Communie 16 mei 2022

Tips om de peetouders op een originele manier te vragen

peetoom peettante vragen

Het mogen zijn van een peetouder is een enorme eer. Sommige mensen vragen hun zus of broer om peetoom of peettante te worden, anderen vragen juist goede vrienden. Maar wat houdt peetouder zijn eigenlijk in, en hoe vraag je iemand op een originele manier om peetouder te worden? Wij hebben alle handige informatie voor je op een rijtje gezet en geven je graag wat tips voor het peetoom en peettante vragen! 

💧 Leestip: De mooiste teksten voor op een doopselkaartje

Peetoom en peettante vragen: alles wat je wilt weten

Wat is een peetouder?

Wat is nou eigenlijk de betekenis van peetouders? Peetouders zijn mensen die dichtbij jou staan en de zorg over je kindje overnemen, mocht er iets ergs met jou en je partner gebeuren. Dit klinkt erg verdrietig, maar het is eigenlijk iets heel moois. Peetouders kunnen bijvoorbeeld ooms en tantes zijn, maar ook goede vrienden worden vaak aangewezen als peetouders.

Wat houdt peetouders zijn in?

De rol van een peetouder komt oorspronkelijk uit de Rooms-Katholieke Kerk. Tijdens de katholieke doop beloofden de peetouders zorg en aandacht te besteden aan de katholieke opvoeding van het kind. Welke rol van de peetouders nu in het leven van je kindje spelen, vullen jullie zelf in. Het is alleen symbolisch al heel mooi om te weten dat er mensen zijn die voor je kindje zorgen als jou en je partner iets overkomt. 

Is een peetouder hetzelfde als een voogd?

Een voogd is iets anders dan het zijn van een peetouder. Een voogd is namelijk wettelijk aangesteld om de zorg voor het kindje na het overlijden van de ouders op zich te nemen. De peetouders van je kind krijgen niet automatisch de zorg over jullie kindje(s) als jullie wat zou overkomen. Als je dit wel wilt, dan moet je de peetouders ook als voogd registreren. Een voogd kan dus wel dezelfde persoon zijn als de peetouder, maar dit hoeft niet. 

Waarom zou je voor een peetouder kiezen?

Wat gebeurt er met je kindje als jij en je partner er niet meer zijn? Als je kindje nog niet oud genoeg is om voor zichzelf te kunnen zorgen, is het fijn als er iemand is die de zorg over kan nemen. Als je zelf niets hebt geregeld, beslist de rechter namelijk wie de voogdij over je kindje krijgt. Daarom is het goed om hier vooraf zelf al over na te denken, zodat als er ooit wat gebeurt, je kindje goed terechtkomt. Zo voorkom je namelijk een hoop gedoe! 

Hoeveel peetouders mag je hebben?

Hoeveel mensen je aanwijst als peetouder voor je kind bepaal je zelf. Dit kunnen er meer dan twee zijn, maar dit kan ook maar één persoon zijn. Het ligt er maar net aan wat voor jullie goed voelt. 

Originele manieren om peetouders te vragen

Ben je eruit wie je graag wilt aanwijzen als peetouders voor je kindje? Dan is het tijd om na te denken op welke manier je diegene wilt vragen. Je kunt natuurlijk de vraag gewoon stellen, maar je kunt het moment ook wat specialer maken. Met de volgende tips kun je de peetouders op een originele manier vragen. 

Een videoboodschap

Ben je niet zo van het schrijven? Laat je dierbaren dan door middel van een videoboodschap weten dat je hen graag als peetouders voor je kindje zou willen. Met een video op je kaart kan de ontvanger gemakkelijk een QR-code scannen om jullie persoonlijke boodschap te bekijken. Zo hebben jullie gelijk een mooi aandenken voor later! 

🎥 Ook leuk voor jou: De leukste video-ideeën voor op een kaartje!

Een fotoboekje

Misschien heeft je kindje al een boel mooie herinneringen gemaakt met degene die je als peetoom of peettante wilt vragen. Het is daarom extra leuk om deze waardevolle momenten af te laten drukken en hier een fotoboekje van te maken. 

Een etentje om de peettante en peetoom mee te vragen

Iemand mee uit eten nemen is natuurlijk altijd een goed idee. Neem degene die je als peetouder wilt vragen mee naar zijn/haar favoriete restaurant en maak er samen een fijne avond van. Zo hebben jullie gelijk genoeg tijd om alvast het een en ander door te nemen. 

Peetoom en peettante vragen met een persoonlijke kaart

Wil je de peetouder graag vragen met een kaart? Kies er dan voor om een kaartje te geven met een foto van jullie kleintje. Daar smelt de toekomstige peetvader of -moeder direct van. Dit kan je zelfs al doen als jullie kindje nog niet geboren is, met bijvoorbeeld een foto van de echo op het kaartje of met een foto van je buik. Bij Kaartje2go maak je je kaart helemaal naar je eigen wensen.

⬜ Tip: Heeft de peetouder ja gezegd? Bestel dan een tegeltje van je kaart om het moment te vereeuwigen!

Leuke teksten en quotes om de peetoom en peettante mee te vragen

Met de volgende teksten en quotes kan jij iemand op een originele manier vragen om peetouder te worden van je kindje:

Ik wil je graag iets vragen, maar ik ben nog heel erg klein
Als ik je zie over een aantal dagen, wil jij dan mijn peetoom zijn?

Lieve Sanne,
Bij jou vind ik het fijn, wil jij mijn peettante zijn? 

Wie ik ben, hoe ik zal heten, mag nog niemand weten
Maar al ben ik nog zo klein, toch vraag ik je: Wil je mijn peettante zijn?

Pssst mag ik je wat vragen?
Wil jij mijn peettante zijn?

Een peettante is als een moeder, alleen dan cooler

Geluk is soms heel klein
Wil jij mijn peetoom zijn?

🤰 Ook leuk om te lezen: De beste tips voor mooie buikfoto’s

Ook interessant voor jou: