te danken aan de Engelse zakenman Sir Henry Cole, die in 1843 het versturen van wenskaarten tijdens de kerst heeft bedacht. Henry was op zoek naar iets originelers dan het versturen van een handgeschreven brief naar zijn familie, vrienden en zakenrelaties. Daarom gaf hij John Callcott Horsley de opdracht om een kerstkaart te ontwerpen. 

Op die eerste kerstkaart staan drie generaties van een gezin, die een toost uitbrengen op de ontvanger van de kaart. Naast de familie zie je symbolen van liefdadigheid, zoals voedsel en kleding die aan de armen worden uitgedeeld. Maar het meest kenmerkende is de pakkende tekst die we allemaal zo goed kennen: ‘A Merry Christmas and a Happy New Year to You.’

Eerste kerstkaart
De allereerste kerstkaart van Sir Henry Cole

Zo ontstond de kerstkaarten traditie

Tijdens die magische kerst van 1843 ontvingen iets meer dan tweeduizend mensen voor het eerst een kerstkaart – afgedrukt op stevig karton en met de hand ingekleurd. De kerstkaart bleek een groot succes en is uitgegroeid tot onze bijzondere kerstkaarten traditie. Nog steeds sturen Nederlanders elkaar kerstkaarten met de feestdagen. De lange kaartenslinger of vensterbank vol met kerstkaarten brengt de kerstsfeer helemaal in huis en is voor veel mensen een lichtpuntje in de donkere decembermaand. 

Er zijn nog tal van redenen te bedenken om zelf kerstkaarten te sturen:

  • Laat geliefden weten dat je aan ze denkt.
  • Om lekker creatief bezig te zijn.
  • Zodat je ook kerstkaartjes terugkrijgt.
  • Om gezelligheid in huis te halen.

Kaartjes met kerstwensen houden de kerstgedachte in leven. Het is bijzonder om ze te schrijven en ook zeker om ze te ontvangen. Verras daarom vandaag nog je familie en vrienden met een leuke kerstkaart.

🎄 Tip: Wil je net als Sir Henry Cole je zakenrelaties fijne kerstdagen wensen? Verstuur dan eens zakelijke kerstkaarten.

Grappige kerstkaart feitjes

Het is best interessant om te leren waar onze kerstkaarten traditie vandaan komt. We hebben daarom ook nog een aantal andere leuke feitjes over kerstkaarten voor je verzameld.

  • De eerste kerstkaart uit 1848 is zo beroemd geworden dat deze in 2001 op een veiling voor £22.250 werd verkocht. Dat is ruim €25.000.
  • In Groot-Brittannië worden bijna 670 miljoen kerstkaarten verstuurd, wat de helft van alle wenskaarten is!
  • In Tsjechië noemen ze kerstkaarten nieuwjaarskaarten, maar de Tsjechen versturen de kaartjes wel voor de kerstdagen.
  • Met kerstkaarten kun je veel goede doelen steunen! Zo heeft Kaartje2go een collectie waarmee je de CliniClowns, Amnesty International of een van onze andere goede doelen steunt.

Meer feitjes leren? Lees dan onze blog met kerstweetjes. In dit artikel vind je ook een gezellige kerstquiz.

Nostalgische kerstkaarten versturen

Oude kerstkaarten van vroeger hebben iets gezelligs. Of het nu ligt aan de prachtige prenten, zachte kleuren of klassieke teksten; ze zijn allemaal even mooi. Als deze stijl je aanspreekt kunt je ervoor kiezen dit jaar kerstkaartjes met een ouderwetse look te versturen. We noemen dit ook wel ‘vintage kerstkaarten’.

🎅🏻 Tip: bekijk onze collectie vintage kerstkaarten.

Zelf een kerstkaarten traditie starten

Kerst is voor veel mensen de mooiste tijd van het jaar en een bijzonder gezellige periode. De kerststal wordt van zolder gehaald, de kerstboom volgehangen met kerstballen, sterren en slingers, en de straten zijn sfeervol verlicht. Bovendien is het dé periode om kerstkaarten te sturen naar familie en vrienden – en dat is een echte traditie. Jaarlijks worden er rond de kerstdagen miljoenen kerstkaartjes gedrukt, geschreven en verstuurd. Als Nederlander kun je gemiddeld zo’n 10 kerstkaartjes op de deurmat verwachten. Reden genoeg om hier een gezellige happening van te maken. Start je eigen kerstkaarten traditie door de kaartjes bijvoorbeeld elk jaar in pyjama te schrijven, ze zelf te knutselen of altijd te voorzien van confetti in de envelop. 

🎄 Tip: Volg ons op Instagram en Facebook voor dagelijkse kaartinspiratie, updates over nieuwe blogs en nog veel meer!

Ook interessant voor jou: